The power of the dog

Regi och manus (efter förlaga): Jane Campion
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee m.fl.
 
Det här är en lågmäld västernhistoria som var väl värd sin oscarsnominering och som jag velade mellan när jag till slut gissade på CODA. Den baseras på boken med samma namn av Thomas Savage från 1967.
 
Berättelsen utspelar sig under 1920-talet i Nya Zeeland där bröderna Phil och George lever. När de driver sin boskap över prärien rastar de vid ett värdshus som drivs av änkan Rose och hennes son. Phil (Cumberbatch) är den burdusa, dominanta och ständigt smutsiga brodern som inger både fruktan och respekt omkring sig där han går. George är raka motsatsen och inleder ett förhållande med Rose. När de flyttar till deras ranch börjar Phil mentalt terrorisera inte bara Rose utan också hennes son Peter som är av den mer finkänsliga sorten. 
 
Filmen var en riktig pärla som slipades fram under tiden man såg den! Filmen är som sagt ett manus efter förlaga och som handlar om homosexualitet på 20-talet. Filmens foto var magnifikt och tillsammans med den lågmälda historien med det briljanta slutet skapade det en fantastisk film. Det var kul att äntligen se en film av Campion igen, och hennes regi var definitivt värd sitt pris. Cumberbatch var som vanligt superb med sitt subtila och ärliga spel och Dunst likaså. Även de andra två som var nominerade lyste upp filmen och skapade kemin som underbyggde temat om undertryckt sexualitet och manliga normer. Associationerna går till Phantom thread och Brokeback mountain. Se, se, se den! 
  (null)



CODA

Regi: Sian Heder
Manus: Sian Heder, Victoria Bedos, Stanislas Carré de Malberg, Éric Lartigau, Thomas Bidegain
Skådespelare: Emilia Jones, Troy Kotsur, Marlee Matlin, Eugenio Derbez m.fl.
 
Ruby lever med sin dövstumma familj där hon är den enda hörande. De försörjer sig med fiske medan Ruby också går sista året i skolan. Snart ska hon jobba på heltid med familjen men då hon väljer musik som tillvalsämne blossar det stora sångintresset upp och börjar tävla om hennes tid och engagemang. 
 
Det här var en riktigt bra film som jag ansåg var den bästa av de Oscarsfilmer och trodde på som vinnare, fast jag bara hade sett hälften av kandidaterna till Bästa film - nomineringarna. Jag ville nog att den skulle vinna mer än vad jag trodde på det då det var en klassisk coming of age - historia. Känslorna fanns där men var inte superhajpade samtidigt som det ändå blev en kontrast i det lågmälda vardagslivet. Dramaturgin satt som den skulle om än något förflyttad för att betona det dövstumma temat, vilket också funkade helt okej för att det blev något nytt. Det var realistiskt helt enkelt! Mer behövs inte alltid. 

(null)




Brev till mannen av Bianca Kronlöf

Brev till mannen
 
Det här är en bok för och till alla män!
 
Bianca Kronlöf har skrivit den här boken som man skulle kunna kalla för en snabbgenomgång av feminisimen, vad den står för och vad den inte står för. Hon riktar sig bl.a. till den förvirrade, den som är gränslös, till sin ofödde son, sin pappa och alla andra pappor därute. Till ragget, sin förövare, till de som aldrig slagit och aldrig kommer slå en kvinna och alla andra där emellan.

Genom kapitlen så får man lära känna henne i förhållande till hennes erfarenheter och det är både skrattretande, chockerande och rent tragiskt att läsa vissa kapitel. Det är inte som att man inte känner igen sig som kvinna. Kapitlet som hon dedikerade till sin förövare är dessutom ett bra kapitel för alla kvinnor som varit med om övergrepp. Hon sätter ord på det man själv man vet om, vilket skapar en gemenskap och därmed förtröstan. Kanske kan det även ge mod till att anmäla något som borde anmälas ... Så därför är det inte bara en bok för alla män, utan även kvinnor! Man kommer inte undan helt enkelt.

(null)




Filmdagbok del 162

6/3 The flight of the living dead 3/10
7/3 Flee 7/10
11/3 Breaking surface 6/10
12/3 Tick, tick... Boom! 8/10
17/3 The Batman 8/10
18/3 Coda 9/10
19/3 Nightmare Alley 7/10, Spencer 6/10, The night house 6/10
20/3 Drive my car 7/10
21/3 Licorice pizza 5/10, Världens värsta person 8/10
23/3 House of Gucci 5/10, The dress (kortfilm) 5/10
25/3 Parallell mothers 7/10
26/3 The lost daughter 6/10, The eyes of Tammy Fay 5/10, The prodigy 5/10
27/3 West side story (2021) 4/10