Filmdagbok del 7

1/3 Patrik 1,5
6/3 Förortsungar
7/3 Min stora kärlek
8/3 Jalla Jalla, Beck - Den svaga länken
15/3 Superman returns, Step up, Beck - Det tysta skriket 
16/3 Hajen
20/3 Dirty Dancing
23/3 Slumdog Millionaire
28/3 Keeping mum
29/3 Apocalypto
30/3 Con Air

Veckans, kanske månadens, roligaste

Roligaste veckans händelse var när vi alla satt runt ett bord och fikade igår, och F hade tagit sig en banan. M ville så gärna ha den så hon försökte hela tiden ta den ifrån honom, men det lyckades inte så bra. Inte heller meningarna som flög omkring oss gjorde det, då det blev väldigt komiskt ju "allvarligare" och mer menat det blev. Haha, jag skrattar fortfarande av det nu när vi, jag och M, påminde oss och talade om det.

M: Kan inte jag få din banan, F?
F: Den är alldeles för stor för dig, M. Du måste ha nåt mindre.
M: Hur vet du det?
Jag: Det finns ju sådana där små bananer på ica.
M: Men de större bananerna har mer smak.
F: Jaja, M. De stora "bananerna" har mer smak än dom små.


Haha, att varken jag eller M kommer ihåg mer av det beror på att vi skrattade mest efter nästan allt det någon av oss sade, utan att egentligen fatta vad vi pratade om men som vi ändå gjorde - därav skratt. Som sagt, haha! 

Bilden av en själv

När man har en bild av sig själv på grund av sina känslor är det svårt att tro på någon annan och dennes bild av en. Men ändå påverkas man av andra och deras syn på en. Fastän man kan känna sig ful och värdelös, ovärdig kärlek och tror sig vara dålig och att man har dessa känslor - kan man ta till sig det andra ser att man är, eftersom de ändå känner en på sitt sätt och vis. De kan inte se det man själv ser hos sig. Men kan man däremot se det andra ser av en, kan man se bilden av sig själv på inte ett annorlunda sätt, men med två ögon istället för med ett. Bilden blir tydligare, och så rättvis som möjligt mot en, i alla fall för en själv. Att det har betydelse för hur andra ser på en är självklart, både positivt och negativt, men det är inte alltid säkert att känslorna till en själv förändras för den sakens skull...  

Inte bara glad, Jätteglad för Magnus den store

Jag kan inte säga mer än Magnus, Magnus, Magnus, Magnus och Magnus! =D


Mitt intryck av andras uppfattning om mig

Mitt intryck av killars uppfattning av mig är att jag bara är någon man vill ha, och tar - och inte en sådan som man älskar. Tyvärr! Det är ingen rolig insikt, inte en som jag vill ha heller. Men jag blev närmast tvingad till den. Det hade nästan varit lättare om han varit oseriös. Men när han istället visades ha barn och vara seriös med mamman är det svårare att tro att det bara var en fyllegrej. Det är som att han som seriös kille bara kan ge mig något oseriöst, precis som att jag inte förtjänar något mer (eftersom han inte kan ge mer, dvs kärlek). Så varför gjorde han sådär? Han ansåg det tydligen, att jag inte är värd mer än det han kunde ge. Lyckligtvis blev det inte mer än lite fyllehångel, även om det var tydligt vart han ville komma, och jag kunde avbryta. Men ändå, varför? Varför? Varför gör man så? Varför såg han mig och försökte göra mig till något jag inte är? Har jag blivit? En sådan som man hatar. En slampa. Någon man bara vill ha, och tar. Någon som man inte älskar. Skammen är störst. Bilden av mig själv och min välförtjänta del av kärleken är helt förvrängd, har gått i kras och som mosaikskivor kan jag se det som en gång var jag. Nu vet jag hur det känns, och jag vet nu att inget annat är värt att få finnas till än äkta kärlek, äkta känslor och bli bekräftad endast med det. Allt annat är gift.

Ord fulla av ångest

Det är svårt att säga eller förklara något för någon annan, som man känner inombords. Något som är så svårt och så tungt att bära, att det inte borde gå att sätta ord på. Som får en att falla ihop, både fysiskt och psykiskt. Som får ord på sig, hårda och kalla, som om det inte fanns någonting bakom dem. Men i själva verket är det allt som finns där bakom som precis kommit fram i ljuset. Då är det svårt om ingen förstår ...

Bakom min rygg

Egentligen borde jag ha åkt hem i helgen. Jag ville vara hemma, gå till mitt smultronställe och bara få vara för mig själv. Istället blev jag, utan att man visste ordet av det, ett offer för mig själv. Bakom min rygg. Det finns inget värre just nu.

