Anders Wiklöf: Murarens son av Staffan Bruun

Det här är berättelsen om Anders Wiklöf, son till en murare. Man får följa hans väg genom livet från det att han första dagen på lekis blev relegerad till att bli den rikaste mannen på Åland. Med varma ord beskriver Wiklöf, genom Bruun, den fina relationen till båda sina föräldrar, brodern Lasse och deras gemensamma uppväxt med en blind mor. Han delar friskt med sig av olika anekdoter, både sådana hemmavid men också många vänskapliga, affärsmässiga och även dråpliga tillfällen som när han t.ex. fick upp ögonen för konst.

Med sitt stora intresse för bilar startade han  sin egen firma Bilcenter. Men när han gick till banken för att ta ett lån blev han till sin stora förtret nekad. Han lovade att han en dag skulle ta revansch. Trettio år senare är han själv ägare av Ålandsbanken.

Man får även följa hans hundliv från det att han räddar en tio dagar gammal valp från att bli lämnad på sopstationen. Det var första Bjösse och han blev 19 år. En rolig anekdot som hände tio år senare var att Bjösse, som annars aldrig hade attackerat någon, kände igen han som skulle ha slängt honom och hoppade upp för att attackera honom. Vid dags datum har Wiklöf Bjösse IV. Har man kommit på ett bra hundnamn, så har man!

Efter en övertalningsprocess köpte han tomten ute på Andersudde som idag består av en arena, där han sätter upp välgörenhetskonserter, och hans privata konstsamling som han gärna visar upp för grupper.

Man får lära känna Wiklöf och han verkar vara en otroligt sympatisk man med båda fötterna på jorden. Han är inte bara inspirerande som en riktigt motiverande och smart affärsman utan även en stor förebild för hur man borde vara som människa, oavsett pengar eller inte. Han nämner flera gånger att han aldrig skulle vara eller göra något ohederligt, har aldrig fuskat med skatten och tycker att alla ska bli behandlade lika. Han är också noga med att de ska veta att de blir det. När han själv blir dåligt behandlad ryter han ifrån. Ett exempel är när han precis vid stängning ska handla i matvarubutiken Kantarellen utanför Mariehamn och inte får komma in. Vakten som kommer fram är otrevlig när han försöker få honom att gå därifrån och till slut säger Wiklöf ifrån och en kassörska kommer springande som får uppdatera vakten om att han står framför sin arbetsgivare.

En stor bedrift är också Östersjöfonden som han grundade där han skänker pengar till de som gör något bra för Östersjön. 

Man kan inte inte gilla Wiklöf - så läs och häpnas över denna generösa och inspirerande människa! Han är ett bevis på att utbildning inte är allt, snarare medmänsklighet, och att man steg för steg kan klara allt! #anderswiklöf

(null)