Kan du höra vinden?

Kan du höra den?
När den sveper förbi dig som en ljummen vän i sommarvärmen ...
Den får björkens alla löv att darra,
flaggstänger att knaka
och flaggor att vecklas ut.
Men kan du höra dess riktiga röst,
när den nuddar din kind,
drar igenom ditt hår
och som viskar milt i ditt öra:
Följ med?
Som ett Guds andetag, men också ditt eget
om du insuper den,
om du lyssnar.

Skrikande morgon

Jag vaknade två gånger idag. Första gången klockan sju på morgonen, av att en fågel började skrika på ett främmande språk. Väldigt irriterande, högt och ljudligt kacklande - vetefan vad det var för sorts fågel ... Jag kom hem och sov ytterligare ett par timmar, trots att det lyste in genom den neddragna persiennen. Nästa gång jag vaknade var på grund av en kvinna som även hon skrek, ropade "Lillan" högt och länge. Det var väl självklart en katt som hade sprungit iväg, konstigt namn för en katt i och för sig ... Det låter mer som något man kallar ett barn. En hund låter det verkligen inte som i alla fall, men mer fog att ropa efter i alla fall. Man går helt enkelt runt och skriker efter en katt. Jag skulle inte för allt i livet göra mig pinsam över en katt i ett område där det bor folk, och väcka de som ligger och har semester. Katten är ett självständigt djur, de kommer och går som den vill men kommer lik förbaskat hem. Vad ska man annars ha en katt för om man inte litar på den?

Sola i skuggan

Igår var en perfekt dag, inte för varmt och inte för kallt. Då har man heller inte behov av att steka i solen, och kan istället sola i skuggan. Jätteskönt, så låg jag och lyssnade på sommarprat igen, då med Linda Olsson (författare) som pratade om vänskap och kärlek, redde för sig själv ut dessa begrepp och vad det är som skiljer mellan dem. Intressant att lyssna på, men fastän det är något så universiellt behöver det inte vara detsamma för andra. Över huvudtaget tycker jag sommarprat är den bästa sysselsättningen en varm, rastlös, dag. Man får lära känna en person väldigt bra genom det radioprogrammet, de två senaste jag lyssnat på nu har varit jättebra. Speciellt när man får ta del av en berättelse under en längre tidsperiod, men också när man hör någon prata om ett speciellt ämne som då måste ligga den personen nära om hjärtat. Malin Åkerman berättade om hela sin barn - och ungdom tills när hon blev upptäckt. Jätte intressant, verkligen! Här är hela listan på sommarens pratare, jag har redan bokat in dagar jag ska lyssna, främst på Hans Alfredsson som kommer redan imorgon.


Snygga hantverkare runt varje hörn

Imorse vaknade jag av högt ljud utanför min dörr. När jag vaknade till så pass att jag kunde tänka kom jag ihåg att pappa hade sagt att det skulle komma en hantverkare för att fixa någonting i badrummet som han håller på att renovera. "Han kommer inte störa dig, han är tyst. Han kommer inte öppna din dörr." Jo tjena, jag hade vaknat tidigare på morgonen när pappa och S gick hemifrån. Efter det märkte jag att min dörr öppnades och stängdes fast jag sov, och drömde att det var min brorsa som ville att jag skulle gå upp. Men han har inte varit hemma på hela dagen. Med andra ord var det hantverkaren som gjorde det. Jag vaknade såklart av ljudet och skulle vänta ut honom. Ville inte gå upp som ett vrak och visa mig för honom nyss uppstigen, även om tanken fanns och lockade. Min väckarklocka ringde, och jag låg kvar i en halvtimme efter det innan han gick. Jag steg upp och hann skymta baksidan av honom när han lämnade vår trädgård. En cendréfärgad kille med snyggt kortklippt hår med en nacke som avslöjade en ung kille. Jag kunde inte se hur han såg ut, så egentligen vet jag ju inte. Men hantverkare brukar oftast vara snygga killar ;) Starka, good-looking och med de vet vad de gör - minen. Kanske skulle jag gått upp i alla fall; nyss uppstigen och ett planerat ojdå, fixat till mig lite sängkammarrufsig eller klätt på mig och varit mitt bästa jag - lättare sagt än gjort. Jag kom ju hem för ett par veckor sedan till tomt hus när två hantverkare precis var på väg att lämna och låsa om sig. De sade hej, vågade knappt blinka och försvann snabbt. Det kommer ju tydligen en ny hantverkare till nästa vecka ... ;))) Fantasin går på högvarv ... Jag om någon kan vara hemma ;)

