Filmdagbok del 36

1/9 Jacob ladder 6/10
2/9 Good Will Hunting 8/10, Skamgrepp 7/10
5/9 The girl in the park 4/10
7/9 American beauty 7/10
8/9 Trollkarlen från Oz 7/10
9/9 Dear Frankie 8/10
12/9 Pianot 9/10
18/9 Midnatt i Paris 7/10
19/9 Titanic 10/10
26/9 Apflickorna 5/10

Irriterande dag

Samtalet med min psykolog slutade lite annorlunda än vanligt idag. Det var som att jag inte hade varit ärlig innan, och jag hade blivit det på riktigt till slut. Nej, men så som vi pratade om hur jag mådde och att jag var irriterad på allt möjligt när jag kom dit så var det det jag berättade om. Det som vi pratade om förra gången och hur det var nu. Förutom allt det, frågade han mig, hur mår du då? Allt, ja det är ganska mycket. Hittade inte den tröjan som jag skulle kolla efter på Lindex som jag sett reklam för på teve, inte heller hittade jag The dark knight som jag såg fanns på ÖoB förra gången innan jag gick upp till min psykolog. Irriterad på det, och att jag lider av krämpor i ena knät och i ryggen för tillfället och som jag inte förstår varför. Jag satt och var jätteirriterad, och han märkte och anmärkte på det, vilket såklart gav resultat av att jag ventlierade mig. Men det är ju det som är tanken att göra hos en psykolog. Samma jobbiga sedan förra veckan och sedan ett tag tillbaka nu, och nytt att jag delvis börjat prata med en person igen men inte vet exakt hur intensivt jag vill hålla kontakten med. Jag irriterar mig på en person i klassen av en konstig anledning, det är inte ens en anledning, och gör därför att jag blir irriterad på att jag irriterar mig. Irriterad, eller snarare rädd, det ligger andra och framförallt andra känslor bakom vissa saker när jag säger att jag irriterar mig. Det håller jag med om och kan förstå när han säger så. Mot slutet kom det till att jag irriterar mig på "det här". Som han sade och syftade på, att komma till honom. Jag medgav lite motvilligt att det är sant, men utvecklade det till att jag blir irriterad på mig själv. Vilket är sant! Som att jag bara väntar på något. Väntar på mig själv, kom jag fram till. Han gav mig orden att jag inte ska sitta och irritera mig på mig själv där med honom, och jag kände ändå att det hoppade upp ett snäpp fastän han sade att det kommer att ta tid med terapi och förändring. Det kändes riktigt ärligt och öppet mot slutet. En känsla av den där hopplöshets känslan som jag hade känt precis innan när gick i centrum, berättade att jag hade haft, och att den kan komma då och då i och med tanken på livets måsten. Mat och jobb (pengar). Min psykolog var den ende jag kände att jag hade att hänga fast vid, när jag gick därifrån. Kände mig både bättre och likadant som det var innan, som han frågade om idag efter förra gången.

En dagens lärdom: Att vara irriterad är att känna något, och det är bättre än att vara likgiltig. Och jag vill ju faktiskt saker; jag vill ha den där tröjan (ville), jag vill ha ny hårfärg (men jag vet inte vilken) och jag vill kunna köpa film. Att vilja, då känner man också något vare sig det är bra eller dåligt. Hellre det än ingenting alls. 

Jag fick att tänka på att jag antagligen är rädd för att ha något mer, ifråga om mitt starka tvivel på vänskap/kärlek. Att jag plågar mig själv med att hålla fast vid att vara kär. Det är så dubbelt. Det var så mitt komplex för mat kom upp. Det var väl för mitt dubbla humör som jag köpte mig en stor jordgubbsmuffins på vägen hem som jag svullade i mig när jag kommit hem, som för att jag förtjänade det. För att få unna mig det. För att jag ville känna mig bättre. Men inte mådde jag bättre efter den, om inte sämre just för att jag hade ätit den. Åh! Kan man bli mer irriterad ..?


Jag ska bara ...

