Filmdagbok del 37

1/10 Zozo 8/10
6/10 Apornas planet (2001) 6/10
8/10 L.A Gigolo 3/10
9/10 Höst i New York 9/10
10/10 Mitt hjärtas förlorade slag 5/10
17/10 Broarna i Madison county 10/10
19/10 Den fria viljan 7/10
21/10 Paranormal activity 6/10, 2:an 6/10, 3:an 4/10
22/10 Batman - The dark knight 8/10 
26/10 Rain man 8/10
29/10 Halloween 7/10
30/10 Svensson Svensson: I nöd och lust 4/10

Tomas Tranströmer

Tomas Tranströmer vann årets Nobelpris, vilket är jättekul. Det var ju 37 år sen sist en svensk blev nobelpristagare av det litterära priset, Eyvind Johnson och Harry Martinson tror jag bestämt fick dela priset. Jag måste till min egen förtret erkänna att jag inte hade läst något av Tomas Tranströmer innan, men jag känner ändå igen ett par dikter och framförallt hans namn. Jag hade velat gå och se pjäsen de satt upp på Strindbergs intima teater av hans texter, men vid det laget att han hade vunnit så gick nog alla biljetterna åt som smör i solsken. De är väldigt sakliga hans dikter, antingen så gillar man dem eller så gör man det inte tror jag. Jag tycker bäst om två stycken, Espresso och C-dur. C-dur är dessutom en som jag tycker mig känna igen, men kan inte minnas varifrån eller när. Jag älskar meningen: När han kom ner på gatan efter kärleksmötet virvlade snö i luften.


"Espresso"

Det svarta kaffen på uteserveringen
med stolar och bord granna som insekter.
Det är dyrbara uppfångade droppar
fyllda med samma styrka som Ja och Nej.
Det bärs fram ur dunkla kaféer
och ser in i solen utan att blinka.
I dagsljuset en punkt av välgörande svart
som snabbt flyter ut i en blek gäst.
Det liknar dropparna av svart djupsinne
som ibland fångas upp av själen,
som ger en välgörande stöt: Gå!
inspiration att öppna ögonen.


"C-dur"

När han kom ner på gatan efter kärleksmötet
virvlade snö i luften.
Vintern hade kommit
medan de låg hos varann.
Natten lyste vit.
Han gick av glädje.
Hela staden sluttade.

Förbipasserande leenden -
alla log bakom uppfällda kragar.
Det var fritt!
Och alla började sjunga om Guds tillvaro.
Så tyckte han.

En musik gjorde sig lös,
och gick i yrande snö
med långa steg.
Allting på vandring mot ton C.
En darrande kompass riktad mot C.
En timme ovanför plågorna.
Det var lätt!
Alla log bakom uppfällda kragar.


Kär, sexuellt attraherad, förälskad?

Så var jag förstås hos min psykolog imorse igen. Igår kom jag på det att jag inte hade några drömmar att komma med till honom, men nu inatt drömde jag desto mer som en kompensation. Kanske för att jag just tänkte så igår ... Vem vet, men som han sade så ska jag inte behöva veta vad det är jag ska prata om när jag är där. Men jag tycker det är ett bra sätt, det har blivit ett bra sätt att få terapi av och igenom - drömmarna. Det var många personer inatt, om alla "inblandade" i mina svårigheter men också ett par nya personer för honom som jag berättade om. Gränserna flyter ut utifrån förra veckans dröm om min pappas hus och en, nu på riktigt befintlig, men förändrande vägg i drömmen. Jag drömde att jag kallade en person för en luden hora, haha. Men direkt därefter ändrade jag ordvalet till hårig hora. Det kopplade han till drömmen om en apa från förrra gången, vilket jag tyckte var väldigt komiskt och märkligt. Jag började prata om mitt manus också, och berättelsen i den vilket ledde till att jag första gången faktiskt pratade om det. Det kändes bra och ventilerande, och var välbehövligt! Så mycket som jag tänker på det och så, och har svårt att veta hur mycket jag ska, om jag ens borde, projicera mitt eget på olika karaktärer. Det är svårt att inte göra det. Men jag behöver fastställa saker och faktum, och ämne också antagligen. Det ledde in på kärlek och olika sidor av den som jag vill betona, och också om en person som nog är lite kopplad till en karaktär av berättelsen som besökte mig inatt i en kort dröm. Timmen slutade med att jag bad honom säga en gång till det han precis hade sagt till mig, som han gav till mig att tänka på till nästa gång: Man kan vara kär i en person, sexuellt attraherad av en annan och förälskad i en tredje.

