Åttiotalstakter

Jag lever definitivt i fel tidsålder. Jag skulle ha levt på åttiotalet istället för att födas då. Hade mycket hellre varit ungdom då med håret minst en meter ut från huvudet och få dansa till åttiotalets takter. Men icke. Lika synd är att Linda nyss röstades ut, vilket hon inte borde ha gjort. Hon har gjort bättre ifrån sig än vad Tony har och jag tycker dessutom mer synd om da Silva snyggingen. Hade hoppats på honom och Tobias, som dansar med Tina, i final. Tina kommer vinna..

Blodbad

Ja, jag stod som bäst och fixade mig till natten, nyss uppstigen från badet när jag märkte att jag stod i en blodpöl mitt över den vita badrumsmattan. Iiiih! Det hade blivit ett större hack än jag trodde när jag slant med rakhyveln mitt över den tunnaste huden, precis ovanför hälen där man vrider vristen. Snabbt ned och sätta på plåster över det onda i bara handduken, som då inte var prioritet nummer ett att hålla koll på. Jag hoppas att inga grannar var uppe i husen mittemot då de skulle ha sett ett upptänt kök där en tjej står med ena foten i vädret - lyckligvis med ryggen vänd mot fönsterväggen. Dessutom fastnar inte plåstret ordentligt eftersom foten ömsom sträcks ömsom böjs när man går. Förhoppningsvis har det slutat blöda så att inte sängkläderna förstörs. Det var min akilleshäl, det..

SOS

Jag drunknar i min egen blogg. Jag skämtar inte. Jag skummar igenom hela bloggen för att finna sådant som jag kan plocka ut och använda som material till ett textprov som man måste skicka med till en utbildning. Jag trodde att det kunde vara något när jag igår hade påtat ihop fem sidor av text. Det var lite allt möjligt, mitt allra första inlägg och lite annat som visar lite av det som finns i min blogg. Men nu är jag osäker. Tycker inte alls att det blir bra, och tror att det kanske blir för personligt och stör mig på att det var "då" jag skrev det och inte nu. Samtidigt som det bara är skrivet i nuform. Vet inte vad jag ska göra, hur jag ska göra, vad jag ska leta upp och framförallt vad det är jag letar efter.

Förlåtelse

Vad är ett förlåt? Ett ord vilket som helst, men ändå inte. Det är inget man säger utan att ha en tanke bakom, annars skulle det inte existera. Man måste mena det när man säger förlåt, annars är det ju inget förlåt. Eller? Kan man ta det för lättvindligt, eller kan man luras av ordet så att man inte lyssnar på det? Det kanske är just det som är det svåra/lätta; att man inte tar det för vad det ges och bara för vad det är. Oavsett om det menas eller inte har ju ändå ordet en styrka i att finnas till för vad det står för. Likaså kan man förmodligen känna mycket mer än man kan uttrycka och tycka att man vill säga förlåt fastän man inte säger det. Varför ska förlåtelse vara så svårt att erkänna? Svårt för den som ska säga det och för den som vill ha den. Vad ska man göra när man vet att ett förlåt inte räcker? När man vet att det inte gör någon skillnad från gång till gång när det åter upprepas och när man vet att man inte orkar mer? När man ändå vet att det enda man vill ha är en riktigt menad förlåtelse..?

Förlåta: uttrycka att man inte (längre) är ond lr ledsen på den som gjort en själv illa, tillge, ursäka, överse med; Förlåt! (äv.) jag är ledsen att jag besvärar, jag hörde tyvärr inte
(Enligt Bonniers Svenska ordbok den åttonde reviderade upplagan)

Jag trodde att det var tvärtom, att man uttrycker ånger för att man gjort någon illa osv. För att göra det mer konkret och förståeligt tänk på Jesus och hans otroliga förmåga att förlåta människorna som torterade och korsfäste honom. Men det handlade alltså bara om han själv och hans ogenomträngliga godhet som inte tyckte/tänkte/kände illa om någon trots den smärta han utsattes för. Så varför agerade dessa människor som hatade honom och lät sina känslor styra över deras handlingar? Skulle lika stor förlåtelse från deras sida ha gjort dem goda?