Förtvivrrlad

Jag drömde om tanten i Drag me to hell inatt, och då har jag bara sett trailern till filmen. Jag är väldigt förvånad över att min mamma har sagt att hon vill se den filmen. Hon som aldrig förut tyckt om skräck, och absolut inte på bio. Bara för den sakens skull vill jag gå och se den med henne, för att höra hur mycket hon kommer att skrika, haha. Antichrist kommer jag dock inte kunna få med varken henne eller någon annan som jag känner, på. Eller jo, en person, en "filmare" som jag kallar mina likar. Men sedan dess jag träffade denne har jag själv undrat om jag verkligen skulle klara av att se den, om jag har styrkan ... Känt mig så på senaste tiden mentalt svag, och inte velat och tyckt mig känna mig sämre av att bara fundera över om jag ska se den eller inte. Jag lämnar det dithän så länge ... 

Förtvivrrlad = Förvirrad + förtvivlad (ett ord jag kom på nyss)

Sommarprat

Malin Åkerman, en av våra svenska stoltheter i L.A sommarpratar just i detta ögonblick.
Lyssna ni också!


Filmdagbok del 9

1/5 Aladdin
2/5 Step up 2 the streets, Blues brothers
3/5 Die Welle
4/5 Asylum, Den lilla sjöjungfrun
7/5 Prison block
9/5 While she was out, The night listener
11/5 Funny games, Kyrkogårdsön, Lejonkungen
14/5 Bad boys 2

// året på Gotland är över

20/5 Allt flyter
22/5 Änglar och demoner
23/5 Marley and Me
24/5 Wrong turn

Att bli stor

Vad ska du bli när du blir stor? - det är den ständiga frågan som kommer följa en i livet. Ännu i min ålder nu på tjugotvå år får jag höra det, och jag är så redan utled på det. Jag kommer mycket säkert få höra det många fler gånger, tills jag blir något. Att bli något. Frågan syftar på ett framtida yrkesliv, och som barn har man sin fantasi, man vill så mycket och ändrar sin uppfattning från en vecka till en annan. Vem säger vad som ska bli, när det är vad man vill som räknas. Det enda vettiga svaret är att man ska bli stor, man kommer bli det. Men då ska man vara medveten om att växa kommer man göra hela livet, man kommer förändras, utvecklas och lära känna sig själv på vägen. Personligen känner jag mig stor; jag har blivit myndig, färdig kvinna och jag känner att jag gör personlig karriär i mitt liv. Därför bryr jag mig inte om andras tycke och tänk om mig - och det kanske är det som gör en som mest stor. Att man är stor nog att vara trygg i sig själv och inte så lättpåverkad av allt som andra har att komma med (som frågan om vad man ska bli när man är stor :), och att man trots det kan vara storsint att klara av det.


Stockholm i mitt hjärta

Idag låg jag och mamma på stranden för första gången. Det brände verkligen på huden, i vattnet var det lite kallt men det gjorde inte så mycket. Första stranddagen här hemma och så säsongspremiär av Allsång på Skansen, då vet man att det är sommar. Lika mycket vet man att sommaren är över och det börjar bli höst när sista avsnittet avslutar med orden vi ses nästa sommar. Men nu ska jag inte ta ut något i förskott här inte, det har inte ens börjat än (och det är redan kul) som Anders brukar säga. Dock kan man undra varför kanal fyra har börjat med Lotta på Liseberg. Ett typiskt plagiat av Allsång på skansen, och en "egen" låt av sin stad - varför kan de inte komma med något nytt isåfall ..? Iställlet bojkottar de snarare Stockholm genom att sjunga sånger om städer åt norr och söder utan att nämna vår huvudstad någonting. Kanske för att det är så uppenbart ..! Vet inte, bryr mig inte - tre dagar i veckan nu med andra ord, Allsång på Skansen, Sommarkrysset och Lotta på Liseberg. Jag är min stad trogen i allafall, och tänker heja på Anders ikväll. Jag gissar och hoppas på att Tomas Ledin kommer sjunga om att sommaren är kort.

