Jävla karlar av Andrev Walden

Jävla karlar av Andrev Walden

Andrev är sju år när han efter ett bråk får veta att hans pappa inte är hans riktiga pappa. Hans mamma berättar då att hans pappa är indian och bor i ett annat land långt bort. Han skapar en bild av sin pappa och följer tillsammans med sina halvsyskon sin mamma vart hon än flyttar och vem hon än träffar. Sju karlar, mer eller mindre aggressiva, under sju år hinns med och dråpligheterna avlöser varandra i den här självbiografin. 

Det här är Waldens romandebut och är skriven med både värme och humor. Han har ett underbart roligt sätt att beskriva vardagen på att all dess alldaglighet lyfts till en hög nivå av litteratur och underhållning. Trots all misär döljs det bakom ett magiskt, nästan sagolikt, berättande som delar in boken i olika kapitel som börjar med en kort sammanfattning av vad kapitlet innehåller. Det är ett smart grepp att fånga läsarens intresse och att benämna människorna omkring honom med namn som Växtmagikern, Mördaren, Cyklopen och så vidare skapar han en värld likt en saga.

Den klassiska vuxna blicken på barndomen finns där, och med en medvetenhet om framtiden gestaltar Walden dåtidens stunder på ett sätt som skapar en ständig nyfikenhet och tillfredsställelse på samma gång. Växlandet av tid och rum är kort och effektivt och utan att det förtas blir man själv inspirerad att skriva om och lyfta sin egen barndom, se den från en högre plats och uttrycka den med egna magiska ord. Så tack för det #andrevwalden! 

(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback