Det blev en kommentar trots allt

Tänker inte kommentera kvällens idol. Det är väl ganska givet var jag står. Säger bara ett namn för att sammanfatta kvällens program, Amanda! Ser fram emot finalen nästa vecka, som jag förmodar (med mitt förnuft, fastän jag vet att sveriges befolkning inte röstar med sitt förnuft) blir helkvinnlig. Bara några minuter kvar nu...


Godhet

Vad är det?
En illusion för att slippa se det egentliga, som är dess raka motsats?
Något bra måste man ha gjort för att man fått träffa på godhet för en liten stund. 
Sedan blir man åter påmind om att man inte förtjänar det. Allt annat förutom det. Man är inte bra nog. 
Varför få om man förlorar?
Är man värd så lite att man inte har styrka nog att rädda andra från en själv? och därför, utan att man menat nåt ont, ges tillfälle att se det fina försvinna framför ögonen på en?
Godhet är ingenting man tar, det är något man ger och förhoppningsvis får tillbaka. Det borde vara det enda som man kan förvänta sig från andra. Men det kanske det inte är.
Är godhet för mycket begärt?


Se det som en utmaning

Det blev en mycket längre och mer plågsam promenad än vad jag hade trott från början idag, när jag skulle gå hem från Vällingby. Jag tyckte det verkade så fjuttigt att betala en resa hem, när det kan bli viktigare resor framöver. Så jag tog mina långa ben och började vanka hem. Kylan trängde snabbt inpå, speciellt över låren. Jag gav nästan upp när jag förstod att kylan redan hade tagit mig i besittning då jag i stort sett redan var kvar i Vällingby. Men bussen skulle gå efter åtta minuter, så det fick mig att åter fortsätta promenaden. Långt framför mig gick en gråklädd gubbe, och det var min fasta punkt till att fokusera på att komma fort fram. Och tro det eller ej, jag kom till slut ikapp honom efter lite spring och stora steg. Gick till och med om honom så pass att jag glömde bort att jag hade honom bakom mig. När jag då hade kommit ned i normal fart kom ju såklart gubbfan ifatt mig. Självklart var det ingen gammal gubbe med den farten. Lyckades gå om honom igen och saktade inte ned förrän jag kom in i åkermyntan. Och vad händer om inte han kommer efter? När han då börjar gå mot den bakre utgången snabbar jag mig på, låtsas prata i mobilen och går förbi honom. Inte var det jag som förföljde honom i alla fall, även om det kan kännas så ibland när man går bakom någon, samma väg, en lång stund. Med förfrusna lår fick jag trots allt bra motion. Inte visste jag att jag hade kapacitet som en duracellkanin ;) Utmana sig själv borde man göra lite oftare.


Drömmar och drömmar blir en dröm

Jag brukar skilja på drömmar och drömmar. De nattliga drömmarna och de drömmar man har om livet. De man drömmer om när man sover och de man av hela sitt hjärta önskar ska slå in. Men nu börjar jag undra om inte drömmar är drömmar. Att de är det samma oavsett när de uppfyller en. Inatt drömde jag om något som jag så innerligt önskar mig. Vad är då det om inte en dröm? Är det först som då man kan kalla det en dröm? När det kommer till en både i vaket tillstånd som i omedvetet. En annan aspekt av det hela som slog mig när jag vaknade upp ur drömmen, som sakta suddades ut av verkligheten, var att det kan vara min största skräck. Rädd för att det inte kan hända, men också inför det faktum att det kan hända sätter hjärtat i gungning. Att ens högsta dröm kan vara ens största skräck är ganska förunderligt för förnuftet. Eller kanske inte. Förnuftet säger att det måste gå rätt till, att inte bara ta det som det är. Är det kanske så det är, att man är rädd för det som måste ske för att man ska få det som man vill ha det?

A dream is a wish your heart makes, 
when your'e fast asleep
In dreams you will lose your heartaches, 
whatever you wish for, you keep.
Have faith in you dreams and someday, 
your rainbow will come smiling through.
No matter how your heart is grieving, 
if you keep on believing, 
The dream that you wish will come true.
 

