Sömn som fristad

Mina ögon värker så fort jag öppnar dem på morgonen, efter några få timmars sömn. Som om jag fortfarande sover när jag går upp. Jag vet att jag inte sover när jag känner ångesten krypa in i kroppen igen. Sömnen är min fristad, och morgonen min bästa vän. I varje vaken tid gör det ont, och när jag ännu inte hunnit ikapp mitt medvetande, fortfarande kan minnas mina drömmar som om de vore min riktiga värld, är det skönt.

Jag somnade efter uppvärmningen av yoga på vår teaterlektion idag. Vi hade tagit rast, kände mig bara vilsen och bortkommen så jag gick tillbaka och lade mig bredvid F som hade somnat under yogan med en filt virad om sig. Jag däremot hade bara svårt att koncentrera mig, kan inte fokusera alls under dessa dagar och självförtroendet är på botten. Världen känns omskakad, jag kan inte smälta att jag avslöjat min största hemlighet som jag trodde skulle förbli en hemlighet. Känns som att alla vet, alla som i alla och inte bara alla mina nära. L kastade min jacka över mig där jag låg, och jag somnade inte långt därefter vilket jag själv var ganska förvånad över när vaknade igen när lektionen var slut. Jag tänkte bara vila, och det var inte så bekvämt att ligga på golvet med bara en två centimeter tjock madrass. Men jag somnade, ville somna. Drömde om en gås, som texten de pratade om på lektionen tydligen handlade om. Låg under min jacka med huvan över huvudet i en kringlande pose, hade ont i kroppen när jag vaknade igen. Men det var skönt, åh så skönt. Skönt att kunna somna mitt på golvet och självläka med gruppen i rummet utan att någon tog illa upp, inte ens V vår teaterlärare. Jag hörde innan jag somnade genom min dimma hur någon frågade om de inte skulle väcka oss två, och att V sade att nej låt dem få sova och agera passiva spioner. Så vi gjorde, och de andra fick utnyttja golvet hur de ville med oss som centrum. F vaknade och var med efter ett tag, men jag sussade på så obekvämt så. Skönt att vakna upp och känna att det gjorde gott, att tyngden över bröstet försvann. Skönt att få kramar och vänliga sinnen till mötes som bara undrade om jag hade sovit gott.    


En lång storm

Jag kände på mig att en urladdning var på gång, och den kom som en blixt från en mörk och länge mullrande storm. Något som jag inte trodde någon skulle behöva få veta har nu kommit i dager, och det var ångest bara det. Jag visste att om en skulle få veta, då skulle alla få veta - och jag hoppas att jag gjorde rätt om vem som förtjänade att få höra det först. Som bekant, säger man en sak till mamma vet snart hela familjen om det - på gott och ont. Min bästa kompis M och min andra, minst lika bra K. Sist men inte minst, min blogg. Det vill säga, jag själv. Jag vet att jag skrev det mellan raderna en gång, när det precis hade hänt och då jag var så inträngd i mig själv att enda alternativet var att gömma det någonstans där inne. En våldtäkt. Att äntligen kunna skriva, förstå och acceptera det. Men jag tänker inte acceptera att det, som mamma utryckte det, är något som bara händer. Att det är något som man får räkna med när man lägger sig i en säng med en kille. Som att man vill förminska skadan. Men då har man inte förstått. Den ångest, skam, skuld och förnekelse som man som tjej känner efter en våldtäkt fast hon inte ska behöva det - är oundviklig. Speciellt när det var någon man tyckte om. Någon som man absolut inte trodde något sådant om. Som kanske till och med kunde ha blivit en pojkvän, om det inte vore för att han förstörde det. Förstår överhuvudtaget inte hur man kan göra så, mot någon som man påstår sig tycka om. Antingen är man så dum att man inte fattar vad man gör och inte inser konsekvenserna av det (hur kan man inte göra det??) eller så gör man det för att man vill vara dum och göra ont. För det var ändå ett val, och han gjorde sitt. Ofrånkomligen. Går inte att ta tillbaka. Ingen förlåtelse i världen kan ta bort det. Det har fastnat i kroppen på en. Man har inte bara ett minne, kroppen har också ett - när den minns, stänger resten av. Att acceptera - det tog lång tid, för lång tid att fatta vad det egentligen var som hade hänt. Istället blir man av själva händelsen beroende av umgänget och för att bli av med det, genom att förneka. Först när jag kom ifrån började jag reagera på riktigt, men då var det nästan för sent. Kändes för sent. Bättre sent än aldrig - kanske därför som jag börjar reagera på nytt, ett och ett halvt år senare. Och inser vad fan det är som har hänt. Att ha den skulden till sig själv att man precis hade somnat, om man bara kunde ha förhindrat det ... Eller om jag inte ens sov?? Att man ändå inte sade nej eller gjorde motstånd! Nej, jag vet inte ... det är skulden som talar. Värst är den trygghet som våldtogs ifrån mig, att inte kunna eller vilja ha en pojkvän igen (tur att han inte var en pojkvän!) eller att ens kunna sova ihop med en kille igen - kunna lägga huvudet mot hans arm, känna värmen mot sin rygg och låta axlarna falla ned.

