Seperationsångest av mig själv

Jag märkte det i förra veckan. Ignorerade det, trodde att det inte kunde stämma. Idag konfronterade jag honom. Och mina värsta farhågor besannades. Han hade kastat den! Min femton år gamla kopp med en bild på en häxa som det stod Sofia på och betydelsen av det. Varför tog jag den inte när jag hade chansen? När jag så flera gånger har tänkt att den borde jag ta upp till mig för att vårda ömt, så att den kan få sin hedersplats i mitt eget krypin i framtiden. Nu är den borta, på grund av att pappa fick nya, fina koppar av sin, av mig just nu så kallade, häxa. Den var min, ett minne av mig själv. Kan fortfarande komma ihåg hur jag med mina barnahänder kunde ställa mig på en stol för att kunna nå upp för att ta ut den och läsa texten och förstå innebörden av mitt namn. Och nu är den borta...

Sofia - betyder vishet
Långa tider brändes de kloka kvinnorna på bål -
så gick det som det gick med världen
Sofia skall ej mer gömma sig bakom fagert yttre
Vi räknar med att hon vrider världen rätt igen


Glad midsommar

Åker till Åland tidigt imorgon bitti, som sagt. Bara över helgen, men sedan bär det av till Magaluf i en vecka. Det innebär bloggtorka ett litet tag framöver. Första juli är jag hemma igen. Så see ya later, ha en skön helg!

Pojkvän i present?

Så härligt att träffa M igen. Igår blev det en heldag på stan, provade en massa kläder och shoppade lite smink på rea. Jag hittade presenter till min kusin som fyller 18 år om en vecka, men som firas imorgon då vi brukar göra det. Midsommarhelgen är lite för tidig i år. Förra året sade jag halvt på skämt att jag ska skaffa henne en pojkvän när hon blir 18. Pressad funderade jag länge på hur jag skulle lyckas med det, haha. Vad hon söker efter, mörk eller ljus, lång eller kort o.s.v. Ett tag lurade jag på hur man kan hitta en uppblåsbar docka som ett substitut för en kille. Men det kom jag fram till skulle kunna liknas vid en dildo - och nej, absolut inte, inte till en kusin och inte när man sitter och öppnar med familjen. Inte för att jag skulle köpa en till någon annan heller för den delen. Inte ens till mig själv. Nej, pojkvän ska det vara isåfall. Det slutade med min geniala idé som Mikaela också kom lite inputs om. Att helt enkelt köpa sådant som kan hjälpa henne i sitt sökande efter sin pojkvän. Sökandet får hon själv göra. Till det köpte jag ett grattiskort som passande nog var en bild på en tårta med ljus. Vände man kortet hit och dit tändes ljusen, plus att en hunk med bar överkropp stod i den. På baksidan skrev jag en 3-stegs instruktion om hur man fångar en kille. 1. Fina händer (nagellack) - killar älskar en kvinnas beröring. 2. Kyssvänliga läppar (läppglans) - de älskar fylliga, goda läppar att mumsa på och vill kyssa dig blöt. 3. En mjuk, väldoftande mage (en god hudkräm) - sedan vill de klä av en kläderna och äta upp en hel. Och det viktigaste av allt är såklart att du kan njuta av din godisbit till killa, när som helst, om du har honom nära om hjärtat. Välj en med ögat, hjärtat och huvudet - då kan inget gå fel! :) Ut och jaga! Det sista innebar en berlock som jag dessutom satte en liten, liten bild på Brad Pitt i. Visste inte säkert var min kusin egentligen står i frågan om man jämför Brad Pitt, Johnny Depp och Orlando Bloom. Så jag chansade, snygg är han väl ändå..? Är jag inte smart? ;)

Att mötas i drömmar

Jag kom på något underbart imorse, när jag vaknade efter en inte lika drömlik natt som igårnatt. Jag har läst att astralkroppen ger sig ut på resa när vi drömmer. Vå kropp ligger såklart och sover, men att vår själ, astralkropp ger sig ut på resa dit vi drömmer om. Inte konstigt att det känns så verkligt när man drömmer, det är astralkroppen som känner det vi förnimmer i sömnen. Men, om jag drömmer om någon, att jag är med denne och att det finns astralkroppskontakt - betyder det att den personen också drömmer om mig och att dennes astralkropp reser för att möta min? Den omedelbara tanken som slår mig är nej. Vi gör alla våra egna resor, har våra egna liv och förutsättningar till vad vi drömmer om. Det är inte lika. Men samtidigt borde astralvärlden vara lika som det riktiga - vi möter varandra i ömsesidigt förtroende. Vi har våra mål och träffas för gemensamt beslut. Men drömmarnas värld kanske är mer komplicerade än så. Men visst en fin tanke?

