Best friend

Idag har jag brutit ett hjärta. Ett hjärta av silver. Något som jag aldrig gjort förut. Det känns inte som att jag gett bort eller fått ett hjärta - vi bara delar ett. Som gör oss ännu lite mer rika på varann, och som förhoppningsvis kan hela våra egna hjärtan. Best friend - den här är till dig:  


 


Ett stjärnfall att önska under

Höromkvällen såg jag mitt första stjärnfall.
Snabbt föll det och jag såg inte mer än en ljusglimt.
Men ett stjärnfall var det likväl,
som jag önskade under.


Härlig helg

Jag har inte hunnit eller inte velat skriva, på grund av att jag gjort just ingenting. Det har varit en härlig helg efter förra veckan, vilken slutade med att jag inte kunde sova natten till fredagen. Men åh, vad jag har sovit under helgen. Den har varit underbar, rent ut sagt. Kan det finnas nåt bättre än att umågs med någon man håller av, från dag till natt och natt till dag? Har kollat på filmer till sent på natten, sett ett stjärnfall, sovit när man blivit trött, spelat tevespel, svullat chips (en chipspåse som faktiskt räckte under hela helgen) och tagit en skogpromenad för att hitta svamp som inte fanns. Med oss hem följde då en älgfluga, det värsta man kan råka ut för i skogen tog vi reda på. De är hårdhudade och är svåra att få bort om de biter sig fast på huden med sina klor. Mest letar de upp djur som älgar, hästar eller råddjur men kan ta miste och klamra fast på människor istället. Människoblod är dock inte användbart för dem till deras utveckling. Äckliga är de, ser ut som en liten spindel eller en större fästing. Inte lika farlig som fästingar, men svårare att få bort. En vinge har de också som de släpper av sig när de hittat sitt värddjur, usch. Tur att den inte fastnade på oss. Igår var en heldag i sängen, jätteskönt! Skönt att ligga i mörker under ett täcke. Och så alla de djupa diskussioner man kommer in i vilka innefattar allt mellan himmel och jord, om inte ännu djupare och högre än så ...


Jag sökte och fann mitt hjärta igen

Vi såg några stycken på min värdefullaste ägda film, Dagboken ikväll. Det var andra gången jag såg den, och jag blev kär i den även på andra ögonkastet. Jag var lite rädd att jag inte skulle tycka lika bra om den så här andra gången, och fasades över att jag granskade den en gång på Gotland när jag skulle räkna klipp i en scen. Jag valde då scenen där de medelålders tu ror ut på sjön full med fåglar. Älskar den scenen, och många andra. Fotot i filmen är det som gör den så jävla sevärd. Speciellt den ;) Det kändes konstigt att se den igen, har man sett den en gång vet man och man kan säga vad det är för film. Men första gången ... Det är tårdrypande, hjärtekrossande. Lilla söta F kunde inte sluta gråta, och jag kände mig så skyldig på något sätt. Det borde ha varit min skyldighet att se till att de som man kollar med vet vad det är för sorts film, och att de vet att man kan klara det. Men samtidigt är jag glad att man berörs, inte bara att våga utan att man faktiskt är kapabel till det. Men förlåt F, jag vet hur det känns. Nu andra gången för mig kunde jag se den lite mer medveten, kunde tyda tecknen bättre och blev inte helt oberörd. Upptrappningen på slutet gör oundvikligt ont. Men första gången anade jag redan från första fjärdedelen av filmen hur den höll ihop - bara det gjorde det sorgligt för mig då. Jag blev irriterad på att F undrade över om den dessutom var sann och fick till svar att den var det. Hur kan man säga så om man inte vet? För det är den inte. Det är en typisk dramaturgisk film, som är baserad på en bok - som författaren till den i sin tur fick inspiration av sin frus morföräldrars kärlek. Måste läsa boken! Det är intressant att Nicholas Sparks, författaren till boken The notebook skrev sista kapitlet först, sedan mitten och sist början och att filmen är inspelad på samma sätt.


När Benke köper ludd ...

Haha, har man T9 på sin mobil och skriver Benke köper ludd i ica maxi får man istället det här: 
Adolf köper jude i ica nazi.


Förvirrad och ifrågasättande

Kan man ifrågasätta smärta? Om man vet hur det känns att ha ont kan man inte förneka att det finns, den psykiska smärtan.

