Bombshell

Bombshell

Regi: Jay Roach 
Manus: Charles Randolph Skådespelare: Charlize Theron, Nicole Kidman, Margot Robbie m.fl.

Filmen baseras på de riktiga personerna som jobbade på nyhetsredaktionen och kanalen Fox News med Roger Ailes och Rupert Murdoch i spetsen som grundare. Programledaren Gretchen Carlson var den som stämde Roger för sexuella övergrepp och som till slut fick med sig både nyhetsankaret Megyn Kelly och tusentals andra kvinnor som vittnade och anmälde honom för sexuellt ofredande. 

Filmen startar när Gretchens (Kidman) kontrakt håller på att ta slut och en ny vikarie Kayla (Robbie) börjar på redaktionen. Megyn Kelly (Theron) är högst upp i hierarkin och alla har de en och samma chef, Ailes. De ser alla likadana ut, de som vill synas och som får bästa sändningstid; blonda med kortkorta kjolar och höga klackar. Kayla kämpar för att träffa honom i hopp om att få en programledarroll och får genast erfara vad det krävs av henne för att vara lojal mot honom. 

Dessa verkliga händelser utspelades 2016, året innan me-too rörelsen tog fart. Det är bra att filmen kommer nu ett par år senare som ett bevis på att man inte glömt och att det fortfarande är viktigt att poängtera att all sexuell ofredande är olagligt och fel, både fysisk och psykisk, på alla arbetsplatser. Framförallt på dessa storföretag. Margot Robbies karaktär är den enda som är påhittad, antagligen för att få en story i filmen men också som en blandning av olika karaktärer och erfarenheter. 

Kazu Hiro som gjorde Gary Oldman till Winston Churchill i Darkest hour och vann Oscar för det då, gör proteser och makeup även i den här filmen. Det är mycket bra gjort och har stor chans till vinst även denna gång. Theron som sedan tidigare också är Oscarsvinnare gör ett superbt jobb när hon lägger rösten en ton längre ned än sin naturliga och på så vis förkroppsligar Kelly. 

Det är snuskigt, fult och hemskt. Det är maktspel om något och hänvisar till den mäktigaste av dem alla. Kelly Megyn skrev memoarer om händelserna där hon beskrev hur hon och andra journalister blev mutade av Trump under hans valrörelse. Så vill man fördjupa sig tror jag den boken kan vara intressant, Settle for more.

(null)


Filmdagbok del 135

4/12 The lighthouse 5/10
7/12 Dark water (2002) 7/10 
10/12 Claus 8/10
13/12 Lovely Molly 6/10
18/12 Star wars episod IX: The rise of Skywalker 7/10
22/12 Nu är det jul igen 8/12, Ensam hemma 7/10, Ensam hemma 2 7/10
23/12 The vvitch 6/10
25/12 Fanny och Alexander 9/10 In the tall grass 4/10
30/12 Frost 2 9/10