Nu ska jag till att skriva i alla fall, jag behövde bara blogga mig igenom det här lika mycket som jag behövde prata mig igenom och tydligen sätta ord på saker och ting, och högt uttala dem inför någon annan.

Hår(resande) vecka

Oookej, en vecka sen senast igen. Har hunnit med en del under den tiden. Vi var ett par stycken från klassen och några till och gick på premiären av Paranormal Activity 3 i fredags. Vi träffades innan hemma hos S och såg på de två första filmerna, vilka är bättre än den tredje och (förhoppningsvis) sista filmen. Men läskig var den! Jag skrek högt i alla fall en gång, annars hoppade jag till med ljudlösa skrik men som nog ändå skrämde slag på N. Han ville ju i och för sig sitta bredvid mig som är lättskrämd för att bli skrämd själv, haha, så han får skylla sig själv. Enda gången jag skrek högt var när de öppnade garderobsdörren och en gestalt kom ut med läskigt huvud, men som visades vara frun som ville skrämma upp honom som inte själv trodde på att det pågick något konstigt i huset. Men som sagt, jag tycker att det är kul att bli skrämd. Så det är en bra skräckis, men en vidare bra film i sig är det inte med minimal information om hur det startade som tredje filmen är tänkt att handla om. Det är bara i vissa meningar som man får reda på något som man får koppla ihop ett och ett för sig själv för att förstå vad det handar om i stort sett. Mysigt att umgås med fina personer i alla fall.
Jag har varit och klippt mig hos min frisör, och det blev lika bra som alltid. När han som vanligt frågar hur han ska klippa den här gången så svarade jag bara nu att ge mig nytt självförtroende. Men han klippte som han brukade, ändrade dock benan på min inrådan. Det blev en förändring av bara det, så jag egoboostade mig själv hemma efteråt med att leka framför webbkameran. Jag funderar på att även färga håret mörkare brunt, och han uppmuntrade mig till att gå hem och fundera först så att jag skulle vara hundra procent säker på det. Han räknade ut att det skulle kosta mig tusen spänn isåfall. Det är en del pengar, men det skulle vara så kul att göra den förändringen nu när jag i stort sett vill det, när jag aldrig varit intresserad av det förut att ändra varken hårfärg eller till någon radikal frisyr. Och så är det ju en så mysig miljö där i salongen. Luktar gott, och man blir ompysslad och snygg. Jag fick ligga kvar i schamponeringen med hårmask i håret i några minuter där, när Toni Braxtons Unbreak my heart började spela. En av de manliga frisörerna gick förbi och påpekade att jag låg där och snyggade mig, om jag uppfattade det rätt. Ganska kul! Men jag är trogen min frisör Ibbe, jag. Vi pratade lite ovanligt mycket den här gången, och precis när jag funderade på om han skulle fråga mig om det så frågade han det dessutom om vad jag för tillfället gör. Jag sade att jag går en kurs i manusskrivande och då kom jag såklart igång. Och jag fick svar på lite sånt som jag funderat på om honom som frisör, om han får reda på hemligheter, om han fått en kunds nummer någon gång eller om han själv gett sitt till någon. Jag fick dessutom reda på att han bor där borta dit jag åker när vi har lektioner. Så jag vill väl tillbaka och få håret fixat för att få prata med honom igen. Frågan är om ... eller när? Jag kanske fortsätter med min nuvarande färg ett litet tag till. Håret luktar fortfarande gott av schampot eller sprayen som han använde på mig. Men han gav mig två prover hårmasker som jag ska ta i håret för att det ska må bra, kanske är det av samma doft ...

Drömmar och synkronicitet

Jag vaknade när väckarklockan ringde, stängde av den och somnade igen. Under den kvarten som jag sov innan jag vaknade igen, drömde jag att jag låg på gräsmattan på landstället på Åland. Ut utr skogen kom en stor apa och började jaga en person, vem det var vet jag inte. Men jag var rädd när jag såg vad som hände, och kände hur det vibrerade i marken när apan sprang och hoppade runt. Jag sade åt personen att stanna och stå still, för det har jag lärt mig att man ska göra om man mot förmodan skulle möta på en jätteapa i djungeln. Personen gjorde inte det till en början, men efter en liten stund gjorde den det i alla fall. Vände på sig och konfronterade apan, som under tiden de stod framför varandra krympte till normal storlek jämnhöjd med personen. Apan som symbol står för människans infantila sida. Det är intressant att de anpassade till varandra, eller snarare apan till personen. Människor - apor är ett intressant och primitivt förhållande också, lade jag märke till i diskussion med min psykolog.