Jag är så förvirrad; hur kan psykisk smärta bli till mer än bara det, till en fysisk känsla och så till den milda grad kroppsligt ansträngande ? Man vet ju att psykosomatiska besvär är fysiska krämpor som har psykisk grund. Men när något man vet beror på inre skador, men som yttrar sig så utåt sett kan man börja undra ...

När man har psykiskt ont vet man att man har en själ. Ett hjärta. Därför tycker jag att det är ritkigt konstigt när de som har sagt sig må dåligt och som man tror har känt och vet vad psykisk smärta är, inte tror på det och det man själv känner. Som om att det bara vore fysisk smärta trots allt. Annars är det på låtsas. Vad är då skillnaden? Varför ligger smärtcentralen mitt emot den psykiatriska avdelningen på S:t Görans sjukhus som ett hån? Som om det inte är lika märkvärdigt att ha själsligt ont, som kronisk kroppslig värk. 

Men hur kan man ifrågasätta när man vet hur det känns?

Annika Östberg, fånge W 189 68 Deasy

Äntligen har jag varit och sett på teater igen! Det var på tiden. Jag kände att jag behövde det. Den har gången var det "bara" en monolog. Jag kom på mig själv tycka att det var långtråkigt, och att det inte var så som jag vill att teater ska vara. Men sedan vet jag ju ändå att jag såg monologen som Thomas Jankert gjorde, och hur mycket jag gillade den. Monologer kan vara lika bra de, berättar oftast mer direkt till en om det den gör. Kvällens föreställning handlade om Annika Östberg, kvinnan som har suttit 28 år i kaliforniskt fängelse men som nu i år har transporterats till Sverige för att avtjäna de resterande åren på obestämd tid. Vem har inte hört om henne?

Marga Pettersson som spelade upp monologen, hade verkligen gått in i rollen som Annika och hon har haft mycket kontakt med henne. Hon berättade en del efter föreställningen och svarade gärna på frågor som t.ex hur hon blev engagerad av Annikas öde och hur hon mår idag och så vidare ... Det ger nog en större bild av det hela, då allting var Annikas egna ord. Pjäsen var uppbyggd av brevväxlingen med Annika, och Marga gjorde förstås sin bearbetning av allt som Annika fick läsa och godkänna i fängelset med sex vakter som vittnen. Intressant, verkligen. Det var kul att jag även kände igen Marga. Så när jag gick fram efter allting till henne och frågade om hon var från Stockholm och om hon möjligen varit på folkuniversitetet förut, så visade det sig att jag har haft henne när jag gick en teaterkurs där för fyra år sedan. Även hon tyckte sig känna igen mig, även om hon inte kommer ihåg mig. Intressant att se henne in action, till skillnad från då när jag tyckte att hon var väldigt hård. Men nu vet man istället vad som lite driver henne, och vad hon står för. Det som verkligen fick henne att fastna för Annikas historia var att hon hade välformulerade brev, och hade ett bra språk. Annars skulle hon inte orkat, sade hon, trots att hon tog sig tid till att ringa upp mamman som korsförhörde henne i en timme och sedan gav adressen till fängelset.

Egentligen är det en lång och jobbig historia, och jag förstår ångesten bakom - absolut för Annika själv - men också för Marga som ändå tog sig an för att berätta hennes berättelse. Från att vara en liten flicka som under sina första nio år växte upp i Hässelby (som dessutom är mina hemtrakter) till att flytta med sin mamma till Amerika och fick en styvpappa som ogillade henne redan från första början, och som blev orsaken till att hon flydde som trettonåring och försörja sig som strippa och prostituerad. Hon fick ett barn, som dog i en bilolycka som femton år och som var hennes enda sanna - hennes största sorg som hon nog aldrig kom över - något hon begravt. Narkotikahandel, ett dråp som hon avtjänade ett straff för att rädda en dåvarande pojkvän och stöld har hon gått igenom. Men att bli hotad till att erkänna mordet på polismannen (då pojkvännen som faktiskt gjorde det hade tagit livet av sig) som gav henne livstids fängelse, för att inte få dödsstraff och ändå inte vara bitter - bara gav en klarsynt text i sina brev till Marga - är som Marga själv sade: märkvärdigt. Konstigt är det att tänka att Arnold Schwarzenegger som ju är Kaliforniens guvernör, låg bakom till att inte ge henne en bestämd strafflängd med påverkan av polismannens döttrar som en av dem blev polis. Det var en bedrift av Reinfeldt ändå måste jag säga, som åkte ned dit och fick hem henne. Men hur mycket man ska klandra poliser och vad de har för syften att bli poliser (hämnd?) och hur olika personer fungerar kan man diskutera om.

