Adiós för några dagar

Åker till Åland imorgon bitti. Sommarstället måste öppnas nu för året när våren har kommit. Det skulle fan till att vara om det inte är sol när man är där. Annars är det ganska värdelöst, rastlöst att sitta fast där nere i skogen. Just därför sommarställe så att man kan sola och bada. Och inga grannar så långt ögat kan nå. Eller jo, man kan se hus på andra sidan viken där min mormors kusin bor. Sedan kan man se huset på andra sidan skogen om man är 50 meter ut i vattnet. Man kan ju i och för sig höra dem när de stojar högljutt eller om hunden skäller. Annars är det helt stilla och lungt med naturen som sällskap. Det lär vara ganska kallt i vattnet så det blir väl inte till att bada. Men det har hänt att jag en gång badat i 13 grader, fast det var i Italien, Gardasjön - en helt stillastående, varm dag - jag hade tjatat efter att få bada och när jag väl stod där i vattnet hade man inte så mycket val än att doppa sig inför föräldrarna. Passa på bara, man vet aldrig när ni får chansen igen. Sade dem, så då hoppade brorsan också i. Jag hade redan simmat ut till bryggan när han fortfarande stod på stranden - senare fick vi veta att badvakten hade skrattat roat åt oss, eller snarare åt brorsan när han tvekat en så lång stund. Vi gjorde det ialla fall - det var bra vi - mohaha, svenskar är inga badkrukor inte. Inte om man heter Sofia eller Simon.

Skumt och dumt

Det är en grej jag inte fattar med blogg.se. När jag går in för att kolla in statistiken visas nu bara det totala antalet sidvisningar och inte längre antalet unika besökare, vilket var det mest intressanta då man kunde se om det kom in nya besökare på sin blogg. För något jag lagt märke till är att det totala antalet sidvisningar inte anger hur många besökare som varit inne på min blogg utan bara så många gånger min sida har visats. Och det kan jag faktiskt göra själv. När jag är online och kanske nyss skrivit ett inlägg vill man själv gå in på bloggen för att se hur det blev, och när man sedan direkt går in och kollar statistiken så ser man att en varit inne - alltså jag. Går jag in en gång till, ja då syns det. Och om jag är unik besökare för mig själv har jag inte listat ut än - för den blåa linjen blev högre de två första gångerna jag provade, men inte den tredje. Så jag förstår verkligen inte - är detta möjligt? Ska det vara så? Då kan man ju gå in många gånger själv för att öka sin prestanda och få fler läsare på det viset om man nu orkar det. Jag skickade även en fråga om varför antalet unika besökare togs bort, till svar fick jag att det gav bloggen sämre (inte prestanda) utan snarare självkänsla. Kommer inte ihåg ordgrant hur det var men att det ändå var att det var onödigt. Men då tänker jag att det är väl ändå inte bristen på besökare man i första hand man tänker på, om det är någon ny läsare som hittat til min sida är det väl ändå en bra grej, då vill man veta det. Tycker jag.


Livet i det blå..?

Var på bio tidigare ikväll. Såg Nina Frisk. En ganska bra film men som komedi var den ganska svart. Man skrattar inte högt när personer är råa mot varandra, men något kul med Krister som blev hatad av alla. Han var den enda som jag inte tyckte verkade tillgjord från början. De andra lät falska på något konstigt sätt. Gunilla Nyros som spelade mamman, en stirrig dam var inte så trovärdig med sin pipiga röst som otroligt nog höll genom hela filmen. Är smått irriterad på att det inte kändes som att någon utveckling skedde; mamman förblev den hon var från början, Marcus kom aldrig över sin sorg och Nina fortsatte att flyga. Sammanfattningsvis drar jag slutsatsen att meningen med filmen är att man ska kunna dra sig ifrån verkligheten. Upp i det blå, vilket är min egen fristad, varför jag gillar filmen. Men att livet där är det rätta? När verkligheten är något annat med (okej, för familjen) kärleken som kanske den borde vara livet på små lätta moln. Intressant skildring när man hörde en kraschlandning när allt rammade för henne. För att han gjorde som han gjorde blev möjligheterna mindre men ändå större för henne. Hon var beredd att anpassa sitt liv till någon annan, för den starka viljans skull. Livet i det blå blev dock utvägen, vilket var hennes liv från början. Så vilken är den rätta, den mer klara färgen att måla livet med..? 


Må bäste man vinna!