Sänk skeppet! Kaptenen är död

Detta är skandal. Vinnaren av Idol skickades hem. Har ingen lust att se finalen, fastän jag vet att jag kommer att göra det. Skulle inte förvåna mig om Andreas tar hem segern. Är så j-a trött på hans stela framträdanden och hans barbie till fru. Vem är det som sympatiröstar på honom egentligen?? 50 plussare? 70? Kollar de ens?? Skulle jag sitta i juryn skulle jag säga upp mig med omedelbar verkan. Ingen makt alls till dem borde inte vara möjligt. Visst, det är folket som skapar en Idol. Men det måste ju för fan finnas möjliga kandidater till att bli en Idol. Man måste vara artistisk.
Lägg ner skiten!

Så sant som det är sagt, kaptenen ska följa med sitt skepp till djupet...

22 november

Om nästan exakt en månad är det jul. Nästan en månad därefter fyller jag 21. Efter ytterligare en månad, min brorsas födelsedag och följande månad har ett känt datum för mig, då jag måste befinna mig på en viss plats. Inte kan det bara vara jag som kommer ihåg vissa datum. Alla har sina favoritdagar, eller sådana dagar som man kommer ihåg just för att de absolut inte kan bli ens favoritdag. Sin födelsedag är väl det närmaste bästa datumet man kommer ihåg. Men jag har en tendens att lägga dagar på minnet som man kan tänka tillbaka på, för att veta att det är dagen för precis ett år sedan eller två, beroende på vad det var som hände (eller inte hände). För jag har till och med kommit på mig själv med att försöka minnas just dagar som inte är ihågkommansvärda, bara för sakens skull. Men det är ju såklart på både gott och ont. Det får en bara att inse att tiden går. Tiden läker alla sår - finns ju något som heter. Men det är inte riktigt sant. Visst ligger det något i det, men har man som jag en viss hatkärlek till att känna efter lite och bara få öppna upp lite i kanterna, finns det större risk att man får ett bestående ärr. Ett bevis på att där fanns en gång ett öppet, blödande sår...

Jag är för fan ingen jojo

Utkastad från hemmet. Sitter hos en kompis som sover. Känner mig lite ensam. Skulle lika gärna kunna åka hem. Just det, jag får ju inte. Hem till pappa isåfall, men det verkar lite dumt att komma dit igen när jag var där senast igårkväll. Orkar inte joja mig fram och tillbaka hela tiden. Men det är väl det jag är, en evig snurrande jojo som man kan leka med när helst man vill och sen lämna över när det trasslat ihop sig. Vem ska reda ut mig? Jag, alltid jag. Orkar inte, låt mig vara. Men låter man en jojo ligga och samla damm existerar den ju inte. Dess enda uppgift är att underhålla för en liten stund för att sedan bli lämnad till sitt öde i väntan på att återigen bli upphittad. Tack och hej, för mig!


Vad är människan annars gjord av?

Att vara ärlig mot sig själv kan väl inte vara så svårt? Att inte göra något man inte själv vill kan man ju tycka låter förnuftigt. Men när det kommer till en punkt där man känner att man visst vill, men ändå inte, blir det desto svårare. Att man vill i stunden, men när man väl tänker efter vad det är man vill och vad det innebär, när det bär emot ens självbild så vill man det inte längre. Jag har mina principer, min livsfilosofi. Mycket redan från när jag var liten då jag formulerade ord som skulle stå för det jag kände var jag. Livet har redan utsatt mig för svek. Svika sig själv borde vara rätt uttryckt, men i själva verket är det ju något annat som har gjort det. Livet? Människor? Kan man fortsätta leva på det man tror på om det har visats sig att det inte går att tro på? Om det bara förstör..? Kanske borde jag ha litat mer på människans makt att förstå och hennes förmåga, vilja att inte förstöra. Lita på människans godhet. Den finns om man bara väljer att se. Den helar och får en att se sig själv.


Sänd honom en blick, en tanke

Gubben i månen känner sig halv.
Något har slitit honom itu. Vill inte se honom.
De som ser honom har ingen uppfattning om vem han är.
Tittar de verkligen? Vill de se? Bryr de sig om honom när de sitter där nere,
omslingrade, ensamma, frågvisa? De kollar upp på honom,
med någon annan i tankarna -
men vem ser de inte om inte honom?
Vem ser gubben i månen?


