Djuriskt

Åh, vad jag har längtat efter en god middag med vin. Eftersom jag varit sjuk har jag inte varit på humör eller kunnat känna smak , så därför har det ju också gått en tid sen sist. Så jag kände redan tidigare i veckan att jag saknade en sådan där fredagskväll som fredagar borde vara. Så idag äntligen, har jag varit full av förväntan hela dagen. Jag till och med drömde om det inatt, hur jag skulle planera in en vinare, och att jag var tvungen att ta mig till ett systembolag och bestämma vilken flaska jag skulle ta. Hur bra känns det? När jag råkade avslöja mina smaklökars törstande blev jag kallad alkis, av brorsan såklart, men även mamma blev lite förvånad. Jag? Ja, jag har varit rent ut sagt djurisk av mig. Iklädd snygga kläder och med nyrakade ben kan det inte bli annat:  



   



 



Personligheter dansar

Nio danspar och redan den första fullpotten! Det är grymt, Morgan är grym. Annars brukar juryn bara ge en sådan poängställning när de är fem, fyra par kvar i tävlingen och som verkligen tävlar om kvalitet. Men jag måste säga att Kitty inte var lika pinsam att se på ikväll. Ett stort leende gladde ändå mina läppar som mest under de två minuter som den dansande jätten gjorde entré. Shit, vad han är cool! Säger jag bara. Jag ville att han skulle få ta den första tiopoängaren, men Morgan är all värd det han fick ikväll. Men jag bara älskar Magnus, det han gjorde ikväll hade han all rätt att få göra då det var paso doble, att slänga runt med Annica som en cape. Det var snyggt, och det han gjorde med stekpannan ... haha. Skönt! Han är ju bara för söt med sin mustasch, ja jag kom på mig själv att tycka precis som jag gjorde med Martin Lidman att han är ju både snygg och söt på samma gång.

Det slog mig att Let´s dance egentligen handlar om personlighet. Visst att man måste dansa bra, men i själva verket eftersom det är en tävling där svenska folket röstar, vinner den bäst dansande personligheten. Att Hasse Aro är tråkig är ju för att han från början är tråkig i Efterlyst, visar han något annat än en allvarlig sida där? Elisabet Höglund, hur skulle hon kunna vinna i jämförelse med Morgan? Nej, personligheterna finns för att locka olika sortes tittare och vinnaren koras av hur den "personliga" dansaren utvecklas.

En uppskattande gest

Allting släpper för en liten, liten stund.
Får en att känna sig omtyckt och uppskattad, sedd.
Tröstande.
Att en så liten gest
som när en hand stryker en om ryggen
kan göra så mycket. 

Nytt tillskott i familjen

Hon är så söt, lilla underbara och älskade Magdala. Hon brukar kuttra som den Gizmo, den snälla gremlinsen: Mrrrjau! Jättegulligt! Jag satt med henne en lång stund idag och bara kände värmen från den lilla kattungen. Jag ville bara ha henne närmare och närmare, och hon förstod det nog eftersom hon till slut gav med sig och flyttade allt närmare mitt bröst från att först bara ha suttit i knät på mig. Till slut kurade hon ihop sig på min axel, men det var inte riktigt så högt jag ville ha henne. Lagom i höjd med min haka så att jag kunde se och insupa varje liten detalj av henne, låg hon en lång stund och vi njöt nog båda två av det. Det var en egen liten sfär vi skapade för en liten stund. Vi andades samma luft, kände varandras värme och hade det så lungt och rofyllt. Jag kunde känna hjärtslagen innanför den lilla kroppen, den mycket lätta vindpusten när hon andades ut som genast blev min inandningsluft och hennes spinnande läte som kändes igenom pälsen. Flera gånger fick jag pussa henne på munnen utan att hon protesterade. Och jag tackade Gud för att jag inte blev allergisk, som jag annars alltid är. Hur mycket jag än luktar och borrar ned näsan i den mjuka pälsen under öronen nyser jag inte. Hennes stora ögon kollade ibland på mig, men annars hade hon dem slutna. Hon hade fått slicka i sig en stor klick grädde från mitt finger lite tidigare, när jag åt en jordgubbsbakelse. Så det måste ha varit genom det som jag fick hennes kärlek. Kärlek, ja. Det är lätt att få kärlek när man är en lite och söt kattunge. Det är nog det främsta djuret som får mest kärlek och uppskatting. Så vart ska vi andra vända oss, vi människor som behöver minst lika mycket bekräftelse och som vill bli behandlade som om man vore en katt?


En cool bild, är vi inte lika?




... och en söt!