Slumdog Millionaire

Jag, M och F satt i vår soffa och såg på filmen Slumdog Millionaire. Den man vet handlar om en fattig kille från Bombay slummen som ställer upp i den indiska versionen av Vem vill bli miljonär? och vinner femtio miljoner rupies (i svenska kronor tre miljoner tjugotsex tusen). Jag funderade i början vad det egentligen var för film när man fick se vissa tortyrscener, men ganska snart började den och var jävligt bra. Jag förstår varför den vann åtta oscar, speciellt den för bästa manus. Hela filmen går ut på att man får se historierna bakom varje fråga han får, och hur han svarar på dem, när han sitter och berättar sin livshistoria under arrest för fusk. Sedan en plötslig vändning, utan att riktigt veta var den kom ifrån, och man är i nuet av filmen där handlingen förs till sitt slut. Jättebra, och fin historia om hans liv i kombination med ett bra berättande som man ser är väl genomgjort. Det förstörde lite när man på slutet fick se den berömda Bollywood - dansen. Men annars, jag älskade den. Bra dialoger och repliker var det också. Den bästa filmen jag sett på länge. Starkt gripande, och man sitter som på nålar fastän man vet och fattar hur den ska sluta. Ändå är det ett så öppet slut, kanske inte helt oväntat - men det är bra gjort - och väntan är över, både för oss tittare och Jamal som hinns upp av sin karma som ger honom det han förtjänar. Lyckligt, sorgligt - jättefint! Får en att tro och hoppas på att det finns någon som väntar på en där ute någonstans ... Någon bra. Mitt i filmen ser vi att mitt rum som är lite upptänt släcks, och vi inser att det är strömavbrott! Inte för att vi hade så mycket i kylen, men man blir ju lite orolig. Man som han är :P kikade han in i vårt proppskåp, men förgäves. Mörkret hade tydligen lägrat sig över hela skolområdet, utebelysningen hade också gått, förutom i det nybyggda huset som vi kunde se genom fönstret från vår soffplats. Lyckligtvis kom ljuset tillbaka lagom till slutet av filmen.


Jamal: I love you.
Latika: So what?

Latika: You want to do something for me?
Jamal: Anything.
Latika: Then forget me!

Jamal: I knew you'd be watching.
Latika: I thought we would meet only in death.
Jamal: This is our destiny.
Latika: Kiss me.

Din kropp är du

Ta på dig själv.
Känn dig själv.
Ingen annan
än du själv
kan det bäst.
Det som är du
är din kropp.
Det är din
dyrbaraste skatt
som du ska vårda
till din sista tår,
för där inne
 finns det
som är du.
Låt ingen
ta dig själv
ifrån dig.

Dansant kväll

Man blir alltid så glad av att se Dirty Dancing. Får alltid lust att dansa dirty själv och vara het, och kyssas .... Mmm, så galet! Så härligt, men det är bara jag och M, vi kan liksom inte göra så mycket åt det. Skulle hellre ha en manlig M i närheten. Eller att vi bara för en galen sekund kunde omvändas, haha. Gladast blev jag när Magnus gick vidare till final tidigare ikväll i alla fall. Han, och framförallt Annica förtjänar det verkligen. Jag har sagt det förut, och jag kommer säga det igen om en vecka ;) Jag sms:ade både mamma och pappa att de skulle ringa på honom åt mig där hemma, själv gav jag honom ett sms och fick 50 kronor rabatt på let's dance cd:n och halva priset på valfritt snycke på ur och penn på köpet. Undrar om det funkar att använda varje tillbakasvar på samma vara så att det till slut blir gratis ..? Nej, nu ska jag ta och dansa mig i säng.


I vått och torrt

Jag säger det igen, det är tråkigt att inte kunna tala om allt med vissa personer. Framförallt när någon själv säger att den inte vill höra vissa saker, som att man bara får prata om en viss kategori och vara på ett visst sätt med den. Det bästa är väl när man kan vara sig själv fullt ut med någon som är detsamma tillbaka mot en. Vad händer med uttrycket att vara där för varandra i vått och torrt?

