Mjo

De som känner mig vet att i mitt språk använder jag ofta ordet mjo. För att en gång för alla förklara vad ordet betyder, speciellt för mig; men som det antagligen också är tänkt att det ska betyda och användas, ska jag härmed göra det:

Ordet mjo är nära besläktat med ordet nja. Det jag sagt en gång är att mjo kan vara ett tveksamt ja, men det ser jag också att nja betyder. Nja verkar mer som att det betyder ett nej, men att det är inte fullt övertygat. Mjo känns då mer som att det tveksamma ja:et är en utfyllnad då man inte alltid vet om man ska svara ja eller nej. Det är som att man inte vet om man ska hålla med om det som sägs eller frågas om, och därför passar mjo bäst in att säga. Nu senast när jag höll på att komma in på en förklaring av detta återigen sade jag att mjo kan också användas som ett slappt ja. Men det vet jag inte om jag håller fast vid så hårt. Jag säger det för att ja, det är ett skönt ord. Men också för att, vilket också är det bästa att förklara det på, såsom jag är är också ordet ett mångfasetterat uttryck. Det kan betyda olika beroende på situation, och det finns aboslut flera dimensioner. Däri dubbel - och underbetydelser.  

Så, fatta det här och acceptera. Och kom ihåg det! Det gäller bara att kunna tänka och tolka rätt. Tolka det hur som helst, men detta är min förklaring av min användning av ordet. Tack och hej!

Julskyltning i Visby

Idag var en lång dag. Det var julskyltning inne i Visby, så vi åkte in och kollade och lunchade på max. Väldigt mycket folk, och det sjöngs lite varstans där man gick. Mitt på torget stod dessutom en stor gran där det var ringdans med musik. Lagom till Vi äro musikanter hoppade vi in och dansade med varandra, lite kul. Synd att vi kom ifrån varandra i två grupper, men äsch, sådant händer. Vi gick till och med lite vilse och det visades att vi hade kommit utanför muren, vilket jag inte förstår hur det kunde hända. Jag fick tag i en julklapp som jag hade tänkt mig, så nu får en av mina julklappstagare (eller två egentligen) en gotländsk julklapp. En tung en. Mer kommer jag inte få med mig hem i packningen. Så det blir en sista minuten rusch på lördagen eller söndagen när jag kommit hem, pust.  Både varmt och kallt har det varit att gå runt inom - och utomhus. Både rolig och tråkig. F fick inte byta sin chinobyxor inne på Åhlens då dom var i ett märke som kom från Åhlens City vilket från början också var meningen med hela dagen. Resten av dagen gick ut på att hitta ett par liknande byxor och prova ut så han definitivt vet sin rätta storlek och att hitta ett snyggt skärp till. Skärpet fick han till slut, men byxorna har han tydligen bestämt sig för att lämna tillbaka där de kom ifrån, och beställa nya över nätet. När vi skulle ta oss till minibussen som vi lånade från skolan för att ta oss in, började några dårar smälla raketer. Och det var inte vilka som helst, det var rena rama nyårsafton på himlen. Och fastän man inte vill det så slumrar man alltid till under den långa vägen tillbaka. Nu skulle jag behöva en skön massage till mina stenhårda axlar.

Saw 5

Ja, jag sade ju att jag aldrig skulle säga aldrig. För nu har jag sett den. Men det hade jag förmodligen inte gjort någon annanstans eller med någon annan. För det var något som slog mig, att med rätt människor för stunden kan man nog se vad som helst. Vad ska man säga ... Det är väl ganska självklart hur den är. Men på sätt och vis ganska nödvändig att se. Varje film har faktiskt haft förklaring till varje föregående. Också den här fick man reda på det som jag ville ha svar på redan i tredje filmen, vad som hände med flickan som fanns instängd någonstans. Men det som jag irriterar mig på, men som jag också förlåter ganska lätt, är att man med lätthet drar in en ny person som varit med ända från början, synliggör en osynlig. Det köper jag dock inte till nästa film, som såklart snart ska spelas in efter jul, lagom till samma period nästa år. Nej, men man kan spekulera i vad och vem som det kommer handla om då, som det inte gjorde nu. Men jag säger inte att jag inte kommer att se den, men det kommer kräva mycket av manusförfattarna att komma på en genomtänkt idé. Det skulle vara kul om man för en gångs skull kunde låta allting repeteras och låta alla människor göra rätt, och få klara sig levande ur spelet, och inte bara av ödet. Fast det skulle väl inte göra en film av det överhuvudtaget, det är det oförutsägbara och historien bakom som gör varje film till vad det är. Sämre filmer ju fler det blir, absolut. Man skulle gott och väl kunnat klara sig med tredje filmen som den sista. Så jag anser nog den vara ett litet avslut. Är man en nörd fortsätter man. Är man filmare så är man. Äckligt smart, det är vad det är i alla fall. Mitt i allt kunde man inte låta bli att skratta när man såg "de långa fingrarna" sära på sig. De som sett filmen vet vad jag pratar om, haha. Det skulle vara intressant att vara med på en filminspelning av en Saw-film. Men stor chans att man som svensk praktikant får vara med i något amerikanskt där man inte får gå över yrkesgränserna. Don't think so!

