Måndag följer på helg

Det har varit en skön helg. Jag har bara tagit det lungt, sovit länge och kollat japanska skräckfilmer till sent på natten. Mycket mysigt, att kunna ligga i en säng med en kompis under samma täcke, med huvudet på samma kudde mitt emot varandra. Lite stel i kroppen att ligga på bara ena sidan, vi kunde förstås ha bytt, men det är nästan värt det. Det är det. Jag vågade inte gå till mitt rum och somna själv på en gång, så jag låg kvar ett tag lagom till att klockan blev fyra och nästa natt till tre. Är det helg så är det. Desto jobbigare med måndag. Jag har åter blivit sambo, och idag hade vi en rolig dramalektion med bara vår grupp. Jag började även skriva teaterdagbok idag, vilket kommer bli nyttigt att läsa igenom efter ett tag säkert. Bra att kunna skriva ned vad man tycker och tänker i alla fall, om det man gör på lektionerna.  

Hemma på scenen eller framför kameran

Egentligen är det konstigt att jag inte känner mig lika hemma här som jag gjorde på Gotland och för film. Teater var ju ändå det som jag drömde om via film. Och det jag fått. Jag vet definitivt, att det är nu som tiden är kommen för det. Tredje året gillt, jag har ju faktiskt sökt och hoppats på positivt svar i tre år, och nu äntligen. Det är jättekonstigt egentligen. Så ödesmättat. Jag hade inte klarat det tidigare, att gå filmlinjen på Fårösund var en betydelsefull nödvändighet.

Jag i mitt liv, då och nu

När jag var liten dagdrömde jag ofta om att mitt liv var en film. Att det var som om det vore en film. Jag trodde tidigt på drömmar och ödet, och att det finns en mening med allt som sker. Att livet finns där ute, berett att levas, precis som handlingen i en film redan finns där med sitt slut innan man ens börjat titta på den. På samma sätt var mitt liv lika utstakat och Gud regisserade, eller snarare registrerade mig genom sin kamera, sina ögon. Han såg på mig som liten var. Ofta kunde jag känna mig iakttagen, som om mitt liv var en film som någon kollade på. Vem? Gud? För visst finns Han om mitt liv redan är skrivet? Jag förlitade mig på honom, eller kanske var det rättare sagt mig själv och mitt hopp.

*

Jag var aldrig rädd. Aldrig rädd för framtiden, bara förväntansfull. Jag kunde befinna mig i nuet även om jag längtade och fantiserade om framtiden. Framtiden var något som låg långt framför mig då. Framtiden med alla sina överraskningar och allt det som jag ansåg var livet; karriären, kärleken, uppfyllda drömmar och sist men inte minst "det stora". Jag funderade ofta på vad Det Stora kunde vara för något. Om det var kärleken eller karriären som skulle vara det viktigaste. Jag gjorde en deal med Gud en gång, med mig själv var det en kompromiss. Det var en solig dag då jag med mina små barnsben gick hem från skolan. Jag trodde inte att Han skulle kunna/vilja ge mig allt, och jag frågade mig själv vad jag mest av allt skulle vilja få ha: karriär eller kärlek. Innerst i mitt hjärta fanns ett svar och jag kände hur det lyste upp hela mitt inre. Även om det var tungt att ge upp min andra stora dröm gjorde det inget. Det var kärleken! All min kärlek gav jag till kärleken. Men kärlek, vad var det? En drömprins som fanns i fjärran tid? Eller Det Stora? Jag kunde inte tänka mig att kärleken var utom räckhåll när det väl skulle komma att handla om Det Stora.

*

Jag hade även stort behov att veta vem jag var i förhållande till världen och det stora. Vad var meningen med mitt liv, och varför fanns jag? Vad skulle
jag göra? Vad var min livsuppgift? Jag funderade, grubblade och blev en tänkande varelse. Jag började utveckla min skrivarådra. 