Sjung av hjärtat, sjung

Ja, så måste det ju bli. Annars är det något allvarligt fel. Nejdå, Andreas är fortfarande kvar. Varför? Jag fattar inte. För det första ser han inte ut som en idol och för det andra är hans röst bra på att skrika. Den har ju ingen bas. Vem orkar höra på sådant? Orkar inte fler veckor med honom. Amanda ägde kvällen, helt klart. Daniel är fortfarande min solklara favorit. Marie ser mest ut som en kärring på scenen när hon går omkring bakåtlutad och kobent. Bättre att lyssna än se på, Amanda tvärtom. Matthias borde inte ha åkt ut innan Andreas, men vi vet alla att de kommer åka ut en efter en tills vinnaren står med segern och det är ju självklart Daniel. Man borde dock fundera på att ändra reglerna om Idol kommer fortsätta i framtiden. Mer makt till juryn och tjejerna mot killarna en längre tid än under bara kvalveckorna. Skulle vara kul att ställa upp och sjunga låtar som man själv tycker om och vill nå ut med. Men, I know - visst kan sjunga, men det låter inget bra. Jag blev i och för sig a totally singstar, när jag spelade det sist  =D Det är ju en bedrift i alla fall... Härligt att sjunga är det i varje fall, bra för kroppen och sinnet.

Sjuk i själen

Vilken morgon. Jag vaknade av att jag huttrade som en galning under täcket. Trodde att det var mulet ute men när jag stiger upp ser jag att det är tidig morgonsol. Så fint. Men kallt, det vet ju jag, som börjat frysa ända in i sömnen. När jag så känner efter märker jag att jag har fått ont i halsen. Sjuk, alltså. Känner efter ännu lite mer och konstaterar att det känns någonting i kroppen på mig. En sjukdom som har satt sig i hjärttrakten på mig. Så kommer jag ihåg gårkvällen. Vilket i sin tur får mig att rysa och bara vilja somna om för aldrig mer vakna upp. Att innebörden av några små ord kan göra sådan kraft...

Ön i Fågelgatan

Underbara, hemska film. Regissör är Sören Kraqh-Jacobsen, dansk såklart ;). Om andra världskriget då lilla Alex förlorar sin familj; far och farbror för att sättas i koncentrationsläger. Själv gömmer han sig i det judiska ghettot så att nazisterna inte ska få tag på honom. Som sällskap har en liten vit råtta som heter Snow, Snö, och för den läser han högt ur en bok som han fick av sin farbror, Robinson Cruise. Hans pappa lovade att komma och hämta honom, och bad honom då att vänta på honom. När han så ser världen utanför murarna lyckas han komma dit och får möjligheten att komma iväg till en säker framtid tillsammans med en jämnårig flicka och hennes mamma. Han återvänder dock till sitt gömme i huset mittemot för att invänta att fadern ska komma. Dagarna går och råttan dör. I sitt gömställe under stenblock begraver han den och tänder eld på gallret som han använt till att sätta ner tändstickor i för att räkna dagarna. När han så ligger där, ghettot igenmurat för att judarna inte finns kvar - sparkas några stenar ifrån väggen. Fadern stiger ned för att se på det som förut var ruiner, en lekplats för barnen men som nu är bortsprängt. Han ropar ut sin sons namn. Alex vaknar långsamt upp och hör sin pappas röst. "Är du en hägring?" Frågar han sin pappa. "Nej, jag är verklig." Starkt, så starkt. Man sviker inte sitt hopp. Man vågar inte släppa... Precis som Robinson Cruise fick sin räddning av ett fartyg som syntes i horisonten för att komma närmare, finns hoppet där. Från sin öde ö, sitt gömställe kom han till slut hem till sin älskade far. Hoppet är förmodligen det enda man kan förlita sig på, oavsett vad som kan komma att hända.

En stund för mig själv

Badar skumbad med mig själv. Inga ankor eller annat närvarande.
Bara jag.
Underbar stund.
Kyla och döda hudceller bort. Som om jag ömsar skinn och kliver upp som en lycklig kvinna.
Verkligheten kommer snart ikapp och tränger sig in i alla mina porer. Snart är jag mitt vanliga, smutsiga jag. Natten kommer med sitt mörker. Jag drar täcket hårdare omkring som i en omfamning.
Försöker att inte tänka, men snart kommer ångesten.
Kan inte somna.
Av uttmattning somnar jag till slut, förhoppningsvis till en drömlös natt...