Räcker det med förlåtelse för att bli av med sina känslor för den utpekade? De tycker ju uppenbarligen så illa om denne att man visar det genom slag, hån och ja till och med bara ord ibland för att såra.

Förlåtelse handlar alltså bara om den egna personen och inte den andre?  Att man ska förlåta sig själv utifrån vad andra gör och det de känner mot en? Att släppa känslor som att vara ledsen, känna sig kränkt eller hysa agg mot denna person? Att faktiskt låta sig bli sårad? Vad har då ordet för betydelse om det inte är ett ord man ska säga till andra utan istället är ett sätt att hantera känslor?

Men hur ska då utövarna kunna förlåta om den motsatte parten inte har något med saken att göra och inte har några känslor med? Allt Jeus ustrålade var ju godhet. Vad ska då de ha överseende med om det inte finns någonting? Behövs det verkligen ondska, smärta för att kunna förlåta? Något som jag också trodde tvärtom, att när man ser godhet får svårt att se sin egen och inte tror sig förtjäna förlåtelse.

Vad är det då att bli förlåten? Att få tillåtelse att inte behöva lida mer?
Förlåtelse handlar alltså inte om att be om det, utan att ge det.
 
Det är ironiskt att förlåtelsens dygd ligger i att låta sig bli sårad utan att känna när den enbart existerar ur känslor, egna eller andras.

Vill inte drömma

Drömmer man att man plågas av en flugsvärm kommer man drabbas av en förlust, som förorsakas av någon man verkligen litat på. Surrar de mest omkring utan att landa kommer förlusten inte att bli lika kännbar eftersom man blir misstänksam och lyckas förhindra en katastrof. Drömmer man att man ser en präst väntar en svår besvikelse. Om en kvinna drömmer att hon bär ett dyrbart halsband betyder det att hon kommer få mer pengar än kärlek i sitt äktenskap. Går det sönder är det ännu värre, det betyder att hon till slut ska bli både fattig och försummad. Drömmer man att man ser en brottsling bli pryglad betyder det att någon du älskar ska drabbas av ett straff.

En präst, en fluga och ett halsband - ja det är lite av det som präglade mina drömmar inatt. Inte kul att slå upp och få veta symboliken av dessa som dessutom har sammanhängande betydelser. Dock drömde jag inte om att halsbandet gick sönder, det var någon som skulle få det, jag eller någon annan men som inte var närvarande. Istället slängdes det i ett hörn av en blomrabatt bakom en papperskorg. Vad nu det kan betyda? Hur ska man veta vem man är i förhållande till det man drömmer? Är man en betraktare, huvudpersonen i dramat eller bara en medspelare? När jag träffade prästen var jag en medspelare till en kille som ändrades till olika personer jag känner och som blev utsatt för blodig prygel. Vi trodde att vi hade kommit in i återvändsgränd och halvvägs tillbaka möttes vi av våra fiender. Lyckligtvis kom då dennna präst från en osynlig port från våra ögon och ville att vi skulle vara med i en gudstjänst och be om förlåtelse för våra gärningar. Däremot var jag själv huvudperson när jag drömde om närhet till, också här en person som bytte identitet, och när flugor flög omkring och irriterade mig. Spelar det någon roll vem man är då? Det är ju ändå mina egna drömmar, de kommer ju från mig. De måste ju betyda för mig iallafall - men varför kan då betydelsen stå som olika för olika symboler? När man drömmer om personer står även de för något. De symboliserar ofta, men behöver inte alltid en aspekt av sig själv. Ja, annars skulle man väl inte drömma om dem? De spelas ju upp framför mig för att jag känner och tänker något som de har, i drömmen i alla fall. Det är jag själv i andra kläder, karaktärsdrag, attityder, självbilder osv... Det borde förstås bero på hur stor betydelse de har i drömmen ifråga.


Melodiöst

BWO var självklar vinnare, men varför i hela friden gick Frida vidare??? Det fattade man väl att Patrik Isaksson skulle till globen, men icke. Fattar ingenting. Det kan bara inte finnas så många barn som har så mycket makt att rösta vidare Frida. Jag förstår inte. Och Ainbusk sen.. Varför står Josefin Nilsson som frontalfigur när hon inte kan sjunga?? Therese såg ut som en isländsk älva som förmodligen kommer segra över Suzzie och Idol-Ola kommer vinna över Cacarola i andra chansen. Den sista delfinalen kommer det verkligen bråkas om de sista platserna då den kommer innehålla inga mindre än Charlotte Perelli, Niklas Strömstedt, Linda Bengtzing och Nordman. Plus fyra bidrag till, men dessa verkar väl ganska givna..?


