Manuspilot

Jag har lyft från marken och är redo att bli en manuspilot 8-) Oh, ja! Jag har under sommaren och håller fortfarande på att läsa böcker om skrivande, tekniken bakom memoarskrivande bl.a och hur inspirationen kan komma från olika håll. Hur man håller disciplinen och så vidare ... Men det viktiga är att lika många människor det finns, lika många metoder finns det hur man skriver. Det är en helt personlig och unik grej för varje person, vi är alla olika och vi har våra olika sätt. Men som vid varje konstnärligt yrke finns det en teknik bakom som är värdefullt att lära sig om, som exempelvis målning, att spela teater eller skriva. Men att lära någon att bli en konstnär det är helt omöjligt. Det måste finnas i själen, det måste vara drivkraften. Det som gör att man vill lära sig tekniken. Tekniken är bra att ha om man fastnar, den kan man ta till när man får som vid skrivande skrivkramp. Då finns det metoder och knep att ta sig loss och ur alla olika sorters situationer. Men tekniken kan också förstöra och hämma. Det känner jag ibland, att jag vill lära mig för mycket när jag i själva verket också vet att det är flödet jag måste få fram ur mig. Det är svårt, och paradoxalt. Man måste frigöra arbetet ur både högra och vänstra hjärnhalvan, vara både logisk och kreativ. Inte vara sin egen redaktör med sin inre kritiker. Man måste släppa censuren! Nu kommer jag äntligen få denna "skolning" som jag kallar det i skrivande. Annars har jag väldigt mycket gratis, vilket är resultatet av att jag alltid haft det som intresse. Det är en kurs som inriktar sig på filmmanus (därav namnet Manuspiloterna) vilket är det jag vill komma fram till. Men det är vanskligt att lära sig tekniken, och hur man strukturerar sig i det färdigskrivna, som vår lärare Kurre sade, under tiden som man ska låta flödet komma ur sig, skriva allt som finns att hämta ur sin idé och gå emot det man parallellt lär sig för att kunna få fram det ur sig. Det låter dubbelt, och det här var jättedubbelt att skriva dessutom. Jag nöjer mig med det här så länge. Jag behöver komma igenom boken jag håller på med som handlar om det skönlitterära och det grundläggande skrivandet, dvs språket och det man kanske någonstans har inombords. Som jag känner igen mycket av ser jag när jag läser, men det är bra att bli medveten också. Medveten om det omedvetna men ändå låta det omedvetna få regera ibland - som om man har en inre on - och off knapp. Ha, ja om det bara vore så enkelt ...

En sak med innebörd

Min största skräck och sorg har blivit verklighet. Jag har trott på den förut, och sörjt, aldrig trott att det verkligen skulle bli så på riktigt. Men så har det blivit det, trots allt. Paradoxalt nog mår jag bra, som att det är en lättnad att det på riktigt är så, vilket jag verkligen inte har velat förut. Det var en människa som jag verkligen av djupet i mitt hjärta älskat, en person som jag alltid kommer att bry mig om och som alltid kommer att finnas i en del av mitt hjärta. Har alltid burit med mig det som en symbol, i en fysisk och konkret sak. Men jag kan inte vara bunden till en sak, jag måste vara som en naken duk. Och naken är det jag känner mig nu. Det har varit som ett klädesplagg på mig, som alltid har funnits där och som jag trodde att jag kunde lita på. Jag väljer att låta den falla som det brutna det är, men kan ännu inte släppa det ur min hand. Det är det viktigaste och den mest betydelsefulla ägodel jag har haft. Men en sak är också bara en sak. Det är inte det som är det viktiga, det viktiga är vad som gör det till det den är. Och det är för mig i det här det band som man känner till en människa. Det viktiga är inte att få - det är att ge och veta om sig själv att man kan känna något så starkt till någon, och låta den få veta det för att kunna lita på vänskapen, medmänskligheten som alltid kommer finnas där. Men ibland är det svårt, det kan kräva tid och distans på olika håll för att kunna ge och ta emot igen. Och det kräver ömsesidighet.