Enligt den nya sexualbrottslagstiftningen från 1 April 2005:

... Enligt den nya lagstiftningen utvidgas våldtäktsbrottet till att omfatta också de s.k utnyttjandefallen. Med detta menas fall där någon med en person genomför ett samlag eller en annan sexuell handling som är jämförlig med samlag genom att otillbörligt utnyttja att personen på grund av medvetslöshet, sömn, berusning eller annan drogpåverkan, sjukdom, kroppsskada eller psykisk störning - eller annars med hänsyn till omständigheterna - befinner sig i ett hjälplöst tillstånd. Det innebär att gärningar som tidigare bedömdes som sexuellt utnyttjande istället kommer att kunna bedömas som våldtäkt. ...

Är, men orkar inte

Jag är hungrig
men orkar inte äta.
Jag har ångest
men jag orkar inte gråta.
Jag är arg och besviken,
men orkar inte bråka.
Jag är,
men jag orkar inte finnas.


Varför ska solen få lysa?

Jag drömde i natt som jag gjort så många gånger förr, mer eller mindre liknande med olika känslor. Att falla - flyga. Inatt hade höjden ingen betydelse, ingen rädsla fanns där förutom när jag kom i hög fart utan att falla med en utvecklade skärm ned och in i en lövbefriad skog. Jag parerade mellan trädstammarna för att inte krocka, det skulle ha varit döden, och jag fick tag i en stam med benen och snurrade runt som för att stanna farten. Jag föll flera gånger högt uppifrån och försökte hinna ikapp dem med skärmar, störtade ned mot vattenytan under mig för att leta efter silverprickar som jag hade hört någon säga, som om jag letade efter fiskar. Fart och hög höjd, men ingen rädsla.

En molande värk i hjärtat satte igång det allra första när jag vaknade.

När jag vaknade såg det ljust ut.

Blev förbannad.

Fall betyder ju sen förra inlägget en dröm med ångestkaraktär, flyga är något annat. Det symboliserar istället en längtan efter att komma upp, at höja sig över vardagens tristess. 

Jag vet inte hur jag ska tolka drömmen, vet inte vad. Jag hade en riktig ångestattack igår, vilket inte var så skönt. Fördelen, och nackdelen, med att bo med någon är att man inte har utrymme att ha ångest, men när man är själv däremot ...  Jag fick delvis mänsklig kontakt och närhet, det gjorde gott. Men desto värre när det försvann. Den karktär av ångest när man börjar överväga vilka självmordsmöjligheter det finns där man är - det är ångest. Man vet att man inte vill eller kan, fastän man vet att man själv tänker så. Att inte få plats i sig själv, ångesten tar över - man sätter sig i ett hörn under ett handfat, känner det blöta på sina kinder. Byter hörn, kippar efter luft och ger sig - ligger och bara skakar.

Solen skiner. Jag är jävligt förbannad. Varför ska den få lysa?

Kan äntligen se blått, kollar upp och vill ha svar från någon där ovanifrån. Varför jag? Varför ska just jag behöva få utstå outhärdlig ångest? För att jag finns till? Jag kan göra någonting åt den saken, om det är det Du vill. Men ge mig då ett svar! 

Jag är jävligt arg på solen.


Mardrömmar om skräck

Jag drömde mardrömmar inatt, många drömmar i en. Jag drömde om en lång, tjock orm som slingrade sig in i ärmen på mig och som kom ut igen under armhålan. Den kom upp och väste bakom mig som om den ville skrämma mig, och skulle komma tillbaka till just mig när den slingrade sig förbi och ville upp på någon. Jag fick hjärtklappning och började hyperventilera - tog på mig min jacka och allt mitt för att gå därifrån, sade attt jag inte kunde stanna kvar där inne. Det sista jag sade när jag reste mig var: var är den? - jag vågade inte gå ett steg till när den fanns i rummet.