Wrong

På Youtube kan man nu se musikvideon som vi gjorde i våras åt Jacob Felländer och hans låt Wrong. Tycker om låten lika bra nu som då, och gamla minnen kommer tillbaka från när vi gjorde den. Vad tycker ni om den?


Att ha en hemlighet

Hemligheten bakom att ha en hemlighet,
är att inte avslöja att man har en hemlighet.

Glöm inte den elfte september

Det har varit den elfte september idag, vilket betyder att det var åtta år sedan flygolyckan som förorsakade World Trade Center och sexårsdagen för Anna Lindhs död. Trettiosex år sedan den folkvalda presidenten Salvador Allende dog då hans palats blev bombat av general Aogosto Pinochets flygvapen i Santiago de Chile ... Fick mig berättat en annan sorglig historia idag om en femårig flicka som blev knivskuren till döds av en psykopat som flydde från psyket här i Arvika, stal en kniv och gick till närmsta dagis som inspiration att så kan man tydligen göra efter mordet på Anna Lindh. En flagga var hissad till hälften på skolan, och på eftermiddagen höjde vaktmästaren den helt. Den elfte september är ingen dag man glömmer ...

Att skriva dramatik

Framförallt har vi haft skrivande på gång sedan förra veckans lektion av skriva dramatik. Vi fick i uppgift att välja en dödssynd och ämnet lättja hamnade i mina händer, fingrar. Det har varit lite förvirrande, för vi började med en liten skrivövning som för att värma upp, som gick på ungefär tjugo minuter. Det var en enkel dialog mellan person A och B. Jag tyckte det gick ganska bra, även om det inte var det lättaste att välja ett ämne eller en intressant diskussion. Jag fick ut mig själv genom det i alla fall, och det kändes skönt. Det handlar bara om att skriva och koppla bort redaktören inom sig, ocensurerat ska det vara oavsett om det är bra eller dåligt, ur det kommer det finnas en massa material sen att finslipa på. Tyvärr gjorde jag inte så när jag började med min scen om lättja som är tänkt att ges till tvåorna sedan som ska kunna spela upp den. Tidigare när vi fick reda på uppgiften och hur den är upplagd blev jag konstig till mods, och tyckte att varför skulle inte lika gärna vi få spela upp våra scener själva? Men när jag började skriva så insåg jag att jag ville se den med egna ögon, hur andra tolkar den och gör det till sitt. Kommer verkligen att bli intressant. Men som sagt, istället för att bara sätta mig ned och skriva, som vår gästlärare säger att det är det enda man kan göra och inte börja med ett tomt papper och tro att det bara kommer, så är det tvärtom för mig. Speciellt att det "bara" kommer, men även nu så tänkte jag lite för mycket och kom på en komplicerad och djup historia om tre personer som på sina egna olika vis är lika lata. Nu äntligen är jag klar, det som återstår är kommentarer från gästläraren som jag ännu inte hunnit maila till. Men han har min text, så jag antar att han har läst och kommer svara snabbt när jag tar mig för att maila honom. Att skriva dramatik är ett helt nytt sätt för mig att skriva. Jag har aldrig försökt mig på det förut, heller inte förstått. Det handlar kort och enkelt om att skriva i text och inte bilder, som med film. Så det är spännande, och riktigt kul - nyttigt att kunna göra. Jag har även insett under den här tiden med det att teater ligger till grund för att kunna hålla på med film. Inte nödvändigtvis, men att skriva filmmanus och skådespela för film är inte samma sak som när man gör det med teater. Teater är kärnan; kunskapen om dramatik i text och inte bild, och skådespelandet för scen är viktig om man vill kunna stå med en fot i varje värld (världarna kan enkelt bli en) men det skulle inte funka om man bara koncentrerar sig på att bli filmstjärna. Dialoger förekommer ju ändå i filmer, om man skulle förlita sig mer på det än filmiskt, snyggt berättande. Ett exempel är Himlens hjärta, med Mikael Persbrandt, Lena Endre, Jakob Eklund och Maria Lundqvist där hela storyn bygger på vad de talar om i dåtid, nutid och framtid. Dramat händer mer i texten än i det de gör. Jag älskar den filmen! Stor skådespelartalang lyser igenom i en film som lika gärna skulle kunna spelas på scen, plus att jag aldrig sett Persbrandt så bra.

