Här inne

Här inne i ett rum i mitt inre, såväl som på ett sjukhus. Här inne finns jag. Jag vet vad det är att må dåligt, och jag vet vad depression är som sjukdom, men man vet egentligen inte vad det är förrän man vet att man vet det. Det vill säga, man är redan där. Jag kan se ut, men ingen annan kan se in. Jag ser ut genom ett fönster med mörkerglas och jag har dessutom som solglasögon på mig – så är det. Det är ingen rosa eller ljusblå värld jag lever i, det är grått. Mörkt grått till ljust i den mångfaldiga gråskalan. Jag har varit skeptisk till mediciner och är fortfarande. Får ångestdämpande för att lindra och antidepressivt för att höja upp och stabilisera mig. Men jag undrar … är man vad man tänker?

Drömmar här inne

Jag har drömt mardrömmar varje natt, vaknat upp i skräck och somnat om. Nu har jag inte vaknat på ett tag, och inte lika jobbiga mardrömmar. Men jag drömmer inte desto mindre. Har alltid att tolka. Symboler som jag drömt om här inne har bland annat varit krokodiler. Drömmer man att man slukas av en krokodil (jag vaknade av att en slukade mitt huvud) betyder det att en fara från det omedvetna hotar, t.ex att en psykos håller på att bryta ut. Krokodilen är symbol för dualismen hos människan, den är i verkliga livet ett land - vattenlevande djur och är då ett amfibiskt djur, på utvecklingsskalan är de placerade långt ned och associationsmässigt innebär det opersonlighet och kyla. Kan man inte kontrollerna djurets krafter i drömmen är det lika med oförmågan att styra sina egna drifter. Konkret tar det sig uttryck i bedrägeri, svek, hyckleri och brutalitet och ondska - vilket jag kan urskilja i min verklighet så som den är. Inatt drömde jag detaljer som anus (jag tänker inte förklara vilket sammahang eller situation) och en explosion uppe i himlen som jag försökte få på bild i min kamera. En explosion i drömmen innebär att man i det vakna tillståndet kontrollerar och ständigt förtrycker en känslomässig energi, som kontinuerligt lagras inom individen. I drömmen existerar ej de medvetna restriktionerna och energin tillåts att explodera. En instinktiv, känslomässig yttring för att upprätthålla psykets balans. Ett försök att uppmuntra drömmaren att sluta frukta livets begär, att inte ställa till väsen för ingenting utan istället mer agera efter sina känslor. Drömmen manar till handling Jag vet inte hur jag ska explodera, det känns snarare som om jag imploderar. Jag tycker att jag lever efter mina känslor som jag redan gör, men nog är det att fundera på. Tur att jag har drömmarna att drömma och förstå mig själv.

Drömmer man om anus eller exkrement är det infantila jagupplevelser som uttrycks. Ego reagerar mot samhällets gällande regler och lagar, eftersom de leder till en konformism. Exkrement är symbol för ett smutsigt och lortigt beteende. Drömmen kan påpeka att den drömmande uppvisar egoistiska tendenser i sitt sätt att roa sig, ägnar sig åt omogna barnsligheter, leker rebell och har en antisocial attityd. I drömmen kan exkrement förvandlas till larver och råttor, vilket innebär att drömmaren har nått ett steg på vägen i förmågan att kontrollera sina regressiva impulser. Jordens råmaterial, materian som associeras med exkrement är en symbol för känslor på ett primitivt stadium, drömmaren håller dem fängslade inom sig. Ur sexuell synvinkel ett outvecklat och omoget beteende, kan även vara en indikation på sexuella störningar hos vuxna personer. I drömmen ger det sig uttryck i frekventa toalettbesök. Vem tänker på kärleksfulla upplevelser när man sitter på toaletten?

Inte konstigt med tanke på var jag befinner mig, både känslomässigt som här där jag befinner mig.