När bilden av en själv inte syns

När det ringde på min mobil häromdagen svarade jag inte först, jag satt vid datorn och höll på. Jag klickade snabbt upp eniro och kollade upp nummret, samtidigt som jag missade att svara på samtalet. Precis när ett bekant namn visades på skärmen, började det ringa i hemtelefonen och jag svarade fort för att höra det som jag förstod att jag skulle få höra. Att jag kommit in på manusutbildningen som jag sökte men inte kom in på från början. Det hade varit ett avhopp, och jag var först på listan, yey! Jag sade att jag ville tänka på det, för jag hade verkligen inte förväntat mig att någon skulle hoppa av, ännu mindre att jag hade störst chans att komma med från reservistan, och hade vant mig vid den tanken och accepterat att det är något annat jag ska satsa på just nu. Självklart jublade det inom mig, men samtidigt hotade en sorts rädsla. En rädsla av att det helt plötsligt ändå få den där chansen, som kanske inte kommer tillbaka om jag inte tar den nu. Och varför skulle jag inte ta den, när det är det jag vill? Vill jag det verkligen då? Undrade jag för mig själv. Det blev så verkligt med det som bara varit en dröm, tanke och känsla och som jag inte haft så bra disciplin över i mitt egetarbete. Jag skulle bli tvungen att skriva och bli klar med det under utbildningen, och tänk om mitt manus inte blir så som jag hoppas att det blir? Det var beslutsångest, och ångest från tidigare på morgonen och kvällen innan. Trött i ögon och huvud, kunde jag inte tänka klart och var väldigt rädd och ledsen över att inte känna den stora glädjen och viljan och att det inte kändes helt rätt. Tänk om jag inte klarar av det? Att jag skulle bli tvungen att avbryta för att jag mår för dåligt, så som jag just då mådde riktigt dåligt också. Känslan och bilden av mig själv av att inte klara av det som jag mest av allt vill och drömmer om - det är i alla fall så som jag ser mig och som jag vet att jag ger uppfattningen av inför till och med mig själv - drog ned mig ytterligare i djupet av mig. Hur vet man egentligen? Kan man ge sig själv en bild av att vilja vara nåt som man kanske egentligen inte vill eller är? Jag släppte fram ångesten, grät högt över allt som får mig att känna ilska, besvikelse och ouppskattning. Jag fick smsterapi av allra bästa M, som gav mig synen tillbaka på att det var ångest och bara ångest just där och då och acceptera det. Hon gav mig förslaget att följa med henne och ett par kompisar ut senare på kvällen, för att släppa tankarna på några personer ett tag och vänta med några beslut. Tack älskade M, jag hade inte klarat dagen utan dig! Regnet hade vi klarat oss utan, men blöt av svett blev jag ändå av allt dansande. En välbehövlig tjejkväll som slutade med att jag och M dansade tryckare sista dansen till låten So sick of lovesongs. Oh, ja! Låttexter som handlar om drömmar och att leva, ligger högt upp på min lista nu framöver. Nu sitter jag beredd, psykiskt som fysiskt, att maila kursens huvudlärare och tacka ja.


Smart, Snygg och Singel

Det har varit jobbiga dagar sedan sist. Jag har inte kommit mig för att skriva av mig, snarare tänkt och tolkat en massa saker och haft ångest på grund av även det, när jag såklart inte är i skick att tolka saker och ting på ett positivt sätt för tillfället. Men jag är medveten om det, och kommit till insikt tack vare vissa personer. Men tvivlar desto mer på olika beteenden och vad än vänskap är, fastän jag inte vill det. Men det är guld värt i bättre stunder då jag bara känner mig bra, att jag förtjänar att få det bra vilket leder till att jag vill ha mer av det goda. Jag har dessutom vant mig vid tanken och ändrat min relationsstatus på facebook från komplicerad till singel. Som om man inte finns, om man inte finns på facebook! Ja, jag vet. Jag hatar det. Jag har alltid haft min status som komplicerad just för att det har varit så och känt mig som det, efter att det tog slut mellan mig och min första pojkvän. Ville inte ha någon efter honom, och ville inte påstå att jag var singel eftersom jag inte ville vara tillgänglig. Det är en enorm lättnad att ha kommit hit till den här punkten, att inte känna det komplicerat längre. Jag vet vad jag är, och det är Smart, Snygg och Singel. Jag måste bara känna mig hemmastadd i min egen kropp, komma ikapp mig själv och försöka må så bra så att jag inte kan må bättre - för mig själv, och av mig själv så att jag kan känna mig lika självsäker som jag får det att låta just nu. Jag har varit min egen psykolog den senaste tiden och gått igenom mig själv i mina relationer och kommit fram till en del, som har varit otroligt jobbigt men lärorikt. Jag har kommit igenom det, och har accepterat vissa saker som jag kanske inte har velat kännas vid förut. Vägen är fortfarande lång, men jag går den nu. Jag är på väg, och snart kommer jag.