För ja, en timme och en kvart senare satt jag hos min psykolog och berättade om den. Han roades av den och konstaterade att jag verkligen har livliga drömmar och öppet till med undermedvetna, då jag drömmer så mycket. Jag delade även med mig av mina katastrof drömmar, som jag kallar dem. Den när jorden var som en sjunkande Titanic, (och alla var tvungna att hitta ställen att stå på som man kan kunde gå runt på för att inte falla till himlen, när jorden snurrade åt ena eller andra hållet) och en annan där jag hade blivit misshandlad, och jag helt förtvivlad sprang på en välbekant väg här i hemtrakten och min mamma kom körandes med bil och hämtade upp mig. Det syntes inte att jag hade blivit slagen, jag sade ingenting om det - var bara i upplösningstillstånd - och hon ville inte åka till sjukhuset med mig.

Jag vet inte alls hur jag ska hantera det, bara tiden kan få det att gå över. Men han noterade att vi ska komma tillbaka till det, eftersom det plågar mig. Det ledde till ännu ett problem och relevant ämne som varit ett stort och omständligt sådant för mig och mitt mående, men ärligt talat jag kan inte bry mig mindre om det längre. Tröttheten har blivit sänkt till dess botten att det inte går längre. Då kan det inte gå annat än uppåt, och jag lämnar det helt enkelt därhän. Jag tillåter det inte längre vara ett problem när jag ändå inte kan göra något åt det, och när jag väl försökt blir det bara uppmärksammat ett litet tag och sedan återgår det till det vanliga bråket, tjafset och irriterandet - som om det jag sade och menade inte betyder något alls, eller som om jag inte "visste" vad jag sade eller menade. 

Imorse hann jag också drömma om två personer som jag inte alls känner mig bekväm med tillsammans, men som finns där i mina tankar och mitt medvetande och spökar. Det sista jag gjorde igårkväll innan jag somnade var att smsa med en bra vän som känner till och vet om den jobbiga historien mellan mig och speciellt den ena personen. Men tyvärr finns det också en tredje ... En som en gång ville göra sig till ett problem för mig, men som jag lyckades undkomma. Snarare beteendet av den andre, som jag blir så frustrerad, irriterad och verkligen ledsen och besviken på. Ignoransen och bristen av svar och kommunikation. Hur tänkte han egentligen ha mig som god vän som han sade då, när han inte visar intresse av det sen/nu? Varför ska jag visa mig vara så god hela tiden, när andra inte är det mot mig? Varför ska jag ge villkorslös vänskap när jag inte får det samma tillbaka? Är det för mycket begärt att bara vilja ha vänskap och lite godhet? Men när man tycker om någon sådär lite extra mycket så spelar det ingen roll ibland. Då ger man av sin vänskap i alla fall. Men när en viss gräns är nådd, då fattar man att det inte är värt det. Och såklart tappar man känslor och betydelse till slut när man inte får resultat av mödan. Men det är värt att kämpa för! Kom ihåg det. Att visa vad man själv vill och står för, även om det inte är ömsesidigt. Och, våga vilja bryta relationer som man inte mår bra av! Jag gjorde det faktiskt, men ändrade mig. Så jag säger väl istället att, jo jag menar det. Men att helt enkelt ställa sig den enkla men ändå svåra frågan, är den personen värd det? Jag ska inte svara mig själv slutgiltigt på det, för jag är fortfarande för känslomässigt involverad i det utan att få något respons på mina tankar och känslor förutom från min psykolog. 