Min amerikanska saga

Kommer ni ihåg när jag skrev det här inlägget? Detta inlägg är en fortsättning, då jag med mer vunnen vetskap kan följa upp det tidigare om Sally Salminen. Resan styrde mot det stora landet i väst för att som många andra finna lyckan där. Om den första boken var fylld av dagboksanteckningar är den här fylld av minnen i mer litterär form, om jag får säga det så. Den tar vid där den första slutar och hon berättar berättelsen om sitt liv fram till att hon blir en känd författarinna och får sin bok Katrina översatt till många olika språk.

Medan hon någorlunda kommer in på spår som kanske inte är de mest väsentliga för historiens gång, riktar hon frågan om det hon skriver ska vara en upptäcktsresa genom sina amerikanska års händelser eller en uppgörelse om oförrätter. Hon är snar med att besvara det som att det inte kan undgås att det blir varken det ena eller det andra, eftersom hon var så mycket överlämnad åt sig själv och att "händelserna" kom att ligga mer på det själsliga än det fysiska planet.  

Det första arbetet hon fick var hos ett medelålders par, herrskapet Salvia, som bodde på nordkusten av Long Islands. Det hon mindes som mest var att hon ibland överfölls av ohygglig lust att slippa det hela. Hennes starkaste minne därifrån var en läskig händelse när hon snubblade på översta trappsteget och höll på att falla. Jag gör ett utdrag rakt av ur boken för jag skulle beskriva det på samma sätt som hon gör: Det var inte skräck över att jag varit nära att falla, det var förfäran över det som jag i en blixtsnabb minut känt inne i mig, viljan att stupa. Mitt sundare jag var ännu inte villigt att avstå från livet. Därför var skräcken för den där dödslusten så ohygglig just denna gång, ty frestelsen att ge upp hade infunnit sig samtidigt med att möjligheten att förolyckas gav sig själv. Jag känner med henne.

Något roligt och bekräftande är att hon, liksom jag gjort, av egna erfarenheter insett att en människa kan i obetänksamhet eller dumhet göra andra ont, och ändå förtjäna adjektivet snäll. Att Mrs. Salvia förhållandevis var omtänksam och därför bra att tjäna hos, men också därför kom de utslag av elakhet att svida dess skarpare trodde hon. Och det av löjliga småting som hon delade med sig ett par, men som jag inte tänker skriva ned här. Men sammanlagt, har hon sagt, har de haft mycken makt att bestämma över utveckling och karaktär. Och därför trodde hon att det kan vara nyttigt att redogöra för just småtingens betydelse i en människas liv. Det är min övertygelse att det småsinta i en överordnads sätt gentemot underordnande är långt mer själsdödande än verklig grymhet. Det förefaller mig att amerikanska negrer kommit ut ur sina svårigheter med en helt annan stark andlig reserv än vi, fattiga vita, någonsin kunnat lägga upp. Oss har man "till synes" låtit leva med som fria varelser. Och i denna snöpta frihet har vår kraft sipprat ur oss, långsamt, i små intetsägande droppar.

En rolig anekdot var när hon ännu inte hade fått nyckel till huset och ringde på och ingen kom och öppnade. Det var sen kväll, och enda utvägen som blev en "inväg" som hon själv uttryckte det (precis som jag själv skulle göra) var att klämma sig igenom det lilla fönstret vid baktrappan. För en liten sekund låg hon tydligen fastklämd med halva delen i yttre världen och kunde inte röra sig. Dagen därefter stötte hon på grannpigan som roat berättade att hon hade sett ett par ben sprattlat utanför fönstret. Tillsammans hade de skrattat och kort därefter skulle hon förklara att hennes pappa hade drunknat. He drank, vilket hon senare förstod sitt språkliga misstag efter den andres allvarliga min.

Sally höll mycket på med artiklar och klippte ur, dels för att lära sig språket dels för sin hunger efter kunskap. Hon fann mycket att tänka på, speciellt i ett stycke där jag kände igen mig allt för väl i hennes funderingar om frågeställningar, som hon med såväl känslor och intellekt höll av att stanna kvar vid. Och att hon då var nöjd med livet, men bara några aningsfulla minuter när hon hade tid med artiklarna och fick ro att tänka. Och egentligen glömma sig själv. Glädje, lycka, gladlynthet - styrkte min självkänsla. Fängslades dock mest av de invecklade utredningarna om själens intellektuella kärlek till Gud. Glädje var en människas övergång från en mindre till en större fullkomlighet, hette det. Den egentliga betydelsen var nog den, att övergången som sådan, passagen så att säga, skulle tas som en glädje. Men jag förstod det så att den enkla jordiska glädjen här fick ett berättigande som aldrig förr. Påståendet rättfärdiggjorde mitt begär efter livets goda. Efter att få ha roligt, så som jag tidigare så ofta uttryckte det. Men satsen över vilken jag satte Lycka som rubrik, blev jag mera tankfullt stilla inför, och den kom till mig som en av de dikter jag klippte ur tidningarna och fördjupade mig i som om det varit bön.