Glad, glad, glad och lite lessen

Vilken dålig match det var igår! Tråkigt att inte få se Sverige spela igen. Men de var verkligen dåliga igår, till skillnad från Ryssland. Det var i stort sett bara de som spelade, Zlatan tappade bollen hela tiden och det var inte alls samma team playing - anda som när vi spelade mot Grekland. Snyft! Nåja, tur att jag inte är ett riktigt fotbollsfantast, då skulle jag garanterat vara mycket mer förbannad än vad jag är. Och så kan jag bara inte vara lessen när jag äntligen fick det efterlängtade telefonsamtalet igår :D Det visades att han till och med var intresserad av mig redan från början och blev då förvånad när jag tackade nej. Det var ju för att jag blev så ställd och såg det som det var, så som han såg det alltså. Men eftersom jag hörde av mig efter det så måste han hoppats på mig igen. :D Yeah! Vågade aldrig fråga vad det var som gjorde att han var intresserad av att anta mig redan från början, någonting måste det ha varit utifrån det jag skrev i brevet. Men vad? Bara så glad! Precis innan matchen ringde han, visste inte om han skulle ringa på kvällen eller nu tidigt denna morgon. Då trodde man såklart att man skulle få sovmorgon, annars hade jag fått gå upp halv åtta för att vara beredd på tidig morgonintervju. Kvart över nio hade jag ställt klockan, det visades att den stod på 25 över, för kvart över ringde han igen och sade att han hade pratat med kursledaren för skrivarlinjen. Och honom har jag såklart inte hunnit kontakta än, vilket han ringde och talade om att det var viktigt. Självklart är det så, men det var ju först igår som jag fick reda på, direkt i intervjun, att jag kommit in på film & tv-produktion. Så då är det väl självklart att det är idag som jag är tvungen att kontaka skrivarlinjen. Hade jag gjort det innan och inte vetat att jag skulle komma in vore det som att gräva min egen grav. Kan inte tacka nej förrän man vet att man har en annan möjlighet, jue.

Den långa vägen hem

Äntligen hemma! Vaknade av en drömrik natt. Bland annat om att jag skulle rädda en indianpojke när han blev utslängd från sin stam som kom inifrån Ålands skogar. Om återigen sjuka grejer som i en Saw -film då man ska öppna dörrar och då händer det någonting, som jag redan visste om eftersom jag på något sett var inne i en film som jag redan sett och då kunde undvika. Men en person med i filmen/drömmen visste jag skulle gå en smärtsam väg till ödes, men som jag ändå inte förstod om det hände eller inte. Han skulle nämligen ha fått en lång spik genom huvudet. (Varför drömmer jag sådant? Fattar verkligen inte. Jag har verkligen blivit uppskrämd, det är en sak som är klar.) En annan dörr utlöste en spegel som kastade ut vassa saker rätt igenom rummet, o.s.v... Jag klarade mig oskadd genom drömmen, tack och lov. Strax därefter drömde jag om tunnelbanegångar som jag inte hittade igenom. När jag väl hade kommit ut på en perrong skulle jag ta farväl av någon som inte visste om han skulle på eller inte. Av och på gick han och till slut slängde han sig ut i farten för att komma till mig. Men han hann inte mer än att nudda lite på mig förrän han hoppade på igen. Det slutade med att vi låg på en äng med barnfamiljer som hade picnic som stirrade halvt förfärade på oss för att vi hånglade framför barnen, haha. Det var så verkligt att jag kände gräset under mig och kort, kort hår under mina fingrar, som är så skönt att ta på. Sad ... Fast det slutade väl lyckligt på det viset, eller?