Empatisk psykolog

Det var en bättre dag idag än igår. Ångesten slog till och när jag gick hem till mamma gick jag förbi vårdcentralen för att kolla om psykologen hade någon ledig tid. Han hade det inte men hon gick och frågade honom i alla fall för hon såg väl att jag mådde dåligt. Människan som han skulle ha träffat kom inte, eller kanske gick han och sade till en läkare att ta hand om den för att han skulle kunna prata med mig, jag vet inte. Jag fick träffa honom i alla fall, han fick ta del av min hjälplöshet och frustration, smärtan i att inte få svar, sorgen som äter upp mig parallellt och ångesten som sitter i min kropp. Han fick mig att åter igen lova att jag skulle kontakta honom innan jag gör något som tar livet av mig, han fick mig till och med att tro på honom (och jag tror på det som i att lita på och inte som att jag blev övertygad av en lögn) att han, som de främlingar vi är för varann, bryr sig om mig och min existens. Att jag inte bara är ett fall för honom som jag konfronterade honom med, och en främling som inte betyder något. Det var skönt någonstans bakom all ångest att veta att det trots allt finns empati, och kände mig inte ensam i min ångest, vilket var en ovanlig känsla. Han höll med om att jag behövde något starkare och som varade längre mot ångesten än de förra som jag knappt kände tog något alls. Han hämtade en läkare som förklarade att han skulle skicka ett recept till snabbverkande tabletter och som verkade under en längre tid och att de inte var beroendeframkallande som de första som jag bara ska ta vid behov. Jag vet inte om jag uppfattade allting rätt, får fråga igen hur jag ska ta alla tabletter nästa gång då apotekaren inte kunde svara på det, om jag skulle ta dom dagligen för att förhindra ångesten eller bara när jag känner den. I värsta fall får jag väl knacka på granndörren till min pappas radhuslänga ... Slutligen andades vi i tre minuter, han gav mig tydliga instruktioner att verkligen sätta mig ned och ha som uppgift att bara andas i tio minuter en gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen varje dag, då jag hade slarvat med det under veckan. Jag blev lite lugnare av det, och kände verkligen att det gav något och att jag inte gjorde fel att ha gått till honom. Jag tog också en atarax, de nya tabletterna, och det lugnade ned det sista av mig. Det knockade verkligen ned mig, men var välbehövligt.


Hotfulla drömmar

Förra gången jag träffade min psykolog gjorde vi en tolkning av min dröm som jag hade haft den natten. Jag berättade hur jag först hade drömt att jag och min mamma åkte bil på Åkermyntans parkering och att vi hade sett min mormor och morfar stå där med stort avstånd mellan sig. Där emellan stod ett led av killar vända mot min morfar och jag var beredd på att hoppa ur bilen och slå ned dem. Jag kände mig obehaglig till mods. När jag öppnade bildörren och precis satte ned fötterna till marken gick killarna därifrån. Jag gick fram till min morfar och undrade vad det var om. Han berättade att de hade slagit upp något via iphone åt honom, och de hade pratat med varandra. De var nästan snälla, sade morfar något sammanbitet. Det framgick att han inte ville säga onödigt mycket till dem med risk att råka reta upp någon av dem. I nästa dröm drömde jag att K-R åt av några sorts frön som skulle få honom att bli till vampyr. Även alkhol förtärdes, och jag tog numret till hans syrra och till en kompis som även fanns på plats. Stämningen var även här skum och hotfull, jag visste inte vad som skulle hända men att något skulle komma att förändras på något sätt. Det vi kom fram till var att jag i alla fall var aktiv i drömmen. Jag var bestämd och beredd på att slåss, och jag tog nummer för att alternativt kunna fly till någon. Man skulle kunna tolka det mycket mer, men vi fokuserade på känslan i drömmen och vad jag gjorde själv och lämnade det sedan därhän och så gör nog även jag nu. Men det var drömmar som gav ganska mycket att tänka på, drömmar som jag kommer ihåg och som visar på vad som finns i mig och är rädd för.