Första gången hon träffade sin systerdotter, min mormor, var hon bara två år och till utseendet så rent svensk man kan bli. Hon beskrev henne som så len och full av lysande gråvita hårfjun som en maskros. Hon var högdragen och ville inte veta av mostern från Amerika. Det ändrades i taxin då hennes handbagage lossade ur och ut gled en teddybjörn som hon strax gav åt sin lilla högmodiga systerdotter. Trolleri - jag var godtagen!

Sally formulerade en gång en åsikt om sig själv. Jag är född att vara ensam. Det är mitt livsöde att inte kunna uppnå gemenskap. Då vill jag acceptera min bestämmelse och vara mig själv nog. Farväl människor. Farväl - ! Och jag kände det som att mitt liv hade rengjorts, luttrats från falska förhoppningar. Och som om en världsrymd skilde mig och andra åt. Jag var oändligt lätt. Som ett dammkorn i tillvaron. Oändligt fri. Outsägligt ensam. Jag är ledsen att kunna erkänna för mig själv att jag inte är långt ifrån hennes åsikt om sig till mig. Men samtidigt är jag då inte så ensam, jag har Sally någonstans långt bakom mig. Men detta hände när hon som mest satt i sin ensamhet och skrev på det som skulle komma att bli världskänt, liksom jag som sitter och skriver. 

Det första skriftliga av Katrina var en stilövning i engelska som kom med språkövningar. Hon övergick till svenska när hon förstod att hon inte kunde uttrycka sitt hjärtas mening på ett så inhämtat språk. Det mesta skrev hon sedan vid sin säng, satt på den eller låg på knä framför den mellan 21-24 på kvällen. Inte tidigare fick hon tid. Kapitel följde kapitel. Då jag gav personerna ord i munnen, fick de plötsligt röster. Blev självständiga. Jag kunde höra dem tala, se deras minspel, gesterna, själva gestalten. De blev levande människor. Katrina, Johan, storkaptenen och handelsmannen, Nordkvist, "skurken" Svensson, de smärre men myndiga bönderna omkring dem, den magra bittra torparkvinnan Beda. Och barnen: Einar, Erik, Gustav. Och till slut den lilla stackarn Sandra. De blev efterhand många, som befolkade mitt himmelsblåa rum. Och jag insåg att jag inte längre var så ensam. En livets examensuppgift. Att jag hade tagit farväl av mänskligheten fanns kvar som ett ärr i hjärtat, men i mina tankar var det sällan. Fick tillfredsställt ett visst fysiskt behov att röra mig, att se och prata lite med andra, det var allt. Den hårda bittra kampen inom mig löstes. Kvar fanns endast mitt beslut att utföra examensuppgiften. Och - en känsla av glädje i arbetet med "mina personer".

Mina egna barn var de personer jag namngav och skänkte röst och därmed liv. I och med detta var det som om jag hade betvungit högre makter. Jag erfor mer och mer i djupet av min varelse att om jag ingen yttre vinning fick av arbetet, så hade jag inte desto mindre tillkämpat mig något. Det gick inte så bestämt säga just vad, men jag visste att mitt liv med pennan hade förändrat mig. Jag var inte densamma som förut. Så sant! Det vet nog alla som någon gång har fått ta ut sin rätt "svart på vitt". 

När Sally hade sitt färdigskrivna verk i sina händer skickade hon först iväg det till Bonniers i Stockholm. Men de tackade nej till att ta emot det, vilket såklart väckte en ilska hos Sally. I ett brev till en vän hade hon skrivit att I am going to have this book printed in some way. And it is going to be famous, and the Bonniers will be sorry...
Men sedan fick hon vetskap om en tävling hemma i Finland på  Holger Schildts Förlag i Helsingfors, en romanpristävling. Poststämpeln är tryckt fredag den 13:e mars år 1936. Den 31 augusti samma år fick hon ett telefonsamtal att hon hade vunnit första pris i tävlingen.