Hon älskar blad




och att upptäcka att hon har en svans :)
Ett annat intresse är att jaga råttor, dammråttor!  haha


Bloggare är inte = kändisar

Jag var tvungen att gå in och läsa Blondinbellas första inlägg efter att ha åkt ut från Let's dance. Med en glad ton säger hon att är besviken men att det inte gör någonting. Jaja, men sen läser jag att "Tack alla ni som röstade på mig igår! Det var en fantastisk resa och jag är så otroligt stolt över att jag gick från att skriva en stor blogg till att få medverka i Sveriges största tv-program. Det visar att vi bloggare kan ta oss hur långt som helst." What?!? Hon får det nästan att låta som att blogga är ett sätt att bli känd, och att det är vad alla bloggare vill. Konstigt sagt av henne, men det visar tydligt vad hon själv tycker och tänker om det hela. Men man behöver väl inte dra alla bloggare över en kant ändå? Jag tycker att det är otroligt löjligt att man låtit henne bli så känd som hon blivit. Hon började som en modebloggare, vilket i stort sett fungerar som ett självspelande piano (intresset är kläder, man visar upp och gör reklam för kläderna och får betalt för det, de pengarna går i sin tur åt till att köpa in nya kläder och så går det runt) men nu är det inte ens en sådan blogg längre. Hon bloggar snarare om sin framgång, vilket är ännu mer självspe(g)lande. Att det ens är möjligt!?!

Frisk men ont kvarstår

Jag har som sagt återfått mina krafter under dagen. Redan igår kände jag mig bättre så att jag orkade ta ett bad, så att jag kunde tvätta av mig allt damm jag legat och dragit på mig, haha. Usch, ja. Det är inte kul att bara ligga och inte orka någonting, för att sedan äntligen börja må bättre och känna sig som lite fungerande igen. Det är som att vakna upp till en helt ny värld efter ett par dagar som helt död. Jag förmådde mig att sitta i soffan redan i tisdags i alla fall så jag slapp missa Top Model, och under ett reklamavbrott såg jag reklamen för octrivin comp nässpray. Jag tänkte att det verkade ju bra då det visades kunna behandla både täppa och rinna på samma gång. Så nästa dag kom mamma hem med det, och efter ett sprut i varje näsborre så kändes det redan efter fem minuter mycket bättre. Mirakel säger jag, starka grejer säger mamma. Ja antagligen, för det funkade verkligen. Så idag var jag uppe utan att ligga ned någonting, så jag sysselsatte mig med att ta en välbehövlig dusch som för att tvätta av mig det sista av sjukdomen och tvätta rent sängkläderna. Nu är det rent och nybäddat och har precis tagit ett bad för att återigen skrubba av mig för att verkligen förvissa mig om att jag är frisk. Huvudvärken har förstås funnits där som ett mörkt moln i huvudet på mig, och mitt dagliga intag av alvedon i dessa dagar har knappt kunnat skingra det. Det är som med deprimering, så jag hade väl rätt om att det började med den sortens värk. Då har jag upptäckt något nytt...

Blondinbella är inte Fröken Sverige

Kvällens nästa klockrena kommentar: "Du kan ta det lungt, det handlar inte om Fröken Sverige." Nej, men det är ju precis det hon låter som att hon vill vara. Hela tiden med sitt glada humör och en inövad ton som om allt vore så självklart. Nästan lite skrämmande att man kan vara så skadeglad över att hon åkte. Egentligen är jag inte emot henne. All respekt mot en annan människa, men den tjejen funkar inte. Jag kan inte avgöra om hon är fejk eller inte. Hon har en blogg som hon själv säger att hon skapat en karaktär runt. Å andra sidan marknadsför hon sig själv genom bloggen för att göra sig känd. Överhuvudtaget tycker jag att modebloggar är överskattat redan från början. Herregud, ja det har blivit ett sätt för tjejer att bli kända. Och Blondinbella är den som bäst lyckats med den drömmen som så många andra tjejer drömmer om och vill ha. Fast ändå inte... Så det är inte så konstigt att hon blir älskad, och hatad... Hon försöker debattera om viktiga saker som vikthets o.s.v, all beröm till det - men sedan kommer hon med idiotiska kommentar som att Karl-Bertil Jonssons jul är kommunist skit. Inte för att jag är moderat, jag är humanist och är för medmänsklighet, men det uttalandet får då inte moderaterna att framstå exemplariskt. Jag får inte grepp om henne, vari ligger "bimbon" som är så uppenbar? I den påhittade eller den riktiga versionen av henne?


