Halloween

Halloween (2018) 

Regi: David Gordon Green Manus: David Gordon Green, Danny McBride, Jeff Fradley Skådespelare: Jamie Lee Curtis, Judy Greer, Andi Matichak, Nick Castle m.fl. 

Glöm alla Halloween-filmer. Se originalet och njut, även om första tvåan och H20 även de är bra. Den här "andra tvåan" tar vid 40 år senare då Michael Myers blev tillfångatagen efter första filmen -78 och suttit på anstalt sedan dess. Laurie Strode (Curtis) har väntat och förberett sig för den dagen han skulle rymma för att möta honom och skräcken för sista gången.

Det här är en Halloweenfilm helt rätt i tiden. Att Laurie och Myers skulle vara syskon är enligt den här filmen bara en skröna som har gått, varför det nu skulle vara det när syskontemat inte ens nämnts i första filmen, som ju är det enda som finns innan den här ... Det finns därför ingen större anledning eller koppling för Myers att gå efter henne mer än att han inte lyckades döda henne i första filmen och även hennes skräck för honom känns något överdriven. Det hade varit mer trovärdigt om de hade haft kvar H20 i storyn för den här, som ytterligare 20 år senare.

Jag gillar referensscenena från både originalet och H20 men man har gjort om dem och satt Laurie i Myers ställe i vissa av scenera vilket är ett genidrag. Hon är själv inte längre rädd, hon är den man (han) borde vara rädd för. Att däremot göra en ny "Loomis" och göra honom till en Myers-fanatiker blir bokstavligt talat för kläggigt. Filmen blir mer som en Screamfilm, en tydligare slasher och mindre rysare. Man ser Myers för mycket, och det vet vi manusnördar, att i en bra skräckfilm ska man aldrig visa monstret för tidigt i filmen. Skräcken i första filmen funkar för att man plötsligt ser honom bara stå. Nu får man följa honom när kameran ryggar honom och man har gjort det mer visuellt snyggt ut än enkelt och subtilt. Att han böjer sig och man ser hans spegling, blir tyvärr bara skrattretande. Det är vissa ologiska hål och många miljöer med lika många transportsträckor, som säkert hade kunnat kapas om man tog ett par karaktärer. Varför en killkompis istället för pojkvännen, t.ex? Hade gärna sett en avslutande springscen med filmens stora stjärna, lilla Julian, och en kommentar som bara han hade kunnat säga. Älskar sovrumsscenen som går all in! Den avslutades dock för tidigt. Förstår inte varför man ibland visar för mycket, ibland ingenting alls.

Temat i filmen är dagsfärsk då journalisterna i början även gör en podd och syftar till att fördjupa sig och vältra sig i mord, våld och mördare. Det är som att de njuter av det mer än vad Myers själv gör, då han bara är ren ondska. Och det gör filmen som mest läskig - att så många följer allt som görs om mord, våld och mördare på riktigt. Gå och se en skräckfilm istället! Fiktion är i det här fallet bättre än verkligheten, för det säger oftast mer om vår samtid och vilka vi alla är och är en bra anledning till underhållning.

(null)



Filmdagbok del 122

3/11 Moon 6/10
4/11 Paranormal activity: Tokyo night 6/10, Halloween (2018) 7/10
15/11 Fantastiska vidunder: Grindewalds brott 5/10
16/11 King Kong (1977) 7/10
19/11 King kong lives 4/10
20/11 Doctor Strange 8/10
22/11 A star is born 8/10
24/11 Dreamcatcher 6/10