*

En speciell önskan jag hade under hela min barndom var en flyende sådan. Ja, för att om man bara kunde flyga iväg ... Ofta, ofta brukade jag ha blicken riktad upp mot skyn i hopp om att min naiva önskan kunde slå in. Att någon eller något ovanifrån skulle komma och rädda mig nedifrån jordelivet. Att någon eller något skulle lyfta upp mig, få mig att känna mig svävande. Att kunna få se livet och världen i ett annat perspektiv. Det var ständigt en återkommande tanke såväl som omöjlig. Men inte hopplös. Min tro var stark, och det jag trodde på var hoppet om att kanske en dag... Men den dagen befann sig i framtiden, det var lika klart som den höga himlen som alltjämt fanns över mig och som finns där än idag.

*

Om livet är en film, är jag huvudpersonen. Jag har skrämflugit. Jag har lärt mig att uppskatta det lilla i livet, såsom jag vet att det stora finns. Kärlek har jag fått och förlorat - karriären återstår. Film var min största hobby, jag granskade film som om det var mit eget liv. Jag sögs in i filmvärlden med det som skådespelarna berättade för mig, och jag förstod att det var det jag ville göra - det som jag också mycket senare har uttalat - att uttrycka sådant som gjort intryck på mig. Film som det intressanta mediet det är, som får mig att sugas in och skapat mig till den jag är, och det jag vill göra. Film, teater. Ett drama, det är vad det är - livet. Magiskt och tragiskt. Som den dramatiska kurvan funkar också livet. Vi får uppleva livet med dess dalar och uppgångar, ibland är det komiskt och andra gånger lever vi i skräck.


Så länge vi lever, får vi uppleva livet.   


Sambo eller ensam

Jag är ensamboende över helgen. Jag lyckades med att spendera natten hos en kompis här, i ett annat hus. Vi två satt och kollade på en japansk skräckis i hans säng, Phone. Jag trodde inte att jag skulle våga somna själv sedan efter det, men jag stannade kvar ett tag efter det så det värsta var bara att gå ut i mörkret och in i grannhuset, det vill säga där jag bor. Hamnade i min egen säng runt fyra, och då var det knäpptyst i huset. Det hade tydligen varit en riktig röjfest, för när jag vaknade i morse stod två killar, båda två rumsgrannar till mig åt båda hållen, i korridoren med skurmoppar i händerna. Haha, duktigt - om det var de som hade hällt öl på golvet kvällen innan eller om det var någon annan vet jag inte. Det är skönt att vara ensam, men på något sätt gillar jag verkligen fenomenet med att vara sambo. Det får mig att längta efter en framtida sambo relation med en pojkvän.  


Det känns bättre nu

Det känns bättre nu, både vad gäller skolan och min hälsa. Vi har haft två teaterlektioner hittills, en själva och en idag med den andra årskursen. Det börjar också ordna upp sig med andra lektioner och imorgon har vi vår första lektion i dramatik skrivande, det kommer bli kul. Vi blir en väldigt stor grupp på tjugo personer när vi är båda klasserna tillsammans, och det skulle nog vara eller åtminstone kännas bättre att bara lära känna och våga med varandra i vår egen klass. Det krävs mycket trygghet och förtroende, tillit för människorna man arbetar med. Bara det går i ett lungt tempo borde det gå bra, men jag kan redan säga att jag kommer behöva mycket uppvärming för att kunna gå längre i improvisation och teaterövnignar. En fundering som jag går runt och tänker på, eller det kan jag inte säga - jag går runt och känner mig tom, efter det att det kändes så konstigt efter igår, första dagen med teaterövningar - är hur mycket tanke som behövs för att utöva teater. Övningar där vi övat avslappning och fokusering på kroppsdelar och när vi gåendes ska lära oss att bara vara, försvinner tankarna och gör en lugn. Men det känns som att jag inte kan grubbla över huvudtaget, när jag inte vet om man ska tänka på det man gör eller inte när vi gör teaterövningar.

Även gungandet har upphört, nästan. Jag drömde om att det gungade uppe i huvudet - och om det gungar då och inte när jag är vaken vet jag inte vad jag ska tro. Det sitter väl i fortfarande, sjukdomen. Den illmariga sjukdomen, som påminner mig ibland som en molande, gnolande huvudsak.

