Hudbibeln av Johanna Gillbro

Hudbibeln av Johanna Gillbro
 
Johanna Gillbro är forskare och specialist på huden och hur vi ska ta hand om den. Hon började med en apoteksexamen 2002 och doktorerade därefter inom experimentell och klinisk dermatologi vid University of Bradford i England. Hon fokuserade då på hudens pigmentering och oxidativ stress i huden hos patienter med hudsjukdomen Vitiligo, vilken hon själv led av vid den tidpunkten och har sedan dess blivit av med många av fläckarna. Hon har skrivit många vetenskapliga artiklar om ämnet och vunnit pris för bästa vetenskapliga artikel inom "cosmetic science".  
 
I Hudbibeln går Johanna metodiskt tillväga hur huden är uppbyggd, vad en kräm är och vad det ska innehålla - vilket helt enkelt är hudegna ämnen (ja, jag har lusläst mina krämer och konstaterat att jag valt en bra en). Om hudens mikrobiom (dvs om bakerier och svampar som normalt finns i huden) och ett helt kapitel är tillägnat ämnet livsstil där hon bl.a ställer upp olika livsmedel som är bra respektive dåligt för huden. Hon har tagit hjälp av en dietist att ta fram en näringsguide och komponerat vissa recept av just olika vitaminer, polyfenoler och karotenoider bl.a. Hon slår också hål på vissa myter som att det t.ex skulle återfukta huden genom att dricka mycket vatten, medan sanningen är att det bara skyndar på utflödet pga snabbt påfylld blåsa.
 
Hon vill med den här boken, som hon själv skriver i förordet, ge läsarna engagemang, kunskap och en helhetssyn. Och det har jag definitivt fått även om jag själv har en ganska ovanlig och outforskad hudsjukdom som hon inte nämnde något om, som var mitt främsta skäl att köpa den här boken. Forskning är alltid pågående, så jag har hopp om svar och mer personlig kontakt med den. Så länge rekommenderar jag Hudbibeln som är värd att läsas om flera gånger för att kunna ta till sig mer och mer för varje gång man läser den. Själv kommer jag förmodligen använda den som en uppslagbok när det är något jag kommer att tänka på och funderar på ...
(null)



Filmdagbok del 141

5/6 A star is born 9/10
6/6 Livide 5/10, Woman in black 2 6/10
7/6 Vittra 4/10
8/6 Euphoria 6/10
9/6 Anaconda 6/10
10/6 Anacondas: The hunt for the blood orchid  6/10
11/6 Anaconda 3: Offspring 3/10
12/6 Nocturnal animals 9/10
15/6 Anacondas: Trail of blood 4/10
28/6 Brahms: The boy 2 5/10
29/6 Inception 9/10