Fobi

Kippandes efter luft försöker jag förstå vad det är som händer. Jag har verkligen fobi för telefoner. "Tänk inte så mycket, bara gör det", får jag till svar när jag försöker förklara det för en kompis. Men så funkar det ju inte, jag måste tänka på att jag ska ringa så att jag ens kommer mig stå framför en telefon, och när jag gör det måste jag tänka på att slå numret rätt och sen måste man tänka efter vad det är man ska säga om man inte redan gjort det. Och då börjar ju rädslan redan där, alltså när jag är så långt ifrån en telefon jag kan komma, men ändå inte eftersom det kan vara det enda syftet för stunden. Jag hatar det verkligen, det inte bara skrämmer som min skräck till spindlar gör, det ger mig en sådan fruktansvärd ångest. Extremt var det idag, då dagen började med att jag slog skallen hårt in i ett hörn och fick en bula, precis invid hårfästet. Sedan dess har jag haft ont i huvudet, och inte alls mått bra. Jag trodde att det kanske skulle kunna gå bättre att ringa, om jag var lite "lullig", men det var snarare tvärtom. Speciellt när man är i en situation där man blir beordrad att göra saker. När det är ens uppgift! Nej, det går bara inte. Försökte med all min förmåga uppbåda något som skulle kunna likna kraft, när jag stack ifrån och satt minst två timmar för mig själv i biblioteket. Men icke, jag tänkte snarare det jag hade sagt innan, när jag förklarade att jag inte kunde ringa och retoriskt frågade högt rätt ut vad jag skulle göra, gå och hänga mig. För jag insåg där i min ensamhet att det största är besvikelsen. Den som blir besviken på mig och min förmåga, och jag med min besvikelse till mig själv för den sakens skull. Ibland kan jag ju faktiskt göra det, när det är på mitt eget intiativ och jag lyckas övervinna mig själv. Men jag vet ändå att en fobi är en fobi, jag vet vad det är nu efter idag. Desto mer arg och mer ångest än innan när jag inte visste vad det var, och när man förstår att andra inte förstår ens fobier och som tror att det bara är att skärpa sig. En följdfråga är: om det är något man vill, men inte kan, och som är det enda alternativet för en ... återstår det då bara död?


Do your life

Jag funderar på att ha med mig en överraskning när jag kommer hem i vår. Men frågan är om jag lyckas med det, och att jag inte råkar försäga mig. För det tål att diskuteras om, men jag ska inte. Jag har, efter att en kompis försökt övertala mig att säga vad det är och gissat på olika grejer som till exempel att jag ska färga håret mörkt, bestämt mig för att ingen ska få veta något. Inte under några omständigheter. This is my life! And I do it!

En dikt om Visby

Till vår teveproduktion fick även jag uppgiften att lägga upp programmet till en början, och leta dikter till Thomas Jankert som skulle få läsa med hjälp av ackompanjemang av en ella-tjej. Den första jag hittade var ur en bok av Sonja Åkesson, gotländsk kvinna, Visby. Jag tyckte det verkade passande, men den visades vara för lång. Den andra jag hittade var Till en som älskar molnen, en jättefin dikt av Ebba Lindqvist. Men eftersom den också var en lång en så funkade inte heller den, och gemensamt bestämdes det en dikt av Allan Nilsson, Kallnad glädje som är skriven på gutniska, alltså ren gotländska. Eftersom Thomas Jankert själv är gotlänning, men talar rikssvenska, kunde han lätt lägga till sin gotlänska dialekt och läsa den utan svårigheter. Jag tyckte förstås att Visby dikten var bäst i sammanhanget. Men själv är jag förälskad i Till en som älskar molnen



Visby

Vattnets friskhet når aldrig in i den bidande staden
Aldrig överklänges av glömska templets anfrätta skåror
Se, havets närhet men aldrig befrielsen
Havsblå hägring, men dagern grånad i gattet  sipprar krum som 
genom ett sotat lyktglas in över en kvarglömd medeltid
Den spetälske vittrar i muren
Jungruns vita själ vittrar i det sjunkna slottstornet
I palissaden lägrar stoftet valnötsträdens kronor
Den klockrena kören från S:a Katarina har sedan länge förtonat
Nu reder en skränande kråka sitt bo under de brustna valven
och tvärsöver torget på krogdörrens gnisslande skylt vaggar i
havsvinden en svärm av förskrämda sparvar.

Se, havets närhet men aldrig befrielsen

Solen lyckades leta sig igenom molnen, så jag tog tillfället i akt och begav mig ut på en promenad. Det var kyligare än vad jag trodde att det var, men det gjorde inte så mycket. Att våren är på väg gör det varmt inom mig.

 

Se, havets närhet men aldrig befrielsen

                                                                                                                                                       

Är det inte ett vårtecken 
när en skock fåglar landar på vattenytan?