Jaha, det blev Erika och snyggingen som fick åka hem fastän de fick mest röster av juryn. Synd, men det skulle man väl tycka om vem den än blev som fick åka hem. Själv ringde jag på Tobbe eftersom jag trodde att han hade störst risk att åka hem eftersom han fick minst röster av juryn. Så det kan gå... Tror ändå Tobbe kommer vinna. Erika kunde nog haft större chans att slå Tobbe än vad Martin har. Men vad vet jag..? Må bäste man vinna, säger jag bara. Något annat jag fick veta under kvällens gång var att pappa hade ringt och röstat på The Ark 8-10 när de vann på melodifestivalen medan jag bara fick ringa en gång på Andreas. Det var riktigt fusk det. Ugly! (Ringde dock en gång på Sarah också.) Men jag hittade hur som helst albumet The Ark bland pappas skivor. Så nu har jag lyssnat igenom den två hela gånger. Bra eller inte?!? It takes a fool to remain sane och Echo chamber är riktigt bra, men det visste jag sedan länge. Ett par nya låtar jag aldrig hört tidigare var This sad bouquet och You, who stole my solitude var bara så bra att det kunde lika gärna ha varit jag som skrivit låtarna. Plötsligt har jag hittat en ny idol...

Vem vinner, vem försvinner?

Shit, om en halv timme är det över. Då är det avgjort vilka de två finalisterna är. Det var verkligen på tiden att Lasse åkter ut förra veckan. Nu är det som sagt på allvar och danstävling på högsta nivå. Alla tre paren är lika bra tycker jag. Martin och Erika är ju båda två idrottsmän och har mycket muskler så man ser att Tobbe är mjukare i kroppen och mer rörligare än de andra två. Men Erika är grymt bra, jag tycker även om Danieln da Silva, mycket het latino ; ) som är lika mycket värd att vinna som Erika enligt min mening. Martin är ju grymt snygg, men ändå inte för dryg av sig. Ser ut som en nallebjörn trots sin muskulösa kropp. Påminner om någon jag håller mycket av dessutom. Jag tror ändå att Tobbe och Erika kommer ta finalplatserna. Tobbe är självklar och Erika har dansat några danser fler som varit bättre än vad Martin har gjort.
Den som lever får se....

Ett fjärde reklamavbrott och jag slutar titta på teve

Reklam och åter reklam. De har till och med börjat med tre reklamavbrott nu på trean när man ser allt från prison break till top model. Får det vara så? Okej, att det är två uppehåll på en timme, men tre?? Ska man summera onsdagskvällar som har sitt girlylicious tema så får man det till nio reklamavbrott på tre timmar på åtminstone tre minuter vilket blir 27 minuter bara reklam. Nu tittar inte jag på hela kvällens program, men det är det säkert många andra som gör vilka jag absolut inte avundas. Jag blir galen under bara en timme när jag kollar på top model. Nu ikväll avbröt man mitt i en mening. Varför gör teve 3 på det viset? Det är ju ändå samma reklam varje gång som man lärt sig utantill vid det här laget. Det blir bara jobbigt när man vet att man ska kolla på sitt favoritprogram och veta att om bara tio minuter blir det reklam. Det räcker nu...

Drick grönt!

Sitter här med en kopp grönt te. Jag har blivit beroende av grönt te. Eller nej, kanske fel ord, men har man en gång börjat dricka det slutar man inte.  

På morgonen dricker jag helst juice eftersom c-vitaminer bättre får igång järnupptaget i kroppen medan kaffe och te är hämmande, främst kaffe - det kan hända att jag tar en kopp grönt te på morgonen om jag vill ha något varmt i mig. Annars dricker jag det helst på dagen om jag trots allt inte kokar kaffe, vilket har blivit en njutningsvara för mig nu när jag dricker mer te. Och visst man få unna sig lite lyx i tillvaron.

Kvällstid har jag dock börjat behärska mig. Förut drack jag det varje kväll och började nästan känna suget efter kaffe om jag inte fick det. Vilket är konstigt, för kaffe sägs inte vara beroendeframkallande som en drog. Kroppen säger bara till om man plötsligt slutar dricka kaffe efter en lång period av regelbundet drickande i form av huvudvärk, trötthet o.s.v. som Anna Skipper alltid tycker om att tala om på Du är vad du äter. Man lider alltså inte på grund av bristen av kaffe utan kaffet i sig.  

Istället har jag börjat dricka rött te på kvällen innnan jag går och lägger mig. Det ska verka lugnande och vara bra för sömnen. Men då ska man vara noga med att det innehåller roobios som egentligen inte är en teplanta utan en annan röd buske som just inte innehåller koffein, eller tein om man så vill... Just därför bra för sömnen. 

