A quiet place

A quiet place
 
Regi: John Krasinski 
Manus: John Krasinski, Bryan Woods, Scott Beck 
Skådespelare: John Krasinski, Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe

Filmen handlar om en familj som lever i en värld tillsammans med övernaturliga varelser som reagerar på ljud och attackerar på allra minsta pip. Total tystnad råder i familjen (och även i biomörkret) då de bara pratar teckenspråk med varandra och promenerar på grus för att dämpa sina fotsteg. Filmen börjar som en skräckfilm bör för att sätta an skräcken och även temat blir tydligt på en gång. Berättelsen tar sin början då familjen tysta springer omkring i en ödelagd butik och samlar på sig så mycket som möjligt för att ta med sig. Stämningen är postapokalyptisk och man får en härlig dèja vu till Walking dead. Huvudpersonen i filmen är först och främst dottern i familjen som är döv och hennes konflikt får sin början i filmens intro. Fokus ligger på hennes relation till sin pappa men även till ett av syskonen och det är även det som gör att filmen blir så bra som den blir. 

Det hade lika gärna kunnat bli en alienfilm som Signs men tack och lov inte. Nu är jag i och för sig ett fan av Signs och det är på både gott och ont att man kan dra liknelser till den. Tyvärr får man inte veta varifrån dessa varelser kommit och inte heller varför. Men historien kretsar kring hur man (över)lever ett tyst liv i en familj på fem personer. Självklart väntar man på trailerns stora frågeställning: hur går man igenom en barnafödsel utan att skrika? 

Att filmen under stora delar är tyst men skräcken ändå har tagit en i sitt grepp och hela tiden hotar är ett smart drag i skräckgenren för att sedan ha ögonblick som skrämmer vettet ur en men som inte behöver vara för detaljrika. Det känns att det är en egen film Krasinski gjort och att han har valt sin egen fru som rollen för hans fiktiva. Båda gjorde ett toppenjobb och även barnen. Förutom att man inte får någon förklaring till varelsernas uppkomst och att det var något förutsägbart så får även filmen ett toppbetyg.

(null)


Filmdagbok del 115

3/4 The strangers 3/10
4/4 Tårtgeneralen 6/10 
6/4 Hotet inifrån 6/10     
7/4 Sharknado 3: Hell no 3/10
8/4 Don’t say a word 8/10, Sharknado 4: The fourth awakens 3/10 
11/4 Evil under the sun 7/10
15/4 En djävulsk romans 3 4/10
18/4 A quiet place 8/10
26/4 Rampage 5/10