Det blev en dag hemma när jag egentligen borde ha åkt till skolan. Men jag hade så ont i ryggen imorse att jag inte ens orkade tänka på hur länge jag skulle få sitta på tåget dit, och sedan ännu mer i skolan. Jag bara kunde bara ligga, tog en värktablett och somnade igen efter att jag hade klätt på mig, ätit frukost och var i stort sätt redo att åka med mamma till tåget. Har haft en slappardag, och prövade yoga för ryggen. Om det är bättre vet jag inte, men det känns bättre i alla fall. Jag borde nog inte träna ryggen, men skulle vara skönt att få röra på sig under en promenad eller på gymmet i alla fall. Det är väldigt mycket sittande, tåget fram och tillbaka och sedan i skolan både när vi skriver och tittar på film. Därför blir det extra viktigt för mig att orka röra mig när jag väl kommer hem, trots den sena hemkomsten. Men det är lika mycket värt det. Speciellt som vi har läst och diskuterat mycket om sägner, symboler och hur berättandet är uppbyggt. Det är så intressant, och helt rätt. Igår var första dagen i våra handledningsgrupper med en lärare i varje. Och jag hade låtit gruppen läsa det som jag hade skrivit ihop om hela min idé till långfilmsmanus som jag också hade sökt in med till kursen. De tyckte om det, och hade fått rätt känsla av det som jag vill försöka förmedla. Men det är lika förvirrande och brist på ytlig berättelse för dem, som för mig. Jag fick en uppgift av vår handledare till nästa gång att skriva en scen så som det ska se ut i filmmanus av en situation av det jag redan har, men som är i löpande text. Jag ska ta tag i det imorgon, och utnyttjar dagen som den är idag att jag är "sjuk". Ingen bra strategi, men jaja. Jag ska bara ... som Alfons Åberg säger. Dessutom har jag gjort torsdagen till den dagen i veckan som jag kan träffa min psykolog. Men jag skulle kanske behöva hela dagen till godo för att inte behöva stressa och passa en tid. Tisdagen är kanske bättre innan handledningen, om jag hinner med att äta lunch innan förstås. Det är något som är ett litet problem men som jag ännu inte har låtit bryta ut till ett stort problem, mitt förhållande till mat. Eller snarare mitt förhållande till mina tankar om mat. Hm ...

Upp ur ett hål, ner i en annan

Å andra sidan finns en kyla. En isklump i mitt bröst. Som balanserar och påminner mig om att allt inte är så där lätt, så bra som jag vill att det ska vara. Är ignorerad från två håll sen ett tag tillbaka, och jag hatar det. Å ena sidan var det en lättnad, men någonstans vet jag att det inte var så som jag ville. Jag ville inte att det skulle bli sådär och såhär, det är bara jobbigt. Jag lyckades bryta upp ur en situation men hamnade i en annan. Någon som jag trodde menade lite mer med så vi fortfarande var, att vi tog vid där det slutade och kom ikapp varann. Men nu känns det hända igen. Orkar inte bli sviken igen, inte lurad, inte få en liten bekräftelse och inte mer bara för att bli bortslängd igen. Jag vill inte bli uppdragen ur ett hål bara för att bli nedkastad i en annan ... om och om igen.


Brinner för glatta livet

En vecka igen sedan senast. Det är hela tiden någonting att göra som det är nu, att jag inte har tid eller måste prioritera annat än bloggen. Det går ju egentligen inte, men det är för mycket roliga saker att göra att jag hellre gör det än att skriva om det. Men det är ett sätt att hantera allting antar jag, speciellt att lägga ifrån sig det man läser för en stund för att kunna smälta och ta in det för att sedan kunna fortsätta igen. Älskar tillvaron som den är; att se filmer och diskutera, få nya favoriter och att öva upp min analytiska förmåga i texter och tillämpa det man får lära sig i det egna skrivandet och se vart det leder. Älskar att lära mig om lärandet om skrivandet och allt vad myter och arketyper att göra. Helt min grej, symbolik och allt vad det innebär med drömmar och att lära om och hitta sig själv (och andra) och framförallt få uppslag till min manusidé genom de skrivövningar vi gör. Jag satt i en och en halv timme på bibilioteket igår för att läsa om mytologier och hitta historier om ormar bland de alla som finns, för en smärre uppgift att jämföra och hitta gemensamma nämnare i dem. Men det är ett stort arbete egentligen, intressant ja, men det är så lätt att glömma tiden. Men jag ska göra om det imorgon och vara lite mer strukturerad, om det går, hitta lite fler namn innan att kolla upp. Jag lånade dessutom en bok om Norrland (för att läsa om Åre), en om drömtolkning och en bok med grekiska myter och sagor i. Den senare för uppgiftens skull, de andra för eget bruk eller om möjligt till min manusidé. Det är förvirrande och knepigt att vilja och brinna för att skriva något som man måste ha kunskap om, eller att inte veta vad man borde veta om det man vill skriva om. Men vad vill jag skriva om? Man ska ju egentligen bara sätta sig ned och tvinga sig själv att skriva och hitta glöden, skriva för glatta livet så att det bokstavligt talat börjar ryka om pappret. Följa elden ... Men det är svårt, jättesvårt!