Jag vaknade som sagt och gick ut och väntade på bussen. Det var en äldre chaufför som informerade mig om att remsan hade gått ut och att han inte kunde stämpla, men att jag fick åka med ändå. I nästa buss jag skulle på satt en yngre invandrarchaufför som inte lät sig luras och sade att jag fick betala med sms ifall jag skulle med. Som om jag har det numret i huvudet! Och sedan är mina mobilpengar till mobilen och inget annat. Fattar verkligen inte varför de har bäst före datum på sådant. Har man betalat 160 kronor för en remsa borde man få använda upp det oavsett tid. Så jag gick av och bestämde mig för att ta mina långa ben och hem. Att gå från Spånga till Hässelby är en jävla bit, och det hade jag alltså bestämt mig för. Har jag fått en idé har jag svårt att släppa den, så ock nu. Jag tog vägen som jag visste var den snabbaste med buss, alltså med den som jag egentligen skulle ha åkt med. När jag väl kom på det insåg jag att samma busschaufför antagligen skulle komma samma väg tillbaka och se mig gå, vilket måste ha sett idiotiskt ut. Jag höll på att ge upp direkt efter 300 meter. Denna väg är trots allt jobbig, med backar och långa gator. När jag trodde att jag väl var framme kom en ny lång gata o.s.v. Så arg men ändå så bestämd. Jag funderade seriöst på att lifta hem, då bara av servicebilar av något slag, då jag för att underhålla mig med något började räkna sådana bilar; secret service, vällingby låssmed, Backlunds el och en rörfirmabil. Jag orkade aldrig hålla upp tummen. Hungern hotade och även törsten, benen gick per automatik. Klarar jag det har jag gjort mig förtjänt av en god och välbehövlig frukost, tänkte jag. Helt plötsligt börjar mobilen ringa och visar på dolt nummer. Oftast är det pappa då, så jag lade till en butter ton när jag svarade. Istället är det han från Gotland och säger att han vill boka tid med mig ikväll eller imorgon bitti för intervju. Självklart kan han ringa, struntar i om det blir mitt i matchen. Blev bara så glad att all min ilska försvann. Lättare till sinnes flög jag nästan fram. Jag vek av till Vinsta och (jag kan inte säga genväg eftersom det en tidigare gång blivit en senväg) trodde att jag kunde vinna något på det. Skulle säkert ha klarat av att gå hela vägen hem till mitt lilla Hässelby, men när en buss precis kom upp vid min sida var det lägligt att försöka sig på den. Annars skulle jag vara dum. En äldre gubbe igen, och han märkte ingenting av vad det var för remsa som jag vant höll fram. Något sur blev jag på mig själv, men ja - min kamp hade ökat hungern och gjorde mig svag, både kroppsligt och själsligt. Det var en bedrift nog att ta mig från Spånga till Vinsta, som ju åtminstone är halva vägen hem.


Förgäves väntan

Kan man bli mer deprimerad!?! När man sitter och väntar, väntar och väntar för att sedan inse att det är för sent. Att det inte är någon idé att sitta och vänta längre. När man har väntat förgäves på något som man verkligen varit taggad inför och så händer det inte!!! Suttit och väntat på två saker idag, den ena i flera dagar och varit spänd för. Inte ens idag, den sista dagen som han sade, ringde han. Fan!!! Varför?? Sade jag något fel förra gången? Varför fattar han inte när det är jag som drivit på att få en chans till?? Varför fattar han inte att jag vill, vill, vill!!! Ring och ta reda på det då, för fan! Åååh! Hoppas på att han ringer senare i veckan då. Och så sitta och vänta på någon som ska vara så betydelsefull för en som bara tror han göra vad fan som helst och inte höra av sig. Orka! Bland det värsta jag vet. Vad ska man tro? Det kan ju ha hänt något, vad som helst. Man blir ju sjuk av oro när man börjar tro det värsta. Man kan väl säga att jag lärt mig nu, men om jag någonsin kommer vänja mig - nej. Jag vill inte förlora tron på att man kan lita på människor.

Love and peace to me :)

Poweryoga till all ära! Kom precis nyss hem från gymmet som en helt ny människa. Jag är en mycket lättare version av mig själv, känns som om jag flyger fram i en värld full av frihet. Krävande och tungt, men balans som sagt vilket jag kanske inte är den bästa att utöva. Men skönt är det! Kontrollerade starka rörelser med total avslappning som följd. Allt som krävs är styrka nog att bära upp sin egen kropp, att klara av sig själv. Ja poweryoga borde alla pröva på. Med en kopp rofyllt rött te i mig och ett varmt bad kommer jag somna gott efter föregående natt, som inte alls verkade energigivande på mig, då jag dessutom hade sovit med linser på. Mer respekt till gymmet med sin allsidiga träning, aktiv som passiv träning ...