En dag med Borås djurparks vänner

En varm sommardag stod jag med min hjärtevän i en femtio minuter lång kö för att komma in i Borås djurpark. Men det var det värt, vi fick en bra dag och hann precis hem innan det började regna. Jag var mest förtjust över att gå in i miniparken där man fick klappa grisar och getter, och ville ta ett foto av mitt manliga sällskap tillsamamns med geten då jag har en gullig bild av honom med en get från när han var liten då han sträckte fram handen mot den. Han gjorde det samma den här gången, trodde att det var samma get (naaw) för att den såg likadan ut och jag fick en jättefin bild som jag gärna hade visat upp med den äldre bilden. Men nej, det skulle jag aldrig få av honom när han till och med tvingade ta bort den för att kunna ha den av bara eget bruk :( Men vad gör man inte ... Själv bjuder jag på en bild med mig själv och geten, direkt efter att den hade stångat mig. Ja, det är sant. Jag ville ju ha ett bra närbildsporträtt med den, men den var inte lika välvilligt inställd och slängde med huvudet mot mig så att jag fick en rejäl stöt mot tinningen så att det gjorde ont minst en halvtimme efteråt. Tog inte kort på alla små djur, men vad som ömmade i mitt hjärta var att få höra mitt manliga sällskap säga om små söta kycklingar att de var gulliga när han själv är en macho-kille. Men jag vet att han är en äkta djurvän, mer djurvän än människomän, som är en del som jag ändå gillar och uppskattar hos honom även om jag får mer ogillande. Speciellt när jag hade tagit upp och pussat på en groda och som jag inte hann ta ned till marken innan den hoppade och ramlade ned från handen på mig. Den var pytteliten, men det var väl ett högt fall och den landade inte så bra. Men den klarade sig, även jag tyckte ju synd om den och det var ju inte direkt min mening. Men jag fick en i alla fall halv timmes surande från honom då.

   

Jag och skogens konung

 


 

Haha, love penguins!

 

  


 

 
  

Finaste och den största elefanten vilade sin snabel och visade verkligen upp sin personlighet inför alla som gick ovanför, som såklart stannade till och häpnades över hur nyfiken den var. Den hälsade så artigt på alla som stod och ville få en skymt av honom, så att han gick längs hela sidan och lade sin långa nos så att alla som ville kunde fotografera honom. Lite trötta, men vänliga ögon hade den väl gamla mannen i denna stora skepnad. Elefanter är fantastiska djur, mitt favoritdjur när jag var liten.

  

Ja, hallå på dig med fru struts! Märkliga djur, båda två. Gigantisk kropp med en längre hals i proportion än vad giraffer har, och så ett pyttelitet huvud med två stora ögon. Det skulle inte se konstigare ut om den hade bara ett enda stort öga, haha. Och pelikaner sen! Deras näbb är den fulaste av alla, enligt mig. 

 


Älska giraffer!
Deras långa fina hals, dess fina mönster i färgerna de bär och små söta öron och med två små horn i mitten till och med. När de tuggar maler käkarna så att det undre bettet roterar så kul, och de smala benen låter dem se så smidiga och vackra ut. Men det ser lite läskigt ut också, så som de vinglar fram och som det verkar att de kan brytas av ganska lätt. Jättefina! Det är en smart idé att ha dessa savanndjur i ett och samma område, så att de kan mötas och ha så stor yta som möjligt. Vi såg en elefantunge möta en av girafferna, och en av dem blev tvungen att backa då den andre gick fram emot den. Vi satt och väntade på att det skulle hända igen, men djuren verkade ha lärt sig att göra revir och stanna kvar gruppvis i sina arter.   

  


Magdala

Hon är en riktig buskatt vår allas (familjens) Magdala, och rovdjur. Hon älskar att fånga råttor och fåglar och leka med dem, men hon fattar ju inte att de dör och inte kan röra sig när hon hugger tänderna i dem. Och då förstörs ju leken i sig. Så det är en lite onödig sport som hon utövar, kan jag tycka. 

Riktig vilding, hon älskar nog Åland lika mycket som jag

  

 Och så här ser hon ut när hon har tagit sin eftermiddagslur!


 Hon njöt nog av det välansade stenpartiet som kom fram, som morfar klippte bort med en grästrimmer. En sådan tjusig bild kan man ju inte undgå att knäppa! Sedan hoppade hon upp på den väl varma stenen som hade gassat i solljus hela dagen, och njöt av de sista soltimmarna innan kvällningen.






Snutt! ♥




En mycket väl poserande modell för att vara en katt, må jag säga! Underbara! Jag kan inte låta bli att le med kärlek mot henne varje gång jag ser henne. Se den vita hakan som hon älskar att bli klappad på, och hon verkligen höjer huvudet så högt hon kan när hon njuter av beröringen för att man ska fortsätta. Kan man låta bli ...






Eftermiddagssolen lyser och hon har väl allt ett hum om vad hon gör när hon stramar upp sig som en riktig diva!

Det är Magdala det!

 


Flyende känslor

Hur kan något psykiskt och abstrakt kännas så rätt,
när det fysiskt och konkret känns fel?
Och hur kan det fysiska och konkreta kännas så rätt på ett håll,
när det abstrakta men ogripbara känns mer rätt?