Djävulen och fröken Prym - det onda och det goda

Jag läste ut Djävulen och fröken Prym igår, ännu en bok av Paulo Coelho. Den handlar om kampen mellan det goda och det onda. Djävulen kommer i form av en främmande man som anländer till en liten by. Han har fått erfara livets grymma omständigheter, blivit fråntagen sin familj genom mord och han är ute efter bara en sak i att vilja hämnas tillbaka på människor - han vill veta om människan innerst inne är ond eller god. Det goda bor i form av en kvinna, Chantal som är en ung kvinna som vill komma ifrån byn som är det enda stället på jorden hon vet om. En helt vanlig människa, precis som den främmande mannen - men de personifierar det goda och det onda som till trots finns i de båda två. "Godheten och ondskan har samma ansikte, det handlar bara om när de korsar varje enskild människas väg." 

Jag tänker inte avslöja slutet av boken, för den är värd att läsas även den här - även om det inte är min favorit bland Coelhos böcker. Lite av den anledningen att det var en lite för simpel orsak som avgjorde saken på slutet, men visst det fanns djupare innebörd än så genom att förstå ondskan och godheten. Dock borde man förstå lite hur det slutar redan från början, men det är på vilket sätt och hur man förstår det som boken måste läsas. Simpelt som simpelt, men svaret som främlingen sökte efter låg i människans natur självt som Chantal berättade för honom.

Det viktigaste som jag älskar bäst med Paulo Coelho är att han verkligen använder sig av sig själv, som jag skrivit förut, och av de myter och legender som har spritts över jordens fyra hörn, som han själv uttrycker det i prologen av Djävulen och fröken Prym. Han skriver inget skitsnack om man säger så! Han vet vad han skriver om. Det är renodlade insikter om livet och sig själv, plus att han såklart forskar väldigt mycket om sitt ämne. Det är författande, må jag säga. Med
Vid floden piedra satte jag mig ned och grät, Veronika bestämmer sig för att dö och Djävulen och fröken Prym har han gjort en trilogi som han kallar "Och den sjunde dagen..."

"Var och en av de tre böckerna berättar om en vecka i några vanliga människors liv, som rätt vad det är konfronteras med kärleken (Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät), döden (Veronika bestämmer sig för att dö) och makten (Djävulen och fröken Prym). Jag har alltid varit övertygad om att djupa förändringar, såväl i människan som i samhället, sker under mycket korta tidsrymder. När vi minst väntar oss det ställer livet oss inför en utmaning för att testa vårt mod och vår vilja till förändring. I denna stund är det ingen idé att låtsas som ingenting eller att ursäkta sig med att säga att vi ännu inte är redo. Utmaningen väntar inte. Livet blickar inte tillbaka. En vecka är mer än tillräcklig tid för att vi ska kunna bestämma om vi accepterar vårt öde eller inte."
-
Paulo Coelho

Allt var en fråga om behärskning. Och om att välja. - Det är bokens inte allra sista mening, men den bästa som i betydelsefullt. För det är verkligen hemligheten, den sanna, som jag vet att jag poängterat förut en gång i bloggen. Det är vad man i slutändan gör som betyder någonting, det spelar ingen roll vad man säger och inte, ifall man menar det eller är tanklös. Det är vad man gör som räknas. Att välja sina handlingar, och kunna stå för dem. Det är vad som gör en stark.


Hårt, snabbt fall - insikt om kärlek

Jag drömde om bilder inatt, fina bilder som svischade förbi mina ögon som om det var jag själv som satt där i selen. För ja, jag drömde åter igen om skärmflygning - en återkommande dröm i olika former. Det började med att jag nog satt i en biosalong och såg hur man (kameran) närmade sig något grönt, en groda sade en berättarröst. Den hoppade förbi bakom bilden som var i ett något sorts 3d format, och grön växtlighet fyllde hela bilden en sekund innan det åkte ut över ett stup. Det svängde åt höger och uppåt så att man fick svindel, och jag vet att jag tänkte att just där kunde det ha varit en kamera på en kran. Men ju mer det zoomades ut från klippavsatsen där man kom ifrån förstod man att det var en kamera antingen på en helikopter eller en på andra sidan av stupet. Stora, höga klippväggar formades som en cylinderformad kon runt en sjö på botten - och sedan - skärmflugningen fortsatte. Nakna trädgrenar petade sig in i synfältet upp mot det blå, och jag/kameran var i ett helt lodrätt läge en gång. Färden fortsatte i rasande hög fart, något hade gått fel. Jag var nere på säker mark, kunde se mig själv springa och kolla upp i desperation. Jag vet inte vem det var som skärmflög, (det var ju jag i mina ögon sett) men jag skrek ett namn och sprang fram när det plötsligt tog stopp mot ett träd. Jag tror att jag funderade på det i drömmen, och jag gör det fortfarande - för jag skrev en gång ett utkast om en liknande dröm om skärmflygning vid ett hårt och snabbt fall. Då filosoferade jag över om kärleken som sådan att den skulle försvinna vid ett hårt fall. Skärmflugning och kärlek är nästan ett och samma för mig - speciellt när jag skriver mitt manus. Det är dock lite hårt att drömma om det nu. För att jag verkligen ska känna på ..? 