Veckan är slut

Så skönt att det äntligen är över! Men också lite sorgligt, det har ju varit så kul att få vara kamerakvinna och arbeta i team som det är i teveproduktion. Igår klockan två var det alltså sändning, och det med de riktiga gästerna för en gångs skull, och inte någon av oss (inte vi kameramän förstås) som fick agera en del. Vi fick i och för sig låna några från scenskolan en dag, eftersom det ligger vägg mot vägg till filmgymnasiet, men de hade inte mer tid att ge oss. Till slut fick K ensam agera alla gästerna tillsammans med två halva skyltdockor som han, jag vet inte hur, hittade. Det var väldigt komiskt när han på slutet, då Ella var tänkta att spela live, satt med en skyltdocka i varje hand och trallade med olika röstlägen. Han är ju så bra att han spontant kan göra vad som helst när som helst, varje gång var en överraskning för vad han skulle hitta på att sjunga, och jag vek mig nästan dubbel av skratt bakom min kamera när han som sagt hade skyltdockorna i händerna. Men till slut kom i alla fall våra gäster, tre tjejer ur Ella - linjen här, och så Thomas Jankert som är en av Gotlands större skådespelare. Jag vågade inte riktigt gå fram och prata med honom, som jag nästan hade tänkt att göra. Men han är verkligen jättetrevlig, har lite mörk röst och är en bra skådis - så han är respektingivande. Man kommer som vanligt alltid på efteråt vad man kunde ha sagt och så vidare. Jag var ganska nervös under dagen, och vi hade fått reda på att vi bara skulle få repetera en gång på förmiddagen innan genrepet. Men sedan kändes det bra, och när vi väl stod på plats klockan två så var det ingen större skillnad. Bara att vi spelade in det, och att det var sista gången vi fick göra proceduren som vi så exakt hade tränat in under hela veckan. Så lite konsigt är det att inte få stå bakom en kamera längre och ta order uppifrån kontrollrummet, med vår geniala programidé som vi döpte till JennyJanz. Jag kunde heller inte höra så bra, eller lyssna när jag behövde fokus på det jag gjorde med kameran - så det kommer bli intressant att se det inspelade programmet på måndag.

Människokänning

Det är en speciell känsla när man har sagt något som inte riktigt passar sig bara för att det inte är något man brukar säga, som om det vore tabu, och en tystnad istället lägrar sig som svar på tal. Som att man inte har rätt att ha så kul som man precis berättat att man har, eller som att det inte är en berättigat. "Brukar säga" ja, det betyder att det är någon som man borde kunna tala om det mesta med. Men ändå är det något så enkelt som avstånd, att det är någon som man har lika/samma värld med men som separeras och kommer så långt ifrån att de blir olika. Kanske handlar det om vilja, eller snarare ovilja att förstå, och inte bara oförmåga. Det är synd att det finns människor som man inte kan prata om det mesta med utan att behöva känna sig obekväm i vissa situationer, precis som att vissa människor vore kategoriserade. Man kan inte kategorisera människor. För när man senare möter dess raka motsats, när man lever i samma värld men ser den genom sina egna ögon, och får så mycket bekräftelse och uppmuntran att man får upprättelse, förtröstan och insikt i att den människan är som människor borde vara. Kanske är den också kategoriserad, men då till ens egen kategori. För man kan inte undvika det, man passar inte med alla människor. Värre är när det är någon i ens närmaste krets, och som har en titel i förhållande till en själv (då har den ju en kategori, men grejen är att avkategorisera) förnekar, både medvetet och omedvetet, till att oförståelse är svårt att ta till sig. Kan man däremot förstå det är man i kamp till att att bli en titulerad människa själv ...