Att låta sig utnyttjas

När man vet att alla förutom en själv har någon. När de är tillsammans medan man själv är ensam. Man får inte komma in, stängs utanför. De försöker sedan överyga en om att det var då och att det i nuet som är det viktiga då man är med för en liten stund. Man vet att det kommer hända igen, men man vill så gärna vara med så att man med alla medel försöker låta bli att känna sig så man känner sig. Man vill så gärna vara med att man låter sig utnyttjas. Låter sig få vara med bara någon gång ibland. Låter sig vara en extraåtgärd, ett andrahandsval. Alltid på andras villkor - själv finns man ju alltid där beredd. Man tror att det räcker så. Man tror att man inte duger bättre. Att man inte är värd bättre och börjar ifrågasätta sin värdighet som person, människa och snart sin egen existens.


Månen gör oss galna

Nu är jag inte lika arg och besviken längre. Inte på mig själv i varje fall. Men det kanske inte var moln över hela Sverige? Hur som helst hade jag velat se månförmörkelsen. Jag får väl vänta till den 21 mars höll jag på att säga, men december ska det vara år 2010, då det tydligen ska infalla igen. Bara det inte är molnigt så... På tal om det drömde jag om nattligt bad i 24 grader varmt vatten, nu på morgonen innan jag vaknade. Jag simmade med människor som jag inte såg ansikten på, men som jag ändå visste vilka det var. När jag kom upp till vattenytan väntade någon på mig, en svart kvinna, närmare bestämt Grace Jones som jag skulle filmas med i en lesbisk kyssscen under månens sken. Nej, jag hittar inte på. Hur kan man komma på något sådant, än värre men iallafall mer logiskt drömma om det? 


Behöver en frisör

Fan! Hur dum får man vara?? Jag vet ju att mamma inte kan klippa mig. Hon påstår sig kunna det, och jag tillåter henne sätta saxen i håret på mig. Men det blir allt annat än bra. Varför gjorde jag det? Jag vill ha tillbaka mitt hår! Det var bra innan, bara topparna var slitna. Trodde ju att hon kunde göra något så litet som att toppa. Men istället blir det stort, är tvärtemot än vad jag sade. Det slutar väl med att jag går till frisören i alla fall, fastän det är just det jag försöker undvika genom att mamma klipper istället. Varför lär jag mig aldrig? Fast jag blir alltid arg hos frisören också. Det blir alltid mer än vad man väntat sig att det skulle bli. En för stor del av mig klipps bort, och antingen är det för mycket eller lite skuret. Bäst är min bästa kompis. Med henne kan man sittta hur länge som helst men ändå inte eftersom det går så fort. Hon vet exakt vad jag menar, nästan i alla fall, då kan man ju ändå säga hela tiden hur man vill att hon ska göra. Ingen annan litar jag så mycket på som henne när det gäller mitt hår. Håret är ändå det viktigaste - måste det vara viktigaste kroppsdelen (om det kan räknas som en kroppsdel) som jag är mest mån om. Och nu ser det inte klokt ut - som hon skulle säga - det ser ut som en mössa. Jag hatar när det är avklippt rakt av, för tvärt skuret (om det inte måste vara så för en speciell frisyr) och etapper. Är det uppklippt ska det inte synas, och det är precis vad det gör nu i mitt hår. Det bästa man kan göra av det är väl att klippa av det helt uppp till det uppklippta så att "mössan" försvinner. Snyft! Jag som höll på att spara det. Och detta är ingen mardröm, det är verkligt. Det får mig verkligen att inse att jag inte är vid mina sinnes fulla bruk. Jag kommer ihåg att jag hade hår ner till rumpan när jag var liten. Pappa tvingade mamma klippa av det en gång. Min mormor var med. "Ska du verklgien kliippa av dig ditt prinsesshår?" kommer jag ihåg att hon sade. Det gjorde mig varken eller faktiskt, jag var väl för liten för att bry mig. Mamma tyckte väl bäst om det som det var då. Alltid hade jag en tjock fläta på ryggen, eller så brukade jag krusa till det genom att sova på många små flätor natten från torsdag till fredag så att man var fin på fredagen. Lika långt ner till midjan hade jag för några år sedan under gymnasiet. En kompis somville klippa mig fick klippa till min lugg en gång, men det borde hon ha fattat inte fungerade på mitt hår. Den var en pina, ett big mistake. Jag klippte mig i och för sig ganska radikalt i början av ettan, då benan förflyttades till andra sidan än jag var van vid ochsom bildade en stor tjock snedlugg som knappt kunde kallas lugg. Därför så bra, när jag väl hade gjort mig bekant med med min nya frisyr. När frisören var klar gick jag snabbt därifrån på dåligt humör och mamma fick betala "eländet". Sedan måste det ha växt bort - för den frisyren såg jag aldrig på något skolfoto. Jag måste ha varit den som förändrades minst under de tre åren. Alltid långt och blont medan andra klippe och färgde hejvilt. Jag är den jag är. Visst tycker jag om förändring (till viss del i alla fall) men trivs jag med något håller jag mig till det.