Alltid oavsett

Nu skriker det av saknad däremot, igen. Att det kan vara så fysiskt krävande att vara ifrån en, det visste jag inte. Fastän jag vet att jag snart kommer få träffa och vara nära varje ny dag, finns det hål där jag inte får se och är ifrån. Men med varje ny dag kommer en ny ängslan över ny tid. Som att det inte går att veta vad som kommer hända. Jag vet ju vad jag har, vad jag har att längta efter och vad jag kan förvänta mig, får lov och har sagts att förvänta mig. Men ändå, det känns i kroppen. Det är verkligen som att jag saknar en del av mig, halva mitt hjärta - både bokstavligen och bildligt talat. Under omständigheter kände jag trots allt frid första gången, på flera månader känns det som fastän det bara handlar om två veckor, för ett par dagar sedan. När jag tänker på det så känns det ligga väldigt löst, inte alls säkert - som på en plattform med vingar högt uppe i stratosfären. Men ändå - så känns det bra, till skillnad från att behöva vara rädd precis hela tiden. Men utan det, hur kan man då förvänta sig att det faktiskt stannar kvar där, i ett flygande tillstånd som får en att sväva i det blå - och man inte av gravitation dras bakåt när det flyger vidare framåt? Är älska att släppa eller att hålla fast? Ordet "alltid" har fått en helt ny innebörd för mig, nu när jag vet vad alltid oavsett betyder. 

  


Min hjälte, min plutt, mitt allt

Har en plutt sittandes i skräddarställning på golvet nedanför mig. Pratar med sin fader i telefon om räkningar, stackarn, som nog hade en smärre pärs tidigare ikväll när han sprang runt på stan och det helt i onödan dessutom. Själv har jag suttit på en och samma plats hela kvällen med olika känslor; rädsla, ilska och oro - jag räknade upp flera alternativ om vad som kunde ha hänt. Till och med att han kunde ha blivit överfallen, men nej - inte han =D Inte min hjälte. Nu är han i säkert förvar i alla fall, precis där han hör hemma, dvs hos mig. Samtalet har tydligen styrts in på kemi, är ganska säker på att han lägger på snart. Då ska jag vara beredd ;) framåt stupa ned i min säng, mohaha.  

En helt otrolig känsla

Jag drömde om Maja i mig inatt. Om snö och kyla, att jag blev utdragen av en viss person - tydligen skrek jag i sömnen enligt L. Jag saknar dansen, vill göra det igen. För första gången var jag delaktig och berättade någonting på ett ganska känslosamt sätt, och det med dans som uttrycksmedel. Kan mycket väl tänka mig att inrikta mig mer på dans genom teater. Så härligt att känna och gestalta det överväldigande i vågor som sköljer genom kroppen med musik. Så underbart att för första gången ha gjort det jag som alltid drömt om och har som mål av att hålla på med teater (och genom mitt skrivande) vilket jag sagt förut. Att få folk att stanna upp, tänka till och känna efter. Att beröra, förstöra och röra om i deras medvetande. Har jag bara fått en enda människa att känna något så har jag lyckats. Men jag tror väldigt många var eniga av det jag uppfattade igår. En speciell V kom fram till mig och sade just ingenting, gav mig bara en kram som sade sitt. Det är en helt otrolig känsla. Det är som att bli rörd själv av att kunna beröra. Underbart! 

Everything


Känslan av något vackert

Under två veckor har vi haft ett dansprojekt med ingesundslinjen, dvs vi som sysslar med teater och musik. Jag, och många andra var väldigt skeptiska till det i början. Många har dessutom valt bort det för att få andra uppgifter, men vi på teaterettan har haft bra närvaro, även om jag ett par gånger inte kunnat gå upp ur sängen på grund av ångesttunga dagar och nätter. Första veckan hade vi en massa övningar med rörelser, med de två tjejerna som kom från danshögskolan i Stockholm. Nu andra veckan delade vi in oss i grupper och fick hitta på en helt egen dans med valfri musik med hjälp av de verktyg vi fick genom improvisationsövningarna. De var verkligen bra, och jag kan förstå i alla fall för oss i teater att det betyder något. Det har trots allt varit jättekul, man har fått bra kroppskännedom och det har helt klart strömmat känslor. Det har varit en hel jävla berg och dalbana, som vägrade stanna ett tag, om jag får säga det själv.