Det här är Magnus, den dansande jätten

"Det här är Magnus, den dansande jätten ..." Haha, ja så svarar han, och han är en bra sådan. Alla de andra paren är underlägsna honom, eller okej Morgan och Laila är också de ganska bra. Men Magnus vinner, förhoppningsvis. Blondinbella: Du kommer inte vinna! Med sitt självförtroende och som hon struttar runt och bara har kul kommer hon inte vinna. Laila är ju snygg, men förstår inte hysterin om att hon skulle ha silikonbröst eller inte. Det ser man ju att hon inte har.  Och vilket uttalande mot Elisabet Höglund; "Pattarna ligger snett". Riktigt oförskämt, tur att han hann fatta att det han sade inte var okej. Säga så mot en äldre dam ... Jag gissar på att Kitty åker hem ikväll. Jag orkar inte se henne en gång till, sitter nästan med en hand över ögonen när hon äntrar golvet. Magnus: Du är bäst! Alla killar som står och pumpar på gym kan ju rent ut sagt slänga sig i väggen. Ingen kan jämföra sig med honom. Det är ju hans längd som ger honom möjligheten till den styrka han har, plus att det får honom att faktiskt se smal ut. Jättehett ;)

Sjukt besviken

Grymt besviken har jag blivit de senaste dagarna så jag knappt vet vart jag ska ta vägen, har aldrig känt mig så här ensam som jag gör nu. Inget telefonsamtal alls fick jag. Bara skriftliga hälsningar, ett par personligt framförda. Det är allt. Hade förväntat mig mer av vissa, helt klart. Överhuvudtaget har jag reagerat väldigt starkt på vissa beteenden som jag är helt emot. Försöker intala mig att jag inte borde bry mig om vad en person gör, för det har ju inte med mig att göra. Jag ska inte lägga mig i, och säga vad som är rätt och fel. Moraliskt sett är det så jävla fel, men hon får väl göra som hon vill. Synd bara om det visar sig att man av sådant där distanserar sig från varandra. Till råga på allt har jag blivit sjuk. Det började med att jag kallade det för deprimeringshuvudvärk. För det var det verkligen, sjukt besviken blev jag. Kände att jag hade lågt blodtryck i måndags och har sedan dess stannat hemma av förkylning. Det är inte lika farligt som igår, då jag inte orkade någonting. Inte läsa och inte titta på teve, till slut orkade jag inte ens ligga ned. Hade ont överallt och låg som i en dvala hela dagen. Inatt vaknade jag hela tiden och drömde konstiga saker, som man brukar göra när man är sjuk. Tänka för mycket går inte heller, men på något sätt går det per automatik som om sjukdomen måste komma ut någonstans ifrån. Nu, om något, skulle jag behöva terapi. Och inte något som att bara sitta och prata. Jag vill bli av med det som har suttit sig fast i min kropp. Jag vet inte längre om jag kan klara det själv, intala mig att jag kan bli av med det på egen hand bara genom att få svar. Men om man inte får svar då? Svårare, kanske till och med omöjligt, ja.  

Första dagen på mitt tjugotredje år

Dagen började ju väldigt bra, var det första jag tänkte när jag vaknade imorse. Men bra nog fick jag tidigt skjuts hem så att jag hann sova lite till så att jag kunde vakna upp i min egen säng, dagen till ära. Mamma väckte mig med sin sköna sång, haha. Det sista hon sade när jag gick hemifrån igårkväll, utan att veta om jag skulle komma tillbaka eller inte, var att då behöver jag inte träna på sången då. Och det hördes ;) skämt åsido. Precis som Karl-Bertil Jonssons mamma på julafton stod hon där med en frukostbricka som vi intog i sängen min. Iklädd mina presentkläder är dagen solig och härlig, första dagen på mitt tjugotredje år. Hela helgen kommer gå till att träffa familj. Facebook tänker jag inte gå in på nåt mer idag, efter att ha svarat på i alla fall två födelsedagshälsningar. Det är tillräckligt drygt som det är. Vill man visa att man är åtminstone lite bra kompisar är väl ett telefonsamtal på plats. Sms kan väl duga om man är "kompisar". Men är man något mer så... Det lär väl visa sig under dagen. Då vet man själv sedan om man kommer höra av sig själv nästa gång den personen fyller år. Och jag som haft lust att verkligen fira min födesedag ett tag, gå på restaurang eller något. Det är inget man gör ofta, så det hade varit kul. Äta god mat. Hade varit så kul om man blivit överraskad med något kul. Istället blir det en något fattig middag hemma med familj, men det är väl inte helt fel det heller. Men nästa helg kanske? Ut och vältra mig i solsken och hoppas på ett positivt svar på ett sms som för att göra dagen komplett, är behövande.

Vilken är din frisyr?