Fullspäckade dagar

Det har gått några dagar. Några dagar med alla möjliga olika känslor och tankar kring vad som händer här omkring mig. Det har också varit fullt upp, och jag kan ärligt säga att jag gör mer (inte än jag tänker) men det blir aktivitet. Fysisk, såväl som psykisk aktivitet. Jag har absolut inte glömt min blogg, den är lika inspirerande som vanligt och minst lika viktig nu. Det bara händer ganska mycket. Speciellt när det händer lite utanför skolan också - som att dansa balett.
Jag som ballerina? Nja ... Jag är mer hip hop, helt klart - och jag är engagerad i mitt beatbox:ande som jag håller på att lära mig. Men vi var och provade hur det var att dansa balett igår, och vad man kommer få muskler. Det är en riktig bra träningsform, speciellt för benen och hållningen. Att det är en bra merit att ha i cv:t sen när man ska söka skådis jobb är inget fel, och det lär vara en bra dansform att ha som grund i andra dansstilar. Så nu ska vi dit nästa vecka igen, önska mig lycka till ... och inget break a leg, för då kommer jag bokstavligen göra det. Är det något jag har kroppsligt problem med är det knäna och ryggen. Men jag hoppas att det snarare är nyttigt och ger bättre fysik med dansen.
På tal om dans hade vi vår första schemalagda danslektion idag med en Frej. En duktig dansare, som tydligen ska lära oss modern dans. Jag förstår mig inte på det vi gjorde idag, eller jo när vi skulle gå/springa/stanna i rummet för att känna av de andra i rummet - bra teaterövning dessutom - men senare delen av lektionen krälade vi på golvet och utförde ett för mig snarare gymnastikpass än dans. Jag dansar hellre ståendes, än horisontellt. Men kul ändå, och skönt att få röra på sig och inte behöva bry sig så mycket - släppa loss och ta det lite med en klackspark. Eller tåspark. Det kan vara skönt att ha något utöver skolan att göra, men jag hoppas att jag kommer tycka om det så att det inte blir en leda att gå dit.
Vi hade även vår första riktiga teaterlektion idag med tvåorna, då det kändes som att nivån togs snäppet högre. Vi läste Sandlådan av Kent Andersson, och det var skönt att det var en relativt lättsam men ändå betydelsefull text då det handlade om barn (jag var en av dem) som dessutom hade ett tidshopp i framtiden då de höll ett tal till någon av sina föräldrar som var delaktiga i pjäsen. Tyckte det gick bra, och är lite imponerad över att jag lyckades få till det nästan helt felfritt och med rätt betydelse. Skönt att det bara var ett talande, och inget agerande så här i början. Men mer sådana övningar till oss i bara vår klass, tack.  
 

Garantier är inget garanterat

Jag kom på det under tiden jag skrev det tidigare inlägget när jag länkade till min blogg då det kändes som att jag bårkade mig till en plats på gotlands folkhögskola. Jag blir lite sur på mig själv. För jag om någon kör på, och hoppas och tror på det bästa till över hundra procent. Utan några som helst garantier. Men först när jag "använder" mig av garantier så går det så som jag vill..? Som då när jag hade en plats på skrivarlinjen men ändå visste att jag ville försöka och hoppas på en annan möjlighet - då fick jag det istället. Nu när jag kommit hit, som från början var en garanti för risken att inte komma in på Marieborg - men då har jag istället fått en till nästa år. Varför känns det som att jag får allt jag vill ha? Vill Gud påminna mig om vår deal om att det han kan hjälpa mig med på vägen är i fråga om bara det här - och ingen kärlek?

Jag är inte den som tror på garantier. Att använda sig av den sorten tycker jag är dumt. Det som sker det sker. Men samtidigt vet jag att jag har skrivit om det förut, att har man möjlighet ska man ge sig själv val. Och att det är i utbudet av val som man får en sorts garanti till att någon av dem blir sitt eget. Sedan kan man inte råda mer över det som kommer hända, men det som händer - det är vad du själv väljer vill ska hända. Ibland inte ...