Inte ens våga stänga av teven (!?)

Jag fick be min mamma gå in och stänga av min teve nyss, då kanal fem var på som visar filmen Copycat. Den har jag bara läskiga minnen av då jag såg den första gången när jag var riktigt liten. Jag ville som sagt inte ens gå in och stänga av teven med risk att se någonting mer av den, dock såg jag lite på den och just det som jag kommer ihåg mest av den. Hon hängandes i toalettbåset i början, när hon är ensam hemma och mördaren är där inne och med sängen som kryllar av myror av en bok som innehåller ett avhugget finger. Jag kommer ihåg att mormor var hemma hos mig en dag och att vi skulle gå och hyra film. Då valde vi den, nog ganska ovetandes om vad det var för film. Senare på kvällen när mamma och pappa kom hem och själva skulle se filmen innan den skulle lämnas tillbaka dagen efter, vet jag att pappa blev förbannad för att jag hade sett den. Och det förstår jag ... Även om jag nog inte förstod allt läskigt då. Det är extra läskigt att se sådant som är läskigt nu, som man inte såg som lika läskigt då.

Aahrrrg

Kvällen blir ännu mer förstörd av att brorsan återigen tar upp det som jag trodde han hade fattat och lämnat dithän. Varför i jävla helvete (ursäkta att jag svär) tror han att han kan få mitt rum som är det enda jag har hos min pappa?!? (Förutom pianot också då.) Jag trodde han skämtade när han tog upp det första gången över msn i våras när jag fortfarande var på Gotland, som började med att han frågade om mamma hade pratat med mig om att byta rum. (?Wtf?) Trodde såklart att han syftade på rummet hos mamma, varför skulle han annars prata om det med henne..? Nej, var min första tanke, varför vill han ha det som jag till och med målat med mina egna händer efter min egen vilja. Men det visades snabbt att det är rummet hos pappa han vill åt, vilket är ännu mera nej. Det är helt enkelt omöjligt. Hade sådan jävla ångest ett tag, bråkat, blivit så arg till och från av bara tanken att jag velat få utlopp för min ilska i bloggen men att den varit så stor att jag inte förmått mig till det, men nu som först ... Nu när han i stort sett flyttat ihop med sin flickvän borde han verkligen inte vilja ha rummet. Förhoppningsvis är det bara nu när hon är på semester en vecka som han påminns och känner behov av det. Men där får han tji. Mitt rum är nämligen möblerat och anpassat till det rummet. Bokhyllan sitter fast i väggen, också stereon i den går genom ett hål baktill och ned för att nå till ett vägguttag. Min garderob är fylld av gamla minnen och saker som inte skulle kunna få plats om vi skulle byta rum, vilken även den är placerad i mitt rum som ett extra krypin. Allt jag har, har jag i mitt rum. Ingenting annat varken har, vill eller behöver jag ha. Mitt rum är det jag har hos pappa, ingenstans i huset ligger andra av mina saker bortsett pianot som står på undervåningen. Inget mer begär jag, är det då för mycket begärt att ha kvar mitt rum? som är helt och rent mitt? Ska jag inte kunna komma hem? När jag är hemma är jag i mitt rum. Hos pappa har jag mina äldsta minnen, mönstret i väggarna har spår av mina fingeravtryck och det finns inget i världen som skulle kunna få mig att överge mitt flickrum frivilligt. Ska det ske så kommer det göra det över min döda kropp, bokstavligen. Då går jag inte tillbaka dit. Och då är det risk att jag inte ens kommer komma tillbaka "hem" till mamma ens. Jag tar helt enkelt mitt pick och pack och flyttar till eget. Ironiskt nog är det lockande, när man är så arg. Då får brorsan punga upp med pengar ... om han kan. Men då kan han som sagt kunna flytta själv. Inte mitt fel att han fått mindre rum, men mitt får han bara inte! That's it och så kommer det förbli! Skönt att äntligen få skriva det här inlägget!