Äntligen är jag trött

Jag är så trött! Varje dag nu åker vi som sagt en timme in till Visby  och filmgymnasiet för att kunna vara i riktig studio. Och den vägen är inte kul må jag säga. Den är rak och tråkig, så himla träligt att åka fram och tillbaka varje dag. Men tack och lov är det bara den här veckan. Men varje tillbakaresa på dagens slut slumrar jag till i bilen eller bussen, och då kan jag knappt somna senare på kvällen. Igårkväll låg jag vaken och kunde inte somna för att jag inte kunde sluta tänka och koncentrera mig på att inte komma att drömma mardrömmar. Vi, jag och M, hade tidigare på kvällen varit i skolan och fikat och fick höra av en tjej från en annan klass som varit med om skrämmande saker, som att när hon som barn visste att någon i hennes familj hade dött fastän föräldrarna inte hade talat om det för henne än. Det hade tydligen hänt två gånger, men något hon inte minns själv idag. Hon berättade lite andra anekdoter, en promenad över en kyrkogård som hon inte riktigt visste vad som hände under, bara att hon blev jagad av något och att det enda hon minns var ett stort rökmoln av något slag. Det läskigaste hon varit med om, sade hon, var dock en gång när hon var ensam hemma och hade fönat håret och telefonen hade ringt. Varje gång hon stänger av sin hårfön drar hon alltid ut kontakten och lägger den ned så att hon lätt kan ta den med en hand och börja föna. När hon så står vid telefonen och pratar med sin pappa, hör hon hur hårfönen sätts på inifrån sovrummet. Pappan i luren hör det också, och hon försäkrar honom om att hon är ensam hemma. Han stannar kvar i luren så att hon kan göra sig iordning för att kunna säga till när han kan lägga på, varvid hon med en jävla fart lämnar huset för att åka till honom. Hon säger själv att det skulle kunna finnas en logisk förklaring, fast hon vet ju själv vad hon är med om såklart. Det är snarare ett sätt att berätta att hon inte vill få någon att tro på något som den inte tror på. Jag tror stenhårt på sådant där, det beror helt enkelt på hur mottaglig man är som person. De som inte är mottagliga har såklart inte varit med om någonting, och då tror de ju inte heller på det. Så allt mer hon berättar kryper det kårar utmed min ryggrad, och rätt som det är ser jag något utanför glasdörrarna på andra sidan rummet. En jävla katt är vad det är, en svart en. Ja, jag ser en svart katt ute i mörkret. Man ser det man vill se. Jag ropar förskräckt till, och ja, jag var rätt så nervig. Lyckligtvis drömde jag inga mardrömmar efter det. Men jag låg vaken till halv ett åtminstone, och vaknade trots allt imorse ganska lätt. Och något slummer blev det inte heller idag, så äntligen - äntligen är jag trött.  

Kamerakvinna nummer ett

Idag var första gången jag fick vara kameraman =D Skitkul! Stora kameror som på riktig television, med hjul och allt. En kvarts miljon kostar en sådan, och det skulle inte vara kul att råka tappa den i golvet. Jag var ganska nervös till i början, och trodde inte att det skulle gå bra. Men vi fick bra instruerat för oss hur de fungerar och vad det är man gör med dem. Det enda man behövde tänka på var att, i och för sig rulla det stora ekipaget vilket var ganska tungt och svårstyrigt, men framförallt att ställa skärpa och utsnitt, alltså rätt zoom så att det ser bra ut. Kände mig som en äkta kamerakvinna med kamera nummer ett, hörlurar på och med batteriet fastknäppt i bakfickan. Vi kameramän (jag som enda kamerakvinna) hade kul åt att tjuvlyssna på dem i kontrollrummet, och de var de som ordade ut vilka bilder vi skulle ta, men vi på golvet kunde inte kommunicera med dem mer än att svara på kameraspråk. Med andra ord att tilta (föra kameran upp och ned) och panorera (föra den från sida till sida) för att säga ja och nej. Det var inte alls svårt, bara lite, och så var det ju bara en övning också - med bara bilder på notställ som andra bläddrade runt i, själv stod man still och bara ställde in kameran på rätt inställning. Värre blir det på fredag när allt ska vara klart och färdigstyrt, då ska jag veta mina positioner - och då blir det mycket till att rulla över golvet. Men jag är positiv, det är bara så kul! Så som jag sade på golvet; när jag blir "stor" ska jag bli kameraman, stuntman och manusförfattare. Sanning eller inte, men det var en kul monolog ...

Skönhet utanpå och innanför

Första fredagskvällen här i Fårösund, och det var lite beslutsångest att välja program, Let's dance eller Så ska det låta... Det blev Så ska det låta, Martin Stenmarck var ju där, och han är bara för bra och snygg, men med en lite överraskande personlighet. Det är nog trots allt bättre underhållning en fredagskväll, då man är mer aktiv och tävlar själv. Det var mer än passande för mig och M, eftersom vi sjunger så mycket. Så vi var i vårt esse i förrgår, och vi hann dessutom med att se Magnus dansa efter det. Han och Annica var som klippt och skurna för deras roller som Skönheten och Odjuret. Jättefint, och hennes klänning sedan ... Men som sagt, det var bara skönhet. Man tycker om honom mer och mer, och trots sin uppsyn, vilket i och för sig inte är skrämmande alls (han ser jättesnäll ut), är han nog den mjukaste mannen som finns. Så god, så gullig men ändå läskig när han blir riktigt arg och om han skulle få för sig att utöva och få ut sin frustration. Precis som Odjuret när hon inträktar på hans mest privata, men att han ändå springer efter och räddar hennes liv. Att han själv sade att man kan bli förvånad vem han är när man lär känna honom, och att det krävs tålamod för kunna orka bli så stor som han är, borde nu kunna klassas som ett bevis på att ju starkare man är desto mjukare är man och bättre inställning har man inuti. Det borde vara så. Men tyvärr finns det ju de som utnyttjar sin styrka till sin nackdel, och kanske är det så att de som inte kan bli stora/starka och inte har tålamod till det är mer farliga. Stor och stark man med mjukt handlag är otroligt attraktivt ...  