Det börjar börja på riktigt

Sitter i min säng och äter naturgodis, i min ensamhet. Det är en ganska skön ensamhet. VI hade sett Pirates of the Caribbean, första filmen och sedan sattes andra filmen på. Efter några minuter bara visste jag att jag inte ville se den, fastän jag bara sett den en gång förut och det på bio när den gick sommaren 2006. Då gillade jag nog den, men som mitt sällskap sade tycker jag likadant nu (trots att jag inte sett den efter det) att den är dålig. Kanske för att jag vill hålla med honom mer nu än vad jag ville då, men jag tror det är sant. Det är bara första filmen som är bra - och som står för sig själv. Andra och tredje filmen är bättre ihopfilmade och är därmed, i mina ögon, sämre. Nog om det! Det känns ändå lite tomt efter att inte ha sett en kompis på ett par dagar, som om jag saknar honom. Så en tom ensamhet. Nog om det också. Idag var första dagen vi hade en riktig lektion till lite skillnad från förra gången då det mest var uppvärmning. Vi värmde upp med övningar, lekte och timmen slutade med att vi läste upp ett manus på golvet. Ett tips är tydligen att föra dagbok över det man gör, hur man känner och så vidare .. för att kunna se och lära sig om det ett steg längre, att verkligen få insikt. Det känns förnuftigt. Det som känns mest är dock bara konstigt. Konstigt att vi, jag, äntligen har börjat med det här. Äntligen och äntligen, jag har nog mest längtat efter målet ändå - fast det är vägen som är poängen och det viktiga. Kommer behöva skriva mycket om det känns det som, men jag vet inte om bloggen är det rätta för det. Eller så gör jag det i alla fall - gör det mer intimt. Men efter idag är det bara konstigt, att det har börjat och att det både är skrämmande och spännande på samma gång. Och mina tveksamma tankar. Det här kommer bli tufft ...     

Antingen eller

Som mitt typiska jag kommer det säkert sluta med att om jag flyttar så kommer människorna på det andra stället inte vara bättre, och man kommer sakna andra på det första stället - dvs här. Eller så kan det vara tvärtom ... i bästa fall. Det enda jag kan fråga mig själv och låta mig tänka över är vad jag kommer ångra eller grubbla över mest. Att aldrig ha provat med Marieborg eller att inte stannat kvar på Ingesund. Annars behöver jag objektiv hjälp i frågan ...
 
Som den gången på gymnasiet när jag var nära på att flytta med en kompis när hon bytte skola och linje, men istället "visste"/hade förhoppningar om mer på det jag redan hade och det jag inte hade, och om hur det skulle kunna bli.  

Kluven på vad man ska göra

En vecka i Värmland, Ingesund - och jag är kluven. Lektionerna har väl inte riktigt kommit igång, vi hade bara en gång i torsdags en timme att för första gången leka på golvet. Visst, okej, men jag blev väldigt störd över att vi precis innan fick veta att två i klassen har har hoppat av för att börja i årskurs två. Något som jag funderade på innan jag kom hit ifall den möjligheten fanns när man väl var här. Jag förstår att de har mer erfarenhet än de flesta andra av oss i klassen, men varför sökte de då inte andra året på en gång?!? Helt obegripligt. Det känns som att man blir diskriminerad som ettor istället för tvåor, som om inte vi har samma drivkraft som dem och också vill hålla på med teater/skådespeleri. Istället ska vi få hålla på med teater på ett bredare perspektiv; skriva dramatik, scen ljussättning mm och ve och fasa digital film. Herregud, det var inte det jag kom hit för - det har jag redan gjort. Jag är för teater och inget annat. De flesta har dessutom redan media bakgrund, så varför hålla på med film på en teaterlinje? Fattar ingenting. Vad jag däremot kan tycka om är att vi alla är nybörjare, vilket känns bra. Inte lika bra att inte klicka med alla och inte bli lika bra bemött av alla. Förhoppningsvis kommer det släppa i vår teatergrupp i alla fall, annars kommer det inte gå att arbeta med varann. Men varför ska ettorna och tvåorna samarbeta när man ändå har skilt dem åt? Varför ska vi skriva manus till dem och inte till oss själva? Och varför skulle inte vi lika gärna kunna säga att, under den så kallade färdighetsträningen man vill lära sig det som tvåorna får lära sig men inte vi? Nej, jag är kluven. Vissa människor här är öppa och snälla, andra tvärtom. Stöddiga typer och inte alls glada på att prata med nya, bara är med sitt gäng när man väl har hittat den. Speciellt i vårt hus, trivs inte alls i vårt hus. Gick det skulle jag hellre flytta till ett annat hus. Köket på vår våning ser ut som ett bombnedslag med disk, och man vågar knappt ta sig in dit fast vi bor här. Hur ska det gå? Jag är kluven. Det är bra att det är en utbildning som verkligen börjar från grunden. Samtidigt vill jag mer och annat. Kul med sång och dans, men det känns som mer lek än Marieborgs folkhögskola där lärarna sade direkt ut att de ger en verktygen för att kunna skådespela. Människorna, alla är olika och jag är medveten om att man inte kommer ifrån dilemmat någonstans. Boendet är det jag hatar mest, helt klart och därmed vissa människor som man inte klickar med. Att jag måste stanna här i två år dessutom, istället för bara ett på Marieborg är en annan jobbig tanke. Jag får åldersnoja över det. Så vad fan ska jag göra?