King Kong, finaste kärleksfilmen

Det var andra gången jag såg filmen igår. Så bra, så fin. Så sorglig! Otroligt hur man kan trickfilma blicken hos Kong när han ser på henne. Hur han fnyser åt hennes försök att underhålla honom, tittar bort och sedan börjar skratta när han börjar leka med henne. Vilken respekt han måste ha när han faktiskt låter bli henne när hon säger nej. Arg blir han och vet inte vad han ska göra eller vart han ska ta vägen, men ändå. Så gulligt. Även blicken hos honom när han förstår att hon tyr sig till honom när hon jagas av dinosaurier. Är man stor och stark ska man vara snäll. Kul att se när han dödar en dinosaurie genom att bända isär käken på den och sedan leker lite tafatt med den. Haha så härligt. Jag har en viss äckelförtjusning för sådant där, att dra isär. Jag lekte med ett skärsår på det viset en gång, tänker inte utveckla mitt sjuka begär - men som sagt, det får mig att vilja tugga hårt på någonting. Åter till King Kong, hans vädjande ögon som tittar på henne när han somnar av kloroform, när hon somnar i hans hand och när han mot slutet sitter uppe på toppen av en skyskrapa och tar sig för hjärtat för att visa att han tycker att det är vackert - ja, hela filmen är vacker. Vill ha en riktig björn/apkram av honom!


Press

Pressen lägger sig tung över mina axlar och får det att spänna och värka. Massage kan få det att släppa för en liten stund, men sedan tynger det ned igen, tvingar mig att hålla mig uppe trots att det är tungt. Helst vill jag lägga mig ned, men gör jag det tror jag att jag dör. Hur länge kan man orka sig uppe om man inte har någonting kvar? Hur kan man fortfarande vara upprätt när allt man tror sig ha är ingenting? När man förlorat ännu en gång? Hur kan man vara så dum att man tyr sig till just det man inte vill komma nära igen? Sitt eget fel? Om man vill en sak men får en annan borde det inte vara ens eget fel. Man har ju inte bett om det själv. Men hur kan man protestera när man vet att man egentligen vill ha det man får? Får man, tar man. När det ännu inte blivit ett krav är det inte lika självklart att ge tillbaka. Det man ger får man tillbaka, förhoppnignsvis. Men är det något man får och inte kan ge tillbaka, drabbas man av dåligt samvete. Man får då dåligt samvete på grund av det, eftersom man vet att man vill ge mer än det man kan och har att ge. Plötsligt har det blivit ens eget fel, eller? Varför annars så svårt, fast varför så obegriplgt.. ?


Att älska är att låta sig bli älskad

Sannerligen är det så att liksom vatten i en kupad hand kan man inte hålla fast kärleken. Ta upp vatten i dina händer och se din spegelbild. Det som är du är hela din älskades värld. Knyter du ihop händerna kommer du märka hur vattnet sipprar ut i handens fåror och lämnar dem kvar, våta av sorg, av det som gått förlorat. Hur kan du vara så dum, när du vet att du hade det hos dig - där i dina egna händer? Din rädsla har blivit verklighet, och du kan inte få tillbaka det. Lycklig kan du vara om kärleken vill sig till hos dig, och bara dig. Låt den då få det - håll den, låt dig älskas.