Drömtolkning

Inatt drömde jag om ett konstigt stort hus. Som en hall, simhall med många trappor som i en lägenhet som jag sprang nedför för att komma ifrån två personer. Personerna är vaga i minnet nu, men jag sprang som att jag verkligen flög ned och kämpade med dörren när jag kom fram, både att öppna den och stänga för att låsa. Men då hade de kommit ikapp och drog från andra sidan. Jag tog i med fötterna mot väggen och lyckades få igen den låst. Jag gick igenom några dörrar som att jag kände igen mig, och visste att de skulle ta första, närmaste dörr. Jag kom ut i simhallen där vi hade hållit på innan, och jag hittade människorna som jag tillhörde. Vad för tillhörighet är också vagt för mig nu. Men vi hade simmat, umgåtts i vattnet i en bassäng som då var i anslutning till havet. För det var en inhängnad, och en haj hade smitit in som några hade lyckats fånga. Den var stor som en vithaj, sade de när de höll den och öppnade munnen på den som för att visa att den också hade vassa tänder. Någon hade fått en present, en fisk från de allra djupaste djupen, och hon förstod inte först hur lyckosam hon var för den gåvan. Teatermänniskor i kombiation med modeller tror jag att vi var, gänget. Innan det hade jag dessutom varit på filmgalan. Jag var inne i en stor sal, och jag satte mig vid bordet där Garagefilm satt. De var uppe och gick, men kom snart fram och hade guldbaggen med sig. Ena producenten kände först inte igen mig, och jag frågade om jag fick röra guldbaggen. Inte kladda, sade hon. Jag vidrörde den snabbt en gång, och resten av gänget vid bordet kom och satte sig. Jag hälsade på en människa (okänt ansikte för mig) som sade att det var hon som startade igång allting med filmen. Hennes man satt bredvid. Showen fortsatte, och jag såg hur en konstig människa närmade sig mig. Han var lång och såg efterbliven ut, jag visste inte om han tillhörde showen eller inte. Jag såg att han styrde stegen mot mig, och när han kom fram försökte han tränga sig ned bredvid mig i stolen. När det inte lyckades satte han sig på armstödet och lutade sig fram som för att kyssa mig. Jag krängde mig och hade en filt över mig, och jag fattade inte varför ingen gjorde något. Efter en stund kom däremot en annan kille fram (också okänt ansikte för mig) som såg ganska bra ut. Han var försiktig i sitt närmande, men visade ändå att han var intresserad. Han sade att han ville ge mig skjuts hem sen. När showen och tevesändningen var slut kom han fram igen, och vi började nästan dansa med varandra. I ögonvrån såg jag Samuel Fröler och Lena Endre sitta och dricka vin och prata vid ett bord. Jag och han utan namn (?), skrattade och nästan lekte med varann. Jag drog ned honom på golvet och vi rullade runt som två barn, invirade i varann. Han ville att jag skulle följa med honom hem och äta något. Men han bodde på andra sidan stan, och jag trodde inte att han skulle skjutsa hem mig då, om vi skulle åka ända hem till honom först. Jag avböjde med mild bestämdhet, för att jag vet var jag har mig själv. Men hade ändå viljan och nyfikenheten att följa honom, att ge efter, i dansen med honom och känslan vad den än var.