Jag hade gått upp i en spiraltrappa och gått för långt, jag kunde inte vända om för där stod andra och ville komma förbi mig - jag föll i trappen och jag hängde mig fast i knävecken - de andra människorna klamrade sig även dem fast, och det var en liten kille som hängde i bara ena armen under mig. Pappan fick tag i honom och jag hängde fortfarande kvar medan andra försökte dra in trappen som plötsligt hade blivit rak. De drog trappen i två våningar innan jag kunde lägga mig på plant golv, där jag försökte spy upp min ångest.

Jag satt framför en läkare som jag hade gått till efter incidenten med trappen, och hon ordinerade mig bestämt att jag redan imorgon måste sjukskriva mig - enligt henne hade jag bränt ut mig. Jag skulle inte kunna gå klart terminen och absolut inte nästa. Jag tänkte att det inte gjorde nåt, att jag ju ändå ska börja om någon annanstans nästa år. Samtidigt ville jag inte sluta, vill hålla på med teater fastän jag kände att jag behövde ta det lungt.

Ihop om vartannat drömde jag bilder som om jag var med i en skräckfilm. Armar kom och tog tag i någon bakom ett galler och tryckte upp den som att man ville få in, upp den. Jag själv var inne i en grotta/mörker, och temat var skräck. Någonstans i känslan att vara på sjukhus och vänta på hjälp, var min mamma närvarande.



Att drömma om ormar betyder i regel otur. Ser man (som jag i min dröm) dem ska man se upp för elaka personer, blir man biten av en förtalar någon en och döda ormar betyder att man får en fiende.

Trappor har anknytning till drömsymbolerna att stiga och falla, och ger en möjlighet att byta nivå. Man kan stiga uppåt, bli bättre och andligen rikare människor men också övervinna svårigheter och höja sig över mängden. Att falla är att det kan gå utför. Enligt Freud är det en vanlig dröm med ångestkaraktär.

Ser eller talar man med en läkare betyder det att man kommer hamna i trevligt sällskap.

Drömmer man om galler kan det symbolisera mycket av det som hindrar och hämmar en i livet. Man kanske sitter bakom galler och vill komma ut. Antingen finner man sig i sitt öde, eller också kämpar man för att komma ut. Drömmen kan också tolkas som människans eviga frihetslängtan från allt som binder henne.

Att drömma om mörker är en ångestladdad dröm som tyder på inre konflikter. Att vakna ur den känns som en befrielse och kan ge anledning till självrannsakan. 

 - Varav detta inlägg
 

Elaka ord är ibland hårdare än slag

En värderingsövning man kan använda sig av vid uppvärmning av forumspel är en sådan kallad fyrhörning. Det går ut på att det finns fyra hörn med alternativ, då man ska ta ställning till om vad man tycker. När vi gjorde det med barnen så var en fråga ställd om vad som är värst som en vän kan göra; ljuga, trycka ned eller svika en - den fjärde hörnan var en öppen sådan där man kunde komma med ett eget förslag. I frågan innan om vad som är viktigast mellan att ha kul, ha samma intressen eller kunna vara sig själv höll de flesta barnen med om att de vill ha kul och kunna skratta med varandra. Men när det kom till den andra frågan var de lite mer utspridda, även om majoriteten stod vid hörnan om att ljuga. Själv stod jag i hörnan svek, men kom på redan då att jag nog tycker att det är värre med folk som trycker ned en. Efter denna dag och ha varit med om lite mänskliga relationer på olika håll är jag ännu starkare i min åsikt. Efter ett svek har man knappt kvar den kompisen, och hur vänskapligt är det att svika? Nej, jag tror snarare det är värre när man har sådana man tycker om och som påstår sig tycka om en tillbaka som trycker ned en. Som ständigt trycker ned en och vill att man ska må dåligt. Elaka ord är ibland hårdare än slag. De kanske inte ens är medvetna om det, eller så är de medvetna om det och säger det i alla fall med tron på att de redan sagt att de inte alls säger det för att vara taskig, som att det skulle ursäkta dem. Som att det skulle göra det lättare då? Det är fortfarande samma ord. Samma nedbrytande effekt. Om inte en annan, värre, då de är medvetna om att det de säger låter taskigt. Det är sorgligt att ha sådana vänner, för det är heller inte lätt att bryta med dom och tro att de inte är ens vänner för det. Det sänker bara självförtroendet långsammare, gör en mer medveten om det men ändå inte. Då är det svårt att veta vad man ska göra. Då kan vad som helst hända, allting och ingenting, man gör något som av en ren självbevarelsedrift. Då lär man sig något om sig själv, och förhoppningsvis blir starkare av det än tvärtom.

