Captain Marvel

Captain Marvel

Regi: Anna Boden, Ryan Fleck
Manus: Anna Boden, Ryan Fleck, Genewa Robertson-Dworet
Skådespelare: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Jude Law, Ben Mendelsohn, Annette Benning m.fl.

Det här är den tjugoförsta filmen i ordningen av Marvel Cinematic Universe med den första kvinnliga huvudrollen. Captain Marvel, eller Vers som hon heter, jobbar för rasen Krees militär och blir kidnappad av fienden Skrull. Hon lyckas fly ifrån dem och de hamnar alla på jorden. Året är 1995 och hon har fått sina superkrafter från kree-folket när de räddade och sedan övade upp henne med hjälp av Högsta Intelligensen. Vi får återigen träffa Fury (L. Jackson) och föryngringen av honom är animationsmagi på hög nivå. Känslorna till Captain Marvel var kluvna, de gick från att känna att det var en medelmåttig hjälte till asgrym, sedan sjönk dem igen när det blev för mycket och hon nästan blev övermänsklig. Men det jämnade ut sig igen till att hon helt enkelt är en av de coolaste i gänget. Jag gillar temat att hon behöver minnas och hitta tillbaka till sig själv och att kraften hon har ligger i det, i hennes överjag som jag tolkar det. Att vara i sin kraft, har fått en mycket större innebörd och jag antar att det också är det man vill säga med filmen, att lyssna på sin kvinnliga sida även om det inte heller behöver tolkas så med tanke på genren. Samspelet mellan henne och Fury är som man vill ha det, och filmens stora behållning är katten Goose. Det håller nog Fury också med om. (Det visste jag inte innan jag tog bilden.) 
I en post-credit scen får man som vanligt se vad som väntar i nästkommande film, och det är ingen mindre än Avengers: Endgame. Inom parantes väntar jag med spänning efter att ha sett Avengers: Infinity war för bara en månad sen och sluppit den långa väntan som alla Marvel-fans har haft. Och det var efter biopremiären av den som jag blev övertygad om att börja se alla filmerna. Till min pojkväns stora förtret bestämde jag mig för det efter att han avslöjat vad som hände i slutet av den, och det var nog helt enkelt därför ;) 

(null)


Wreck it Ralph 2 eller Röjar-Ralf kraschar internet

Ralph Breaks the Internet

Regi: Phil Johnston, Rich Moore

Manus: Phil Jonston, Pamela Ribon, Rich Moore, Jim Reardon, Josie Trinidad, Kelly Younger

Röster: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot m.fl.


Det här är uppföljaren till den första filmen om Röjarralf från 2012. I denna film träffar vi honom och hans bästa vän Vanilja von Sockertopp igen som hänger ihop i vått och torrt. Hon är racerförare i sitt spel Sockerkick och tycker att det börjar bli för tråkigt då hon kan alla banor och genvägar i det. Ralf kommer då in i hennes spel och gör en ny väg åt henne där hon kan köra fritt, vilket leder till att arkadspelets ratt går sönder. När spelhallens ägare inte har råd att köpa en ny ratt blir han tvungen att koppla ur spelet, och Vanilja och alla andra figurer i spelet blir hemlösa och utan arbete. Då wifi precis har installerats i hallen tar nyfikenheten överhand och Ralf och Vanilja beslutar sig för att ta sig ut på internet och köpa den på eBay själva. Men när de inser vad pengar är i den riktiga världen och hur mycket det innebär, får de bråttom att hinna tjäna summan innan budgivningen går ut så att de inte förlorar den och riskerar racerspelets framtid.  


Filmen kretsar, i ordets rätta bemärkelse, kring dessa tu i spelvärlden. Det är underhållning för inte bara barn när man ser de bästa vännerna rutscha genom sladdar och sväva genom wifi i små flygmaskiner till rätt "hem"sida och när man får en aha-upplevelse av vad som kanske egentligen händer när man blir irriterad på sin dator eller internet när det inte funkar som det ska. Vänskapen mellan dem är den röda tråden genom filmen men även om att hitta sin dröm och att kunna stå på egna ben. Speciellt kul är det att få se alla tidigare disneyprinsessor i ett och samma rum med sin originalröster, de skådespelare som fortfarande lever. Kontentan: var snäll mot inte bara dig själv utan också din dator. Höjdpunkten: När min pojkvän klagade på en scen som var med i trailern men inte i filmen, och som blev bokstavligt talat knäppt på nosen av den sista scenen efter eftertexterna.


(null) 



Slutet

Slutet av Mats Strandberg
Simon är 17 år och går i gymnasiet. Han har ett helt vanligt liv, har tjej och bor med sina två mammor. Men världen har fått ett utgångsdatum. En komet, Foxworth är på väg och de sista beräkningarna är gjorda - den kommer träffa jorden. Vad gör man den sista tiden när man vet att allt man känner till kommer försvinna? Vem eller vilka vill man vara med in i det sista?
Dessa frågor ställs inte bara Simon och hans närmaste inför, utan hela världen. Det blir kaos, brottsligheten ökar och konsekvenser uteblir. Många struntar i jobb och skola och festar istället dygnet runt. Amerikas president säger i sitt tal om att stanna hemma med sina nära och kära. Men alla har sina egna slutgilitga val, den man vill vara med kanske inte vill vara med en tillbaka. Simon blir dessutom oskyldigt anklagad för ett brott som påverkar hela hans liv. Han tar bokstavligen upp kampen mot tiden för att inte bara rentvå sig själv, utan även hitta den skyldiga.
 
Det här är en intensiv bladvändare som räknar ned veckorna och dagarna som är kvar. Mellan kapitlena om Simons liv skriver Lucinda i TellUs-appen som ska spara blogginlägg till en fiktiv läsare i hopp om att utomjordiskt liv kommer kunna ta emot och hand om det i framtiden. Lucinda själv är sjuk i cancer och döden har varit en nära realitet för henne under en längre period. Att veta att jorden kommer gå under medan man själv är döende är en intressant vinkling och för tankarna till filmen Melancholia där huvudpersonen som har depression har lättast för planetkraschen som väntar jorden för dem. Frågan vad man skulle göra om man bara har en kort tid kvar att leva har nog gått genom alla människors tankar. Men det är nog svårt att veta exakt förrän man verkligen är där, och inte riktigt samma sak som att göra det man verkligen vill i livet. Fastän man läser om karaktärernas ångest har man ett litet hopp om en tvist av något slag. Strandberg är riktigt bra på spänning och karaktärer, och som i både Färjan och Hemmet lämnas man av viljan av att läsa en fortsättning. Älskar att titeln är tjock och självlysande, speciellt när man lägger ihop den på nattduksbordet för sista gången ... 

(null)

(null)



Filmdagbok del 125

1/2 Hours 5/10
6/2 The favourite 7/10, Ralph Breaks the Internet 7/10
13/2 If Beale street could talk 7/10, Aniara 5/10
14/2 Eld och lågor 5/10
15/2 Farbror Joakim och knattarna i jakten på den försvunna lampan 8/10, The finest hours 5/10
16/2 Jason Bourne 7/10
17/2 Avengers: Infinity war 7/10
18/2 Mirai no mirai 4/10
21/2 Vice 7/10
22/2 Jurassic Park 9/10
23/2 Bohemian Raphsody 7/10
24/2 Roma 5/10, Spiderman into the spider-verse 8/10
25/2 Coco 9/10