Årets midsommar

Konstigt väder är det denna midsommarafton. Sol och regn om vartannat, trodde det skulle komma att åska, blixtra och bildas regnbågar - men icke. Vi kunde grilla och äta ute, tårtan intog vi inomhus som är vår familjefavorit, marängbotten med grädde daim och jordgubbar. Nu har vi utvecklat den med hallon också, men jag är nog mer för jordgubbar faktiskt. Det är första gången i mitt liv som jag firar midsommar hemma, lite sorgligt. Det är inte alls samma sak. Midsommar för mig är sommarstället på Åland, är det någon gång på året jag är där så är det på midsommar. Kunna sjunga och dansa omkring som om ingen ser en, vilket inga andra gör förutom de som är där, och kanske klä en hemmagjord stång. Bada bastu och havsbad senare på kvällen, och vara uppe och försäkra sig om att det är ljust tills sent på kvällen. Men inte i år.

Sommarregn

Ännu blöt sitter jag här efter att ha stått ute i regnet. Låtit det skölja över mig, svala droppar mot blossande kinder och tittat ömsom upp mot himlen ömsom ned i marken. Identifierat mig med ett simmande löv i en för den stor pöl, och känt Guds medlidande rinna utmed halsen. Gråter du? Jag vet inte. Regn, underbart regn, sommarregn - som liksom mina fingrar på tangentbordet - spelar över mig.


Frustrerad men kul kväll ändå

Det blir aldrig vad vi tänkt oss, det är så sant som det är sagt. Vi var ju verkligen supertaggade att gå ut och dansa, hade delat på en flaska vin och tyckte det var kul att äntligen få komma ut. När vi väl står utanför och frågar killen i baren säger han att klubben inte kommer vara öppen under kvällen, och han blir därmed den första att möta vår besvikelse. Jag sade dock precis innan att det var skönt att kunna ha kul utan att behöva ha kul, just på grund av det man bygger upp och att man inte behöver mesta alkohol i kroppen för att vilja ha kul. Men vi fick ju kul i alla fall. Vi gick mot stället mitt emot, Snaps, och tog en öl där innan vi gick igenom halva stan för att möta upp en kompis till M på Fridays. Därifrån vet jag inte var vi hamnade, men någonstans var det och där fick vi äntligen dansa lite. Det var inga intressanta människor där, men det gick väl an så länge det var musik. Jag fick i mig en öl för mycket och brydde mig nog inte så mycket till slut, speciellt inte när en kinesisk kille försökte hålla mig i handen och bjuda mig på sin drink. Det var första gången någonsin jag ljög, men jag hade inte hjärta att inte göra det. Man kunde riktigt se besvikelsen i hans ögon när han undrade varför inte min då nyss påhittade pojkvän inte var med mig där. Jag försökte så gott jag kunde förklara att jag tycker om att ha kul med min tjejkompis bredvid mig, usch. Tycker verkligen inte om att ljuga, oavsett vad. Det var en helt annan sak när jag för länge sedan under en utekväll var "tillfälligt" lesbisk med M, haha. Jag får köra med det igen, men det garanterar inte att killar håller sig borta för det. Det slutade med att R blev trött på kinesens sällskap och stack utan ett ord och vi var inte sena på att följa efter. Vi fick en taxiresa hem till M, och där fortsatte vi lite smått i varandras sällskap och jag var väldigt konfunderad över ljuset och om det redan hade börjat bli morgon. Vi däckade till slut i hennes lilla nittio centimeters - säng i en klump. Jag somnade på R och blev avskakad tidigt imorse, medvetet eller inte och gick in till M där hon låg i sin pappas dubbelsäng och försökte somna om där. Just då kändes det inte så kul, antagligen för att jag fortfarande var berusad, men efter några timmars till sömn kunde jag gå upp utan att må dåligt. Kontentan - det blir aldrig som man tänkt sig, men det brukar bli kul i alla fall.