En första teaterturné

Idag hade vi vår första turné med teatergruppen. Det var överhuvudtaget det allra första vi gjort tillsammans än så länge, och det börjar vi med forumspel för en skola. Vi är väldigt lättade att det är över och vill inte höra talas om forumspel igen. Men det var kul, verkligen. Vi åkte till Persbers friskola i Filipstad, vilken hade trettiosex elever totalt. Den klassen vi spelade upp forumspelet för hade tretton små, söta barn i ålder mellan tio och tolv. Två tjejer ch resten pojkar, vi hade får konfunderingar kring huruvida vi skulle lägga upp spelet utifrån det. Men det var ingenting att oroa sig för, de var så snälla så. Dock var de inte så aktiva i sin roll som publik för forumspel. Det går ju ut på att de ska frysa tillfällen och kunna förändra konflikten så att det blir en annorlunda situation - vi hade ju fått ämnet, och byggt ett spel om mobbing/skitsnack. Det var tur att vi hade med Viveca som fungerade som spelmoster, hon fick gå in och frysa och göra dem aktiva och höll även i uppvärmningen av värderingsövningar som vi alla var med i. Efter lunch hade vi tagit på oss uppgiften att göra drömimprovisationer med ännu yngre elever. De var ännu sötare när de kom med sina drömmar och vi gjorde dem glada med våra enkla uttrycksmedel. De hade efter ett tag så mycket spring i benen att de fick gå ut och springa av sig, fastän de så gärna ville ha kvar oss ett tag till för att de tyckte att det var så kul. Självklart fick de det, och vi gjorde oss uttråkade på även drömimprovisationer. Det är väldigt flummigt, och bara (som det låter) improvisation. Då tycker jag bättre om principen med forumspel. 

Det är riktigt skönt att ha kommit ut på riktigt nu, med vår teatergrupp. Det känns tajtare nu på ett sätt också, med dem som var med. Två följde inte med överhuvudtaget (en sjukskriven och en som inte ville följa med och göra forumspel om ämnet för att det var för personligt (?!?)) Ytterligare en person satt bara med och kollade under drömimprovisationen vilket jag inte tyckte var rätt, och är fortfarande sur över. Men, hennes förlust ... Det är också skönt att känna att man inte behöver vara nervös. Jag är ganska förvånad att jag lyckats skapa mig en så pass professionell känsla till teater redan, vet inte vad annars jag ska kalla det ... Det är synd bara att det är så mycket flum, och mer kul än seriöst för vissa när man själv är här för att lära sig från grunden. Kanske inte är en nybörjare trots allt, eller vad ..?   

Påminda tankar

Det blev en rescension, eller nästan en hyllning till Breakfast on Pluto när jag från början hade för avsikt att skriva om mina påminda tankar som kommit i dager igen. Det var en speciell känsla när regnet hade slutat falla, och man kunde se lite blått bakom de tunga, lite solbelysta molnen när vi gick tillbaka efter filmen.

Men jag är fortfarade funderande. Kan inte skriva fastän jag så gärna ville sätta mig och göra det. Jag fick ned två, tre rader om några alternativa tankar om hur jag vill konstruera - längre kommer jag inte. Det är som att jag fastnar i min egen hjärna. Kan inte tänka klart mina tankar, kan heller inte bara skriva. Det är som att jag inte har något skelett, eller ett syfte med dess existens, och att jag bara försöker lägga över en hud som inte fastnar. Inte konstigt att allting faller. Jag måste verkligen ta mig en riktig funderare - vad det nu egentligen är..?

Kan jag ens söka svar utom mig själv?