Under täcket

Tänk att få krypa in under ett täcke,
huttra till lite
och någon, den man älskar
kommer tätt intill.
Som ryser till av dina händer
som tar för att känna hud mot hud.
Hud som reser sig,
som luktar nytvättat
- som är allt det man vill ha hos sig
under sitt täcke.

Oförglömliga stunder

Stunder då man med vissa personer kan känna sig trygg och varm i deras sällskap, de är mer än guld värda. Det är livet värt, för de gör livet värt att levas.

Som om man skulle kunna kategorisera livet

Kategorisering av bloggen, går det? Jag har kategoriserat bloggen lite, som man kan se på sidan lite längre ned. Kanske för att som sagt få ett par kategorier, visa vad det är som min blogg innehåller. Men bloggen för mig är som jag sagt tidigare något personligt, och blivit så mycket viktigare än vad jag kunnat föreställa mig. Det är inte bara ett dagboksförande, utan ett livsverk. En inspiration för mig. En källa till och ett resultat av inspiration. Den är jag. Mitt skrivande. Det är mitt sätt att finna livet, och att leva det. Därför är det väldigt konstigt för mig att kategorisera, jag varken riktigt vet eller förstår varför jag gör det. Men jag gör det. Det är ju som att man kategoriserar livet, med all dess innehåll. Vilket ju i och för sig går, likaså med bloggen. Men livet är det mest ogripbara i sig, och det är det i sitt flyende form som man helst vill uppleva och finna ord för. I inläggen finns ju så mycket, och jag måste säga att lika mycket som jag skriver - lika mycket måste man kunna läsa. Det som inläggen säger och det som finns att läsa där emellan. Ett tips är då att inte följa kategorierna, utan bloggen i sin riktiga utveckling med sina kronologiska inlägg och tomrum. Det är där någonstans man finner dess rätta orsak till sin existens. Men det hindrar en inte att leta upp ett inlägg och därifrån läsa sig uppåt. Oavsett om jag genom bloggen ses komprimera livet eller inte, jag har trots allt fått fina kommentarer om den, så är den inget fängelse. Tvärtom!


Tåget går varje dag

Första kvällen här på Ingesund i Värmland, eller enligt min dators ip nummer är jag i Bodafors i Jönköpingslän (?). Jag har nu en andra sambo i mitt liv, en tjej med namn Linnea. Vi bor dessutom i samma rum. Det är inte alls lika bra här som det var på Gotland. Varken boendet eller skolan, i och för sig har jag inte börjat än så jag kan inte uttala mig om saken. Jag är livrädd för att det kan komma att visa sig att jag kanske inte gillar det här. Men jag får låta det ta några dagar, både med människorna, boendet och det som skolarbetet kommer erbjuda. Tåget går varje dag och kan ta mig hem när som helst ...  Eller så sitter jag fast. Kommer inte få hem alla mina saker som krävde skjuts med bil hit idag. På kuppen fick vi punktering precis innan Örebro. Så bilandet genom Sverige var mysigt, visst. Men två timmar gick åt att hitta Frasses bilverkstad i Örebro, Vivalla. Jag såg inte Gustav Svensson på sin postcykel, tyvärr.