Det blev såklart en skräll och förutom prispengarna fick hon sin bok översatt till 25 olika språk och blev tvungen att ställa upp i radio och så vidare. I radio hade hon fått ett manus att läsa utefter men hon tyckte att det var för sentimentalt och romantiskt, så hon skrev helt enkelt ett nytt egetskrivet manus som istället var ett sorts tack - och farvältal till Förenta Staterna. Jag försökte säga vad Amerika betytt för mig. Att jag vad pengar beträffade ingenting förde med mig härifrån, men att jag i gengäld smugglade med mig i resegodset en mängd nyttiga lärdomar från landet, där män och kvinnor, som var selfmade, eggat och gett mig gott exempel. Det var kanske mycket mindre saga och underhållning för lyssnarna än en bild av mig som möjlkerska i Katrinas nejd i nordpolsvintern. Men för mig var det en stor tillfredsställelse att ha suttit framför mikrofonen och sagt vad själv villle säga. Som en förståndig vuxen person. Och lite som det anstod en författarinna. Ha! Precis så ska det gå till, säger jag bara. Det är lite av min anda, och man måste väl få göra sin egen rätt när man blivit en offentlig "författarinna".

Dock, när hon satt på båten som skulle ta henne över Atlanten och hem igen och skulle till att skriva på ett papper om personuppgifter, stannde hon upp vid punkten om yrkestitel. Hon hade inte riktigt mod och förståelse för det hon plötsligt hade ställts inför, och frågade sin bordsgranne om råd. När denne snart förstod att det var den Sally Salminen som satt bredvid henne, sade hon att det såklart var självklart att hon ska yrka sig titeln som författarinna. Sally ville fortfarande inte skriva under som det och tyckte att hon inte hade gjort sig den rätten än. Att med, nu har jag inte hennes egna ord i minnet, men som jag skulle säga - bara några ord, en enda bok än så länge och kalla sig författare? Men trots allt, hon hade skrivit en bok!

De sista raderna ur Min amerikanska saga lyder:

Jag var ännu så färsk. Så ny. Osäker. Men - lycklig i förhoppningarna om ett nytt slags framtid. Härefter skulle mitt arbete vara ett med mitt hjärtas behov. Mitt livsförvärv skulle ha mening och betydelse. Detta vågade jag tro.

En saga, minsann!

Det är ju bara det

Jag har inte alls följt Ensam mamma söker den här säsongen. Så därför var det väl en konstig impuls att titta på det just nu, sista avsnittet. Det är så fint att se hur de "väljer" eller snarare får den de verkligen älskar till slut. De ser alla ut att passa varann perfekt. Spciellt Annette med sin hunk. Förstår inte hur jag plötsligt kunnat bli så känslig. Det är ju bara kärlek. Ett par som funnit och börjat älska varandra. Att vara världens lyckligaste. Att få höra någon säga jag älskar dig. Man ler med dem, men någonting annat sipprar ut. Något som inte vill vara ensamt längre. Något som vill älska tillsammans med någon. Något som vill bli bekräftat och få tillbaka. Det är ju bara det. Är jag överkänslig?  

Var försiktig!

Ja, det är ganska otroligt vad oförsiktighet kan skada.

Careless whisper

I feel so unsure,
as I take your hand and lead you to the dancefloor.
As the music dies...
Something in your eyes,
calls to mind a silver screen
And all those sad goodbyes.

I'm never gonna dance again,
guilty feet have got no rythm.
Though it's easy to pretend,
I know your not a fool.

I should have known better than to cheat a friend,
and waste the chance that I'd be given.
So I'm never gonna dance again
the way I danced with you.

Time can never mend
the careless whispers of a good friend.
To the heart and mind,
if your answers kind...
There's no comfort in the truth,
 pain is all you find.

What am I without your love?

Tonight the music seems so loud,
I wish that we could lose the crowd.
Maybe it's better this way,
We'd hurt each other with the things we want to say.

We could have been so good together,
we could have made this last forever.
But know, who's gonna dance with me?
Please stay.

So I'm never gonna dance again
the way I danced with you.

Lugna favoriter

Lugna favorier har spelats varmt här i mitt rum idag. Och jag älskar det. Speciellt nu senast när två av mina absoluta bästa kvällslåtar spelades nästan precis på varann, Savage Gardens Truly, madly, deeply och George Michaels Careless whisper. Så fina! De får mig att vilja göra en lista på låtar och göra en skiva att bara älska till. Det enda som fattas är någon att vara nära. Är det fel av mig att lyssna då? Nej, närhet är inte bara att vara nära. Det är att kunna känna, att älska med sitt hjärta. Och det är jag inte rädd för ...  ♥ love last forever

En dag i Fårösund

Så här såg det ut utanför mitt fönster när jag tittade ut idag. Burr! Och jag som tänkte gå ut och fotografera lite, men nej. Jag stannar hellre här inne i värmen och lyssnar på lugna favortiers webradio. Solen förflyttar sig ganska snabbt dessutom. Jag kanske går upp lite tidigare imorgon och hoppas på en lika fin dag så att jag kan gå ut och fotografera.


Snö i Fårösund


Nu ska jag koka vatten och göra mig en kopp varm choklad med mashmallows, mums! 