Breakfast on Pluto

Idag såg jag en film som heter Breakfast on Pluto, en ganska orginell film - men jag gillade den, mycket. Den fick mig att börja fundera, och då menar jag inte om filmen eller det den handlade om. Den fick mig på lite nya tankar om sådant som jag inte tänkt på sedan länge nu. Det är inte heller därför som jag gillade filmen, den var bra för det - men det var intressant både tekniskt och berättande. Den hade kapitel som upplägg, vilka hette någonting som avslöjade vad den kommande kvarten kunde komma att handla om. Inte helt uppenbart att filmen baseras på boken med samma namn av Patrick McCabe. Det var en spännande faktor, man fick en förväntan men man visste inte exakt vad som skulle komma - och jag tycker det är ett bra sätt att visa på olika kapitel i någons liv. I det här fallet om Patrick "Kitten" Braden som växer upp i Irland på 60-70 talet i en fosterfamilj och får sträng religiös uppfostran. Han lär sig tidigt att olikhet inte tolereras. Han går trots det sin egen väg, då han har en annorlunda sexualitet. En sidohistoria av berättelsen skildrar också hur IRA mobiliserar sina styrkor i landet, som ju faktiskt hände under den här tiden i verkligheten. Han finner sig själv på vägen från att vara spädbarn då han lämnas bort vid en prästport, växa upp till en pojke och börja gilla kvinnokläder till att bli vuxen och en transvestit. När han flyttar till London i början av 70-talet börjar filmens kärna ta vid, då han är tillräckligt vuxen för att påbörja sin kamp om att hitta sin biologiska mamma. Med naiva ögon träffar han på människor som han inte tänker efter innan vilka dem är och råkar också ut för obehagliga situationer. Men shit, vad han gör rollen bra som transvestit, Cillian Murphy. Svårt att tänka sig att han var fågelskrämman i de senaste Batman-filmerna när han är så snygg som kvinna. Man älskar honom redan från första början, och Kitten kommer vara en sådan där filmkaraktär som jag inte kommer glömma bort i första taget. Det är konstigt att man inte har hört mer om filmen, den var helt okänd för mig från början. Det är kul att det finns bra filmer som inte har den där publiciteten som de borde ha. Verkligen jättebra! Rekommenderar den till alla med ett varmt och öppet hjärta, och likadana ögon. För den handlar om ett litet, annorlunda liv med mycket storhet. Den har ibland vissa dråpliga scener, och känns nästan som en komedi ibland - i själva verket är den tragisk, men magisk. Jättevacker!


The Grudge

Det finns flera filmer om The grudge, vilka i stort sett heter samma sak och handlar om samma sak - men det är ändå inte likadana filmer. Det är komplicerat även för mig, så därför tänkte jag försöka reda ut begreppen. 

Takashi Shimizu är regissör genom alla filmer, även de två första "amerikanska" filmerna men överlät rollen till Toby Wilkins i The grudge 3, vilket man kan fundera över. Det är även på gång en The Grudge 4 vilken är amerikansk även den och har Timothy Dalton med i sin castinglista, och släpps år 2013.

Ju-on
 är den allra första filmen i Takashis skräckfilmsserie som bara var gjord att visas i teve. Därefter kom Ju-on 2, de spelades in väldigt enkelt med liten budget och visades i Japan 2000. Alternativt har de titlen Ju-on: The curse. När de filmerna gjorde succé bestämde de sig för att dessutom göra långfilm för vita duken, vilket såklart var en helt annan sak för Takashi.

Då kom Ju-on: The grudge - den första biofilmen men den tredje i skräckfilmsserien. Den fjärde Ju-on: The grudge 2 kom samma år, 2003. Alternativtitel är Förbannelsen - The grudge på svenska, då översättningen av the grudge blir agg.

Den femte filmen heter kort och enkelt The grudge, för att den har Amerika som ursprungsland tillsammans med Japan. Det är fortfarande samma regissör, men man har valt att ta in amerikanska skådespelare och låta Amerika stå för specialeffekter. Det är den femte fristående filmen i hans serie som kom 2004. De resterande filmerna The grudge 2, 3 och 4 är därmed helamerikanska förutsatt att de befinner sig i Japan med vissa japanska skådespelare.

Takashi kan inte göra så mycket mer. Han har gjort bra och mycket läskiga filmer, om Amerika vill göra remakes och uppföljare får dem väl göra det. Men originalen är helt klart bäst tycker jag. Det är mycket mer skrämmande och mer intressant hur man kan göra film med så små medel, än vad Amerika gör när de använder sig av dataeffekter i nästan varje scen. En stor och viktig betydelse genom filmerna är att de inte heller har samma bakgrundshistoria, ju-on filmerna har sin historia och de senare har en annan. Filmerna är ett helt nytt sätt att se film på, och är väldigt röriga för ett otränat öga. Det är Japan mästare på, då de dessutom har böcker som man läser bakifrån ur. Det är som att Japan är före resten av världen ...  