Temat vi skulle utgå ifrån och ta inspiration ur, var om Maja och Gustaf Fjaestad som var ett konstnärspar här i Värmland på 18 - och 1900 talet. Det finns en massa brev som man kan läsa än idag, och det använde sig en grupp av. En duo som blev till en person fick dansa med en av våra danslärare för att få dansa, vilket var väldigt simpelt men otroligt bra med hjälp av impulser bara. Vi; jag, L, J och A hade problem till i början - det vi visste var att vi ville dansa med tyg. Vi skapade under bara två, tre dagar en idé som gick ut på att gestalta Majas liv från när hon föds till att bli en självständig kvinna tills hon träffar Gustaf, blir kär och insnärjd i kärleken. Lakanen tillsammans med blått ljus symboliserade snö och kyla, vilket Gustaf oftast målade då han blev känd som rimfrostens mästare. Hans tavlor finns att ses på Rackstadsmuséet där vi var och kollade som läxa inför andra veckan. De hade båda ett äktenskap på sidan av när de träffades, och de hade många problem kan man läsa i breven som dom skrev till varandra. Maja fick tidigt höra att han tyckte att hon borde sluta med sitt konstnärsskap för att sköta hem och hushåll istället. 

Vi tragglade igenom dansen så att det blev en sex minuter lång show, om och om igen tills den satt tajt med musiken vi hade valt och att det funkade tekniskt rätt med tyger, rörelser, tajming och så vidare. Slutresultatet blev ett riktigt lyckat sådant! Skitkul! Vår dans var den mest dramatiska, med alla delar av innehåll (dramat av hennes liv, att låten hade lugna och snabba partier, tyg som symbol och verktyg och en låt som passade utmärkt till ämnet; Everything med Lifehouse ) och den nog mest känslosamma dansen. Jag fick höra många berömmande ord att jag gjorde en bra prestation som Maja, att det var vackert och att jag hade en fängslande blick som jag skulle behålla sade Anna, den ena dansläraren. Inför och under genrepet var jag, som bekant, mera nervös än inför själva föreställningen. Då satt vi alla som vi skulle, drog igenom in - och utgångar på scenen och fick belysning och för första gången fick vi höra det riktiga bombastiska ljudet på scenen i aulan som vi hade byggt upp. Innan hade vi bara lyssnat från en dator och en mobiltelefon när vi väl fick vår skolas aula att träna i. Vid genrepet fick vi ju se allas danser, och det var nog allt några som fick tårar i ögonen, flera av dem var noga med att säga hur fint det var. Skratt fick vi av en viss E som stod med rumpan bar under en målarrock som han förklarade som att han var varm och bara ville prova. Han gjorde det dock inte under föreställningen, det hade nog dragit till eller bort uppmärksamhet och allvar.

Under vår dans var jag som i extas, hade verkligen sett fram emot och var inte nervös längre - och gick upp med ett ganska tomt men ändå öppet sinne. När jag dansade runt med tygerna och "lekte" med mina danspartners var jag i ett rus som jag varken kunde njuta eller lida av. Jag var verkligen bara där och då. Såg ingenting, tid och rum stannade upp och jag snurrade runt, runt för att hitta publiken - men eftersom vi dansare satt på sidorna kunde jag knappt ursklija åt vilket håll som var det rätta. Såg bara vissa personer i förbifarten mellan de vita lakanen, som jag uppmärksammade som de av oss. När det väl stannade upp och jag blev invirad av lakanen som de gick runt mig med, stannade allt upp. Allt som de här två veckorna har burit med sig, och jag kände att jag för första gången verkligen hade den där blicken som jag var tänkt att ha i slutet när hon Maja stod insnärjd i kärleken. Jag hade den inte, jag kände den. Det gjorde det såklart bara bra och äkta till dansen och den riktiga föreställningen, och det var riktigt förlösande! Redo att falla till golvet, föll jag och det gjorde även mörkret. Det skulle vara kul att se det, för filmat blev det - vill se det vackra som dom andra har sett. Men visst är det en känsla att vara det ...