Varm choklad med mashmallows



Hälsningar från mig i Fårösund

Häsning från mig i Fårösund

Tankar under en fredagskväll

Jag har nu förstått skillnaden mellan att svulla och tröstäta. För att något är gott unnar man sig ibland det, särskilt när man är själv och kan bestämma precis efter sin aptit. Men efter ett tag inser man att det är på grund av ensamheten som det börjar bli ett tröstätande. Mätt och bedövad äter man snart per automatik utan att ens veta om att man gör det. Det sorgliga är att man inte längre har något kvar att bedöva den nu så mer påtagliga ensamheten.



Kevin är klart bäst av alla i Idol. Det är alltid spännande att se och lyssna på honom. Man hör att han menar varje ord han sjunger och går in i låten som om det var hans egen. If tomorrow never comes är det mäktigaste och bästa sen Danny gjorde Öppna din dörr. Med sina bruna hundögon, eller är de gröna? (detta underbara, fascinerande fenomen som drar in en till djupet), kommer han säkerligen sjunga sig till final.



Jag skulle kanske ha gjort som i drömmen jag hade inatt, köpt choklad med apelsinsmak 70% kakao. Varför drömde jag annars så specifierat om planeringen av att handla i en matbutik? Både gott och nyttigt. Ensamheten kommer man nog inte ifrån, då mörk choklad verkligen är ett afrodisiakium, fast det skulle vara på ett annat sätt. Nej, mörk choklad ska man nog inta tillsammans med någon och inte vara ett substitut till tröstätande.

Tila Tequila

Jag gillar verkligen det programmet, fastän jag är så emot den principen att hitta kärlek. Men ändå kan jag förstå henne, att verkligen vilja ha kärlek så mycket att man faktiskt sållar av. Men ack så fel! Och så modigt av henne att försöka en andra gång efter att ha fått sitt hjärta krossat. Får hon kärlek? Nej, bara hjärtat åter krossat. Hon blir nekad den kärlek som hon vill ha. En andra gång. Inte på samma sätt som första gången, men gemensamt är att den kärlek hon väljer bort framför den första, skulle inte välja bort henne. Det är så sorgligt! Varför ställde hon upp för och sedan göra så mot Tila? Så j-a fel, fastän det går "rätt" till. Men framförallt hennes andra, manliga kärlek är den riktigt sanna då han tydliggjorde att han mycket väl skulle kunna försöka igen med Tila på en annan nivå, och faktiskt förbise att han är ett andraval. Det är äkta kärlek. Bara en romantiker med äkta känslor gör så. Jag gillade hans replik att en bruten käke inte gör lika ont som ett brutet hjärta. Stackarn! Självklart förvärras hans smärta av att veta att hon dessutom fick sitt hjärta krossat. Jag hoppas på att dem hittar tillbaka till det där äkta som de hade, och kan klara av det. Det förtjänar de båda två. Nu är jag själv både kyssgalen och kärlekshungrande. Det är ett hett program, minsann.


Kvar i nåt jag lämnat

Jag hörde alla viska om natten
Dom visste vad som hänt
Det som en gång vart mitt blev nu vårt

Och jag kände dina ögon den natten
Dom följde varje steg
Dom såg mig som någon annan
Och jag kände mig som det.

Och jag följde dig längs vägen den natten, så vuxen i din hand
Men om en vän kan viska, och ett löfte brista, går jag hellre hem
Kvar i nåt jag lämnat, för länge sen

Du släckte alla ljusen den natten
Och det tände varje rum
Det vackra sa farväl och jag försvann

Du släckte alla ljusen den natten
Och jag minns varje sekund
Din sorg blev deras glädje för en stund.

Och jag följde dig längs vägen den natten, så vuxen i din hand
Men om en vän kan viska, och ett löfte brista, går jag hellre hem
Kvar i nåt jag lämnat
Du håller mig kvar nåt jag lämnat, för länge sen
För länge sen

Åh jag drömmer om en framtid som glömmer
Och jag drömmer om en framtid utan dig

Och fast jag följde dig längs vägen den natten, så vuxen i din hand
Så kan vänner viska och löften brista om och om igen
Håller du mig kvar i nåt jag lämnat
Du håller mig kvar i nåt jag lämnat, för länge sen.