Så som jag läser om synkronicitet för tillfället, funderar jag på om det går att tänka på någon tillräckligt mycket för att den ska kunna känna det eller få någon sorts förnimmelse på sitt håll om att man existerar, och att den då kommer ihåg sina känslor till en, vad det än är. Bra förhoppningsvis, jag har inte visat något eller sagt/skrivit något dumt för att ge en negativ bild av mig, bara en envist envishet vilket jag i och för sig kan förstå är både positivt och negativt. Det är ju bevisligen så för mig nu sen ett tag tillbaka. Min psykolog kallade det för att jag alltså är där att jag är beredd att pröva magi. Men det är det ju inte. Synkronicitet handlar om subjektiv meningsfullhet. Men just subjektivt - det som är meningsfullt för mig, och som är ett sammanträffande för mig som betyder mer och har större emotionell innebörd - betyder inte att samma sak är lika meningsfullt för någon annan. Så därför ska jag lyssna på min psykolog, ta råd som ju är det jag vill ha för att veta vad jag ska göra med saker och ting, och inte höra av mig mer och får se vad som händer. Kanske händer det något då som först, när man som minst anar det. Ödet ... Drömmar är också synkronicitiska händelser, dvs en inre situation och yttre händelse som överrensstämmer med varann. Tankar, känslor och allt som är ens personliga inre manifesterar sig i bilder genom drömmar. Drömmar har också en förmåga att hinta om hur det kommer att gå i framtiden. Yttre händelser kan redan ha varit, eller de kan komma pga drömmar. De är ju till för att lära sig om vem man är och att må bra! Jag kan inte för allt i världen förstå varför människor är, rent ut sagt, så tröga och trångsynta att inte tro på eller förstå vad drömmar egentligen är om och betyder. Obegripligt för mig, och sorgligt ... 

Milan Kundera, som har skrivit Varats olidliga lätthet, säger att vi har allt rätt att klandra den som gör sig blind för livets sammanträffanden, för det är just de sammanträffanden vi kallar synkronistiska som på nytt kan öppna våra ögon för skönheten, ordningen och sammanhanget i våra livs berättelser.

Men det var C.G Jung som lanserade begreppet synkronicitet i slutet av sin karriär som psykolog. Han beskriver synkronicitet som "ett sammanträffande av ett inre, subjektivt tillstånd som sammanfaller med ett yttre skeende som står i direkt beröring med det tillståndet. Ett sammanträffande som inte kan förklaras utifrån ett kausalt betraktelsesätt."

Robert Hopcke har skrivit en bok där han bara koncentrerar sig på aspekten av det subjektiva meningsfulla. Alltså hur händelser som vanligtvis inte är förknippade med varandra ändå uppvisar ett samband med varann genom den innebörd som de förmedlar. Dvs, så som han också beskriver det, den berättelse de berättar. Jag läser den boken för tillfället, och det passar mig ypperligt både psykiskt/fysiskt och på ett inre/yttre sätt. Mitt sätt, för jag tror på och brinner ju för berättandet och min livsfilosofi som jag alltid haft, Ödet ger mig själv bekräftelse. Det är så härligt och spännande! Jag kan inget annat än att uppmuntra till egen livsforskning och utveckling ...


En film som ger tårar, och en inga känslor alls

Det är långa dagar i skolan, vi har haft filmmatiné både i måndags och idag, och igår hade jag grupphandledning. Alla jämna veckor blir en dag längre för mig och majoriteten av klassen, förutom en liten grupp som har handledning på udda veckor. Mycket sitta som sagt, så det är bara att dra sig upp från sittande position och orka ta sig till gymmet vilket vi lyckades med ikväll, jag och mamma. I måndags såg vi Broarna i Madison county vilket är en helt otroligt fin och bra film. Älskar den! Det är en riktig gråtfilm och det föll bra många fler tårar då än vad det gjorde idag när vi såg Den fria viljan. Den är däremot mycket tung, då den handlar om en våldtäktsman som inte kan låta bli att våldta kvinnor. Det är en tysk produktion, och scenerna är väldigt omständliga och brutala. Mycket naket och verklighetstroget, närgångna våldtäkter. Det är ingen film som jag tänker se om, fastän jag blundade vissa gånger. Men ändå känner man en sorts sympati med honom, men det tror jag bara beror på att han såklart har huvudrollen i berättelsen vilket betyder att man ska se det ur hans synvinkel och hans utveckling. Filmen är dock en tragedi. Jag har svårt att betygsätta den, jag tänkte på det när jag såg den att den varken var bra eller dålig. Men efteråt när man tänker på filmen som helhet förstår man intellektuellt att det såklart är en bra film. Tårtbitarna (byggstenarna i manusberättandet) är tydligen exakta tidsenliga, och den är 2,44 timmar lång. Jag tyckte det var långa scener, och långdraget på sina håll. Jag tror jag omedvetet stängde av, för jag kände absolut ingenting. Jämfört med när vi såg Svinalängorna för ett par veckor sen, och mot Broarna i Madison county som är en tragedi i kärlek. Men tragedier har sin charm, man lär sig något av dem, eller huvudkaraktären gör det i alla fall. Förhoppningsvis! Det är inte säkert, kan de inte tillgodogöra sig det de har fått filmen igenom för att ändra sin status och situation så benämns det som en tragedi. Alla riktiga "love storys" är tragedier, som exempelvis Titanic eller Broarna i Madison county. Men då lär de sig också någonting av kärleken, det är kärleken som helar och som ändrar karaktären som det handlar om i dessa äkta kärlekshistorier.
Jag har nog en smärre efterreaktion på Den fria viljan nu, eftersom jag inte kände något förut. Säkert av ren försvarsmekanism. Att inte grubbla på den och bli lämnad helt oberörd gör man nog inte, och det tror jag resten av klassen också gör resten av dagen, vi som såg den. En person lämnade oss från första början, och det var nära till att jag också gjorde det när jag hörde att det skulle vara en svart och tung historia om just våldtäkter. Dessutom hade vi en skådespelare på besök på förmiddagen, Johan Hedenberg. En trevlig och cool man, som jag hörde bodde här i närheten av mig dessutom. Kul! 
Nu blir det snart till att komma i säng ikväll igen, har börjat med en tidig tid hos min psykolog på torsdagar som sagt. Har ännu en natts drömmar från veckan att behöva tala om. Och det är ena riktiga katastrof drömmar! 