Barnförbjudet inlägg

Ja, det här kommer inte att bli ett censurerat inlägg. Alla ni som är under 18 år bör inte läsa detta, för det kommer bli ett jävligt fult språk plus att jag inte vill skrämma er med vad det finns för människor i världen. Det är egentligen bara riktat till en person - och denne oavsett ålder.

För du är en äcklig människa. Hycklare! Påstår dig vara kristen och går runt och ligger med killar som om du hade monopol på dem. Jag har nog hört hur du funkar. Anser dig att alla killar som ser åt dig är dina, till och med de gånger då du har pojkvän. Så är det väl sant som hon sade, att du ville göra henne svartsjuk för att de skulle bryta så att du kunde ta honom?!? Vad hände med oskulden? Du ska ge fan i killar som inte angår dig. Du är så jävla respektlös. Oacceptabelt. Den mest avskyvärda människa jag någonsin vetat om. Jag vill inte se dig, inte höra dig. Försvinn ur min värld, du är luft för mig. Du ska undvika mig. Inte vara i delar av skolan där jag är. Men nej, du är ingenting, bara en liten skitunge (20 år än? Verkar inte som det i alla fall) som tror dig vara så mycket bättre och välförtjänad killar. Du får ingen bra kille så som du beter dig i alla fall. Blåögd. Trodde du verkligen att han skulle offra mig och vår kärlek för en sån som du? Vi har för fan brutit hjärta med varann. Men sådant förstår väl inte du. Du är ju som du är. Tyvärr föll han i sin egen grop, han ville bara göra mig svartsjuk vet du, och du trodde i din enfald att det skulle bli någonting mellan er (?), gjorde honom delaktig i din snikna konspiration, utnyttjade honom så att han, utan att över huvudtaget vilja det, skadade mig. Du var bara ett äckligt misstag. Han ville göra mig svartsjuk, och visst - det funkade och mer därtill. Och så trodde du att han brydde sig om dig. (Suck!) Du är patetisk. Du trodde att vi skulle bryta, att jag inte ville ha honom och att du skulle få allt som serverat på ett silverfat som beräknat. Men där trodde du fel! Ingenting stoppar mig, inte när det gäller kärlek - och absolut inte en liten skitunge som du, även om du gjort stor skada. Du är en liten människa! Lämna oss ifred! Jag är, har varit redan från första ögonkastet och kommer förbli hans livvakt. Ring hans mobil (han kommer inte svara) så kan han intyga det. Hoppas du finner förlåtelse hos Gud, för av människorna får du den inte. Det bästa med det här, är att det inte är något löjligt utbrott - det är ren fakta baserat på verkliga känslor. Och gissa vem som lärt mig hantera fakta ...

Som en stilla storm

Det var just en snygg födelsedag! Jag fick i alla fall för en gångs skull en någorlunda bra och lycklig jul. Men lyckligt ovetandes. Ibland är det bättre att få veta även om det skadar, om det skadar mer att få veta senare att man var lyckligt ovetandes. Är man inte värd det? Så har jag levt i tjugotre år, påbörjar mitt tjugofjärde. Det blir en tung början på det året, ovisst. Jag klarade natten till idag utan att ha ont. Desto värre ikväll, vilket nog kommer leda till att jag tar en stilnoct för att snabbt somna bort från ångesten. Den bokstavligt talat kväver mig, får mig att må illa och vilja spy, men det går inte. Vill döda känslan - vill bara ha tillbaka det där som gör en trygg och lycklig. Inte känna sig lurad och utnyttjad, vill kunna tro. Vill ha tillbaka mitt hjärta i form av en annans. Men mitt kommer jag aldrig få tillbaka - den finns där hos någon annan, och det kommer den alltid göra. Jag gav den i god tro för jag verkligen trodde, och levde för det. Allt jag kan göra är att vänta och hoppas, men väntan kan göra allting värre när smärtan får bo in sig. Det är som en stilla storm, som hotar att driva bort ju mer molnen förstår att solen lyser någon annanstans.

Det hjärta som blev två

Jag kan inte förstå det. Allt är helt bortom min kontroll. Borta. Smärtsamt. Den omedelbara chocken, smärtan och sedan sorgen - går inte att beskriva. Kände bara fingrar i den kalla, smutsiga snön. Ylandet inifrån. En person kom, och en till. Sedan in, under ett täcke - och ångest. Ångest som jag aldrig känt förut. Kändes tomt, kanske bara var vanlig gråt - men det som kom sen, huggandet i hjärtat som sitter kvar än och som jag tvivlar på kommer försvinna, är värst. Den som tagit bort det trygga. Till råga på allt ska man behöva ha denna aggression som får en att vilja skrika och slå. Bilden flimrar förbi om och om igen. Ett luder i en säng. En kristen sådan också. Hon kommer inte komma till himmelen, det är ett som är säkert och det vet hon antagligen om själv. Äckliga hycklare! Att någon som påstår sig tycka om en, som har tagit allt - fått allt av en, fått en att öppna upp och blivit trygg - kan göra sådär mot en, det visste jag inte. Trodde jag inte. Spärren mellan otrygghet till trygghet, och sedan en bomb. Otrygghet igen. Hemlighetsmakeri, svek och utnyttjande som i att äta kakan och fortfarande ha den kvar. Tog en för en idiot och gjorde en till åtlöje.