Jag lever, men mina fötter har ont

Fem timmars sömn i natt.  Ute på stan med andra ord, inne på Fasching för att vara exakt. Onödigt ställe, inte alls kul. Förstår mig inte på dem som sade att de tycker att det är bra där. Väldigt trångt. Och cidern jag införskaffade där hade jag klarat mig utan, både ur ekonomisk och hälsosam synvinkel. Hade varit bättre att åka in till toxic där några gamla klasskompisar tydligen var. Redan innan vi åkte in blev det en del, cirka tre glas vin och en cider. Det blev lite högljutt, framförallt om man sätter på singstar. Jag hann bl.a sjunga World of our own, Eye of the tiger och Girls just want to have fun. Det gick förvånansvärt bra för att vara lullig. Något jag tänkte på var om det verkligen är så stor skillnad mellan att sjunga på den lättaste och svåraste nivån. Nästa gång jag kommer i närheten av singstar ska jag ta samma låt två gånger. Jag måste få veta. Men men, steg in genom dörren halv fem. Fastän jag åkte hem tidigare jämfört med andra blev det sent. Vi hade hunnit till bussen om det inte hade varit för att någon hade tryckt på nödknappen. Tågchauffören meddelade en andra gång att han var tvungen att stanna för att ett pucko hade tryckt på nödknappen igen. Väldigt onödigt, hoppas det var nödvändigt. Någon som höll på att spy kanske.. Några av oss försvann till och med för att de mådde dåligt. Vi missade som sagt bussen och var tvungna att gå hem från hässelbystrand, väldigt kul. NOT. Blev tvungen att ta av mina höga klackar för att gå i strumplästen, men inte blev det så mycket bättre när det var frost och kallt. Borde ta mig ett fotbad senare idag. När jag väl kom hem låg brorsan däckad (sov bara, enligt honom) i den ena soffan medan fem kompisar satt i den andra.
Jag: Sover han? Kompis: Fråga honom själv. Jag: Är han full?   - (inget svar) Jag: Jaja, det är jag också, så godnatt.
Tydligen tyckte de att det var kul, för jag fick höra den själv av brorsan i morse, haha.

Årstider kommer och går

Men i mig står tiden still.

Så har den första snön kommit. I fjol var snödebuten bara några dagar innan halloween helgen, kommer jag ihåg. I år kom den alltså en vecka efter. Som alltid kommer den väl försvinna lika snabbt som den kom. Förra året fick vi vänta långt in i december innan den kom igen. Vill att den stannar kvar nu, så man får den vita vinter man önskar, vilket ska vara minst en månad innan jul. Varför vet jag inte, men det känns nästan som fejk. Som om någon har bestrött marken med snö så att det ska verka vara den årstid som det verkligen är nu. Solen vill inte förvandlas till en vintersol när det nyss var sommar. Det kanske bara är jag som har fastnat i tiden, känns som att det inte alls har gått ett år från vintras. Vill inte att tiden ska gå. Den skrämmer mig. Jag behåller sommarsolen inom mig levande, så att den värmer mig när omgivningen runt omkring förändras... Det är mitt enda hopp.

Varför blogga?

Att blogga innebär både att skriva och läsa andras bloggar. Jag försöker hålla isär de båda två, eller försöker - det är det enda alternativet. Här om dagen när jag surfade in på blogg.se för att börja blogga klickade jag mig in på några av de senaste nyskrivna inläggen och fastnade därmed i läsandet. När jag sedan loggade in mig för att själv skriva gick det verkligen inte. Jag infann mig inte. Jag hade tappat bort mig själv någonstans på vägen av att läsa om andra människor och vad de skriver om. Man glömmer bort sig själv i/med andra människor. Varför man bloggar, skriver kan jag svara på själv. Det är ju ändå en individuell definitionsfråga. Med risk att inte få svar vill jag ändå ge er läsare av min blogg en tankeställare för att förhoppningsvis få svar (Det är ju ändå en blogg som jag skriver, inte läser.):  

Varför läser ni?
Vad är det som är så intressant med det jag skriver?
Vad vill ni läsa om i min blogg?