Färgglad men kylig höst

Jag måste egentligen börja skriva för dagen, men försöker göra mig "färdig" med sådant som jag kännner nästan är lite i vägen. Så jag väljer att blogga lite först. Har loggat ned mig från facebook i alla fall efter att ha uppdaterat mig där. Nörd, ja! Bytte profilbild dessutom till en med lite mer färg i sig. Jag var ute nu i förmiddags i höstsolen och fotograferade fina höstfärger. Men det är ännu bara grönt och gult, inte så rött än. Jag vill ha röda lövträd, jag har ju så mycket i de första färgerna. Vår och höst, sommar är härligast förstås! Det var ganska kallt ute, så att jag fick ta på vantar och föra upp min stora halsduk över huvudet och öronen. Men det blåste in ändå. Jag gick runt min vanliga runda här i Hässelby, och försökte hitta nya vinklar på gamla objekt. Egentligen skulle jag väl behöva flytta härifrån. Men det är mysigt, jag hoppas att de inte bygger mer bostadshus här ute där det borde vara grönt. Jag hittade en plats i solen med två träd som stod i ett V från varandra. Med lä och sol var det jätteskönt att sitta där, och jag är expert på att ta självporträtt med mina stora kamera. Bättre än vad min mamma är på att fotografera mig, ha! Det är en lite omständlig ritual inför att skriva, som vi är tänkta att hitta en som passar oss och som får en i stämning. Fotografera, sol och blå himmel och vissa låtar är min bästa inspiration. Men det är inte pålitligt att det alltid kommer sådana dagar när man ska sätta sig en stund varje dag. Jag får väl kolla på foton istället, göra mig en billboard, tillägga inspirerande ord och sätta på musiken till för att komma i "trans". Här kommer Jag som en färgbomb! Har inte tid att lägga upp fler bilder. Visst har jag hårgfärg som hösten ..?