Ångest, djup ångest under natten och dagen - känns som att den kommer bli beständig. Har lyssnat på Sara Löfgrens senaste skiva då jag lätt kan identifiera mig med dom låtarna nu, gillar dom alla Över gränsen, En liten stund och Åt helvete för sent. Jag har verkligen förstått under kvällen att L och J finns där, de tvingade upp mig åter igen. Hotade med att klä på mig och bära med mig in i bilen själva. De skulle säkert göra det, så jag var villrådig fastän det snurrade när jag reste mig upp - följde deras ord om att det skulle vara bättre för mig än att ligga kvar i min begråtna säng. Visst, jag uppskattar dom verkligen. Men det tar inte bort smärtan, det jobbiga. De kan göra vad som helst; säga hur fel det var, hur skeptiska och arga de är, krama om mig och smeka bort svetten av ångest - men de kan inte förstå. De tror, och det skulle helt klart vara bättre om det var så, att det bara är en kärleksaffär. Men det är så mycket mer. Mycket mer än vad jag nästan själv kan förstå. Kärlek, den som jag bara kan drömma om och skriver om - den som bokstavligen har blivit uttalad. Då när gränsen mellan otrygghet blev trygghet. Innan allt blev för sent. Men nu är det otryggt igen. Har tagit skada, för stor skada. När till och med jag som vet kärleken börjar tvivla. Finns det hopp? Gjorde ett fruktansvärt beslut imorse, jag ville verkligen inte. Men gjorde jag det inte skulle det kännas som självdestruktivitet, och där tänker jag inte hamna igen. Tillåta mig skadas. Det är verkligen tur att jag har mina två som ställer upp för mig och försöker. Jag kan inte vara lätt när det hela tiden rycker och rinner om mig. Pratar jag om det blir det så mycket värre. Jag bad L förklara för mamma som inte kunde höra vad jag sade för att det tjocknade för mig. Men de lyckades tydligen börja prata om psykologer och annat skit som skolan, som att det hela kändes vara en bagatell. Ingen förståelse alls. Nej, just det - de vet ju inte hur det känns med den kärleken. Den tryggheten. Den vännen. Det hjärtat som blev två. Den fysiska förnimmelsen av en annan person som att det vore en själv. Och att man vore den ...


En lite mysig kväll

Mina söta vänner J och L tvingade upp mig ur sängen efter att ha legat hela förmiddagen, helt förstörd. Hade knappt kunnat somna igår, och jag vaknade abrupt en gång av en mardröm som gjorde mig stel av fasa. Jag hade lätt kunnat ligga hela dagen och gråta sönder kudden, men inte för dem. Och tur var väl det, jag som redan hade gått in i en fas av självsvält från lunchen igår, som alltid vid ångest och känslan av att allt skulle vara mitt fel. Men jag är verkligen inte hungrig när jag har ångest. Jag känner min mage kurra, och kanske till och med skulle vilja äta - men jag kan inte, vill inte och framförallt orkar inte. Det är paradoxalt nog inte ett behov, fastän jag vet att det är det under ångest. Jag vet och intalar mig själv att jag skadar mig fysiskt när jag inte äter, och jag vill verkligen inte skada mig själv på det sättet. Kommer aldrig få ett behov av det, det är bara sorgligt att jag råkar göra det. Den psykiska sidan tar över hand. Vi åkte hem till J som lagade mat till oss, och satte oss sedan och kollade på Mamma Mia med en varsin Ben & Jerrys glasslåda. En typisk tjejkväll, som väl kunde distrahera mig för en liten stund även om inte helt. Jag somnade till när de kollade på Galenskaparna, vilket var nödvändigt för mina ögonlock och sedan såg vi några Kizz - videos och ett par andra. Det slutade med en något spretig lebbhög. Jag och L hade kul med att känna varandras magar guppa när vi skrattade och skrattade gott mer åt det. Mysigt. Skönt att de kunde få upp mig, men det hjälper inte min framtida vardag och själsiga överlevnad.