Send me a lover

I wasn't searching to end this hurting,
But out of nowhere you made me feel.
I cried about it ... I lied about it,
I tried to doubt this could be real.

You've touched me far too deep,
for this to be denied.
Only my fear stands in our way.

Send me a lover ... someone to believe in.
Please send me someone I can hold.
Baby now ... Send me a lover.
A new beginning.
Someone to take away the cold.
And give me back, what I've been missing.
All the love that waits inside your heart.

It still astounds me ... the way you found me.
It's almost too good to be true.
From our first meeting ... I had the feeling.
The rest of my life I'd spend with you.
I just can't turn my back on what I know is true,
I'm into you in every way.

I thougt that love was only a word that I would never feel.
All the passion that I hold inside was just a dream.
Out of your heart you spoke to me,
all that I'd imagined,
and I've fallen so in love with you.

Send me a lover ... someone to believe in.
Please send me someone I can hold.
Baby now ... send me a lover.
A new beginning.
Someone to take away the cold.
And give me back, what I've been missing.
All the love that waits inside your heart.

All the love that waits inside your heart.



Knyt upp mina knutar

Det är som om en enorm lättnad har lagt sig i min kropp. Att något tungt har lyft av från mina axlar och äntligen kan få mig att slappna av. Jag är så rädd att det kan komma tillbaka av ren rutin, men jag är så glad att jag kan känna så här nu vilket jag ska försöka leva på länge. Knutarna sitter dock kvar innanför huden, väntar på att bli upplösta så som hela jag kände mig för en stund sedan. Upplöst och flytande ut och upp mot himlen så lätt. Jag bor trots allt i min kropp och har fötterna kvar på jorden, begränsar mig själv på sätt och vis - men ändå inte. Knyt upp mig!

Kurviga skuggfigurer

Nu är jag nyduschad efter många om och men. Det är lite svårt att avgöra när man vill duscha ibland här, kvällstid eller på morgonen. Det är lättast att tvätta håret på samma gång, och oftast känns det bättre att göra det på morgonen när man har dagen framför sig och ska sätta på sig rena kläder. På kvällen duschar jag om jag vill fläta håret och få det lite lockigt till dagen efter, men då får man svabba av sig lite ändå när man går upp för att tvätta av sig nattens mysiga värme så att man kan lukta lite gott. Det hann gå en timme innan jag bestämde mig för att duscha ikväll istället för imorgon bitti. M duschade tidigare ikväll också, och vi kom på att vi har ju fönster ut mot skolgården. De ser ut att vara ogenomskinliga, de ska vara det när de är sådär grusiga. Men det är inte på riktigt, i själva verket är det bara plastfilm påklistrade på de båda fönsterrutorna som utgör hela fönstret, vilka alltså kan gå att tas bort. Vi var tvungna att undersöka saken, så jag drog på mig M:s stövlar och sprang ut för att kolla in i duschrummet där M stod. Är det mörkt ute, och man står där inne och gör något,. vilket betyder att det är tänt, ser man tydligt att det står någon där inne som en skuggfigur. Det har vi själva sett när killarna bodde här inne förut. M stod i mitten av rummet och jag kunde se henne i bara ett linne. Vi hade mobilkontakt hela tiden, så jag bad henne ta av sig det och man kunde se hur hon stod i bara behå där inne. Lyckligtvis är ju fönsterna tillräckligt högt upp, jag når inte upp att kunna se in i alla fall, så man se inte mer än överdelen av kroppen. Det går inte att stå för långt ifrån, vår "kub" där vi redigerar är i vägen. Men i alla fall ... Vi funderar på att gå till vår kära Jonas "Jesus" vaktmästare på skolan för att kunna åtgärda saken, men vad ska man säga? "Om man kollar in i vårt badrum på kvällen och vi är på väg att klä av oss går det att se oss topless. Vi provade!"  Kan nästan se det framför mig, men det är som att man vill ta upp det bara för att se hans antingen avslöjande eller väl dolda reaktion ...