Förlåt, jag har bara ett stort bekräftelsebehov...


When I drive the car, I'm the driver

Så farsan, håll händerna i styr och låt mig köra ifred. Lite, eller kanske snarare mycket, irriterande när han försöker ta tag i ratten och styra rätt. Som om jag inte vet vad jag gör!! Jag blir bättre och bättre och bara roligare för varje gång. Det är onödigt att vara spänd och orolig. Man får ta det lite med ett "hoppsan" om det händer något. Men självklart full fokus på trafiken framför, bakom och runt omkring. Jag är förmodligen lite självgod för tillfället. Körde fram och tillbaka till Bauhaus två gånger idag, i stort sett samma väg men inte riktigt. Så dit kan jag snart köra med förbunda ögon. Snart, snart har jag kortet i handen...  


Fascinerande, irriterande fenomen

En irriterande sak med mig själv är att jag kan komma på att jag ska göra eller kanske bara se efter något, för att i nästa sekund glömma bort vad det var. Hur kan det hända?? Det kan verkligen kallas guldfisksminne. (För er som inte vet: en guldfisk kan man bara ha i en skål med vatten, ett akvarium, just för att de inte kommer ihåg att de nyss varit där de är.) Man tänker förmodligen inte ens på det, det bara kommer som en instinkt. Nyss när jag var inne och läste på aftonbladet så hände det. Jag läste om idealkvinnan/mannen för respektive och kom att tänka på något som jag som sagt inte kommer ihåg vad det var. Det borde ju kunna komma tillbaka om läser det igen, men nej. Snyft. Jaja, kommer det så kommer det, eller inte. Svårt att släppa det bara. Fascinerande att man kan vara så glömsk, haha.

Ännu en föreställning...

... Ur serien Föreställningar. Ikväll utifrån Tanjas synvinkel. En liten bit av sanningen har man nu, sex veckor kvar och man har hela. Men jag irriterar mig mycket på att allt inte stämmer helt överens med förra, det första avsnittet, det som sågs ur Jacobs ögon. En kyss till exempel. Även om den var mer menad från hans sida än från hennes så kysstes de. Det kan inte glömmas bort. Men visst, varje människas liv kan bara utgå från henne själv. Vår egen sanning finns hos oss alla, även om vi inte vet allt vad andra tycker och tänker om samma sak. Grr, för det. Att man inte kan läsa varandras tankar. Vad allt vore så mycket lättare då, om man visste vad man skulle göra eller säga i varje situation för att det ska passa in i vår gemensamma värld. Tanja, lilla Tanja. Kärleken är grym. Fasar för framtiden då man ska få ta del av Markos uppfattning om tillvaron, om kärleken. Allting kan inte rasa för alla...förhoppningsvis...

Teater på högsta nivå (igen)

Don Juan - Den störste förföraren av alla, spelad av Björn Kjellman. Det var en upplevelse det, han som annars alltid ses som snäll och en aning förbrydd. Men visst kände man igen honom bakom hans karaktär, han är lite speciell, Björn Kjellman. En gång, mitt i pjäsen lät han sin rock falla så att han stod spritt språngande, och det må jag säga var en bättre insats än det som Persbrandt gav i Fröken Julie. Återigen blev det en minnesvärd pjäs (som i Fröken Julie då Ingela Olsson kom av sig med Persbrandt) då Kjellman faktiskt glömde bort ett ord. Sufflören hördes säga Grattis, vilket var ordet. Kjellman kontrade med "En gång till" och hon sade det igen. "Grattis var det jag skulle säga, ja." Väldigt underhållande, man kunde nästan tro att det hörde till pjäsen. Genomgående i hela pjäsen var att en projektor lyste upp och visade inledande text till varje akt som visade tid, plats och vilka som var med i scenen. Historien var intressant med alla sina karaktärer; Don Juan, Stan, Don Juans pappa och dessutom en staty som i mitten började prata och röra på sig.  Den sade då att imorgon skulle han komma och hämta honom. Don Juan skulle dö. När han frågade varför sade den att det var han själv som hade kallat honom. Någonstans där emellan och när han hade en konversation med sin pappa om att han skulle göra honom stolt, kom det upp att han inte kunde vara någon annan än den han var. Att han är och kommer förbli en förförare av den största klass. Att känna igen sig själv, med andra ord. När det väl började lida mot sitt slut satt han på statyns axlar på väg mot nya mål, men istället för att fortsätta stannade statyn och släppte av honom. Vilsen och ensam frågade han statyn vem han var. Statyn svarade då "Jag är du." Igenkännande, var det enda ordet han sade innan han dog. Han blev sin egen död.