Som skydd i stormen

Som skydd i stormen kan du vara där.
Hålla om tills den sakta stillar sig.
Se mitt regn, mitt mörker, mitt allt.
Likt ett träd du kramar om vid ett åskoväder
önskar jag att jag kunde överföra min blixtrande smärta.
Smärtan i att vara en storm.
Känn - det åskar av kärlek i mig till dig.
Har jag inget mer att frukta -
kan du då skydda mig från dig själv?


Det åskar av kärlek

Liksom igår kväll/natt kan jag inte sova nu. Av en och samma anledning, men ändå inte - helt olika. Då låg jag och nästan skakade av saknad, kunde inte sluta tänka, kände för mycket. Var tvungen att tända lampan flera gånger för att skriva, jag skriver som bekant bäst nattetid då när jag ligger och försöker somna när tankarna vägrar lämna mig. Jag drog upp min fickalmanacka och lade den på nattduksbordet för att ha den till hands när jag nästa gång fick ord i huvudet, vilket jag fick. Det blev en dikt.

Som skydd i stormen kan du vara där.
Hålla om tills den sakta stillar sig.
Se mitt regn, mitt mörker, mitt allt.
Likt ett träd du kramar om vid ett åskoväder
önskar jag att jag kunde överföra min blixtrande smärta.
Smärtan i att vara en storm.
Känn - det åskar av kärlek i mig till dig.
Har jag inget mer att frukta -
kan du då skydda mig från dig själv?

Ikväll ligger jag och skakar av saknad av en annan sort. Den är värre. Tror jag. Den fick mig till en två timmars ångestattack, som fick mig att somna av utmattning till slut i min stora jacka. Jag låg i två timmar till i biblioteket, vilket har blivit en fristad och en plats att vara för mig själv här (som verkligen behövs i stunder som dessa), i min kapuschong och med en stor bok i knäet som för andra att tro att jag satt och läste. De skulle bara veta. Veta att min värsta mardröm har blivit sann, den som jag tänkt är det enda som får mig att vilja åka härifrån. Jag tog vilken som helst, första bästa boken i den bakersta hyllan. Ironiskt nog blev det ett filosofi uppslagsverk och sidan jag på måfå bläddrade fram handlade om orsak och verkan. Skyndade mig tillbaka till rummet och kröp ned i sängen för att fortsätta min sömn. Kunde såklart inte somna. Vred och vände på mig, tände lampan igen och måste skriva. Vet att jag kommer ligga till sent. Vänta på att vakna upp från mardrömmen, men nu är allt för sent. Allt är för sent. Den självklarhet som kändes för två dagar sedan är borta, har tagits ifrån mig. Skriker till Gud, hur kan du?? Varför jag? Det vet du. Vad har jag gjort? Allt jag någonsin velat har varit lite kärlek, det vet Du! Nej just det, vi kompromissade om det. Inget svar. Hur kan något så bra göra så ont? För att det ska kunna ge lika mycket njutning. Om hjärtat tar skada och jag dör i broken heart syndrome då? Oavsett vad kommer hjärtat att älska för alltid och lite till. Synlig som osynlig, finns kärleken alltid där och värmer dig - ända in i hjärteroten där det känns som mest. Det är den som du lever för. Det är den som får dig att vilja följa ditt hjärta. Varje slag är ett dyrbart ögonblick. Ögonblick att älska. Kärleken är givmild - så känn den. Kan kärlek såra kan den också hela. Tack!


Sömnsvårigheter

Jag är trött. Verkligen. Men jag kan inte somna ... Det är obegripligt. Jag låg vaken till efter fyra innan jag somnade för några nätter sedan. I förrgår natt hade jag somnat vid tolv någon gång för en gångs skull, men vaknade av att idioter höll på att smälla och fyra av fyrverkerier precis utanför mitt fönster lät det som. Jag sprang upp, var jävligt nära på att öppna fönstret och skrika att de jävla idioterna var dumma i huvudet och att de borde sticka och brinna någon annanstans. Men det gjorde jag inte, upp kom jag lik förbannat - hämtade öronproppar, vilka inte gav någon tystnad. Efter ett tag tystnade dem, men jag kunde fortfarande höra och känna som om det var raketer som flög i huvudet på mig. Låg vaken till två, hade fått högst en halvtimmes sömn som inte kändes givande. Tvärtom. Igår natt satt jag i sängen med min bärbara dator och porrsurfade höll jag på att säga, men det gjorde jag inte. Jag läste noveller. Och nu ikväll sitter jag och bloggar. Det spelar nog ingen roll vad jag gör, det är nog meningen att jag inte ska sova. Men en sak är gemensam - och det är, och har alltid varit, mina tankar som maler och maler inom mig. Tankar nu om teaterutbildningar och att det är enda alternativet för mig, om ingesund hit och dit, orsaken som håller mig kvar där (måste vara värd mycket, fastän den kan styra mitt humör så väldigt från dag till dag = trots allt betydelsefull), om det låga självförtroende som inte ofta ger sig till känna men som trots allt finns någonstans där inne i mörkret och om svartsjuka. Det ger nog en ganska överblickande bild över mina tankegångar om nätterna nu, vilka inte har någon lösning - bara som sagt mer pågående tankar. Och nu bloggar jag som sagt. Och gäspar. Jag ska gå och lägga mig, jag ska. Jag har i alla fall bättre samvete till mig själv när jag ändå ligger ned och försöker somna. Jag är inte den person som kan trötta ut mig själv, jag är för komplex för det. En metod som jag nästan tror funkade en gång, är att låtsas sova ...