Positiv energi

Jag fick världens bästa telefonsamtal igår. Dagen hade varit jätte jobbig och ansträngande. Blev lite chockad över att jag skulle få rollen som kameraman, kamerakvinna, i tv-produktionen när han hade frågat dagen innan om hur jag tyckte och tänkte om att vara scripta. Jag var ju rätt inställd på det, om man säger så. Jag har dessutom inte fått hålla på med kamera så mycket innan, och känner mig inte alls teknisk lagd för det. Men sedan förklarade han sig och att det för mig kommer bli en utmaning, och att han vill se mig vara på golvet. Kanske för att jag inte fick vara det på praktiken, och att jag varit besviken på det ...  Så gulligt i alla fall att han lyssnar, fattar och bryr sig. Jag hade väl varit lite tyst under dagen och när han då tog mig åt sidan med en arm över mina axlar undrade han, efter det att han tagit roll-snacket, om jag var lite deprimerad och ville tjöta. Han med sitt vanliga lite skojiga sätt att vara allvarlig. Men hellre det, och faktiskt i alla fall mena det, än någon som är gravallvarlig eller bara skämtar bort jämt. Det har varit lite allt möjligt att grubbla på för att vara ärlig, både sådant som är närvarande och som inte är det. Jag tömde mig lite för honom, och sade det att jag hade börjat jämföra min praktik med andras. Men han lyckades få mig på bättre humör, och sade att han var stolt över min prestation av min praktik och att jag lyckats beta av många arbetsområden, vilket jag antagligen inte förstår själv. Nej, det gör jag inte. Men det ser jag mer nu när han satt mig på golvet som kamerakvinna. Så mycket mer blev det inte, men det skulle vara skönt att få lite fler på tu man hand - stunder med honom. När vi i mitt team senare på dagen inte hade mer att göra som grupp orkade jag inte vara kvar för att det var så ansträngande att vara i närheten av vissa människor. Så jag gick hem och satte mig för att typ skriva, när min mobil ringer. Det var han igen, och han sade att han ville ge mig positiv energi, vilket jag medgav var behövande. Att jag skulle stå på mig om att få filma imorgon, alltså idag, som vi gjorde och inte låta killarna ta över kameran. Men också att han säkert hörde på mig att jag behövde uppmuntran, snälla ord och bekräftelse på vem jag är, vilket han gav mig. Det gjorde det så varmt om hjärtat att jag rent ut sagt började störtgråta när jag lade på luren. Underbart! Fastän det finns mer om sådant som han inte har en aning om, känner han mig bättre än någon annan och ser mig som ingen annan gör och det är mer än allt guld i världen värt.

Nästan ett spöke

Igår hände det en ganska läskig sak när vi satt i villan första gången, som några flyttat in i, och spelade monopol. Vi hade redan spelat monopol, och satt som bäst och plockade ihop spelet när någon säger att det är något utanför fönstret. Alla kollar till, och det som händer går väldigt fort. M som sitter så att hon har fönstret precis bakom sig ser något och börjar skrika samtidigt som jag också ser något vitt, nästan genomskinligt skina i mörkret där utanför och börjar skrika förstås även jag. F som sitter bredivd M kollar utåt och skriker, och de flesta runt bordet är i upplösningstillstånd en väldigt kort sekund. Sekunden efter säger någon att det ju bara är en katt, och F som fattar att det är en katt skriker till igen. Det hela är så festligt, och vi börjar såklart skratta ännu mer åt det faktum att det skulle vara läskigare. För det var det tydligen för honom, det hörde man, haha. En katt var det, en svart en, det jag såg var den vita nosen med långa morrhår - själv trodde jag att det var en spökliknande fjäril eller något. Osynlig i natten var den. Läskigt var det, men ett gott skratt fick man!  