Skräck är läskigt

Jag har altid tyckt om thrillers och lite läskiga filmer, och jag började nog ganska tidigt, redan i tre årsåldern, att se Hajen som jag kallade för stor fisk. Jag fick alltid en hand framför mina ögon när den attackerade, men kommer ihåg att jag såg speglingen av när Qvint blev uppäten i ett fönster och utropade lite förskräckt. Vem blev mest förvånad, tro? Att det går upp många skräckfilmer på bio nu känns verka förvånande, och att finskräck (psykologiskt skrämmande) och fulskräck (fysiskt, splatter) inte längre ger någon trygghet till vad det är man får - utan nu blandas det hejvilt och det får man vara beredd att ta. Men det har det väl alltid varit mer eller mindre ... I Dolt under ytan ser man den forna frun i Michelle Pfieffer som ett ruttet ansikte, och Saw använder sig av djupare tankar som moraliskt sett ska få offren att förtjäna livet. Det är skillnad på skräck och skräck, men det går inte alltid att välja. Jag tror att man måste gilla skräck redan från början om man ska gå och se skräckfilmerna som är på gång nu. Och framförallt vara stark, både fysiskt och psykiskt. Åtta personer behövde trots allt vård på grund av sina reaktioner av Antichrist när den hade premiär i Cannes. Själv är jag förvirrad. Jag skulle vilja se den, det skulle vara intressant - men samtidigt vill man inte frivilligt gå och se en film som visar extrema närbilder på könsstympning. Hittade en bra och intressant text av Hynek Pallas (kulturjournalist, filmkritiker och doktorand i filmvetenskap på Universitetet) om Antichrist här.


Våga se film

Kanske skulle man snarare fråga sig om det inte är modigt att se på film? Att våga sig utsättas för bra film, som rör om i ens medvetande och sin egen livssituation. Att låta sig bli provocerad och upprörd - våga låta sig bli berörd in på livet - "to think outside the box". Det är sant att alla ser på film med sina egna ögon, och det är bara utifrån sig själv som man kan tänka efter och förstå sin egen värld ur ett annat perspektiv. Det gäller bara att hitta styrka. För jag tvivlar inte på att man behöver vara stark för att kunna se en film som Antichrist. Men självklart ska man inte tvinga sig att se något man inte vill, även jag kan känna obehag. Men i varje fall jag känner en enorm tillfredsställelse att komma till insikt och känna att en film ger och gör mig något - och inte ingenting.  

Modigt med film

När jag sade att det finns flera filmer som jag vill se till mamma och att en av dem är Antichrist, sade hon på en gång att den ska jag inte se. Som hon är, är det inte konstigt. Men även jag tycker den verkar lite extrem, och skulle inte vilja se den på bio - men se den ska jag nog göra hur som helst någon gång. Lars von Trier har ju gjort flera bra, starka och hemska som Dancer in the dark och Dogville - och då säger mamma att Trier dessutom var psykiskt sjuk när han gjorde Antichrist. Det första jag utropar helt spontant är coolt! Och efter att ha läst på om filmen och honom lite mer har jag lite mer vetskap. Sant att han lidit av ångest sedan länge, och att filmen varit en sorts bearbetning av deprimering och blivit som ett resultat av hans mardrömmar om sex och religion (?). Vissa scener kan jag väl kanske säga direkt att jag kommer blunda igenom, om man kommer hinna. Kanske får jag tänka till en extra gång innan jag bestämmer mig för att se den. Men det enbart av personliga skäl - annars tycker jag att det är riktigt modigt och häftigt av Trier att göra en sådan film. Det är mod på hög nivå att erkänna och använda sig av sig själv på det viset för konstens skull. Men vad skulle annars konsten bygga på? Provocerande eller inte - jag säger det jag brukar säga - det är det film innebär, att förstöra, uppröra och beröra.