Jag och min brorsa

Jag har kommit på mig själv nu för tiden att ofta prata eller berätta om mig själv utifrån mig och min brorsa. Att när jag och min brorsa var små ... istället för att när jag var liten. Som att det var av betydelse att jag hade honom där trots allt, som jag dock inte förstod då. Men när jag tänker på det nu förstår jag det. Vi var ändå syskon, hade vår hatkärlek, en ålderskillnad och det viktigaste varandra. När jag var liten och talade barnspråk blev han Io för mig, och mig själv kallade jag för Ia. Det var vi, Ia och Io. Jag hade önskat att jag var tre år äldre än han, så att jag hade kunnat minnas och uppskattat honom som en bebis istället för att behöva känna någon sorts agg. Vem vill det? Men det kanske bara är naturens gång ..? Fast samtidigt växte jag upp med honom nära mig själv i ålder, han började inte långt efter mig i alla stadier av skolan och vi kunde leka samma lekar - vi var helt enkelt inte för stora eller för små för varann. Vi kunde stå upp för varann inför mamma och pappa när de bråkade med nån av oss ibland, men vi kunde också skrika oss hesa och börja bråka så att de blev arga på grund av just oss. Datorn var ett stort problem på den tiden när internet gick över telefonen. Vi brukade också bråka fredligt. Det var ett sätt att hantera varandra kan jag tro. Bråk, men ändå inte. Jag kunde lätt få ned honom och hålla honom fast på golvet, och han kiknade av skratt när jag kittlade honom. Men sen när han kom upp i åldern blev han ganska snabbt stark och stor, jag kunde inte längre hålla honom fast - men jag fick träna muskler och uthållighet. Då hade mamma hunnit ganska bli van, och hon sade inte så mycket om man inte ropade själv att han inte ville släppa och det gjorde ont. Men det är skönt att ha honom stor nu, när det funnits de gånger då det varit bra att ha honom om man varit tvungen att gå själv sent på kvällen eller något i den stilen. Det har varit tillfällen då vi haft mycket kul tillsammans, det måste vara en delvis följd av alla familjesemestrar och pappas enträgna försök till att bibehålla det med oss efter skilsmässan som vi lyckats vara en bra familj. Vi har kunnat skrattat åt något, fångat ögonkontakten och känna gemenskap - som om bara vi som syskon kan veta vad det är. Kan dock inte säga att vi kunnat ha tråkigt tillsammans, i att kunna prata med varann om djupare saker. Det är ganska intressant, just därför att jag kommit honom så mycket närmare så snabbt under kanske framförallt det senaste året. Det har varit mer och mer uppenbart under de senaste åren under gymnasiet att vi är på samma våglängd. Gymnasiet hade vi förstås helt olika liv, han framför sin dator och jag i min ångestfyllda vardag. Men i år när han tog studenten och att han började jobba känns han närmare mig på något vis. Att han har flickvän gör honom en erfarenhet rikare och mer vuxen i mina ögon. Han har gjort sina misstag, men han har oftast också mycket rätt i sina argument mot exempelvis pappa, och kan tala för sig. Han är rättvis av sin natur, som den fisk han är. Min bror, Simon han är ändå en del av mig. Har gjort mig till delvis den jag är idag. Som när jag hette en gång på msn: Vad vore jag om du inte fanns? Det var riktat till en annan person då, men han svarade glatt på det att du vore ingenting. Och kanske finns det en liten sanning i det. Han har ändå funnits där i hela mitt liv, på gott och ont. Och kommer alltid göra det, förhoppningsvis. Det mest betydande han har gjort för mig var när jag verkligen var på gränsen av mitt liv, då han kom upp i mina tankar som den Io han var för mig när vi var små. Hela min familj såg jag framför mig, men det var just när jag tänkte på Io som i bara hans namn som jag förstod vad som höll på att hända med mig. Han räddade bokstavligt talat livet på mig då. Kommer du någon gång läsa det här, kära bror - så älskar jag dig, har alltid gjort och kommer alltid göra det, även om jag ibland sagt att jag hatar dig. Tack för att du finns, du har varit som en stark klippa i vinden ibland - jag kommer verkligen ihåg stunder då det bara var du och jag när vi var små när mamma eller pappa var arga. När du gav mig råd om jag skulle säga ifrån när jag skulle ha tjejmiddag med en kompis som ville ha det kombinerat med sin egen födelsedan. Förlåt att jag gick hem den gången när vi åkte pulka och du kom efter, förlåt att jag gjorde sönder ditt happy meal - hus och förlåt för att jag inte lät dig leka med mig och hoppa från stolen som jag ute på farmor och farfars trädgård och flyttade den när du kom fram (något jag inte minns och bara sett på en hemmavideo). Jag hoppas att du inte har starkare och för olika men än vad jag har av dig, käre bror...