Grönt te ska vara bra för huden och skyddar mot vissa sjukdomar som cancer i olika former. När jag frågade min morfar en gång om man kunde bli teförgiftad svarade han att nej, det kan man inte - inte på samma sätt som kaffe. Men på samma sätt som kaffe innehåller koffein består te av tein. Koffein och tein är båda två gifter. Det borde ju jag ha vetat - naturvetare som jag är. Kanske för att jag är något överambitiös och vet att koffein och tein är precis samma ämne. Koffein finns i lika stor mängd i kaffe som i te.  Det är beroende på hur mycket man oxiderar tebladen som man får olika mängder koffein i teet. (Oxidation betyder att ämnen får reagera med syre, tebladen är i kontakt med luften)

Svart te har oxiderat mest medan grönt te har oxiderat minst. Svart te har mest koffein i sig och grönt har minst och har därför kvar alla dessa antioxidanter som skyddar mot uppkomsten av cancer och även hjärnan då det kan förebygga parkinson och alzheimer. Det ni! Det är bara att börja supa te...grönt te bidrar även till minskad träningsvärk för oss träningsnarkomaner, så kom inte med några ursäkter att det bara är människor som är rädda för rynkor eller cancer som dricker grönt te. Hälsofreak eller inte - drick grönt!

Var glad att du är ledsen

"Var glad att du är ledsen" - brukade Alfons farmor säga i ett avsnitt. Jag älskade Alfons när jag var liten. När han ägnade en hel dag att knyta ihop hela huset, när han var rädd för spöken som egentligen visades vara lakan som hängde på tork, att han aldrig gillade att slåss och blev kallad feg, när han var tvungen att raska på men "skulle bara... " och när han blev anklagad att vara tjuv då alla viskade pch pekade mot honom när den riktiga sanningen var att det var en skata som var den skyldige. Och så den gången då Alfons och hans pappa inte ville att julen skulle ta slut för att övergå till den vanliga vardagen när alla julklappar hade blivit sönder lekta. Men det ville ju farmorn. Hon städade undan allt som hade med julen att göra och sade de visa orden att var glada att ni är ledsna. - För då kommer det bli desto roligare sen-  Det är något som förföljt mig - var glad att du är ledsen. Vilket ju handlar om att man har tråkigt och att man istället ska längta till nästa jul, för då vet man vad man har framför sig. Alfons lade sig i begrundan och kom på den roliga idén att ordna fest. Jag har av egen begrundan lärt mig att ta det lugnt och njuta av att göra ingenting. Men vad händer om man blir tillsagd att hålla igång mer, ha kul? Det kanske leder till att det roliga trots allt inte är så speciellt, att det blir ett krav och att man hellre avstår. Vad finns då..? Är man glad eller ledsen?

Saknad; att man förlorat längtan?

Våren är en längtan efter sommaren. Det är på våren alla djur och växter vaknar till liv. Det är då himlen börjar visa sin rätta färg bakom alla snöovädersmoln som varat.  Och så alla dessa flygplansstråk som blir allt längre på himlen och som har ett mål. De som ju symboliserar min längtan. Nu ser det mest kaotiskt ut när de går kors och tvärs om varandra. Om längtan på lyckan är lyckligare än själva lyckan borde jag alltså vara i mitt lyckligaste jag för tillfället..? Svårt att tro. Jag vill leva i lyckan, ha möjligheten att kunna ta på den istället för att leva med den som något abstrakt som bara finns i sinnet. Längtan, saknad...vad är skillnaden?

Nu är väl ändå våren kommen

För vad ska man annars kalla det? Det har varit fint väder flera dagar nu och det är tillräckligt varmt för att sluta bära halsduk. Enligt väderforskare måste temperaturen ligga på 1-10 plusgrader i minst fem dagar för att det ska kallas vår. Please please, låt det inte bli vinter igen. Jag orkar inte med kyla och mörker. Solen är dock uppe längre nu, så här ljust var det inte för två veckor sen när jag satt här. Det betyder att jorden snurrar på. Tiden går med sina årstider och allt vad det innebär. Jag kan bli så arg när allt bara går på som vanligt när det inte är som vanligt. När ingen fattar eller ser hur det ser ut i den värld jag lever i. Att den är mörk... Grr, om man bara kunde protesera mot världen, livet...

" - Jag är ingen jävla Thorleif! Jag är dansbandsluder..."