Filmdagbok del 16

1/12 Transamerica
5/12 Spirited away
8/12 Michael Collins
16/12 Mighty Joe Young
20/12 Next
22/12 Välkommen till familjen
23/12 Mickey blue eyes
25/12 Christmas in wonderland, Sällskapsresan 2 - Snowroller
26/12 Da Vinci koden
30/12 Lassie

Såg även Sunes jul under månaden

Avatar

Shit, vilken häftig film! Om det är en film? Det är en upplevelse. Riktigt grymt gjord. Jag såg den dessutom i 3D, vilket var första gången jag gjorde det. Riktigt fascinerande! Vill bara tillbaka till Pandora. Både animerad och filmad i 3d, kul upplevelse att se bilden, eller vissa obejkt snarare utanför duken som om de nådde fram till en. Löv som faller, vinande pilar, buskar och träd som petar och hänger nedanför bildkanten. Väldigt häftigt att en sådan teknik kunnat ta form, jag granskade lite över glasögonkanten och insåg att det bara är en illusion (såklart ;) vissa detaljer fick effekt, (tror dock att det skulle ha större effekt på skräckfilmer, tänk bara om Drag me to hell var i 3d.) men den är också filmad på vanligt sätt. 60 procent datoranimering och 40 procent spelfilm. 1994 skrev James Cameron sitt manus för Avatar och hade för avsikt att datoranimera skådespelarna, tretton år fick han vänta för att tekniken inte fanns till. Han försökte göra en film men påbörjade sedan andra projekt. Tekniken var inte tillräckligt utvecklad förrän man började producera filmer som Sagan om ringen och Pirates of the Carribean och han var själv med och designade en ny avancerad animationsteknik som gjorde att han till slut kunde göra Avatar. 2006 fick han också hjälp med att utveckla ett språk för rasen på Pandora. Fjorton månader tog det att utveckla en rörelsefångande animationsteknik som gjorde att Cameron genom sin egen utrustning som han använde, kunde se skådespelarna i den digitala miljön, och regissera direkt där - istället för att man som annars brukar göra, lägga till digital miljö efter man har spelat in skådespelares rörelser. Tekniken möjliggjorde också att han kunde ändra perspektiv och skalor direkt, då avatarerna är tre meter långa jämfört med människors vanliga längd. Filmen tycktes kännas igen lite från Sagan om ringen och Dinotopia, men det går inte att jämföra. Avatar är något helt nytt. En framtidens film, helt enkelt - både i sätt och form och i historen som handlar om att jorden är i förbindelse med en måne med eget folk och som har hemligheter för människan att skåda. Robotar och människans ondska att förstöra orörd mark. Skulle det bli framgång, har jag läst, ville han göra film nummer två och tre. Visst, kommer det bli så! Jag längtar! Äntligen har jag blivit ett riktigt filmfan, och det inte till vampyrer till hobbits - utan till avatarer! =D