Slutet av Prison Break

Jag har sett det sista avsnittet av Prison Break, äntligen. Så sorgligt, men ändå så bra ... Älskar det! Dra åt helvete alla de som har sagt att det är en evighetsserie som aldrig tar slut och som gav upp i andra eller tredje säsongen. Prison Break is teh shit! Och jag var med ända till det tappra slutet. Allting knöts ihop så bra också. Alla som förtjänade det fick det bra, och T-bag kom tillbaka dit han hörde hemma. Generalen som var hjärnan bakom mordet som han satte dit Burrows för fick sitta i elektriska stolen, som Burrows lyckligtvis fick avbryta när han satt där i början. Sorgligt bara att Sara inte fick leva med sitt barns far, efter allt de gått igenom tillsammans ...


Det skrev jag när jag hade sett det sista avsnittet av Prison Break förra veckan. Men jag tänkte att jag skulle se den sista filmen efteråt också, The final Break innan jag skulle tillägna Prison Break mitt sista inlägg. Man skulle mycket väl kunna sluta se där det slutar, vilket kanske är det lyckligaste slutet. Men är man ett Prison Break - fan som jag, ser man det - helt klart. Men som sagt, det slutar ju som det slutar - så man vet hur det slutar fastän man ser The final break. Men sanningen är en annan ... Filmen är som det låter Michaels sista rymnngsförsök, då Sarah blir dömd att sitta i fängelse i 25 år till livstid för mordet på hans mamma. De kommer och hämtar henne när de dansar på deras bröllopsfest, efter att de hade gift sig på en strand. De får det dessutom till att låta som att det är enda sättet att komma åt de andra också, genom att låta det gå ut över Sarah. Jag fick en liten klump i magen när det visades vara slagsmål igen när hon satt där i kvinnofängelset. Men lyckligtvis var det bara en och en halvtimmes lång film, så man plågas inte för länge. Desto mer över slutet ... Så sorgligt när Michael offrar sig för att hon ska lyckas rymma. Det var väl något man nästan förväntade sig att se, sanningen om hur han egentligen dog - kändes att det var för lätt att han skulle dö av bara hjärntumören. Tur att de hann gifta sig och känna sig fria tillsammans en liten stund i alla fall ...


Nu känns det konstigt; är lättad och exalterad, ledsen och glad samtidigt. Frågan är om man skulle uppskatta serien om man skulle se den andra gång - spänningen är ju ändå a och o. Men den borde vara lika bra för det, den är ju så genomtänkt och välgjord. Det tänkte jag på när jag såg The final break, att ingenting är ju någonsin ett misstag om det inte är tänkt att vara det. Sen har man ju såklart gett karaktärerna hinder och motstånd, men det är ju en självklarhet till spänningen. Och hopplösheten som finns med, speciellt rörande var det i The final break när han inser vad Sarah får utstå i fängelset och man kunde se en något mjukare sida av honom när han plågas av sorg. Också hennes sorg när hon lämnar byggnaden utan honom är uppenbar. Sorgligt ...


Love!

 


Rock'n'roll

Yeah! Det var tänkt att vara fest igen här i vårt hus, två tjejer som hade kommit på idén med maskerad och det lät seriöst och organiserat då vi hade hört dem prata om spel/lekar och en spökrunda. Men det såg vi ingenting av när vi väl kom ut ur vårt rum, två sminktimmar senare. Vi blev grymma som Kizz. En massa hårsprej så att håret blev som sockervadd och teatersmink i mängder, kul var det. Vi sminkade alla varandra, och vi fick många komplimanger under kvällen. Men vi var helt klart för snygga för festen. De satt där som de väl brukar göra och vara dryga. Vi var där tillräckligt länge för att fatta att det inte skulle bli så mycket mer, så vi gjorde en turné till de andra husen och visade upp oss. Ännu lite senare gjorde vi en drive-in förbi McDonalds och satte oss för att äta cheezburgare som Kizz i mörk bil när vi plötsligt blev vittne till striptease. En bil kom och ställde sig med lyktorna på riktade direkt mot vår bil som att de skulle kunna ha sett oss, men en av dem hade så bråttom att dra ned byxorna och allting för att lätta på trycket att de nog aldrig märkte oss. Kanske när de precis skulle till att åka därifrån. Haha! Nästa gång kommer vi giga, förhoppningsvis med min favort I was made for lovin you eller Heavens on fire




Jag har helt klart fått en ny idol, och funnit min demon ...