Leende guldbruna ögon
Riktigt bra serie. Har verkligen längtat efter en sådan här serie utan att jag knappt vetat om det själv. Man måste gå emot oddsen och satsa om man tror att något är rätt, att man tror på det man gör. Jag gör inget annat. Kanske därför som jag gillar dansband... Dansband kommer från hjärtat, så sant som det är sagt. Dansband är alltså någonting som alla kan identifiera sig med, oavsett om man gillar det eller ej. Tänk på det, ni som har fördomar mot dansband. Leende guldbruna ögon har jag förälskat mig i... 
Ja, det har jag, redan för länge sedan -

 - Jag har älskat dig i smyg,
det är svårt när man är blyg
att förklara hur det är,
att det är dig som jag har kär...


melodifrossa

Nu är jag riktigt pissed off. Jag tänker inte säga "Hur kunde The Ark vinna???"  Nej, det tänker jag inte. Visst, han är en proffsig artist och vi har demokrati i landet. Men det stod inte helt rätt till i globen ikväll. Jag förstår verkligen inte varför inte Tommy Nilsson inte fick ett enda poäng till skillnad från lärarinnan som fick 4 poäng av juryn och 66 av folket. Ofattbart. Han hade i alla fall en meningsfull låt. Det borde man ta lite mer hänsyn till istället för artisteriet och hur skrälligt det låter. Sonja och Sanna förstår jag inte hur de kunde få så pass mycket poäng som de fick. Det var inget nytt över varken dem eller deras låtar. Sanna försöker härma Carola och låten låter nästan på samma sätt som Evighet. Sonja både låter och sjunger på samma sätt som Shirley Clamp och låten är en typisk låt för Shirley. Ja, Sonja har skrivit vissa låtar som Shirley sjungit, men varför inte låta Shirley ställa upp igen. Vi behöver inte en "en till" Shirley. Och stackars Marie fick rundgång i mikrofonen.
Men men, The Ark kommer väl inte sänka Sverige i Eurovision Song contest.
Jag tycker dock att det hade varit mer spännande att se Andreas, Måns eller Sarah som tävlande där mot Europa. Andreas förtjänar verkligen att ta sig plats för Europa, Sarah var proffsigast som sångare och Måns har blivit bättre och bättre med sin låt som också blivit starkare. De hamnade i alla fall i ordning efter varandra, vilket ju var ganska självklart.
Det känns ganska självklart med The Ark när de till och med är kända i Europa och mer etablerad som artist. 
Jag tycker att det är konstigt att  artister ibland får vara med i melodifestivalen när de redan är så pass kända att Europa redan vet vilka de är. Man borde väl snarare skicka ner nya, upptäckta talanger som representerar sitt land. Om jag minns rätt fick inte Tatu så pass mycket poäng att de hade chans att vinna när de ställde upp för Ryssland för några år sedan. Om det var för att de kanske trots allt inte var så bra har jag ingen mening om, själv lyssnar jag inte på dem. Efter det har man inte hört om dem så mycket. De kanske rent av fick sänkt popularitet av att ställa upp i Eurovision, vad vet jag. Så jag vet inte vad jag ska råda kända artister; om de ska satsa för sitt land eller inte. Nej, nu ska jag ta plats i sängen och sörja för mina "tillfälliga" idolers skull. [Om några månader har jag väl glömt hur bra de var ;) ] Är man schlagerfixerad så är man, oavsett glädje eller sorg. Kommer somna gott med a little bit of love i sinnet. Shape up med det....     

Teater i högsta grad

Linje Lusta av Tennessee Williams med Helena Bergström i huvudrollen. En stark pjäs, ganska grym. Inte så konstigt om man läst på om Williams, han hade en syster som han såg upp till men hon var psykiskt sjuk, led av nervösa sammanbrott och fick leva på mentalsjukhus i största delen av sitt liv. Han lär ha skapat karaktärerna till sina pjäser utifrån sina familjemedlemmar. Själv dog han med en flaskkork i halsen, typiskt sätt att bevisa att han var alkoholist. Blance Dubois, Vit Skog som det betyder på franska, hade han gjort till en nervös alkoholist som med jämna mellanrum tog heta bad för nerverna, hydroterapi förklarade hon. Det slutade med att Blanche blev hämtad av en läkare och en sjuksyster med systern förtvivlad kvar på scenen med nyfödd pojke. Mannen och de andra männen i pjäsen var inte kloka, mycket handlade om sexualitet som maktmedel. Beundrar Bergström starkt, mycket bra skådespelerska. Trots att teater brukar inverka sugande på mig kunde jag inte komma ifrån oron i min egen kropp idag. Blev distraherad, ett par bakom mig prasslade med en godispåse under första delen. Blev riktigt förbannad, okej att sitta och snaska om man går på bio. Men teater, herregud, det är inte en lika passiv upplevelse som att gå på bio. Då har man ett visst ansvar som publik. Teater är trots allt en kommunikation mellan scen och publik.