Det förunderliga med musik

Hur mycket man än kan hata msn har man en guldgruva i möjligheten att kunna utbyta musik med varandra. Oftast kanske man tänkar att vad fan, inte mer musik nu, jag har min egen. Men oj vad man kan finna bra musik hos andra. Nedsätt inte andras musiksmak! Speciellt inte folkmusik, Melissa Horn för att vara exakt. Det räddade bokstavligen talat min dag idag. Den har inte alls varit komfortabel. Jag har fått ryggsmärtor, och varit grymt stressad över både praktik och okunskap över redigering. Känt mig ganska grinig och varit bra på att tycka synd om mig själv. Det är bland det värsta jag vet, då jag tidigare en gång blivit hårt anklagad för att ha gjort så utan att det var på det sättet. Ibland måste man bara få göra det för att kunna tycka om sig själv, men eftersom det inte biter på mig så, nej - det har inte varit min dag idag. Min sinnesstämning har varit som vädret, från det att jag vaknade imorse då natten fortfarande hade dagen i sitt grepp. Det har varit som om jag haft höstdepression, eller kanske snarare sorten av den djupaste vinter. Mörkret hotar hela tiden, och natten slukade snabbt dagens ljus ikväll. Kraftig blåst, som stormen i mitt inre och regn som föll likt arga tårar. Musiken kom som en skänk från ovan och omfamnade mig i sin tillit och lät som om jag skrivit dem alla själv. Tack!

Var du än befinner dig
Har du en famn för mig?


Praktik

Shit (!) vad jag håller på och söker efter praktikplatser. Hela kvällar går åt till att bara sitta framför datorn och söka efter produktionsbolag eller personer. Jag mailade en manusförfattare i helgen som jag fick svar tillbaka ifrån idag att han inte hade något skrivande på gång. Suck och stön och svälj, och fortsätt. Jag kom på den bästa idén när jag igår satt och scrollade i en jättelång lista på maunsförfattare som var ordnade efter alfabetet, då Ajvide dök upp framför mina ögon. Yes, vad kul, tänkte jag. Jag visste att hans bok Hanteringen av odöda skulle komma att bli film så jag började söka som en tok efter kontaktuppgifter till honom, och om manuset är på gång. På något vänster snappade jag upp att produktionsbolaget Tre Vänner ska producera filmen, och jag gick såklart in på den hemsidan och såg Hanteringen av odöda vara en av deras kommande filmer, och att John själv skriver manus. Jag blev alldeles exalterad och glad över att jag kanske skulle kunna få chansen att få följa John Ajvide Lindqvist i sin väg till att adaptera sin bok till ett filmmanus, som jag själv läst, och att sedan kanske till och med få vara med under produktion och inspelning och hela baletten. Jag och min vanliga hörhoppningsförmåga ... Jag började genast formulera mail till både John Ajvide och produktionsbolaget uppe i hjärnkontoret emedan jag fortfarande höll på att söka efter fakta om John Ajvide och hans filmmanus. Helt plötsligt kommer jag in på en gammal artikel från svenska dagbladet där det står att inspelning av Hanteringen av odöda beräknas äga rum årsskiftet 2007/2008. Helvete! Där sprack det. Det hade varit så kul, det bästa för mig. Istället har jag ändå lyckats sända en mailhälsning till en av manusförfattarna på produktionsbolaget, och jag hoppas med spänd förväntning på ett positivt svar imorgon.

Omtumlande helg

Äntligen fick jag den efterlängtade helgen, som jag kämpade för, för att komma till klassträffen. Och den steg faktiskt över mina förväntningar, även om inte hela klassen var där. Ett nej är förstås ett nej, men dåligt är det när man har sagt ja och inte dyker upp. Jag var där i alla fall, fastän jag inte fick den här helgen ett par dagar längre. Nu blir jag ensam kvar nästa helg istället i flera dagar. Då är det bäst för dom att de åker hem också så att det inte bara var för att jävlas med mig. På sätt och vis har jag insett att det kan bli skönt också, och börjat längta till den helgen så att jag kan få vara ensam med mig själv. Bli av med de jävlarna. Att bara få ta det lungt och kanske börja skriva lite mer. Stänga mig inne och mysa ned i sängen med en film på datorn och få svulla chips. Att ta igen mig efter den här helgen som bara var stressig. Jag kunde inte direkt njuta av att vara hemma, men det är också en metod så att man inte hinner anpassa sig så snabbt innan man förflyttar sig igen. Å andra sidan njöt jag av varje sekund av att få träffa dels en kär vän dels gamla välkända ansikten som inte visades vara så många till slut. Vi träffades först hemma hos vår gamla lärare för att mingla och kolla på vår gamla klassfilm för att minnas tillbaka. Vi skrev dessutom hälsningar allihopa till en lärare som tyvärr har drabbats av svår cancer men som tydligen ska vara borta vid det här laget. Förlamad från midjan och nedåt och dåligt korttidsminne är det han kommer lida av i resten av sitt liv. Mycket sorgligt! Han som var vår jumpalärare. Vi berättade alla om oss själva och hur våra liv ser ut nu för tiden. Vi är alla väldigt olika i våra yrkesgrupper, vilket såklart är kul att höra om. Intressant var tydligen jag, då en kille som jag inte alls pratade med så mycket på den tiden försökte flörta in sig hos mig att han är en bra skådespelare, haha. Ja, försöka kan man ju. Kul var att jag inte bara kände, utan också tyckte att det var skönt att äntligen "få vara någon". Missförstå rätt. Få vara mig själv, med mig själv i annat sällskap. Men det är spännande att se hur man förhåller sig till sig själv genom att åter få träffa gamla människor och knyta an till dem igen, vilket blir annorlunda. Härligt! Remember my name, säger jag bara. Middag ute på stan, trevligt sällskap, puss och kram, några av oss fortsatte vidare och skakade loss på ett dansgolv och kvällen slutade med en kylig och promenad hem som gav onda fötter som resultat. Lite bråk över telefon, vilket återigen påminde mig om hur skönt det är att faktiskt få bo själv och kunna komma och gå hur man vill utan förmaningar. Men ändå, jag förstår att det snarare var en missbedömning från min sida att höra av mig och att det antagligen var därför jag var så arg. Det går ju inte att vara arg på sin älskade mamma. ♥ Just nu saknar jag henne som mest när jag dricker te i min ensamhet. En välbehövlig natt efter en lång båtresa som jag blev sjösjuk av väntar mig nu. Skriver igen nästa helg, höll jag på att säga. Men det ska väl hinnas med tidigare förhoppningsvis.