Mardrömmar om verkliga mardrömmar

I natt drömde jag om en man vid namn Stasi, vilket dessutom visades vara djävulen i förklädnad. Antagligen för att Stasi kom på tal en jättesnabbis igårkväll, plus att djävulen har blivit ett stort samtalsämne och fått en större betydelse för mig på grund av en person. Mohaha. Den mannen stod jag och fönade håret på, han hälften satt hälften låg och njöt av att jag fönade och redde ut med fingrarna hans långa, svarta afrohår. Jag var vaksam på hans ögon för att få se dom glimta till av att djävulen fanns där inne, men de förblev svarta. Istället hörde jag det han hade i öronen och lyssnade på, en sorts musik som bara djävulen lyssnar på. Det var musik, men jag kunde inte avgöra vad det var för nåt - något som jag dock har hört ett par gånger utan att lägga det på minnet är Ave master lucifer. Det var banne mig den låten trots allt, efter att ha lyssnat på den nu och känt igen början som det han lyssnade på. Jag drömde också läskigt om Rolf Lassgård, även han kom på tal igår och om att jag var kär i honom som liten. Inte vad jag var i drömmen, då var han bara läskig och försökte lägga sig på mig. Jag flydde i bara linne och trosor in i skolan som var i närheten, och expeditionstanten, vår lärare V och någon till var där och lade märke till hur jag såg ut. Lassgård själv var lärare även han, och hans klass visades inte vilja ställa upp och vittna mot honom för mig för att han var den bästa läraren. 

Härom natten drömde jag lika konstigt även då. Att jag skulle bil ammad av min mamma, med en person som satt precis bredvid. Det är inte så konstigt eftersom denne gång på gång har anklagat mig för att ha en för bra relation med min mamma. Men som denne får det att låta har det blivit perverst i min hjärna. Dumt! Tidigare samma natt drömde jag om den tiden när jag hade pojkvän, och att jag varit otrogen mot honom. Det var hemst, jag hade så dåligt samvete. Tur att det bara var en dröm - i verkligheten skulle det aldrig hända. Det började antagligen spöka i mina drömmar för att jag spekulerat i sådana frågor själv den sista senaste tiden, som för att dra ut mer innehåll i en manusidé jag har och som kanske borde bli en till.

Gott nytt decennium!

Gott nytt decennium till er alla! Första Januari 2010 är en solig dag här i Stockholm, i alla fall hos oss i Hässelby. Kvällen igår blev en lugn sådan, jag blev sjuk av vaccinationssprutan ändå, och jag varken ville eller orkade flänga runt med ond arm. Förrgår dagen låg jag i smärtor hela dagen och kunde knappt somna efter att ha tagit sprutan för att det gjorde så ont i kroppen, vaknade varje gång vi antydan till att jag ville lägga mig åt vänster. Idag känner jag fortfarande spänning i armen, men jag kan sitta, stå och gå nu i alla fall. 

Jag orkade mig till och med upp för att hinna till min
frisörtid, något jag absolut inte ville missa :) Perfekt som vanligt, Ibbe ♥  Det var nästan som att jag hade glömt av honom lite grann, men första blicken kände jag igen han bruna rufs och hundögon. Jag beklagade mig lite för honom och han blev nästan rädd om han själv skulle till att ta sprutan, och inte kunna jobba med armen. Han berömde dessutom mina hemmagjorda slingor, och att det inte skulle ha blivit bättre hos en frisör själv då det oftast kan bli gult. Jag vidarebefodrade det till mamma, och hon blev lika nöjd hon, haha. Jag dröjde kvar lite grann som för att dra ut på tiden hos honom genom att fråga ut om honom om torrschampo, om det verkligen funkar. Han svarade att det är bäst att prova runt och att ett märke kanske inte är lika bra för alla hår. Jag kan mycket väl tänka mig att gå dit och köpa hans egna torrschampo fastän jag nyss köpt två stycken av märket Stafford för en hundralapp. Jag funderar till och med på att låta honom permanenta mitt hår, för att få sitta under hans kontroll igen. Det är nästan lite sexigt när han tar i med borsten, och greppar tag för att styra mitt huvud rätt om jag sitter fel ;) Det är till och med så att hans existens har gett mig en idé till ett nytt eller kanske ett pågående manus. Nyårsfin satte han ord på mina tankar om att jag inte behövde fixa mig för kvällen. Men eftersom jag inte hade några planer så ägnade jag åtminstone en timme till att leta reda på inlägget som jag skrev efter att ha varit hos honom första gången, utan resultat. Jag har så för mig att jag skrev om det, men jag hittar det verkligen inte fastän jag lusläste igenom olika ställen för att jag var säker på att det är någonstans där. Men icke. Kanske får gå tillbaka och fråga honom om han kommer ihåg mitt första besök ;)

Jag satt uppe till över två någon gång med datorn i sängen, men låg vaken och kunde inte somna förrän jag hörde stora klockan där nere slå tio slag, d.v.s. klockan var fem. Jag var väldigt förvånad över att den var så mycket, och att jag hade legat och tänkt så mycket så länge. Jag tvingade mig själv att blunda och se mörkret innanför ögonlocken, sedan hörde jag inte de två slagen för nästa halvtimme.


Kan man urskilja en nyss sprängd raket, snöflingor och månen? :)