Jag är i mitt esse

Vilken chock jag fick igår när jag satte på mobilen och lyssnade på ett missat samtal. Det var från Marieborgs folkhögskola, som sade att det tyvärr inte fanns några avhoppare i år men att jag är en så bra tjej att de erbjuder mig en garanterad plats på skolan nästa år. "Vi vill gärna ha dig som studerande här."  Så jag ska ringa tillbaka och bekräfta om jag skulle vara intresserad. Självklart är jag det, även om det är ett år dit. Känns lite konstigt i och för sig, när jag är här nu. Men det är väl ett lika bra år inför andra året här som dit, kanske en grej man borde fråga dem om så att jag inte får repetition. Men samtidigt vill jag ha bättre svar på vad Marieborg kan ge mig, och vad andra seriösa, opartiska personer som kan skolan säger om den. Vad som vore bäst, andra året här eller ytterligare en till folkhögskola ... Som boendet är här nu, ger jag mig gärna härifrån till nästa år om det inte blir bättre. Men ändå - vilken känsla att känna sig uppskattad! Så skönt! Jag vet inte hur jag bär mig åt, eller vad det är med mig som gör att folk får ett bra intryck av mig. Om det är jag som lyckas framställa mig på bäst sätt (jag är ju bara jag) eller om det är mitt äkta jag som skiner igenom så mycket och att det är något i det som gör att man gillar mig. Jag vet inte ... Men vad skönt att känna sig sedd och tillfrågad. Det har verkligen släppt för mig sedan jag fick börja på Gotland, filmlinjen som det kändes som att jag bråkade mig fram till. Men ändå inte ... det var tur - bättre ändå - jag var lyckad. Det är nu i livet som ödet kommer ikapp mig, och jag är i mitt esse.

Ingen noll tolerans

Vi har suttit några stycken och kollat på Jurassic Park, de flesta andra som bor på skolan har haft maskerad, det vill säga fest. Det har varit fest här varenda helg sen vi har börjat här, och jag börjar bli väldigt trött på det. Och förbannad. Rektorn har som väl alla folkhögskolors rektorer, pratat om drog - och alkoholpolicy på skolområdet och om vad som är tillåtet eller inte. Droger är noll tolerans såklart, men alkohol däremot är tydligen acceptabelt, från halv sex på fredagen till halv tre på söndagen vilket anses som efter skoltid, och förutsatt att det inte förekommer på skolans område, på arbetsplatsen. För in på rummen har personal inte rätt att gå in i, om det inte är akut nödvändigt på grund av fastigheten eller liknande, eller beslagta alkohol. Att man som vuxen person ska kunna ta sig ett glas vin eller en ölare, som alla andra - det har man rätt till, enligt rektorn. Sant, men tyvärr är det inte vuxna människor när det kommer till kritan för sådana som går på folkhögskola. Det borde vara så, och det är så. Men det kommer så olika människor till en sådan plats att man inte borde tillåta det överhuvudtaget. Är man inte tillräckligt stark som person kan man inte kontrollera sitt alkoholintag, och man förändras från dag till natt. Sådant är obehagligt. En tjej på skolan som jag från början tyckte såg söt och snäll ut, har i mina ögon förändrat utseende radikalt. Som varje helg har varit, har hon druckit lika unisont och hamnar i säng med killar som hon pratar och är medveten om själv att hon kommer våndas över morgonen efter. Framförallt röker hon konstant, kedjeröker. Att jag som tjej tycker att en tjej kan se bra ut, anser jag det även vara avtändande och riktigt osexigt med tjejer som röker. Mycket dumt, på kuppen. Men det jag verkligen inte fattar är varför man inte har noll tolerans för både droger och alkohol. Det är som sagt fest varje helg, och lika äckligt att komma in i huset och fastna i golvet av utspillt öl och riskera stöta på fulla människor. Det är inte bra, och absolut inte snällt mot dem som inte dricker. Det är som att uppmuntra till ett sådant beteende. Jag undrar vem som kommer stå och skura golv i morgon ...

Filmdagbok del 12

3/8 Black water
10/8 Min brors flickvän
12/8 Kalifornia
13/8 Sommaren med Göran
14/8 Scoop
21/8 Twilight, Love guru
22/8 Himlens hjärta, Pineapple express, Djävulens advokat
24/8 Pirates of the carribean
28/8 Phone
29/8 The ring 0 (zero), Ju-on: The grudge
30/8 Grizzlyman