Jag vill, jag vill... Ta mig dit!

Åh, vad jag vill gå på The Sci-Fi Game & Film convention - mässan i helgen. T-bag från Prison Break, eller Robert Knepper som han heter i verkligheten kommer dit. Tänk att bli fotad med honom, vet precis hur det skulle se ut. Dra lite i håret, stryptag och lite låtsasslick.. :P typiskt T-bag =D Och så ge honom ett brev att ge till den riktiga hunken (finns ju iofs två) men jag menar såklart Scofield, Wentworth Miller. Men plötsligt har det kommit en ny snygging till serien, Whistler, som han måste få ut ur fängelset för att rädda LJ:s och Sarahs liv. Nice!

Men, mässan i helgen.. please, ta mig dit på söndag, någon..!?

Vilket även påminner mig om en liknande mässa, science fiction mässan 2004, the worst year of my life (so far) som Homer Simpsons skulle säga, men jag säger det INTE. Just mässan är lite för tydlig. Det var sportlov den veckan. Jag, pappa, brorsan åkte med bilen till älvsjö, jag ville övningsköra men det blev aldrig av, varken dit eller hem. Varför vet jag inte, men bra var väl det. När vi på hemvägen var på väg mot Barkarby Outlet började det bli hett i baksätet under brorsan. När han reste sig såg han att sätet höll på att smälta och att rök vällde upp. Jag såg vad som höll på att hända när jag vände mig om i framsätet. 1. Panik, jag kommer dö! 2. Jag borde ha kysst honom... 3.Hej då! Med full tank fick vi lov att köra in på sidan av vägen för att fort som fan komma ur bilen och ringa 112. Tack och lov exploderade det aldrig. Det hade inte varit bra med tanke på att vi nästan stod i tafikruset. Men eld var det, det såg jag med mina egna ögon fastän det inte spred sig utanför bilen. Det var just i sätet, och resten av bilen fylldes ju snabbt med rök. Det tog ett tag innan brandkåren kom. En patrullerande polisbil kom upp, den vi hade ringt efter kom strax efter det och efter ytterligare tio minuter kom brandkåren. Jag kommer ihåg att jag mitt i all panik tyckte att den manliga polisen var riktigt snygg. Han rörde mig lätt på armen när han såg att jag frös och sade att vi kunde sätta oss i polisbilen. Visst gjorde vi det, jag och brorsan. När elden var släckt, och alla var borta ringe vi taxi. Bilen var förstörd, och hade hyrbil fram till januari som även den började ryka om i stolsvärmen från förarplatsen. Då som först trodde pappa att vi var förfölja. Min dödsångest förstärktes och förstod att jag inte alls skulle komma att hamna i helvetet, jag var redan i det. Efter några månader när jag och mamma var på väg till gymmet såg vi intill gatan en brinnande bil, då med flammande lågor utefter. Jag fick genast hjärtklappning och kunde se mig själv sitta i den bilen. Panik/döds-ångest, or what!?!

Mässan blev trots allt inte det man kommer ihåg från den dagen.
Exakt tre år sedan...


Ser du stjärnan i det blå?

...allt du önskar kan du få.
Kanske inte. Men man kan väl få drömma...

Gick hemifrån och hem (från pappa till mamma) i den stjärnklara natten. Mörkt och kallt, med andra ord. Mörkret kan skrämma, men kylan biter i kinderna att man inte märker av skräcken, torkar ut ögonen (eller tvärtom). Stjärnorna lyste dock högt över mig, gav lite tröst - men vägledning? Hm. Önskar att de kunde ge mer... När man ser upp i natthimlen kollar man ju faktiskt på rymdens barndom. De stjärnor som syns nu kan vara döda, kanske inte alls lyser längre. Ger de fortfarande vägledning, fastän de kanske inte existerar längre?