Framgång i min kännedom om mina karaktärer

Är trött efter en lång och rolig dag, som jag vill avsluta här på bloggen. Jag har blivit mycket bättre på att uppdatera mig på facebook mer än här, har jag märkt. Men dagen är värd att uppdateras även här, för den har varit mycket givande för mig. Vi hade lektionstid med bara Fredrik idag, som är min grupphandledare och som sedan blir min handledare när vi får individuell handledning i vår process att skriva. Idag gick han igenom karaktärer och hur man bygger upp dem och så vidare, vad som är viktigt och så. Klassen har dessutom fått boken som han skrivit som heter Att skriva filmmanus konsten och handverket - en praktisk handbok, den har jag länge vetat om och läst utdrag ifrån på nätet, så jag är så glad att jag äntligen har den. Satt och läste på tåget till skolan imorse och diskuterade med honom när han var på samma tåg och vi gick av för att promenera sista biten till skolan. Det är så kul och bra att få så mycket expertis i detta, som vi håller på med. Vi fick två uppgifter av honom under dagen, utöver att han visade filmklipp och pratade. I grupper med fyra i varje skulle vi ta vår huvudkaraktär och intervjua varandra i en situation som vi själva bestämde, för att vi skulle få fram en personlig egenskap som karaktären har. Jag tog min Saga och jag tror jag kom fram till att hon inte ska vara drömcoach i alla fall, det kändes inte helt rätt. Men andra saker fastnade desto lättare, och jag tror jag känner henne lite bättre än vad jag gjorde innan i alla fall. Men framförallt skrev jag för första gången om min karaktär som ska bo i Åre i berättelsen i en scen, vilket jag inte har lyckats med förut och nästan varit lite rädd för. Av någon anledning ser jag Mikael Persbrandt i rollen när jag tänker på karaktären ibland, om det är bra eller dåligt vet jag inte. Lite både och, tror jag. En lärorik, nyttig och nödvändig dag som gav mig något, till skillnad från andra dagar när jag bara sitter och försöker men inte får någonting gjort alls. Imorgon känns som att det kan bli en bra dag om jag bara ger mig fan på det och börjar där lågan brinner, och inte är så logisk. Men först upp tidigt och ha terapi session som jag missade förra veckan för att, som jag sade när jag ville ha en tidigare tid, ha resten av dagen på mig fri att kunna skriva utan att tänka på att hinna till någon tid. Jag bådar lycka ... peppar, peppar

Styrka och mod att våga

Jag funderade redan förra veckan om jag skulle göra det, och när dagen led mot sitt slut igår efter att vi hade sett dagens film med efterföljande diskussion, satt jag fortfarande funderandes. Hjärtat bankade i bröstet på mig med tanken på att jag skulle göra det. Jag kollade runt på alla som satt utmed bänkarna som är placerade som i en fyrkant så att alla kan se varann. Jag såg att en kille tittade på mig, kanske såg han att jag nervöst tvinnade en hårslinga mellan fingrarna och gungade med ena benet över det andra under bänken. Jag tycker om dem allihopa, alla är fina även om jag inte lärt känna så många så bra än. Jo, jag måste tänkte jag. Jag behöver det, jag vill det. För mitt osviktliga hopp om att det finns människor att lita på. Får jag chansen, tar jag den. Frågar läraren om någon har något mer att säga så säger jag att jag har det. Och så sade han precis så också. Jag lät några sekunders tystnad ljuda i klassrummet, och så säger jag att ja, jag har något. Jaha? "Eeh ..." Jag ser upp från mitt pillande på halsduken. "Nej, det var inget." Fniss, och ett Nähe! Tystnad igen. Fasen också, jag hade ju chansen. "Eller jo, okej då." Jag hade den igen. Det var inte meningen att det skulle bli så och fnissandet stämde inte in med det jag skulle säga. Men jag sade det i alla fall, det jag ville säga. Att jag bara vill göra klassen medveten om att jag mår ganska dåligt för tillfället, och hanterar en depression. K förstod vad det var jag försökte säga, och framhävde det jag själv kanske inte riktigt fick fram eftersom rösten svek mig lite. Att det är på allvar, och att det faktiskt startade med att vi såg Svinalängorna förra veckan. Fast jag var noga med att tala om så att ingen skulle tro att det handlade om att jag är ett maskrosbarn efter en svår barndom, utan att jag istället har haft jobbiga relationer på senare år. K gav lika mycket av sig till mig där hörde jag, inför klassen, och uttryckte att det var modigt av mig att berätta. Så jag fann snabbt respons från några håll innan klassen upplöstes, Moa skådespelaren som satt bredvid mig tog mig om armen innan hon gick och P, en tjej, gav mig en kram för att säga att hon tyckte det var modigt av mig att berätta. En killkompis gav ingenting fast vi två har diskuterat ångest på tu man sms, men skönt ändå var det och senare på kvällen fick jag chatt från en på facebook och dessutom ett mail där av en tjej som har svårt att prata, men som ändå ville säga något till mig om sin beundran för något som hon själv aldrig skulle göra. Väldigt synd tycker jag. Man kan bli sviken och sårad hur mycket som helst, men man ska inte tappa hoppet om människor. Det finns! Någonstans i all sin kamp kommer man stöta på de där extra fina guldklimparna. Och det är det värt, bland alla andra gråstenar. Man kan bygga en mur, men någon gång kommer den att spricka, eller åtminstone få hål i sig - det är en naturlag. Ju starkare man håller den uppe, desto mer kommer den själv ta i att falla isär. Då är det bättre att krossa den själv, än att den faller över en så att man står där sen helt oskyddad, såvida den inte själv begraver en. Då blir man levande död. Men man måste vara försiktig om sig, inte tvinga något, ta sin egen takt och välja med omsorg vilka man vill och tror sig kunna lita på. Så läser du det här S, du kan! Hitta styrkan och modet att våga!