Jag hittade ett test som skulle visa sig veta vilken man frisyr man passar i. Klippt och klart ;) gjorde jag det, och trots lite flummiga frågor så stämde det överraskat överrens på mig. Kvinnligt och romantiskt - det är min stil. När jag sedan gjorde testet på min mamma så stämde också den beskrivningen väldigt bra in på henne. SATSA PÅ lugg, för tusan! Haha, men även att om man inte vill ha lugg är ett axellångt, lite uppklippt hår din melodi. Det är min mamma upp i dagen, hela beskrivningen. Slutsatsen är att man redan har "sin" frisyr. Jag med mitt långa, uppklippta hår och mamma med sitt korta, ljus rufs. Vi kan oss, kan man säga. Appråpå det har jag inte varit hos frisören på jättelänge, på flera år faktiskt. Jag tappade förnodligen förtroendet till dem på vägen någonstans där, när håret började bli viktigare för mig. För visst är håret det viktigaste man har. Den visar som sagt ens personlighet, till viss del. Men såklart jag har klippt mig, har bara kunnat lita på min bästa kompis som gått frisörlinjen. Det är det enda, hon är inte ens frisör idag. Men ändå är det hon som får klippa mig. Då kan jag lungt säga vad det är jag vill ha, och får den bästa kommunikationen med henne. Andra frisörer vet jag inte... Jag skulle vilja gå till en frisör och säga: Gör mig snygg! Men jag tror, eller jag har läst det, att de har allt för lite kunskap om färg och form för att kunna reda ut vad som är det bästa för en och varje individ. Därför är det bra att det har kommit en sådan utbildning, istället för alla dessa utbildningar som lär ut hur man klipper. Såklart de måste kunna klippa, men det är väl inte riktigt det som är grejen. Man vill kunna lita på att frisören vet vad hon håller på med när man sätter sig under saxen. Passar man i lugg, funkar mitt hår med lugg, vilken nyans i vilken färg..? Listan kan göras lång. Men, som sagt - just nu trivs jag i mitt hår.

Hemifrån, nu!

Det är så tröttsamt att höra hur det skvallras inom min familj. Inget kan man ha ifred. Inget eget liv. Inte utan att någon märker hur man lever, och måste kommentera det. Säga hur man ska leva. Ifrågasätta. Och så ska det gå runt! Runt och runt. Jag vill hemifrån nu!

Kreativitetsdödande

Jag är helt utmattad. Det känns som att jag är sjuk, och att det kommer inifrån. Praktiken, jag ska inte klaga. Jag vill inte klaga. Men det är så svårt att låtsas när man vet att det var inte det här jag ville. Känns bara som att jag är lurad just nu. Det är just det här som jag visste att jag inte vill hålla på med. Och så får jag göra det! Jag trodde att jag skulle kunna stå ut när det skulle bli halva tiden där, och halva tiden här. Men nej, känner mig grundlurad. Jag väntar och ser. För jag vill verkligen inte klaga. De är hur gulliga som helst. Skulle jag leta efter annat skulle det säkert visa sig att människorna inte är de rätta, jag med min vanliga andrahandsotur. Men det är själva sysselsättningen som spelar roll, jag vet ju det. Det är bara det som kan döda en människa, hennes drivkraft att vilja leva. Jag ska inte säga att det är helt tråkigt. Men jag har absolut inte fått komma ut till min fulla rätt än. Det enda kreativa, inte ens det (men jag kallar det ändå så!) när det redan fanns en färdig mall att följa, var när jag monterade ihop små ikealådor (!) Jag trodde ett tag, eller kände det snarare, där och då, när jag var ute på researchuppdrag i fredags att jag var i mitt esse. Men efter en sms:kommentar idag så är jag inte så säker längre på att jag hade all mening och mål, som jag tyckte då. Lurad, som sagt. Men jag väntar och ser... Hoppet har inte hoppat ifrån mig än.

Teve för hela slanten

Nu har Let's dance dragit igång igen. Och jag måste erkänna att det kan vara kul att se på, men i längden blir det faktiskt långtråkigt med dans och röstning. Men det är ju lite extra kul om någon bra och rolig person är med. Annica Sjöö är med i år igen, tredje gången gillt, eller hur var det? Magnus är i alla fall min favorit redan nu. Morgan Alling och Magdalena Graaf kommer jag också hålla tummarna för. Kitty Jutbring trodde jag skulle vara lite mer självdistanserad än hon var, och inte en sådan dålig förlorare. Och hennes frukt/sex skämt gick väl inte riktigt hem..? Självaste Blondinbella sakande taktkänsla trots att hon tidigare hade skrutit om att hon är bäst och ska vinna allt. Mja, det får man väl hur det går med den saken. Är det inte så att alla hennes läsare röstar på henne bara för att, kommer hon nog inte bli så långlivad i tävlingen. Om hon inte dansar bättre nästa gång vill det säga.