Tar dagen som den kommer som jag mår

Sista kvällen här hemma. Jag har hunnit träffa morbrordern och kusinen min innan vi hade kräftskiva hemma hos pappa med min farfar och faster. Det känns skönt, men inte lika skönt att verkligen flytta imorgon. Känner mig minst lika ensam nu redan, som förra året vid den här tiden (eller då var det första september) och saknar att kunna ge ett godnatt sms. Framför allt att få ett sov så sött - sms tillbaka. Det är som det är. Jag kan inte göra så mycket. Nervositeten ligger och pirrar innanför bröstkorgen, likaså yrseln. Nu som mest får jag ta var dag som den kommer ... som jag mår, såväl fysiskt som psykiskt.  

Nu är det fredagsmys

Om det så är det sista jag gör. Det är slut på veckan, det är dags för fredagsmyyys!

Jag älskar den låten, haha. Och jag älskar fredagsmys. Sista fredagen hemma innan jag åker nu. Så mamma och jag har bunkrat upp med chips och dipp och en god middag. Kött med bakad potatis. Det verkar dock inte vara nåt kul på teve ikväll, kanske tar någon av alla mina dvd filmer. Slinga håret på mig är också en sysselsättning. Som grädde på moset är det mörkt ute, regn och åska hotar. Kan det bli mysigare?

Stockholmsskildring på film

Jag känner mig helt klart bättre, nära på bra förutom denna trötthet. Trötthet som yrslar till det och som jag i vanliga fall brukar känna i huuvdet sitter snarare mer centralt som ett gung. Konstigt! Jag orkade med att gå på bio ikväll i alla fall. Jag ville så gärna se Sommaren med Göran, och när en kompis inte hade tid hade min mamma lika stor lust som jag att se den. Sista biobesöken innan jag åker. Den var riktigt kul och sommarmysig. Fler filmer med Hellenius/Magnusson duon, tack! Det var allt en syn när Peter Dalle och Dan Ekborg kom in i tältet båda två med håret på ända, haha. Och så vilka kalsonger Göran hade, haha, med korvmotiv på. Det som var ännu roligare för mig var att det var mycket inspelat på Kornhamnstorg, och porten upp till hans kontor var uppgången till Garagefilm där jag praktiserade förut. Jag funderade på om det faktiskt var ett utrymme högst upp där i byggnaden, som det lilla fönstret visade utanför - för man såg nästan tunnelbanan åka långt bort i bakgrunden - men jag vet inte. Kul i alla fall, har lagt märke till flera filmer att stockholmsmiljön skildras just där med just de byggnaderna, tunnelbanan och vattnet.

Lustfyllt behov

Av någon anledning har jag fått ett sådant lustfyllt behov av att skriva. Skriva ned en berättelse om känslan och upplevelsen av att ligga på sjukhus - men ändå inte mitt eget. Jag har ett behov av att skapa en vän som ska få plågas och få njuta, och som tar kontroll över sitt eget liv under mina okontrollerade fingrar. Jag har behov av att få trassla till det och sedan få knyta upp och se den röda tråden lysa raklång, som en neonlampa inför mina ögon. Skrikande av blod att det är något bra.

Dock är jag fantasilös.

Det löser sig

Jag ligger bara och vilar i sängen med datorn i knäet. Så fort jag reser mig gungar det och jag orkar knappt anstränga mig till att göra något. Om det är denna slags trötthet jag kommer få bära runt med i flera veckor förstår jag inte hur det kommer gå. Så typiskt, när jag kämpat så för att komma in på teaterlinje och så ska detta hända ..(!) På söndag ska flytten ske, och jag orkar inte ens tänka på att börja packa. Hur kommer det gå? Som jag diskuterade med en kompis häromdagen: allt löser sig. Oavsett vad så kommer det lösa sig. På något sätt löser det sig, åt ett håll eller ett annat. På den lätta vägen eller den svåra, men löser sig gör det alltid. Inte alltid som man vill kanske, men det löser sig.