Idioti och humor

Vad fan händer?!? Det skulle ju vara tvärtom, Ola och Carola&Andreas som finalister till globen och de andra vidare till andra chansen. Visst, jag tyckte om Sanna Nielsen till viss del. Men att veta att hon själv tycker sig vara en svensk Celine Dion får mig att spy galla över henne. Hon kommer absolut inte upp till den nivån. Det enda hon gör är att på alla sätt efterlikna Celine genom både sång och gester. Varför förädlar hon inte egen personlighet i sin ton? Carola och Andreas borde definitivt gått vidare tillsammans med Ola. Han är ju självklar tjejfavorit och de andra två passar jättebra ihop, både sång - och utseendemässigt. De skulle verkligen kunna vara syskon. Tvillingarnas låt var ganska bra, men deras röster kunde jag inte lyssna på en andra gång. Istället sitter jag här och antar att de andra två kommer ta de sista platserna till globen. Carola och Andreas borde kunna vinna allt, om inte Perelli har en minst lika bra låt. Riktigt läskigt var det när kebabpizzan höll på att gå vidare. Hur tänker man? Värre än Polen som ställde upp med foliehattar på huvudet förra året. Det bästa var ändå Björn Gustavsson när han skulle flyga iväg - - - Roligaste på länge! =D


Förtjusningens dans

Mi skulle lätt ha åkt ut före Herrey, han är ju dansare. Fick ju till och med full pott för inte så länge sen. Trodde att han skulle gå mycket längre tillsammans med Linda och Tina. Jag hoppas på Tina. Men visst ser hon lite stor ut, fastän hennes långa smala ben? Större armar och överkropp än benen, konstigt. Bra på att dansa är hon i alla fall. Det med Tobias hjälp såklart. Bara han förtjänar att vinna, han ser ju bara för söt ut när han är lycklig med sina stora ögon. Tycker också att Daniel Da Silva förtjänar att vinna, men tycker inte om Linda lika mycket. Cecilia vann ju ändå förra året med Martin. Så hon får gå hem och trösta sig med sin hunk. Grr, både grymt snygg och gullig på samma gång. Det är något speciellt med det. Vissa ses snygga och andra gulliga, men att vara både och är få förunnade. Och det har jag haft, mohaha.. släng er i väggen tjejer!


En puss på munnen

Ja, jag fick det till slut, en timme innan gårdagen skulle förvandlas till en ny, vanlig dag. Försiktig och ömsint var den, inte alls så blött som det kan bli. Så snäll, fin och öppenhjärtig. Tryggt lade den sig till rätta och njöt av att bli kliad på magen. Oskyldiga och kravlösa som vi var kände vi inget behov av att tillfredsställa mer än att veta att vi båda var trygga i varandras sällskap. Att man kan känna så mycket ur något som inte ens finns. I nuets trygghet blir vi alla extatiska..


10 röda rosor

En bukett med tio röda rosor kom hem med bud till oss idag. Adresserad till mamma från given avsändare. Hade jag fått bestämma skulle det vara annorlunda. Från anonym till mig. Varför har aldrig jag fått någon ros på en alla hjärtans dag? I skolan kunde man ju köpa och sända anonymt om man ville det. Inte ens en svart ros fick jag. Var jag inte tillräckligt söt? Jag borde ha skickat en ros till mig själv...


När ska man säga att man älskar?

Så när säga jag älskar dig till någon? Kan man säga det redan i eros, kärleken som aldrig mognar? Eller måste man vänta tills man känner den riktigt stora kärleken som nästan gör en galen, agape? Varför vara nöjd med den lilla kärleken när man kan få den stora? Eller kan man verkligen det..? Om man funnit att man älskar någon måste man kunna säga det också. Kanske måste man först säga det tyst för sig själv, så att man får det sagt för sig så att man förstår att man faktiskt älskar oavsett hur mycket man försöker förneka det. Varför förneka kärleken? Kan man acceptera den lilla kärleken eller är man så insnöad på den stora att man ser förbi den lilla? Visst växer kärlek. Från eros till filos, och förhoppningsvis till agape om kärleken är god. Om den inte vill sig till kan den vara förödande. Hemskt är när den är både god och ond från olika håll. Hur ska man veta vad som är det rätta? Kärlek från olika håll ska inte slita itu, det borde snarare ge en större bredd på den. När ska man då säga? När man verkligen menar det - att älska vet man när man gör. Det kan bara kännas.