A som Ace Frehley; Spaceman,
J som Paul Stanley aka Starchild
Jag som Gene Simmons The Demon
och L som Peter Criss The Catman.



 


Poesi för sinnet

Ligger i ett varmt mörker
och lyssnar på en fingervals.
Trippar likt en älva över
hjärtan som känns tunga.
En tår trillar ned
i följd av en annan.
Det trippar och det kittlar
fortfarande.
Jag spelar med orden själv
och faller ännu lite djupare ned.
Det forsar en flod.
Harmoni i takt med kaos.
Den sorsgna musiken tystnar,
och orden
spelar sig själva.
Hittar hem
och fyller brunnar till bredden
och till slut kastar upp,
försvinner i en
geiser.


Filmdagbok del 14

3/10 Stay alive
4/10 Goldfinger
6/10 Lost in translation
10/10 Safe harbour
13/10 Notes on a scandal
16/10 Halloween II
17/10 Halloween 4 The return of Michael Myers, Halloween 5 The revenge of Michael Myers, Halloween 6 The curse of Michael Myers
19/10 Klar med Dinotopia
25/10 Love actually
27/10 Beck: I stormens öga
28/10 Sista sommaren
29/10 The ugly truth


Någonstans i Sverige

Åker förbi gröna fält,
ibland mörka träd
som låter himlen
skymta igenom sina grenar.

Ser mig själv
i fönsterrutan,
blickandes tillbaka
på mig själv.

I sinnet åker jag,
i minnet är jag kvar.


Tågresande

Jag sitter på ett tåg genom Sverige för andra gången i mitt liv. Första gången var torsdagskvällen förra veckan när jag åkte hem från Arvika, nu tillbaka. Hade hellre velat stanna hemma resten av hösten. Men det var ett bra lov i alla fall. Gick ut och dansade med bästa kompisen, träffat familj och släktingar, haft en heldag hemma och bara varit med mig själv och så tog mamma ledigt de sista dagarna från jobbet för att som hon sade mysa med mig. Vi gjorde en heldag på stan vilken avslutades med ett biobesök, The Ugly truth. Jag hade även gått en till gång med en kompis då vi såg Beck, I stormens öga. Älskar att gå på bio! Finns många fler filmer jag hade velat gå och se. Jag shoppade kläder och skor, mycket nöjd med mina inköp. Men det var lättare dagen efter när vi tog en mindre runda i vårt närmaste centrum. Då köpte jag en gråstickad klänning jag hade sett innan på stan som kostade några hundralappar, men det var den värd. Det får en på bättre humör att unna sig något man vill ha, än att bara tänka praktiskt och köpa behövliga kläder. Men som tankarna vandrade på natten, så som det är, varken kläder eller lycka kan köpas för pengar - även om man kan känna ett glädjerus i shoppingens stund. 

Ganska skönt att luta sig tillbaka mot sätet när man väl lugnat ned sig om resan. Men det var jobbigt i början, och kommer bli värre om det kommer någon och säger att jag sitter på dennes plats. Tydligen har fotbollshuliganer slagit sönder vagnar i natt, och därför finns inte min plats i tåget. Men jag sitter ned, och alla som har bokat plats ska ha en plats under resans gång. Tre timmar kvar till sista prövningen, antingen hitta en buss som kan ta mig till skolan eller en taxi. I värsta fall gå, vilket jag i och för sig inte tänker göra helt själv i mörkret med allt jag har med mig. Har hört en del säga att Arvka har blivit platsen där det finns störst risk att bli våldtagen. Det är väl med tanke på alla raggarbilar man ser åka runt på stan ibland. Så jag tänker inte lifta i en sådan bil i alla fall.

Haha, kollade precis ut genom fönstret och såg ett litet hus som det stod nostalgimuseum på.

Nostalgi, ja ...