Trappa som symbol skildrar en länk mellan medvetandet och det omedvetna. Man går nedför eller uppför en trappa. Går man nedför trappan tyder det på att man vill försvinna ned i sitt omedvetna och finna större självkännedom. Att drömma att man går nedför tyder på en försvagning av de egna krafterna, att ens position i livet försämras och att en nedåtsänkande kraft verkar i personen. Dörrens funktion är i vanliga fall att komma in i ett hus, analogt med drömsymbolen är det ett inträde i personligheten. Om dörren förbinder undervåning med övervåning, symboliserar det gränslandet för det medvetna och omedvetna. Som Freud har sin sexuella teori kan en entrédörr symbolisera vaginan och en bakdörr ett anus. Avgörande är såklart ens egna dröm, situationen och tolkningen av den. Hus symboliserar som bekant en själv, och de olika rummen olika sidor i sig själv. Att bli jagad är att man oftast blir jagad av olika skuggpersonligheter, delar av vår personlighet som man förnekar. Skuldkänsla och dåligt samvete förföljer en. Man känner rädsla inför något, men har samtidigt en önskan att få kontakt med det fruktade. Till exempel en önskan om kontakt med det motsatta könet. Man jagas av kärlek eller längtan att bli älskad. Man kan också bli jagad av personer som man fruktar och känner sig underlägsen inför. 
Hajen är en farlig fisk som attackerar människan. Det omedvetna hotar att sluka den drömmande på grund av dennes oförmåga att kontrollera dess krafter. Allt beror på drömmarens relation till hajen. Djuren kan vara sidor av en själv såsom människorna i drömmen kan vara. Människor som man inte känner igen i drömmen representerar antingen en sida av en själv eller någon som man känner bra.

Jag ser det som der jag håller på med - att tolka drömmar. Att lära mig mer om drömmars språk, symboler och mig själv i mitt egna inre. Jag går djupt ned och det kan nog trapporna symbolisera. Jag springer ned, allting tynger ned mig och jag vill dö. Dörren stänger jag väl för att inte låta mina skuggsidor komma ikapp mig, och för att jag helt enkelt inte vill träffa dem. Men jag är nära, jag vet det - jag vet bara inte hur jag ska möta upp dem. Men visst håller jag på. Hajar har jag stor respekt för och till, ett fantastiskt djur som jag beundrar och har alltid gjort. Vithajen är mitt favoritdjur sedan länge, och skulle jag vara ett djur skulle det vara antingen vara en vithaj eller en örn. Om killen i fråga, eller det var två killar, är någon som jag redan känner eller en sida av mig själv kan jag inte avgöra riktigt. Det skulle kunna vara både och, att han den andra, "snygga", var en sida av mig själv eftersom att jag kände en antydan till att vara kär och viljan att bli det.

Elefantäventyr

Jag och min högra hand (eller vänstra?) hade ett litet äventyr i höstas, och jag fick för första gången på länge se elefanter. Det var mitt favoritdjur när jag var liten, både på Skansen och Kolmården. Stora häftiga djur, och det var så fascinerande att stå och se på dem. Den på Kolmården kommer jag ihåg kastade upp sand med snabeln över huvudet och på kroppen som för att bli av med alla flugor som surrade över honom. På Skansen var de nästan ännu större, fast då var de också inomhus. Jag stod på marknivå som dem, och kommer ihåg instängdheten bara jag där inne i dunklet. Stackars djur! Tack och lov tog de bort elefanterna från Skansen. De ska inte stå på det viset på djurparker, även om man vill se dem. Det borde inga djur göra. Ska man se djur borde man åka på safari i Afrika där de har sin egna, riktiga natur. Naturreservaten där är ju i alla fall stora vidder. De här elefanterna bor i Borås djurpark, och vi promenerade (min hand och jag?) i skogen där gränsen till elefantparken går. Vi satte oss på en sten, jag kände mig lite kriminell med min kamera och att vi snyltade på djuren utifrån men glömde det snabbt, och njöt av de stora djurens existens. Jag hoppas verkligen att det inte är seriöst eller att det kommer att fungera det som jag läst, att de ska framställa mammuten igen med hjälp av gamla celler och en elefant. Men hur kan det fortfarande finnas celler av ett utdött djur. Det finns en anledning till varför djur dör ut ...

Klicka för större bilder



 

Elefanthannen lunkade fram och tillbaka ...

  

  

Han är skild från de andra elefanterna,
antagligen för att den är för stor och stark och att det hänt farligt mellan dem förut.
Synd om honom ändå.

  

Jättefina djur!






Ps. Min "högra hand" är ju förstås den som jag skulle kunna hugga av den för.