Oscarsgalan 2022

Årets största filmhändelse och event är över för denna gång, och vilken comeback sen! 

Efter ett par år med restriktioner och mindre tillställningar fick man nu äntligen se tre fantastiska komiker förgylla kvällen. Jag är supernöjd med natten! Per och Parisa skötte sig bra även om de inte alltid hade rätt fakta. Maggie Gyllenhaal var inte indirekt nominerad som Parisa påstod, hon var nominerad för Bästa adapterade manus med The lost daughter - och det förtjänt! 

Det blev både som jag trodde och hoppades på att Coda tog hem vinsten för både Bästa adapterade manus och Bästa film och Jane Campion för Bästa regi. Även Will Smith och Jessica Chastain var väl värda sina vinster. Älskar även låten No time to die ju mer jag lyssnar på den! Gillade även Somehow you do med Reba McEntire, vilket definitivt är en artist jag kommer börja lyssna mer på. Encanto var en självklarhet, men den hade bra motstånd i sin kategori. Det hade även skådespelarna i deras respektive kategorier. 

För bästa film fanns det egentligen bara tre riktigt enastående filmer enligt mig; Coda, The power of the dog och Belfast. Jag är desto mer besviken att The worst person in the world inte fick någon av sina nomineringar. Ännu en asiatisk film fick en statyett, Drive my car, vilket man bara kan gratta dem för.  

Och så till den stora snackisen ...

När Will Smith gick upp och gav Chris Rock, som det såg ut, en redig smocka. Chris Rock hade som alla andra under kvällen dragit ett skämt, och denna handlade om Will Smiths fru Jada Pinkett Smith och att hon hade rakat huvud. Demi Moore rakade sig för rollen i G.I Jane och därför kunde han inte bärga sig efter film nummer två, som han sade. Man kunde se att Will skrattade lite, antingen för att det helt enkelt var lite kul eller som ett försvar av nervositet. Jada däremot himlade med ögonen och sekunden efter att Rock förstod att skämtet inte gick hem hos dem var Smith uppe och gav honom en välriktad örfil. Vi blev lika chockade som Rock men han hanterade det bra och förklarade att Will Smith precis hade slagit skiten ur honom. Smith fortsatte fly förbannad med att säga att Rock inte skulle ta hans frus namn i sin mun igen. Egentligen är det inte konstigt åt något håll. Rock gjorde ett plumpt skämt som inte gick hem, men vem gjorde inte det under kvällen. Det är oklart om han visste om hennes sjukdom som gör att man tappar allt hår eller inte. Om han gjorde det var det såklart ett hårdare slag under bältet. Det var först när Smith förstod att frun verkligen tog illa upp som han såklart fick dåligt samvete och instinktivt gick upp och gjorde som han gjorde. Våld är aldrig okej, men jag kan inte tro att han hade gjort samma sak på ett överlagt sätt. Han förstod nog också ganska snabbt vad han hade gjort och vad det skulle betyda för honom. Han såg verkligen inte ut att vilja vinna när hans kategori blev uppräknad. När han väl gjorde det skötte han det också bra med att be om ursäkt till akademin och sina medkollegor i sin kategori. Han grät sig igenom sitt tal och erkände att han hade blivit som den galna pappan i filmen han vann för, King Richard. Skammen syntes tydligt, när kvällen egentligen bjöd honom att vara stolt. Det var verkligen en olycklig händelse för dem båda. Båda förväntar sig förmodligen att den andra ska be om ursäkt först, så det återstår att se hur det fortlöper sig.  

En händelserik kväll som sagt! Filmtittandet lugnar ned sig vare sig jag vill det eller inte till förmån för recensioner igen. 

Längtar redan till nästa år! Tack #oscarsgalan2022

(null)