Jag har även sett på Stjärnorna på slottet den här säsongen, som jag inte gjort förut. Vet inte varför, om jag var skeptisk till det eller bara hade brist på engagemang. Men det har ju ändå varit bra personer med i år. Jag måste säga att det är ett ypperligt tillfälle för kändisar att faktiskt visa upp sig mer om vilka de är, och låta Sverige lära känna dem. Jag tyckte speciellt om Janne "Loffe" Carlssons dag, han är en så mysig man. Det roligaste avsnittet var det första med Christina Schollin, när Jonas Gardell gjorde om Ainbusk låt, haha. Hans egna dag var också mycket bra. Jag säger som Loffe, jag blev nog mest förälskad i honom då. Han är störtskön! Och så kom Mark och hälsade på, så söta jue! "Jo, ska vi int' ta å förlåva oss lite smått?" Kan riktigt se det framför mig hur han på finsk brytning friade, haha. Att han blev sur på Staffan Scheja kan jag förstå. Han lägger sig och får massage medan de andra får göra något som de inte kan något om. Jag skulle själv bli skitsur om jag var tvungen att spela fiol och lyssna på eländet rätt i örat. Helt rätt Jonas! Staffan Scheja är väl han stilig och bra person, men Kjerstin Dellert vet jag inte hur jag ska yttra mig om. Nu senast mot Jonas verkade hon bara som en gammal sur kärring. Bara för att hon inte hade några kläder. Kom med kräftor och verkade viktig. Jonas när han blev sur hade han all rätt att bli det i alla fall. Och han förklarade sig. Hon hade ingen anledning alls. Men ett avsnitt återstår att se. Vad kan hon tänkas hitta på åt de andra, tro... 


Se romantiska filmer och upptäck kärleken

Tina - What's love got to with it, en jättebra film som handlar om Tina Turners liv. Hemskt att se, hur hon blev berömd och misshandlad av Ike Turner och att hon till slut i alla fall lyckades ta mod till sig att bryta sig loss från honom. Det är inte bara kärleksöden jag blir känslig av har jag nu förstått. (Har jag blivit vuxen eller? :P) Jag ville helst gå ifrån teven när jag förstod att han skulle göra något hemskt med henne, när hon inte hade sjungit så som han ville, och när hon redan hade blivit bra misshandlad flera gånger tidigare. Och, usch. Jag tänker inte säga något om det. Jag kan inte avgöra om Angela Bassett kör playback av Tina Turner, eller om hon sjunger själv. Men hon gör Tina Turner verkligen bra, jag känner till mer om låtarna än henne själv. Så det var en en överraskning att det korsklipptes från Angela Bassett till Tina Turner i egen person, när de sjöng på What's love got to do with it. Älskar den låten! Mer troligt att det var den som avslutningsvis skulle summera filmen än Simply the best, som också den är bra.

~ Who needs a heart when a heart can be broken? ~

En annan bra film jag såg nu i veckan var Matte söker husse. Jättegullig och kul film med Diane Lane och John Cusack som de sökande två, med hundar som inte ens är deras egna. Väldigt förutsägbart, men helt klart värd att ses. En byggsten i filmen, (som, om den inte hade funnits där, inte hade gjort filmen till det den var), ville jag bara slå på tills jag blev blodig. Det var när hon utan att tänka, känna eller fatta försökte dejta någon som hon inte borde ha gjort, som hon om vore desperat. Hon visste ju (omedvetet) vem han var, men ändå... Det är en skräck jag har; att göra något bara för att. Att vara likgiltig inför vad som än händer, bara göra det för sakens skull, och inte ha några känslor för det. Skulle aldrig sätta mig i en sådan situation, skulle aldrig vilja snarare, för tyvärr kan det.. - eller ska man rättare sagt säga att man är rädd för att det kan hända? Vad gör man då? Provocera fram känslor hos sig, men räcker det? Man måste också aktivt göra något till sin fördel. Visst, det var inget varaktigt det hon gjorde, och det urartade sig bra som de flesta romantiska filmer brukar göra. Bra skådespelar - och hundinsatser :-)