En till fest

Ännu en student / examensfest igår. Min kompis firade att hon i förra veckan blivit sjuksköterska och hennes bror som var här hos oss när min brorsa tog studenten, sprang ut igår. Mycket folk som vanligt, stor familj har de och bra grannar till och med som gjorde dagen minnesvärd för dem. Tal hölls, vilket ju också skedde hos oss i onsdags - det var mer än vad som hände på min student det. Gulligt (!) På tal om gull träffade jag brorsans flickvän igen igår. Han blev lite bitsk i onsdags när hon skulle komma och vi för första gången träffade henne, i alla fall mot mamma och pappa - mig presenterade han nästan själv då det lät som att han var lite stolt över att ha mig som syster. Naw! Det är lite stort att ens lillebror fått sin första flickvän. De passar så bra ihop också, hon påminner om honom och hon verkar vara en sådan som min brorsa gillar - såklart, annars skulle de ju inte vara tillsammans - ingen "bimbo" med andra ord. Det kändes lite som att jag förhörde henne, men det var mer ett intresse från min sida så jag får hoppas hon inte misstyckte. Tror jag i och för sig inte ... det var ju fest! Vi höftflörtade några gånger jag och brorsan när vi gick förbi varann, dansade med M och skrattade med S - så det var väl lyckat. Blev några glas och en shot, M råkade till och med sparka ut min gin grogg över hela trallen där vi satt och flummade oss med en kamera i högsta hugg, men det ordnade sig snabbt. Kvällen slutade med att jag hamnade i knät på en av brorsans kompisar diskuterandes om varandra och brorsan, mohaha. Lite kul, i onsdags när brorsan sade att jag fick komma ut och dricka med dem gjorde jag det inte - och kände och tänkte då att det var skönt att inte behöva umgås på den nivån. Men att kunna göra det ändå var skönt det också. Jag gick hem vid två, bara över gatan - det var skönt. Inte lika skönt att somna hungrig och sedan vakna och märka att det inte finns någon frukostmat hemma. Jag och M hade pratat om att åka in till stan och dansa på vårt nyfunna bästa ställe. Men eftersom vi känner oss lite bakis väntar vi med det , och jag skulle börja gå på ren automatik av så många dagar i följd. Men på lillördag kan man hitta oss på Debaser medis, det kan jag lova.    

Studentdagar

Det är full rulle för mig dessa dagar. I onsdags sprang min brorsa ut från Blackeberg, och vi stod några och väntade på honom inklusive ett par kompisar till honom.

  

Är han inte sig lik ?                                 Jag och brorsan
  

Vi åt en massa mat, smörgåstårta som jag hörde en kompis till brorsan säga var stört god ;) pastasallad, lax och potatis och paj. Och två tårtor, en hade pappa bakat helt själv och den andra köpte vi på ett bageri i form av en studentmössa. 
                                                                     Mamma är lik sin mamma
    

Pappa och hans gulliga S                     Min farfar och morfar, goa och glada  
   

Och så småkusinerna
 

Igår sprang min kusin ut från Riddarfjärdens gymnasium. 
                                          
    

Lika mycket folk om inte mer än på Blackeberg, men visst har de haft snygg utsikt under deras gymnasietid?
  

Glada väntar de på att få åka iväg till sergelfontänten :)
 

Grattis brorsan!

Idag springer min brorsa ut på Blackebergs skolgård. Sedan blir det skiva hemma hos pappa, och jag har frivilligt påtagit mig rollen som fotograf för eftermiddagen och kvällen. Det känns nästan som att ta studenten igen för mig. Jag vill igen! Den dagen var den perfekta. Sol, glädje och hela familjen samlad plus min bästa kompis. Kunde ha varit en till person med, men jag vill nog minnas den som den var trots allt och inte som en dag med någon där som inte alltid kan vara närvarande i mitt liv. Inte lika kul nu när det är mulet och kanske regn. Men vad gör det - Grattis brorsan! - nu börjar livet. 

Skattgruvan

Du är en gruva,
ditt hjärta skyddat av dina revben
är din dyrbaraste skatt
som är mer än
guld värd.

Du, liksom alla andra
är giriga på guld,
hungrar efter rikedom 
 och skriker
- Blotta dig, människa -
till din nästa.

Kom ihåg att du redan har
det värdefullaste
du kan ha.
Att du samlar på dig
skatter varje dag.

Kom ihåg dig själv
och det du har
För det har även
din nästa

Sanningen om mig själv uppdagas för mig själv

Jag träffade en kompis från förr i helgen, och det var verkligen länge sedan jag kände henne. Men ändå var hon en av bästa kompisarna till mig när vi gick på dagis, kommer jag ihåg. Vi gick i samma klass ett tag i grundskolan, men då var vi inte kompisar av någon underlig anledning. Kanske för att det hade gått ett tag och vi inte visste vilka vi var eller hade blivit. Men så stötte vi på varann av en slump och var såklart nyfikna på varann om vad vi gjorde med våra liv nu och så. När jag berättade att jag hade bott på Gotland ett år och pluggat film och tvproduktion undrade hon hur det kom sig, om det bara var någoting som slog mig - och jag sade att ja, det var ett infall. Men det var det ju inte! Som om jag blev överrumplad över hennes frågande antagande och sedan ännu mer av mitt eget svar har det nästan blivit jobbigt - och jag frågar mig vad är sanningen? Är det vad andra tror eller det jag vet? Och varför får jag dessa att tro att det de tror är rätt? När jag kan vara sann mot mig själv och kanske göra mig mer intressant ... Sanningen om mig själv har förstås alltid funnits där sedan jag varit liten - kanske har det då blivit som ett resultat av det.