Kärlek

Störst av allt är kärleken. Vad är kärlek? Den finns till i många former. Filos är kärleken i form av vänskap, utan någon som helst erotisk eller sexuell underton. Eros däremot är den romantiska, lidelsefulla kärleken som säger sig självt att erotiken är dominerande. Kärleken mellan två människor. Det är den vackra kärleken, så länge den hämtar kraft från de älskande två tillsammans och inte hämmar och får en att tro att ens kärlek försvinner i och med det man offrar för den man älskar. Libido är den kroppsligt fysiska kärleken, vår könsdrift. Dess motsats är thanatos, den aggression och självdestruktivitet som man vänder ut mot andra. Agape är den fullständiga, ovillkorslösa kärleken. Den som man känner inifrån hjärtat ända ut på huden. Den är självutgivande, gör en sårbar och utsatt, men dock så inte när inget annat spelar någon roll när man vet att man älskar. Ingen sexuell underton - andlig kärlek. Kan isolera en om man inte är tillräckligt entusiastisk. Den borde ändå göra en euforisk nog att vilja älska ännu mer. Den är förutsättningslös och spontan, endast givande.


Spring, du brud

Vad är det för någon ny metod att visa ett paustecken mitt i filmen för att ha reklam? Tack och lov är det bara på femman, än så länge i alla fall. Passar på att skriva lite under tiden. Julia Roberts alias Maggie har precis sprungit ifrån sitt sista bröllop för filmen. Richard Gere springer efter FedEx bilen som hon hoppade på och fick åka med. Så fint! Undrar om någon någonsin kommer springa efter mig ... Kommer knappt ihåg hur den slutar trots att jag sett filmen några gånger, inte lika många gånger som Pretty Woman dock. Den tål att ses på flera gånger än den här. Det är en riktig askungesaga, den. Innan jag ser slutet nu - gissar jag på att de gifter sig bara de två ensamma på ett ställe som blir bara deras. Omöjlig gissning? ;) Hur skulle man själv göra? Jag är klassisk av mig; tänker mig kyrka, många människor och den snyggaste klänningen. Men självklart kan man ju tänka sig ett litet gulligt bröllop på en strand någonstans eller något liknande. Det är ju ändå ett gemensamt beslut som avgör.


Melodifrossa

Nu har schlagernörden i mig väckts till liv må jag säga. Kul att den yngsta och den äldsta gick vidare, de som jag dessutom hejade på. Jag försökte ringa på killen som sjöng Lullaby men det var upptaget hela tiden. Varför gick inte han vidare till andra chansen? Och varför ställer The poodles upp med E-type i släptåg? De har ju inte ens samma musikstil. Det var ju helt klart en låt för The poodles, lät nästan som Night of passion som de sjöng senast de var med. Men vad gör E-type på scenen? Det enda han gör är att skaka på sitt långa hår och få det att se ut som om han sjunger fastän han knappt hörs. Värdelöst. Likaså Alla mina gamla ex, hur tänker man när man ställer upp i melodifestivalen med en sådan låt? Suzzie Tapper tyckte jag hade för mörk röst. Kunde inte heller avgöra om hon hade inlevelse i sången eller inte, lät inte ens som sång vissa stunder. Var väl kanske därför hon gick vidare - för att låten var det den var och att hon förmodligen sågs vara det hon heter i efternamn? Oavsett åsikter och tycke känner jag att jag inte är för eller emot något av det som är svenska melodifestivalen och vad det kommer leda till inför den europeiska tävlingen. Det är trots allt den svenska tävlingen som är roligast även om det finns ett mål. För det har vi väl redan lärt oss, att ett östeuropeiskt land kommer sluta med segern..?