Jag läste något för inte så jätte länge sedan om att romantiska filmer skulle förstöra kärleken, och att det ger både orealistiska och ohälsosamma förväntningar på riktiga förhållanden. Att det inte är bra att se romantiska filmer, för de får en att tro kärlek är mycket större än vad det är. Att kärleken, den stora, inte finns så som den skildras i romantiska filmer. Att det bara finns en perfekt partner, att man på en gång ska förstå varann så bra och får en att tro att man inte behöver jobba på relationen. Och så blir man besviken. Bullshit! säger jag. Varför skulle romantiska filmer förstöra kärleken? Skulle kärlek förstöra kärlek, med andra ord? Tror inte det! Tvärtom! Kärlek föder kärlek. Såklart man är realistisk. Är man två så kräver det att man är två om det. Jag om någon, som flera gånger har lovordat Notting Hill, vet hur kär i kärleken man kan vara. Men inte har det förstört mig på något sätt, tvärtom. Romantiska filmer får en att tro på kärleken. Tycker man tillräckligt mycket om det så att man kan säga att man älskar, vet man att man kan älska, och då vet man att kärleken finns. Drömmer man om det riktigt hårt, och hittar den så vet man. Att antingen den första kärleken är den största. Eller så vet man efter det, att den stora kärleken finns, eller viktigast - att man kan älska. Så varför nöja sig med mindre när man vet att den stora kärleken finns? Visst kan man finna det stora i det lilla, men även det kräver att man är uppmärksam på kärleken. Men det såklart, tror man inte på den så finns den väl inte... Det blir vad man gör det till. För att dra en till klyscha så måste man påstå att det man inte vet lider man heller inte av. Nej, då kanske man inte finner kärleken heller, om man inte vet hur den kan se ut. Och förlorar man den...? Ja, man kanske lider av förlust. Men man vet att kärlek finns, man vet att man kan älska. Nog är det väl bra än att aldrig ha känt något liknande? För kärlek finns! För jag har upplevt den, och vet att jag kan älska. Se en romantisk film, vettja! och upptäck den själva.

Rättvisa är alltid rätt

Det är farligt att vakna gråtandes, hela dagen blir en illa berörd sådan. Så synd att det blev just idag, som jag hade längtat till i en hel vecka. Men det går inte att göra något åt det nu. Äntligen har jag i alla fall gjort något rätt, fastän jag kanske inte ville det. Det är ett av mina nyårslöften som jag haft i tankarna; att bete mig så rätt som möjligt inför mig själv. Så att jag slipper dåligt samvete mot mig själv och smärtan i och med det. Att inte låta mig bli utnyttjad, och att inte tillåta mig att bli sårad av andra. Hur ont det än kan göra gör rättvisan mig ändå något gott. Att vara rättvis mot mig själv, ja, mer kan jag inte råda över. Det går inte att kontrollera smärta. Men mår man verkligen bättre på det viset? Om det visar sig att det går emot ens vilja? Hur kan man vilja!?! när det gör så ont.

Löften inpå det nya året

Jag har funderat lite på nyårslöften, men det har inte känts som att det funnits tid eller ork till att fullfölja dem. Det började med att jag kom på mig själv att inte komma ihåg det gångna årets löften (!) och därför kunde jag heller inte uttala mig om ifall jag lyckats infria dem eller inte. Jag gick tillbaka i bloggen och läste mina egna ord om att jag vid det årsskiftet inte ville ge mig några löften som jag inte kan hålla. Men något jag ville var att i så stor mån som möjligt kunna föra mig med ett mer öppet sinne, att varken vara förhastad eller för eftertänksam. I och med det inte heller fastna i det förflutna eller framtiden. Men det bästa, som jag själv tycker var klokast, var att inte låta vare sig det ena eller andra bli likt ett mantra. För det om något gör att man fastnar. Och visst måste jag säga att det blivit som jag förutspått, utan att jag som sagt tänkt på det. Men dock kan jag erkänna att det varit emot det också. Det året! Det året kommer jag minnas som det när allt vände. När jag sökte till Gotlands folkhögskola, målet var att komma hemifrån. Förhastat tog jag första bästa chans när jag kom in på skrivarlinjen. Men sedan fick jag "en till" chans, när jag kom in på filmlinjen. Jag var tvungen att tänka efter, eller snarare känna efter, vilket nästan ledde till att jag stod kvar med tomma händer. Men med lite ihärdighet så blev allt som det skulle. Det här årets löften? Jag tänker absolut ha samma öppna sinne detta år. Ingen dörr slås igen här, inte! Givetvis har jag mer som jag tänker uppnå med mig själv i år. Men det återstå att se... Läsa, menar jag såklart! Jag tänker inte komma att se, jag ska ha dem i åtanke och nära till hands här snart. Men som det är just nu kan jag inte ge dem och riskera att de flyter ut på hal is.

