Filmdagbok del 170

1-2/11 The return of the king 10/10
2/11 Halloween ends 5/10 
5/11 Malevolent 6/10
17/11 Black panther: Wakanda forever 8/10
18 - 19/11 Calibre 7/10
27/11 Antlers 6/10, Old people 5/10

The menu

Regi: Mark Mylod
Manus: Seth Reiss, Will Tracy
Skådespelare: Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult

Kändiskocken Slowik håller till på en ö där han år efter år skapar en fantatisk meny som bara rika och speciellt inbjudna har råd med. 
Margot har blivit inbjuden av Tyler för att följa med på årets middagsbjudning. Han har äntligen fått tag på en bokning och är riktigt exalterad att få äta Slowiks mat. Väl på ön blir de visade till bords och har full uppsyn över kockarna som arbetar vid sina arbetsstationer. Slowik själv observerar både kök och restaurang och presenterar varje rätt inför servering. Maten är bara för finsmakare och Tyler är den första att skriva under som en sådan. Ganska snart märker Margot att allt inte är som det borde vara och att Slowik har en egen agenda med kvällen. 

Det här är en superb film i hela sitt utförande. Den är indelad i kapitel utifrån varje rätt som utgör kvällens meny med amuse-bouche som start. Fiennes är perfekt i rollen som Slowik och underhållningen är på topp hela tiden. Han håller monologer om varje rätt och det väsentliga med smaksinnet, samt det konstnärliga som kommer med hans yrke och passion. Till och med i helbilder skrattar man åt hans uppsyn och de reaktioner som hela tiden utspelas mellan honom och gästerna på restaurangen. 

Det är en intelligent film med riktig bra svarthumor. Så som man säger att man äter med både ögon och mun ser man den här filmen med både ögon och hjärna. Manuset är underbart och tvistarna skapar en grym stämning. Filmen ger helt klart en känga till finsmakare och fine dining. Det är helt enkelt delikat! 

(null)