Hemma från sjukhuset

Det är dramatiskt att hamna på sjukhus, konstigt, nästan melankoliskt att åka därifrån. Självklart är det jätteskönt att jag nu fått komma hem, och att jag känner mig bättre framför allt. Sitter med ett stort glas saft i min egen säng nu. Inte lika skön som man inte kan vinkla hur man vill. Inatt kunde jag första gången sova bra och länge, vakande inte vid sex som vanligt och under natten. Kunde sova på sidan och med dropparmen hur jag ville. Jag hade dock fantomsmärtor efter det att jag hade fått bli av med det, och det syns fortfarande spår av hålet in i huden. Riktigt skönt att jag kunde börja dricka obehindrat utan större besvär igår, och att jag kunde få i mig mat. Jag hade fått i mig en liter när han Martin kom in, och hämtade gladeligen en kanna till av en annan smak saft. Han kom in i morse och tog tempen på mig, men sedan var han inte i närheten när mamma kom och hämtade mig. Hade velat säga hejdå till honom. Snyft, känns konstigt som sagt. Sjukhus är inte längre bara ångest för mig, inte efter den här gången. Inte efter att ha träffat några fina, gulliga personer bland personalen. Där ibland han, ja. Jag hade med lätthet kunnat dricka flera liter om det bara var för att höra och se hans glädje över det. Känns väldigt tryggt att vara på sjukhus där man snabbt kan få hjälp och är under bevakning. Och oavsett erfarenhet, även om det är det som behövs, så är det inte det som räknas - människors förmåga till empati och att sprida, om inte så sin egna speciella ;) glädje är det som betyder mest. Förhoppningsvis är det de som söker sig till vårdyrket, men tyvärr är det inte bara de. De största rävarna i spelet, det vill säga läkarna själva - som min pappa uttryckte det igår är precis likadana som hantverkare, de säger olika efter vad som borde vara samma kunnande. En som uppmuntrade och sade att det inte är farligt med alvedon, fast det inte är bra för levern, men som i och för sig sade lite annorlunda idag. - Även om läkarna är högst i hierarkin så är det inte de som behöver empatin, det är ju ändå skötarna som är en närmast och påverkar tillvaron för en.   

Jag vill, men kan inte

Det här inlägget skrev jag egentligen igår, men kände mig inte i form att publicera det då. Jag gör det nu istället som en liten påminnelse till mig själv att komma ihåg när jag är helt frisk:

Vad jag kommer att uppskatta att vara frisk sen!
Att kunna äta, bara kunna äta. Men det första jag kommer göra är att svulla i sådant jag tycker om. Kommer väl gå ned ett antal kilon under den här tiden. Att kunna dricka obehindrat - vatten som jag så gärna vill ha nu men som inte går ned utan att halka runt på körtlarna först. Rent gott, bara vanligt vatten. Dock fick jag ett otroligt sug efter åländskt smurf läsk i päronsmak, med ostbågar. Jag längtar tills jag blir frisk, så att jag kan andas igen. Kunna kikna i skratt och sjunga för fullt hals. Uppskatta det ni har, folk! Innan ni vet hur det känns att vara utan det.

Jag är hungrig men kan inte äta. 
Jag är törstig, men kan inte dricka.
Jag är trött, men kan inte sova.