Sanningens ögonblick

Jag kollade nyss på Sanningens ögonblick med Linda Rosing där hon åkte ut på frågan som precis skulle ge henne sjuttiofem tusen kronor. Någon som hon tydligen hade blivit ihop med i Big Brother gav henne frågan om hon någonsin hade ångrat att det tagit slut mellan dem. När hon hade tänkt till och svarat nej visar det sig att det är falskt. Jag fattar verkligen ingenting. Som jag uppfattar det är det som om offren måste tänka till och ge ett svar som möjligtvis kan vara rätt, fastän det inte är det. Att det är tillförlitliga svar från olika håll. Men som sagt, hur har man egentligen tagit reda på de "rätta" svaren? Låtit personen sitta med ett lögndetektortest och fråga på en massa frågor och kunna vinkla på olika sätt sen? För hur kan man veta något sådant som hon blev tvungen att svara på? Det vet ju bara hon. Kanske inte ens det. Lögndetektorn kanske kände av att hjärtat började slå ett extra slag när hon fick klura på den frågan, vem vet..? Ett kul program i alla fall, även om det känns lite fel att man får svara på taskiga frågor som kan leda till seperation. Stackars nästa kvinnas man som i nästa vecka kommer få reda på om hans fru brukar tänka på en väninna när hon har sex med honom och om han är svår att leva med...


Okej, jag kollade upp det. Det görs ett lögndetektorstest någon gång innan och den dagen måste man också kunna tänka, eller snarare känna efter, eller nej verkligen tänka efter vad som är det rätta. För visst kan man känna olika från dag till dag. Det gäller alltså isåfall att komma ihåg hur det kändes den dagen, och det skulle man kunna manipulera genom att bygga upp ett agg eller motsatsen till något just för stunden. Så visst är det inte bara att känna, man måste tänka efter hur det verkligen känns.

Att vara på riktigt

Ibland förstår jag mig verkligen inte på människor. Ibland kan man tappa tron på medmänskligheten på grund av enskilda personer. Men sedan när man möter på människor som känns som de mest ärliga och uppriktigt bästa, är det mer än guld värt. Det är ganska häftigt att man kan bli så starkt påverkad av vissa människor att de återkommer till en i sina drömmar. Men sorgligt är att man ibland kan se bra människor förändras till något de inte är. Eller rättare sagt, de vill inte ens visa sina rätta jag. De gömmer sig bakom en falsk fasad, medvetet eller inte. Medvetenheten kan kanske uppfattas som elakhet, men det går inte att jämföras med det omedvetna. Det är stor skillnad mellan dumhet och obetänksamhet, även om båda kan göra lika ont. Det gäller att kunna se igenom. Vad är då värst, kan jag tänka? Att någon är elak och dum utan att riktigt veta om det eller att medvetet vara det? Jag har inget bra svar på det. Jag har varit med om båda, och ibland förstår jag mig inte på hur man inte kan vara medveten om sina handlingar. Hur man inte kan förstå hur ont man ibland tillför någon. Det jag är mest säker på är att riktad elakhet inte är acceptabelt, oavsett vad. Jag kan inte tro att man någon gång förtjänar ont, även om det ibland känns som det. Framförallt skulle jag själv aldrig kunna göra någon illa på något sätt. Dels för att jag personligen aldrig skulle kunna göra det, dels för att jag själv vet hur det känns och vill inte att någon annan ska behöva få känna så. Åter till att vara på riktigt ... Varför? Jag skulle aldrig kunna vara någon jag inte är. Och att bli tillsagd att vara eller göra något av någon annan, ja vad fan ger den personen rätten att göra så? Det verkar så nedlåtande mot sig själv att göra så. Och mot andra, ja det är att bli förödmjukad. Elakt eller dumdristigt, man ska inte göra så. Det är inte rätt. Varken mot sig själv eller andra. Det kan få en att må så dåligt att vara i närheten av sådant. Det enda som väger upp är dessa andra människor som vet vad det betyder att vara menad och medmänniska. Med detta vill jag säga att man säkerligen kan se mer eller mindre liknande hos de flesta. Det är tråkigt, när man dessutom blir påverkad på fel sätt. Det enda man vill är att komma ifrån det så att man inte fastnar i en spiral själv. Men samtidigt kan man se det till sig själv och förstå på det viset. Att själv vara som man vill vara, och kunna möta människor på ett bra sätt som man ser är på riktigt.