Att betrakta sig själv genom andra

När jag idag pratade med min terapeut började hon fråga ut mig vad jag tror att folk skulle säga om mig. Omöjligt att veta var det första jag kom att tänka på. Vad vet jag om vad folk tycker och tänker om mig? De kan ju tänka precis hur som helst. Jag gjorde dock ett försök när hon började med min bästa kompis som exempel, vidare med en annan nära kompis, lärare, mamma/pappa, mormor/morfar, de jag träffade i Molkom och de på Åhlens. Under tiden hade hon skrivit ned ord jag hade sagt, och de flesta var-  tro det eller ej - ganska positiva. Jag försökte låta bli att tänka ord som snäll och söt. Genomgående ord var blyg. Dock med olika tunga betydelser för olika människor. Många vet även att jag är väldigt tuff. Envis är ett bra ord att beskriva mig med också. Jag trodde det skulle vara lättare att veta om de som är närmast mig, men det kanske är tvärtom? De vet ju ändå hur komplex jag är. Man har ju lekt leken ibland med kompisar då man ska säga tre ord om varandra, oftast bra. Att så dra sig till minnes vad man hört om en gör saken lättare. Av en lärare hörde jag en gång kommentaren "liten tjej med stor personlighet". Av pappa har jag hört att jag är jävligt envis, vid ett tillfälle då jag inte ens själv visste det först i en speciell situation men som var helt riktig. Och vad tycker egentligen föräldrar om det man själv tycker är en utmaning? Vad anser människor är mod och när man är stark/svag? Nyttigt och intressant att tänka ur annorlunda perspektivet var det i alla fall. Skulle vara kul om det verkligen stämmer överrens i verkligheten, men varför inte? Jag tänkte ändå om mig som den jag antagligen syns som och inte bara det jag själv vet om mig..

Filmmåndag

Min förmåga att se på filmer har jag känt varit lite si sådär med de senaste åren. Jag kan tycka att det är jobbigt att börja se en film som man inte sett förut och alltså inte vet vad den handlar om. Det händer inte så ofta, men ibland som sagt. Att se på film är ju ändå något passivt, det är ju inte krävande att göra. Jag tycker egentligen tvärtom, för det är det som jag tycker är bra med filmer, de som kräver mycket av tittarna och att man är aktiv i handlingen. De som är tunga och verkligen är bra. De som säger något, fast där säger jag emot mig själv lite grann eftersom alla filmer säger något - oavsett om det är mer eller mindre bra eller betydelsefullt. Betydelsefulla filmer!

Imorse såg jag Den nya människan av Klaus Härö som även gjorde Den bästa av mödrar som jag inte sett än. När jag började se den kände jag att min inlevelseförmåga inte riktigt ville infinna sig. Men den var bra, väldigt tragisk. Bra att visa hur det är, eller var i det här fallet, eftersom det är verklighetsbaserat. Den handlar om Gertrud som blev skickad till Odens lund, ett ställe där kvinnor som sågs vara missanpassade till samhället skulle observeras och träna i att arbeta. De som man ansåg inte kunde klara sig själva, de som kom från fattiga familjer. Det var familjer med många syskon, till skillnad från de rika som inte alls fick så många barn eller som hade råd att göra abort. Som unga kunde de adopteras bort till familjer medan äldre fick föras till Odens lund. För att bygga upp ett bättre sverige, krävde man att dessa fattiga kvinnor dessutom skulle tvångssteriliseras så att de inte skulle kunna föda fram fler barn med fel gener, i fattigdom som alltså inte kunde försörjas. Alltså Den nya människan. När Gertrud var där inne blev hon gravid med en manlig vaktmästare, som när han blev avslöjad av Gertrud förnekade henne och deras planer på att komma ut därifrån och bygga upp ett liv. Det enda alternativet för henne var att gå med på att steriliseras för att få komma därifrån. Hon ångrade sig eftersom hon hade blivit gravid och inte ville riskera att bli berövad sitt barn. Ett annat alternativ var att bli galen och få bli förflyttad till sinnessjukhus. Hennes försök att bete sig galen lyckades inte. När hon fick tillfälle att säga ett par ord till en ordnad fest på Odens lund, lyckades hon göra sig tillräckligt hörd av en journalist som fanns på plats och gav honom en journal av en tjej som hade varit där men som kommit tillbaka och tagit livet av sig när hon fick smaka på att livet utanför inte var så mycket bättre det. Det var början på det som kom att bli det nya sverige. Efter att Gertrud hade gjort sitt uppträdande blev hon dock bortförd i tvångströja därifrån. Tjugoåtta år satt hon på sinnessjukhus, hennes son hämtade ut henne. "Om jag blundar, vem är jag då?"  Ja, det borde vi fråga oss lite oftare, för varför säga som det hör till när man kan säga hur det är?