Saker att se fram emot och bakåt på

Äntligen kan jag ta mig tiden att sätta mig vid bloggen igen. Den har tyvärr fått bli åsidosatt nu när jag börjat med skrivandet på en ny nivå. Det är riktigt kul och intressant! Jag suger i mig som en svamp i vatten allt jag får reda på om allr som går att lära sig om manusskrivande. Det är djupdykning ned i sådant som jag kanske i och för sig visste lite om redan förut, och berättandet sitter nog i oss människor som något automatiskt. Men att analysera och verkligen göra sig medveten är mer än mycket intressant. En ny aspekt varje dag, handling och intrig, historien, karaktären, rummet, tiden och så vidare och så får vi en uppgift att göra en skrivövning på det. Den kopierar vi sedan upp i tre-fyra exemplar och läser och går igenom tillsammans i smågrupper och går varvet runt för att ge och och ta emot kritik. Det är knepigt, men lärorikt. Dessutom ser vi film och diskuterar efteråt, beroende på vad det är vi ska vara extra uppmärksamma på. Mycket kul, och det är en liten och tajt grupp med fina människor att dela gemensamt intresse med på sexton stycken. Men intensivt är det, att gå igenom grunderna så här i början de två första veckorna. Sedan är det bara lektionstid två dagar i veckan och en handledningsdag om jag har uppfattat det rätt. Resten av veckan har vi till egen skrivtid. Jag är så redo! Men under gårdagens skrivuppgift när vi skulle skriva en början till en idé på ett långfilmsmanus, och vi skulle få in de tre P:na (professional, personal och private) för att bygga en karaktär, fick jag en kick av det jag fick fram och haft som bara en tanke förut. Kanske skulle jag skriva och arbeta med det manuset istället för det som jag egentligen har tänkt, och som jag sökte på. Jag vet inte ...

Första veckan avklarad i alla fall, och det har varit mycket intensivt. Långt att åka för mig, en och en halvtimme tar det att komma hemifrån och dit med buss och tåg. Ett tågbyte, men jag byter vid en station där röda linjen går precis bredvid min gröna så att jag slipper springa och leta vid centralen. Det känns som att jag har gått mer än bara en vecka, men det är väl dels för att tre timmar av varje dag går åt till att bara åka. Men det är det så värt! Då vet man att det är kul, och att det är det man vill. Självklart har jag blivit förkyld då hösten har börjat för alla. Men jag lyckades klara av gårdagen ändå. Jag ville inte missa två dagar i rad, då jag inte hade något val idag. Dialogen är viktig även den, men jag missar hellre genomgången av det än karaktären som vi gick igenom igår. Men som sagt, jag kunde inte slippa. Jag var kallad som vittne till en rättegång, som äntligen blev av och som jag fasat över ända sedan jag fick reda på att jag skulle bli tvungen att vittna vid.

Så det var första gången jag varit med om en rättegång. En erfarenhet rikare, och jag klarade av det, tack och lov. Jag har verkligen inte velat sitta och prata fritt om den händelsen som det handlade om, speciellt inte efter det att jag personligen fick vara med om liknande och som kändes mycket värre för mig. Det har hela tiden känts som att det har varit ett och samma, som att det var "min" händelse och människa som jag skulle sitta med i rättssalen och redogöra om. Och det ville jag inte ens, inte en enda gång från det att det hände. Ville inte, men det har känts fel och olustigt att jag skulle sitta och vittna mot något som för mig är en skitsak jämfört med det som jag var med om, och som jag inte fick eller får någon som helst "upprättelse" om. Istället har jag fått höra hur det möjligen skulle ha blivit, vad den hade sagt och gjort, som om jag fick "betala" för något som inte ens var mitt fel fastän jag inte gick vidare med det. Så mycket ångest, men det är ingenting jag vill eller har velat prata om men som jag säkerligen har behövt. Dels bara för att ge min familj bilden av "mitt" så att de har kunnat förstå mig, och att jag kunde ha fått vetskapen om andras förståelse och vetskap om hur det var för mig. Men nej, det har inte gått. Kanske kan känslan av att rättegången, efter ett år sedan den händelsen, äntligen blev av också ge ett förlösande och ett slut på mitt jobbiga. Det är inte samma sak, det kände jag trots allt idag när jag satt där, men bara om så lite kunde släppa skulle det vara skönt. Men allt går inte att ta bort, vissa saker går inte att reparera och tiden läker inte alla sår.

Jätteskönt att jag inte längre har en rättegång framför mig att fasa över. Det enda som ligger framför mig är mitt än så länge oskrivna långfilmsmanus ...

Filmdagbok del 35

2/8 Bridesmaids 7/10
5/8 Tootsie 7/10 Cecile 6/10
9/8 Förväntningar (Novellfilm) 8/10
13/8 Iskallt uppdrag 7/10
18/8 Pianisten 8/10
20/8 James Bond: License to kill 7/10
24/8 Kyss mig 6/10
27/8 De dimhöljda bergens gorillor 7/10
30/8 Carrie 6/10 40 year old virgin 7/10
31/8 Brief encounter 8/10