En bättre dag

Jag gillade verkligen inte killen som började komma in häromdagen. Sjuksköterskan Sofia är jättegullig, hon kommer med ny sjukhusskjorta och byter om bandet runt droppet efter det att jag duschat. Kommer med alvedon brustablett, och uppmuntrar en till att ta små klunkar. Jättesöt! Men han däremot, som jag fortfarande inte vet namnet på, Martin tror jag, är helt odräglig. Jag förstår verkligen inte hur jag kunnat tycka så illa om honom, redan från början. Jag vet att jag klagade på när pappa var här igår eller när det var, tidsperspektivet glider undan här, att han kom in med två stora alvedon tabletter. Han trodde alltså att jag skulle kunna svälja dem! Tyckte han verkade dum i huvudet helt enkelt, om man gör så mot en som lider av körtelfeber. Han kom till och med in en gång när pappa var här, (tjatade om dricka eller mat) och pappa sade det att jag inte kan svälja någonting som det är nu med sjukdomen. Och han vände sig om i dörren och sade, jo jag vet jag har själv haft körtelfeber. Ännu dummare än vad jag trodde, med andra ord! En gång kom han och sade det att de hade en metod att man kan avdomna halsen, så att man ska ska kunna svälja. Jag tyckte det lät jättekonstigt och läskigt redan då, det är ju ändå kötlarna som är i vägen. Och jag diskuterade det med mamma precis när Sofia kom in i rummet som undrade vad det var vi pratade om. Hon dementerade förslaget hårt. Imorse väckte han mig med att han skulle ta blodprov på mig, så han satte sig på en pall bredvid sängen med nål och band. Bandet knöt han åt hårt runt överarmen på mig, och sedan börjar han slå på mig, från armvecket och nedåt. Han hade väl sina skäl, men jag överdriver inte. Han slår och slår, jag är knappt vaken, och han bara fortsätter. Inte att det gör ont eller så, men situationen är så absurd att det snarare blir komiskt och att jag under dagen börjat gilla honom bara för det. Jag skrattar bara jag tänker på honom. Han påminner om en person som fanns i mitt liv, dessutom. Nu när mamma har varit här, har jag duschat och äntligen tvättat håret efter många dagar, och Sofia lossade mig från droppställningen så jag slapp den. Hon försökte, innan jag skulle in i duschen, sätta in ett nytt dropp på mig i den andra armen för att den andra kliade och värkte. Hon försökte få in den precis på huden där han hade gjort blodprovet imorse, vilket gjorde lite ont, plus att hon inte hittade rätt. När jag skulle ringa på henne igen, för att hon skulle försöka en än gång, var det han som stegade in - stor som han är - och sade att de helst inte vil stoppa in ett nytt dropp på mig för att de inte hittar och att jag verkar må bättre. Jag gick med på det, helt klart, och han tog bort droppanordningen i mitt vänstra armveck. Kolla bort nu sade han, vilket jag redan hade gjort, och jag väntade på smärtan att bli av med det. Jag kände ingenting, trodde att det satt en nål i mig, men tydligen var det bara ett litet böjligt plaströr som satt inne i mig. - Som han förklarade, jag blev så lättad av både det och bristen på smärtan av borttagandet av det att jag skrattade rakt ut av lättnad. Strax därefter säger han att han åtminstone gjort en sak rätt idag, rätt framför både mig och mamma, haha. Han är för rolig. Klantig sjukskötare eller vad? Han blev nog glad att han lyckades få mig att vilja ha mat, och han tog in en stor kanna med äppeljuice till mig. Ja, vad ska man tycka? Snäll, inte den mest erfarna sjukskötaren och skrattretande i hela sin person, både positivt och negativt. Själv mår jag mycket bättre också! Tack och lov. Men nu är det jag som får bälja i mig juice och vätska när jag inte längre har någon dropp. Toaletten nästa!  

De nätterna

Snälla pappa kom med min dator idag som han fixat mobilt bredband till, så därför har jag lite mer att göra här också. Långa timmar blir det. Ensamma timmar. Nätterna är värst när jag ibland måste inhalera syre för att kunna andas, och körtlarna ligger och skaver. Att hosta eller att svälja är frågan, inget av dem får något svar. Det känns som man kan hosta upp halsmandlarna eller vad det nu är, eller svälja ned dem - men det är bara en illusion såklart. Det går att svälja om man pressar, trots att det gör ont. Så dricker gör jag, men äter gör jag då rakt inte. Känns bra att ha dropp då så att jag vet att jag inte tynar bort. Tidiga nätter blir det, och likadana morgnar. Hatar nätterna. Sedan besökstid från 13 till 19, pappa brukar komma lite tidigare och går sen när när mamma har kommit i alla fall. Jag har lyckats få ned piggelin de två senaste dagarna också, starkt gjort av halsen. Värst är när mamma går, speciellt igår kändes det tungt. Så fort hon stängde dörren började jag gråta. Och hela dagen idag var tung tills hon kom för att jag visste att när hon väl var här skulle hon ju snart gå. Hatar sjukhus - har bara en upplevelse av det egentligen, första gången jag var inlagd i vuxen ålder. Men trots det när mamma frågade om jag hade ångest över att vara här, så kunde jag ärligt säga nej.Men nätterna - de nätterna!