Uppväckt av mig själv

Äntligen har jag börjat läsa en bok! Jag har knappt haft någon tid under hela hösten sedan jag flyttade till Gotland. Jag började lite smått på en bok, Zahiren av Paulo Coelho, på ditresan till första september. Jag kände inte riktigt att jag kom in i den, då jag dessutom var så nervös och tänkte på annat. Och sedan när jag var där lyckades jag inte ta mig tid att läsa något mer. Det är nu som först som jag börjat läsa på den igen, började om såklart. Som alltid med Paulo Coelho så är det något man vill hylla men som man inte riktigt har makt till att göra. Hans egna ord gör det så bra själv. Genast när jag började läsa kände jag hur något kom upp inom mig, lyste med sin närvaro. Något som jag i och för sig inte trodde att jag hade glömt bort, men som hade legat i det fördolda alltför länge. Min förmåga att läsa, att älska böcker och ord, och min egen röst som väcktes upp från den dvala som jag tyckt mig känt ganska länge, men inte kunnat förstå mig på. På en gång, efter bara ett par sidor, ville jag upp och sätta på datorn för att låta fördämningen rasa, låta mitt sinne få forsa ur mig och leva som en oförutsägbar flod i form av ord, utan att behöva tänka överhuvutaget. Men jag låg kvar, njöt av att äntligen få känna mig levande igen, och att få kommit in i den värld som böcker ger en. Speciellt den som Paulo Coelho ger, så som han ger av sig själv. Zahiren känns nästan som en självbiografi av honom själv, och det som han gjort, det som han är. En författare som uppenbarligen kan älska som få, och som har en otrolig förmåga. Men jag vet inte, han använder sig av den formen i de böcker jag hittills har läst av honom i alla fall. Jag har nu insett att jag en gång kommer vilja ge mig av för att gå den kända Santiago de Compostela - vägen, för att kanske finna mer än det jag finner där jag redan befinner mig.


Så vit som en snö

Så vit som en snö får all min beundran. Den griper tag i en ända inifrån själen. Redan titeln på filmen får en att förundras över den och den lyckas uppnå över förväntan. Poetiskt är det. "Så vit som en snö" kommer från den första versen i en visa. Jag kan inte mycket om poetik, men det kan jag säga att det skulle inte funka lika bra rytmiskt om man skulle ta bort det lilla ordet före snö. Den yttre handlingen handlar om Elsa Andersson, Sveriges första kvinnliga flygare. Filmen baseras på hennes liv och delvis Jacques Werups roman, Den ofullbordade himlen som den i sin tur inspireras av Elsas liv, som även skrev filmmanuset. Jan Troell regisserar. Man får följa hennes liv ur hennes ögon när hon ser tillbaka på sitt liv. Från när hon växte upp på en gård med sin far, två syskon och en styvmor till när hennes bror emigrerar till Amerika och hon själv börjar längta bort och vill börja lära sig att flyga. Från när hon flyger flygplan till att tjäna pengar som fallskärmshopperska. Från att vara en kanske inte fullt så oskuldsfull liten flicka till att gång på gång bli kär. Från att ha drömt och förverkligat sin dröm, till att stanna där. En mycket vacker film som har gått rätt in i hjärtat på mig. Den påminde mig om att jag en gång läst en bok som handlade om en kvinna som redan som barn drömde om att få flyga, Vingar av Danielle Steel. Den glömmer jag aldrig. Jag satt med öppna ögon genom hela filmen, medvetet vaksam. Svindlande foton, miljöer, skådespelarinsatser, action - reactionklipp, scener på och över mark och hur man lyckats med att dölja att man inte visar skådespelare faktiskt vara i luften. Amanda Ooms som Elsa gör det verkligen intressant, och Björn Kjellman som birollsinnehavare har absolut berikat min uppfattning om honom. Det är en större utmaning att göra en biroll än en huvudroll, då det krävs större talang och mindre tid till det. En biroll ska ge en färgklick, ska ha en betydelse eller åtminstone göra något för filmen. Den kommer in och gör sitt och kan när som helst, när den har gjort det den ska, försvinna lika snabbt utan att störa filmen. Björn Kjellman gjorde det med bravur, man kommer ihåg hans karaktär. Även Stina Ekblad som styvmodern och brodern spelad av Shanti Rooney gjorde sin del till filmen. Dramaturgiskt sett ville jag vara lika aktsam över, men det kändes inte som att jag lyckades med det. Jag kom på mig själv flera stunder att jag inte tänkte på det, kanske ville jag inte heller det när det visades vara en så bra film. Jag förlorade mig väl in i filmen. Så måste man granska och syna i sömmarna av det strukturella och dramaturgiska när det är en bra film? Om det ändå visar sig vara en bra film, har det ens då någon betydelse? Är det det som lyckats förtrolla? Eller är det oviktigt? Det som är bra, är bra! Jag tänker inte se det som att den här filmen kan vara en känslolik kopia av det jag har i tankarna av mitt eget, inte heller som att jag kommer göra någon sorts kopia av den befintliga. En inspirationskälla, absolut. Inte ens det, en källa till inspiration.