Det finns bara en som du, så var dig själv!

Jag är redan galen

Det är så stressigt. Jag får aldrig en lugn sekund. Det enda jag går runt och tänker på är praktikhelvetet, som jag inte förstår mig på. Jag förstår inte hur jag ska kunna bestämma mig, hur jag ska kunna veta vad jag vill, hur jag ska få praktik någonstans. Jag är så förvirrad. Ska jag kontakta en person eller en produktion? I vilket område? Och på vilket sätt? Vad vet jag om vad som är bra och rätt? Jag är så förvirrad. I en produktion finns det säkert större chans att jag får vara med lite överallt, men det känns ändå säkrare att jag är hos någon. Jag tror mig veta i vilket område. Manus, redigering, rekvisita eller produktion? Är jag säker, kan man vara det? Helt spontant säger jag manus, för att det är så mycket jag. Men samtidigt som det är en bild jag har av mig själv tycker jag att jag blir innischad i det av andra. Jag vet inte vad jag ska tycka eller hur jag ska tänka. Jag vet bara att jag behöver hjälp. Hjälp innan jag blir galen.

Att kontrollera sin röst

Jag är inte alls mig själv just nu. Och det känns verkligen inte bra. Mycket på grund av hur jag mår rent fysiskt, för det är verkligen inte roligt att inte kunna prata. Att inte kunna säga vad man vill och allt som faller en in, när man vill. Och det går raka vägen in i den psykiska hälsan. Stress av allt som händer runt omkring kan vara skönt, men också väldigt ansträngande, speciellt på grund av fysisk ohälsa. Men rösten som sagt ... Jag har sagt det förut, min inre röst kan inte försvinna. Men jag känner hur den bleknar och blir otillfredsställd av bristen på min förmåga att kunna tala. Stressen gör det dessutom svårt att ta sig tid att blogga, vilket gör mig ännu mer desperat. Det ju ändå i bloggen som min röst verkligen får ta ut sin rätt. Jag måste återta kontrollen!

Stum och trött

Jag sitter i skolan, stum. Får hostanfall med jämna mellanrum. Det jobbigaste är på nätterna när jag har svårt att somna, fastän jag är trött. Halsen fläker ut sig själv. Klockan tre vaknar jag igen av någon konstig anledning för att börja hosta. Jättejobbigt! Imorse när jag vaknade orkade jag knappt öppna ögongen, och det sved. Som av ett under lyckades jag få på mig linserna och sminka mig någorlunda, men nu ser jag ut som ett vrak. Vill sova. Jag kanske prövar med stilnoct inatt, så att jag åtminstone kan få en hel natt. Rösten gör det samma. Men jag orkar verkligen inte med att inte kunna somna.  

Jag har tappat min röst

Jag har tappat rösten. Det är helt omöjligt att åstadkomma ett ljud. Jag vill inte göra det heller, jag känner bara för att vila halsen så att jag kan få den fungerande igen. Det är väldigt frustrerande att inte kunna prata. Det är som ett otillfredsställt behov. Jag känner för att jag bara måste prata. Jag vill, och kommer på saker hela tiden. Kanske för att det är det enda man kan göra här. Jag pratar jämt, höll jag på att säga. Nej, men när vi inte pratar sjunger vi. Hon fick sjunga sjäv idag, M. Det är helt underbart att bo med en person som man kan säga och prata om i princip vad som helst med. Så skönt! De här dagarna har vi suttit och pratat på msn, bara ett rum ifrån. Det är bättre än att jag ska viska iaf. Och jag får min röst hörd i alla fall! För min röst kan inget ta ifrån mig. Den är min, bara min - och den finns inom mig.


Filmdagbok del 2

1/10
2/10
3/10
4/10 Dagboken, Armageddon
5/10 Into the blue
6/10
7/10
8/10
9/10
10/10 Lust och fägring stor
11/10 The department, John Tucker must die
12/10 Day after tomorrow
13/10 Herkules
14/10 Batman - The dark knight
15/10
16/10
17/10 Adaptation
18/10
19/10
20/10
21/10 Crash
22/10
23/10
24/10 Låt den rätte komma in
25/10 Seven
26/10
27/10
28/10
29/10 Tillbaka till framtiden
30/10
31/10 Groundhog day

Rapport till Himmelen - Serie som vi kollade på under en period