För någon sorts respekt i det metafysiska

Försökte skriva ett inlägg med datorn i sängen, men besparar bloggen beskrivningen av spyan som kom upp i förrgårkväll. Idag har jag dock mått mycket bättre, och sett till att sitta uppe vid den stationära datorn och passat på att äta nu när jag kan det igen. Om jag, eller magen, skulle få akut återfall så kommer den isåfall framtida spyan innehålla popcorn om det händer inom de närmsta tjugofyra timmarna. Popcorn och första fredagsfinalen i Idol, slappare dag får man leta efter. Men trött är jag, och fortfarande medtagen av en dröm som nog spelades upp under morgontimmarna. Spelades upp? Jag var snarare med om det. Det var så äkta och nära, så påtagligt. Men jag har blivit konfunderad på sista tiden om jag är så smart som har en kategori om mina drömmar. Jag har fått en så större respekt till dem, och lärt mig/förstått mycket mer hur verkligt det är med drömmar och vad man kan lära sig och bli medveten om genom dem. Vad andra kan läsa om en, om de kunde. Men ändå ... Jag behöver skriva dem. Det är min andemening, tror jag ... Det ger mig något otroligt, speciellt genom att berätta dem för min psykolog. Det har verkligen innebörd i att ge och få tillbaka. Jag kommer att ta med mig den här till honom nästa gång, som egentligen borde ha varit igår men som jag förstod att jag inte skulle orka med. Jag skulle ha behövt respons och reflektion redan nu, som den dag det ännu är, för att kunna känna efter mera än mer och hitta vägledning i den relationen det handlar om.  

Det var natt i mitt pappas hus. Jag och en kom in och vi skulle sova. Jag ville inte få med honom in, ville inte att han skulle sova hos mig. Han följde med ändå, jag tror han var full ... eller var inte helt lättpåverkad av vad jag försökte säga till honom. Han trängde sig inpå, en soffa kom i vår väg och vi hamnade kanske i den för att sova där. Jag kravlade mig loss under honom, och sade att du får sova här. Jag själv skulle gå och borsta tänderna. Jag gick uppför trappen, men han följde efter. Mitt rum var det lilla barnrummet, mammas och pappas sovrum det stora, (som i senare år blev mitt men som min brorsa tog över när det lilla igen gavs mig igen.) Jag var på väg in i mitt rum, gåendes i mörkret från trappen. Precis då kommer min pappa ut från deras sovrum, och går förbi dubbelsängar som står i det öppna rummet (så som det var då när jag hade det stora rummet, min brorsa det lilla med väggen utslagen till det andra lilla rummet - dubbelsängarna ute i det öppna rummet var mammas och pappas som man var tvungen att gena förbi om man skulle till badrummet). Där i dubbelsängarna och under tjocka täcken ligger plötsligt han, sticker upp huvudet och blir förvånad av att först pappa stannar till och undrar vem som ligger där, sedan av att jag inte lägger mig i dubbelsängarna med honom utan går in i det som just då för ögonblicket blir mitt rum, vilket är det stora. Jag tänker snabbt att jag ska lägga mig där, och i ett metadrömskt scenario "hör" jag hur pappa tänker att han undrade vem som låg där eftersom han inte såg det i mörkret. Han trodde att det var jag, och att jag sade någonting och att det var därför han stannde upp och gick fram. Från sängens perspektiv trodde han där att pappa var jag, och att det var därför han tittade upp. Mamma och pappa försvinner ur bilden. Illamående och med dåligt samvete, skuld, skam och sorg vänder jag ned huvudet och ska till att gå in i mitt rum, det stora, men som jag aldrig kommer in i som jag minns det.