I skimrande bruddräkt så vit som en snö
står djurtämjarens dotter, en blomstrande mö.
Hon tvingas att giva en främling sin hand
I morgon går färden till främmande land. 


Filmdagbok del 4

1/12 Ensam hemma
-
5/12 Das boot
6/12 - 7/12 Sagan om ringen, Sagan om de två tornen, Sagan om konungens återkomst
-
1212 LasseMajas detektivbyrå - Kameleontens hämnd
13/12 Parfymen
14/12 Flashdance
15/12
16/12 Gremlins
-
20/12 Eagle eye
21/12 Heartbreak Hotel
-
27/12 Yes man, Walk the talk, Drillbit Taylor - Budget bodyguard
28/12 Repmånad
29/12 Sällskapsresan - Snowroller
30/12 Children of the corn
31/12 Notting Hill

Mysteriet på Greveholm - Serie som vi tänkte följa dagsvis men som blev flera avsnitt för varje gång, men utspridda under månaden

Utvärdering 2008

Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?
Ja, flyttade hemifrån.

Höll du några av dina nyårslöften?
Ja

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Nej

Dog någon som stod dig nära?
Nej

Vilka länder besökte du?
Magaluf (Spanien)

Är det något du saknar år 2008 som du vill ha år 2009?
Kärlek?

Vilket datum från 2008 kommer du alltid att minnas?
1 September

Vad var din största framgång år 2008?
Att jag lyckades flytta hemifrån

Största misstaget?
Det har varit flera

Har du varit sjuk eller skadat dig?
Mja

Bästa köpet?
Ett par skor

Vad spenderade du mest pengar på?
Skor, chips

Gjorde någonting dig riktigt glad?
Ja, mycket det senare halvåret 

Vilka sånger kommer alltid påminna dig om år 2008?
Orup - Magaluf, Nationalteatern - Kolla kolla

Var du gladare eller mer ledsen i år jämfört med tidigare år?
Både och

Vad önskar du att du gjort mer?
Varit mer social med resten av skolan än de i min klass

Vad önskar du att du gjort mindre?
Att jag utnyttjat mig själv, gjort mig själv illa genom att tillåta någon annan göra det

Hur tillbringade du julen?
Hemma med famij och släkt olika dagar. Festade med bästa kompisen. 

Blev du kär i år?
Ja, lite grann

Favorit program på TV?
Prison Break, Top Model, Våra bästa år, Project runway, Bonde söker fru

Bästa boken du läste i år?
Vid floden Piedra satte jag mig ned och grät

Största musikaliska upptäckten?
Melissa Horn

Något du önskade dig och fick?
Nej

Något du önskade dig och inte fick?
Nej

Vad gjorde du på din födelsedag 2008?
Gjorde ett ultraljud för att undersöka en knöl i bröstet, bl.a.

Finns det någonting som skulle gjort ditt år bättre?
Det finns det väl alltid, men jag är otroligt glad över hur året har urartat sig ändå

Hur skulle du beskriva din stil år 2008?
Väldigt begränsad det senare halvåret, då jag var tvungen att få mig halva min garderob till Gotland. Annars som vanligt, en sofia - stil

Vad fick dig att må bra?
Att jag fick komma hemifrån ett tag till något som jag drömt om sedan jag var liten. Att jag fick en uppfylld dröm.

Vem saknade du?
Det säger jag inte.

En tanke till er

I natt kunde jag inte somna av rädsla för hur jag skulle känna mig inför den här kvällen, och hur det skulle bli. Att veta att jag skulle komma få vara ensam fick mig att känna mig väldigt ensam, och otroligt ledsen. Känner inte alls många tillräckligt mycket för att bli ihågkommen eller bjuden på förslag. Jag behöver det verkligen inte, men det känns i hjärtat när jag tänker på hur många som är ute den här kvällen eller som ändå sitter ihop med den man älskar. Så nu sitter jag här ikväll, är inte helt själv men känner mig ändå ensam. Lägligt nog gick Notting Hill på teve, och då vet man att jag sitter bänkad. Är det någon film jag aldrig missar är det ju den. Det har jag nämnt flera gånger, vet jag. Den är så fin, så söt, så bäst. Älskar den! Både innehållsmässigt och hur det är upplagt, vilket jag lade extra märke till ikväll. Den är så enkel, men ändå så vacker. Handlar om det som kärlek alltid handlar om, en kille och en tjej som finner något, om så litet, hos varann. Det är i det lilla man finner det stora. Så är det bra musik till också. Passande nog hör jag just nu Nothing at all spelas i bakgrunden från mammas radio som hon har på sitt nattduksbord.

Jag sänder en tanke till alla jag tycker om...
Kanske framförallt till kärleken - den stora!