Film och fotboll kväll igår

Efter matchen igår träffade jag en kompis för att se på film. Vi hyrde två stycken för att kompensera vår förlust mot Danmark, en av dem var ironiskt en dansk film. Mitt val såklart =) Bra på både film och fotboll är dem, även om jag tyckte att sverigepojkarna hade många fler målchanser - utan resultat förstås. Synd! När vi hade sett båda filmerna hade klockan hunnit bli tre, och det såg nästan ut som att det ljusnade utanför fönstret. Lyckligtvis kunde jag somna, men jag skulle inte bli förvånad om jag någon gång skulle vara vaken tjugofyra timmar i sträck bara för att ljuset tillåter det.

Jag ger mig

Mitt filmälskande jag måste lägga sig mot andra intressen. Jag tänkte först sätta mig och tjura och få ut mig här på bloggen, men jag inser att jag måste vara mitt bästa jag mot mig själv. Om inte för andra, så för mig själv. Jag spelar in den där filmen som fick fyra av fem i tidningen. Måste dock kolla igenom band så jag inte spelar över något viktigt - men sen bänkar jag mig framför matchen Sverige - Danmark och hejar på våra pojkar.


Eight below

Jag hade helt glömt bort min filmdagbok, och trodde att jag inte hade publicerat min nionde - den senaste och sista. Jag har inte sett så mycket film sedan dess, och till ikväll när jag synade kvällsrepertoaren så var det flera bra filmer som jag dividerade med mig själv om ifall jag till och med skulle spela in en av dem för att inte missa någon. Jag kollade upp filmerna lite mer, och insåg att det var speciellt en jag ville se just ikväll och det var Eight below. Eftersom det var snyggingen Paul Walker, som i mina ögon verkligen är världens snyggaste skådis, var jag tvungen att meddela M om det och det fick mig att sakna henne så otroligt. Det borde ju vara hon och jag som ser den, visserligen hade hon redan sett den, men vi två i en obekväm soffa svullande chips och matandes med jordgubbar ;) det var tider det. Saknar Gotland mest. Men mitt filmälskande håller i sig ... Eight below, ja. Vilken otroligt söt och fin film. Den handlar om åtta hundar som lämnas kvar på Antarktis när en forskningsexpedition avbrtyts på grund av ett snöoväder. Paul Walker som leder dessa hundar återvänder för att hämta tillbaka dem, men mycket bygger på hundarna själva och deras kamp i Antarktis miljö. Riktigt gripande - stark vänskap, fina vyer (trots vissa tydligt digitaliserade scener) och bra hundprestationer. Den är baserad på en ritkig händelse, då det från början fanns femton hundar och två överlevde. Mycket sevärd!

Continuing

Telefonjobb är nog trots allt inget för mig. Eller ja, jag vet ju att jag kan egentligen, när det verkligen är så. Men nej ... Jag vet inte. Människorna där var supergulliga, så jag skulle nästan kunna gå tillbaka för bara deras skull. Det skulle antagligen kunna hända om de mina hade varit mer medvetna om de senaste dagarnas något icke-planerande planer. Bara mor min, eftersom jag bor med henne och inte kan göra något som hon inte vet om, vet. Misstänksamhet och negativ som vanligt, men något accepterande att det är tillräckligt - hennes problem och inte mitt. Jag bryr mig inte längre i alla fall. Inte hon heller, kanske... som ett resultat av mitt ickevisande men kännande humör. Jag lär mig, och hon lär sig. Jag hade inte uppfattat att lönen bara skulle baseras på prestation och provision, utan någon grund - och då känns det inte lönt någonstans. Jag kommer inte tjäna ihop på bara ett par månader som extraarbetare en lön som man kan gå vinst på. Jag kommer förlora mer på det i och med att jag skulle bli tvungen att lägga ut pengar på att ta mig fram och tillbaka till stan. Då är det bättre att ge körkortet min mesta tid, trots pengarna. Men ändå, skulle jag ha ett val mellan ett välbetalt jobb och ett filmjobb utan lön, skulle jag utan tvekan välja filmjobbet. Den möjligheten och erfarenheten skulle vara guld värt - både som erfarenhet och upplevelse.