Svinalängorna gör svinont

Jag ville egentligen inte och visste att jag inte borde se Svinalängorna en gång till. Men det var väl grupptrycket och för att manusförfattaren kommer till onsdag som vi såg den och som vi blivit ombedda att läsa boken också. De första åttio sidorna var väldigt sega att ta sig igenom, men sedan flöt det på och jag läste till halv två en natt i förra veckan. Ångesten väcktes igång redan där med misären, och bilderna som dök upp med texten. Jag får verkligen inse det nu, jag klarar inte av att se misshandel på film. Har blivit så mycket känsligare, både psykiskt och fysiskt. Om det är psykosomatiska besvär jag har sen igår så har jag aldrig förr känt något liknande. Satt fastnaglad i stolen, blundade och höll för öronen när man hörde skrik och slag off screen. Svettades och kände det nästan som att jag plågade mig själv genom att sitta kvar. Gick ifrån för att dricka och andas när vi satt och diskuterade efteråt. Lite fick jag ur mig men inte så helt och fullt som jag egentligen kände det. Det blev påtagligt mycket jobbigare med den träningsvärk jag hade fått från söndagen efter ett core pass, i låren. Det känns fortfarande hela tiden, behöver inte ens gå för att göra det påmint. Det underlättar inte direkt smärtan vid knät som jag också vet uppstod i gymmet vid en maskin. Trots ångesten i bröstet, illamående i magen och ryggsmärta som jag fått av och till sen nu ett tag tillbaka klarade jag mig hem i alla fall igår efter en lång och plågsam väg. Kunde knappt sitta upprätt på tåget, ställde mig upp ett tag men sjönk ned på platsen där jag stod för att komma närmare mig själv. Funderade ärligt på att kliva av och lägga mig ned eller bryta ihop på riktigt bara för att få hjälp. Men det gick. Stupade i säng och låg med två filtar om mig tills mamma kom hem och gav mig ipren. Lyckades äta lite middag och sitta i soffan innan det blev sängen igen för natten efter ett varmt och uppmjukande bad. Ångestens svarta cirkel fick mina tankar på högvarv och jag hade smskontakt under kvällen med en fin kille jag lärt känna. Kontakt med en annan fick psykets trötthet att kapitulera. Tvivlet om mitt värde gav sig på mig, och de ständiga tanke - och känsloattackerna om människor, vänskap och killar tog över och konkurrerade om min uppmärksamhet ikapp med det fysiska, Då som först i sängen bröt känslorna ut på riktigt och det slutade med att jag tog sobril som jag inte har behövt ta nu på ett tag. Försöker klara mig utan, men det ringer i öronen ibland på mig att Du ska inte behöva må så här, Ingen ska behöva må som du, Ingen ska behöva må så här som jag har hört läkare eller psykologer säga till mig. Och jag frågar mig själv, varför ska jag behöva må så här på grund av vad andra gör mot mig ..? Man kan inte förändra andra, bara sig själv. Betyder det att jag ska stå ut med/acceptera vad som helst?


Röd som passionens färg

Japp, this is me now! Röd som passionsfrukt! Tror jag gillar det, just nu i allafall, och i detta ljus. Får se hur jag känner mig imorgon. Godnatt säger jag till mig själv, byebye blondie och hello readhead!


Wild'n crazy

Ja, det blir i stort sett bara ett inlägg i veckan nu för tiden. Det är lite tråkigt, men jag läser desto mer. När jag dessutom måste komma igång med att få in en rutin med att själv skriva. Inte i bloggen, utan dramatik! Drama! I'm a Dramagueen! Faktiskt! Jag har hittat en ny glädje, vilket är hårfärg! Men bara i toning som sitter i olika länge beroende på vilken sort man tar. Jag prövade en i nivå ett tror jag, för den sitter inte längre i. Jag ville ha lite brunare färg i håret med drag åt det röda hållet. Men det blev inte så mörkt som jag trodde att det skulle bli, och färgen hette kopparblond. Men det var väl en bra första gång. Nu är jag så inne på idén att lägga i en vild, knallröd färg. Vara lite eldig, bokstavligt talat! Mörkt brun och mystisk vet jag inte om jag är, jag är jag och min karaktär är nog ganska wild and cray emellanåt. Men antagligen kommer det sluta med att jag kommer fram till att blondes do have more fun. Men det är en kul grej när det ändå bara är toningar att göra med. Men ska man ha en hårfärg som man verkligen tycker om och passar i så borde man nog gå till frisören och färga håret, så att man vet vad man får och att det blir bra gjort. Men jag gillar att det inte blir någon utväxt i håret med toning, och att det är jämt fördelat över hela håret. Vill fixa håret på en gång, så jag tror jag ska muta min mamma med massage för att åka iväg med mig och sedan lägga i färgen på mig. Bild, nja ... Vi får se ...