Senare i eftermiddags såg jag ännu en film. Efter bröllopet av Susanne Bier. Den må jag säga var en mycket stark film. Rolf Lassgård, som var min idol när jag var liten, måste jag säga har gjort sin bästa rollprestation i denna film. Även snyggingen Mads Mikkelsen var med. Skådespeleri på maxnivå. Att jag dessutom är svag för danska filmer gjorde ju såklart att min inlevelseförmåga var på topp, till skillnad från i morse, och jag kunde verkligen känna Lassgårds ångest när han visste att han skulle dö. Men det är ju det som menas med sympati, att helt eller delvis dela någon annans känslor. Och medkänsla att spontant kunna leva sig in i andras känslor. Inte fastna i det, vill bara påpeka att jag kan verkligen kan hata det faktum att jag känner för mycket med andra ibland. Självklart bättre med sympati än antipati som är dess raka motsats, att istället ogilla någon eller dennes känslor. Men som sagt, älskade den här filmen. 20 av 10 från mig. Mycket sorglig och gudomligt bra.


Innan frosten

Nej, jag tänker inte se den. Jag har sett den en gång och kommer behålla minnet av den från den gången. Om jag kommer ihåg filmen så bra vet jag inte. Minnet av den är just att jag inte såg den så bra. Minns dessutom att det var en snötäckt dag då solen gav eld åt en låga som aldrig tycktes vilja slockna inom mig. Vet inte varför jag har emot Wallander filmerna nu för tiden. Tyckte om dem bättre förr när Rolf Lassgård spelade honom. Han var min favoritidol när jag var liten. I de nya är det ju Krister Henriksson som ersatt honom. Plus att han har en dotter som börjar på samma polisstation, Johanna Sällström som tyvärr inte lever längre. Ibland kan man undra om teve visar samma filmer samma tid om året. För det är väl nästan exakt ett helt år sedan hon tog livet av sig? Filmerna började för nära inpå hennes död kommer jag ihåg. Hm, kanske borde man sätta på och bara se lite grann - lika mycket, eller snarare lika lite som den gången...

En i gänget

Jag var bara tvungen att lägga in Trasdockornas sång. Jag råkade få den på hjärnan idag och satt såklart och nynnade på den utan att kunna hela texten utantill. Blir man galen eller inte..?  Jag älskade dem när jag var mindre och såg på barnprogram. Det tillsammans med Pingu och Alfons Åberg var mina absoluta favoriter när de kunde komma på Björnes magasin. Björne var min riktiga idol. Enligt vad jag fått berättat för mig kunde jag stå framför teven och fläkta med armarna och skrika gaggligaggliga för att jag så gärna ville se Björne. Men det kom ju inte förrän klockan sex på kvällen. När mamma sedan förstod att det var det jag så längtansfullt väntade på hela dagarna spelade hon in ett helt band med bara Björne, som hon satte på när jag var rastlös. Varför jag kom på att tänka på trasdockorna just idag bara sådär har jag ingen aning om. Tanken på att vara trasdocka slog mig och skrämde mig halvt till döds när jag insåg att vi alla förmodligen är små trasdockor. Så varför kan vi bara inte inse det om oss alla så att vi även kan lappa ihop oss så att vi blir levnadsdugliga?  

Trasdockornas sång

Att va söta men lika som bär vad är det o ha?
Lite annorlunda är inget fel att va
Om man är av en annan sort
Varför ska man kastas bort?

Lite trasiga
och knasiga!
Är vårt trasdocksgäng
Lite trasiga
och knasiga!
Det är vår refräng

Är din näsa sned
eller armen ur led
och din tå är gul och blå
Lappri säger trasdockan
- Du är lika bra ändå

Fast trasiga
och knasiga!
Vi sjunger vår refräng
Lite trasiga
och knasiga!
Är vårt trasdocksgäng