Sjukhusupplevelser

Jag ligger på sjukhus med dropp, och det har varit ett par djävulska dagar. Fortfarande är. Halsen är så svullen och körtlarna ligger i vägen för både mat och dryck. I torsdags morse när jag inte ens fick ned vatten hemma insåg vi att jag skulle behöva vård för att klara av sjukdomen. Så mamma beställde ambulansstransport och så åkte vi in till akuten. Lång dag där med mycket väntan, läkaren som tog hand om mig där hette Sofia och hade också haft körtelfeber för inte så länge sen. Jag fick på mig dropp, vilket var lite läskigt - jag som hatar nålar. Jag kom upp på avdelning 33 som hade jättegulliga sköterskor, verkligen. Inte lika gulliga patienter som jag delade rum med, tre stycken. En gubbe och två tjejer. Finns inte så mycket att göra än att tjuvlyssna, det går inte att undvika med bara skynken emellan varandra. Tjejen som låg precis bredvid mig spydde och höll på för fullt, stackarn. Jag fick reda på av telefonsamtal som hon före under kvällen att hon hade haft problem med huvudet, att hon tagit ryggmärgsprov (vilket ju är ett tecken att man har/får cancer) och att nu fåt läckage i ryggmärgen. Därav illamåendet. Jag var rädd först att jag skulle kunna bli smittad av något annat på kuppen, men det behövde jag inte vara av henne. Inte heller den andra tjejen som kom in efter mig som hade känt sig bortdomnad. Gubben låg i sitt hörn och hummade vältaligt ibland, och var den första att lämna och fick åka hem dagen efter. Tjejen som kände sig bortdomnad fick som förklaring att det var psykiska besvär, eftersom de inte hade hittat något i proverna de tagit. Jag och mamma hade dessutom på kvällen uppfattat när hon räknade upp vad hon var allergisk för och vad för medicin hon tar, att hon sade någon tablett för depression. Antagligen biverkningar av det. Mest tycker jag synd om den andra tjejen som verkligen plågades och som jag inte vet vad som hände med. Gubben var först ut för att få åka hem, sedan den bortdomnade tjejen och så jag. En efter en försvann vi, jag håller tummarna för tjejen att hon inte råkar ut för värre. Konstigt egentligen, jag som aldrig ens fick se hur hon såg ut.  


Körtelfeber

Efter svalg - och ett litet blodprov fick jag det konstaterat, jag har körtelfeber. Ont i nacken har jag som en tok över de svullna körtlarna, och ögonlocken är lika svullna de. Men det värsta med sjukdomen är att det är en långdragen sådan. Två veckors feber, och sedan sex veckors trötthet - som om jag inte är det redan.. Typiskt när jag åker till Ingesund om två veckor. Kan inte göra någonting utan det börjar snurra i huvudet på mig. Svettar och fryser, aptiten är si sådär med. På grund av utfyllnad av buken, mättnadskänsla - svullen mjälte och lever. Vilket också resulterar i att jag inte får dricka alkohol på länge, eller träna med risk för att mjälten kan spricka vilket inte är den bästa utgången. Mamma frågade mig förut vad jag ville ha för nåt att äta hemma, så jag beställde filmjölk, goda flingor (kalaspuffar) och bananer. Lite kul att man kan få precis vad man vill ha i munsväg när man är sjuk och ligger stilla, fastän man helst inte vill äta alls. Men filmjölk kan nog slinka ned. Så länge jag har feber kommer jag att befinna mig i horisontal läge, håll tummarna för att det är över snart, för jag behöver börja packa och tänka till vad jag måste fixa innan flytten.  


Orkeslös

Hemma från Åland nu, väldigt skönt! Det var en jävla pärs att bli sjuk på kuppen, har febrat och yrat i flera dagar och jag ska till vårdcentralen inom den närmaste framtiden för att fastställa att det förmodligen är körtelfeber. Kommer inte orka någonting, jag ska vilken sekund som helst gå tillbaka till sängen. Bälja i mig vatten är ett annat behov, maten däremot .. Fick avsmak för frukosten fast jag var hungrig innan jag gick ned. Angående inspirationen så kom den inte som jag ville, men den kom i alla fall. Genom musik!