Män som hatar kvinnor

I fredags var jag på premiären av Män som hatar kvinnor. Jag har hört av flera olika "filmmänniskor", eftersom de gick på röda mattan, olika åsikter. Någon tycker den var jättebra, andra si sådär. Själv har jag inte läst boken, men tyckte den var bra. Förstår att boken har mer fakta och detaljer om både det ena och det andra. Men man hade lyckats bra med att få med i stort sett alla storskådisar som finns i Sverige. Michael Nyqvist, Peter Andersson, Marika Lagerkrantz, Lena Endre, Ingvar Hirdwall, Eva Fröling ... you name it! Enda som fattades var Persbrandt. Alla var de ju bra, men jag blev smått chockad ett tag. Det var bra att filmen inte fick en sådan där Beck eller Wallander - anda. Den var helt igenom grym, och bra. Men jag fick så ont i både mage och bröst av våldtäktsscenerna. Absolut inte kul att se, om när så är det nu jag är som mest känslig för sådant där. Jag sade till min mamma, som gillar Peter Andersson, att hon inte kommer tycka om honom efter den här filmen. Han spelar alltid elaka roller, säger hon. Ja, men det här var extremt. Men visst, han är en bra skådis. Men de där scenerna kommer jag sent glömma, säger jag bara... Usch! Men Noomi Rapaces karaktär var riktigt häftig. Helgrym! Eftersom jag ännu inte läst boken kan jag inte uttala mig om hennes rolltolkning av Lisbeth. Men av det jag såg var hon riktigt grym och full av liv, med det menar jag mycket livserfarenheter. Allt som allt var filmen läskig och riktigt obehaglig, och man förstår varför den heter som den gör. Man kan anta att teveserien följer upp släkten Vanger och vissa personer... Eller så ser man, trots att man inte läst boken, vissa hål. Är jag filmnörd eller inte? Mnja, "bara" intresserad av manus. Därför trodde jag ett tag, efter att ha sett den här filmen, att jag kanske kunde se det som det var, ett filmmanus med skådespelare, för att kanske slippa behöva känna så mycket. Men jag inser att det inte är på det sättet. Varför jag är så intresserad av manus beror på att det handlar om människor/karaktärer och deras öden/liv, om en berättelse och berättandet av den. Och det betyder att man är inne i det, är riktigt involverad, och inlevelseförmågan är på topp med både hjärta, själ och huvud ... man är där det händer där och då, annars skulle det inte funka. Så nej, det var inga skådisar som jag såg, det där hände mellan människorna i filmen. Lisbeth finns, i den fiktiva verkligheten och helt säkert mer eller mindre i riktiga verkligheten också. Och det är fan för jävligt!

Tillbaka på Gotland

Äntligen har vi fått internet till våra rum! Det var ganska jobbigt ett tag, när vi hela eftermiddagen när vi kom hit inte kunde komma upp på nätet och sedan nästa dag inte heller kunde få tillgång till det och fick vänta ytterligare en dag. En fördel var att man inte fastnade som man annars brukar till sent på kvällen. Men vi var ganska trötta efter att ha packat upp och jag till och med möblerade om i mitt rum så att det skulle se ut precis som i mitt förra rum. Vår nya lägenhet är handikappanpassad så ytan  är större och sängen är lägre, duschen är större och toaletten har armstöd och en lång kran till handfatet är i vägen så att man knappt får plats att böja sig ned när man ska tvätta sig. Men det funkar, och nu har man bott in det också så det känns bra. Men det känns ändå konstigt att komma hit igen, efter sju långa praktikveckor. Som jag sade till M förut så känns det som att man inte kan anpassa sig lika bra nu som när man kom hit första gången. Att man nu när man varit hemma blivit sig själv och inte ändras lika mycket längre till det här livet, och kanske inte heller behöver påverkas av människors beteende på samma sätt. Fokus på plugget är det som gäller, och inte för mycket av vad andra säger eller gör - men trots det kommer det bli mycket teamwork. Man gör så gott man kan utifrån sin förmåga. Tv - produktion och slutprojekt är det som står på schemat under våren. Idén till tv-programmet är redan satt och som slutprojekt vet vi att vi ska få göra en musikvideo till en artist som tydligen kan komma att bli större, vilket såklart kan gagna oss, men vem det är får vi inte veta än. Att vi dessutom ska få våra tilldelade roller inom tv-produktionen har vi fått en aning om, och K frågade mig lite sådär i förbifarten med en arm över mina axlar vad jag skulle säga om jag fick vara scripta. Verkar kul men svårt sade jag, men han betonade att vi kommer få repetera mycket innan inspelning. Och visst, det är ju kul om han bestämt det för mig, att han ger mig det stora ansvaret att vara navet i allt. Det kommer bli tufft, det är en sak som är säker. Och det kommer nog gå mycket fortare än man tror...

Filmdagbok del 6

1/2 Beck - Skarpt läge
5/2 The holiday
8/2 Beck - Flickan i jordkällaren
15/2 Benjamin Buttons otroliga liv, Beck - Gamen
21/2 Perfect stranger
22/2 Beck - Advokaten
27/2 Män som hatar kvinnor
28/2 Yes man