Allt som var mitt av Cissi Wallin

Allt som var mitt av Cissi Wallin

Läs, läs, läs!

Det här är historien som inte får berättas. Men som just därför måste det - och läsas! Det är den nakna, råa sanningen om hur författaren blev utsatt för en våldtäkt och levt med det över ett decennium - tyst, oanmält och allt som kommer med det i en bransch där allt syns. I ena stunden blev hon emellanåt trodd och fick bekräftelse av många hur stark hon var. Hon fick höra många historier berättat för sig under tidens gång och förstod hur många fler som var drabbade för att i nästa stund se samma personer vända bort blicken, inte låtsas om henne och hennes historia och till och med backa upp förövaren.

Jag skäms över Sverige efter att ha läst denna bok, så som man vill låta påskina att det är så jämställt.

Det är vidrigt. Mediebranschen är vidrig. Och inte bara män, utan även kvinnor. Det är inte bara fegt beteende att i ena stunden tycka att hon är stark, gör rätt och inte är ensam för att i nästa beskylla henne för att för att förstöra en mans karriär och gör bäst för sin egen skull att vara tyst. 

Det värsta enligt mig är att alla svin som uppenbarligen finns, både bland män och kvinnor, inte kan stå för det rakt upp och ned och istället vill ge skenet av att de "tycker" rätt. De gör det ju ändå i det tysta vilket bidrar till det patriarkala systemet och ett enormt samhälleligt problem. Att man sen inte kan anmäla våldtäkt i efterhand och bevisa det, är ett problem som antagligen inte kan lösas utan flera lagändringar.  

Jag förstår helt och fullt tanken på att man kan komma över något med en anmälan, men att inte bli trodd eller inte få upprättelse efter det är lika förståeligt hemskt. Vi har alla våra anledningar till varför man inte anmält sådant man borde ha gjort. Man förstår att Wallin behövde skriva den här boken, oavsett utgång. Hon gör klart att hon tar fullt ansvar över innehållet även om det betyder att hon blir åtalad och dömd för förtal igen. Det här är kampen för alla kvinnors rättighet och mod att stå upp för sig själva och det man varit med om. Därför måste denna bok läsas! Tack för det  Cissi Wallin! 


Jag måste sluta tänka på Patrik Lundgren av Josefin Sonck

Jag måste sluta tänka på Patrik Lundgren av Josefin Sonck

Huvudpersonen Klara kan inte sluta tänka på Patrik Lundgren som tillfälligtvis börjar jobba på ett projekt för det produktionsbolag hon jobbar på. Han är en gift familjefar men det hindrar henne inte från att drömma om honom. Hon börjar göra upp planer för hur hon ska förföra honom och få honom att se henne. Allt för att få honom ur sina tankar.  

Boken lämnade kanske inget större intryck på mig, men gav ett gott skratt och fler därtill. Den var även ett tacksamt inslag efter min senaste lästa bok. Allt var väldigt hypotetiskt och det mesta var fragment ur hennes livliga fantasi och starka förhoppningar om Patrik Lundgren. Den stora frågan som man ständigt funderade på var om han finns på riktigt eller om allt bara är en allegori över mediebranschen och de stora fiskarna i den. Han kanske bara var en enda stor fantasi eller varför inte en sorts identifikation för att kunna leva ut sin gränslöshet ...  

Det är tydligt att hon förstår mediebranschen och att hon är lite smått knäpp (och står för det) vilket är lättsamt förlösande.  Älskade humorn, att hon döpt sin mage till Mårran och att hon började många kapitel med "magstatus" för dagen. Det märks att hon är stå-upp komiker och riktigt rolig men kan tyvärr inte säga att jag sett henne på scenen än. Känner henne heller inte jättebra men vi träffades en kväll och festade tillsammans. 

Nästa gång, om eller när det sker, ska jag definitivt ta reda på vem den där Patrik Lundgren verkligen är!