Vad har jag gett mig in på?

Mest för en kul grej skickade jag in en jobbansökan igår, för att se om man överhuvudtaget hade någon minsta chans. Imorse ringde en man och frågade om jag kunde komma på intervju/provpass, och det imorgon redan. Det har gått så fort att jag inte hunnit tänka efter vad det är jag gett mig in på. Ett telefonjobb är det dessutom, för hjälpfonden. Och jag som hatar telefoner - hur tänkte jag?? Jag tänkte väl utan att tänka att det kunde vara en bra grej, och själva jobbet i sig är ju för en god sak det också. Men googlar man om företaget finns det att läsa om att pengarna man samlar in inte alls går till cancerforskning och att man inte gud vet vart de hamnar. Dessutom lär en kompis till mig ha haft något liknande jobb, om det var just det här eller en annan fick jag aldrig klart för mig, men som hon aldrig fick någon lön för. Jag blir hellre lurad än är pessimistisk, helt klart .. Något gott lär det föra med sig, om än en erfarenhet mer i jobbväskan. Men känns lite surt om det skulle visa sig bli en dyr historia. Men äsch, låt det bära eller brista - jag tänker ge det en chans imorgon i alla fall ... fortsättning följer ...  

Jarmo är Robinsson vinnaren i mina ögon

Jag trodde verkligen att Jarmo skulle vinna Robinsson. Men tji fick både han och jag, och säkert alla andra. När han som den verkliga överlevaren sitter i final tror man förstås att han ska vinna, då han förtjänar vinsten mest. Det borde väl vara självklart för alla. Även för deltagarna, men tydligen inte. Men det var väl bara för att majoriteten av de forna deltagarna som korade fram vinnaren var från lag Parangan, och som hade pakt med Ellenor. Hade Jarmo suttit i final med någon annan, Nina exempelvis, måste han ha vunnit. Och om alla de andra som varit med i tävlingen också fått vara med och bestämma hade han säkerligen vunnit. Anna är en grym tjej som blev en värdig "tvåa" efter honom. Så det är synd att det fortfarande inte går "rätt till". Man borde såklart göra tävlingar ända fram till slutet och inte låta andra bestämma, då går det såklart efter människors tycke om de olika personerna. Vi får vad som händer till nästa år ... om tittarna får lov att vara med i finalröstningen. Och snälla, avskaffa möjligheten till paktindelning! 

Den bilden

Den bilden!

 

När man ligger i solstolen och läser en bra bok, och så hör man i fjärran det som man snart ser där högt ovanför sig.

Den synen! Det ögonblicket!

Säger allt

Mitt Åland

Vilken härlig helg jag haft! Dagarna har varit precis så som jag velat ha dem, soliga och varma. Jag försökte doppa mig redan första dagen, men då var det bara sjutton grader. I söndags däremot var det nitton grader mitt på dagen, och jag badade hela fem gånger för att det var så varmt i solen. Brun har jag blivit, och det kliar mellan brösten där huden är som tunnast och mest exponerad av solen. Det värsta har varit alla myggor, som verkat leva mest på dagen är natten. Många bett har jag fått, och jag har sovit med öronproppar för att stänga ute ljud som snarkningar och myggors inande.

(klicka på bilderna för att se dem större)

Den utsikt man har från vår tomt när man står lägst ute på piren
 

Gröna ören, ön bortom den är Högholm
 

Vår kanal, som inte längre används
                        

Båten ligger ännu på land, vår Vesipääsky som betyder vattensvälja
 

Mitt exprementiella försök till att zooma med en kikare
 

Vi åkte och tittade till Runars grav



En kväll kom ett rådjur på besök men som snabbt sprang ut mot åkern och upp mot skogen igen när den insåg att den blev fotograferad
 


  

Mitt Åland