Fotboll

Fan i helvetes jävla tävling! Om det inte vore för tilläggstiden hade det blivit oavgjort 1-1. Istället vinner Spanien för ett litet mål som knappt kan räknas. I början var jag väldigt besviken på Sverige, men efter Zlatans mål verkade de mer taggade och mycket mer motiverade än innan. Trots det går Spanien och vinner! Vi hade många chanser att göra mål än vad vi gjorde. Dumma missar, men all kärlek till Isaksson. Utan honom hade det varit katastrof, han gör verkligen hälften av den stora betydelsen av skicklighet som laget står för. Mycket dumt att ta ut Zlatan! Spara eller inte spara, denna match var väl den viktigaste svåraste som han kunde göra bättre för?!? Jaja, bara vi vinner nästa gång, när det nu blir ..?

French Kiss

Flicka möter pojke. Pojke lämnar flicka för en annan. Flicka följer efter för att vinna tillbaka honom och möter en annan pojke på vägen, som hjälper henne att uppnå sitt mål. När pojken vill komma tillbaka inser flickan att hon inte vill ha honom, utan den andra pojken. Denna pojke inser inte detta förrän han får det berättat för sig som en kärlekssaga som han själv får tolka slutet på. Slutet? Han vill det lyckligt och hon gör det så .... Nåååå!!! French Kiss, med Meg Ryan och Kevin Cline - så söta och roliga ihop. Man kan nästan tro att han är fransman på riktigt. Lättsam och bra film. Ändå mer komplicerad än vad den kanske ger sken av. Hela tiden finns något outtalat, en underhistoria som också fördes fram under hela filmen. Hur något otippat och följs av förnekelse men som till slut uppdagas och har som största betydelse av den "riktiga" berättelsen. Alltså en snyggt gjord förvandling i hennes strävan att få någon som resulterar i att hon vill ha en annan. En fransman, en fransk kyss. Dessutom blir jag själv sugen på att klunka vin och äta ostar. I Paris! Kärlekens stad, där man tungkysser varann. Då behövs det såklart någon vid ens sida också. Vill man det hos mig kan man räkna med en week-end i grannlandet till Spanien - helt klart!



Love you, Zlatan

Nu är jag stolt över grabbsen! :D Två mål! Och vilken team-playing! Jävla snyggt när Zlatan sparkade mot Henke och fick tillbaka den lika snabbt för fullträff. Han var själv alldeles chockad, haha. Det andra såg ju bara för komsikt ut när bollen studsade mellan Petter Hansson och två, nej tre greker (inklusive målvakten). Han missade den först, det var ju helt enkelt ren tur att Hansson lyckades snubbla in bollen mellan benen på Nikopolidis. Han hade ju i stort sett bollen. Pinsamt! Tre greker och en svensk! Stackars greker. I det ögonblicket ville jag verkligen inte vara grek. Flera skador som vanligt. Kunde inte hålla mig för skratt när Zlatan fick en spark över sina "ädlaste delar" som kommentatoren uttryckte sig. Inte heller när en grek backade, backade och backade och - precis när han skulle till att fånga bollen - snubblade. Hahaha! Sveriges små pojkar får spela igen ...

Änglar finns

Hjälp! Har nyss fått höra av mamma att mormor och morfar inte befinner sig där de borde vara - på Åland. Nej, istället har de gått o krockat med bilen på vägen dit. Med en långtradare dessutom (!) hu! Tur att jag inte följde med, då hade jag säkerligen hamnat i någon psykos. Det som jag alltid fasat över, den dagen när någon av dem, mina allraste bästa dör. Samtidigt har jag fasat över tanken att de skulle kunna gå bort samtidigt, och då möjligtvis i en bilkrock. Tackar Gud för att det inte blev någon sannprofetia. Thank you God! Nu upp och överraska dem ...

När saknad blir till längtan och längtan till behov

Jag ska verkligen försöka sova. Utan Stilnoct. Utan att tänka för mycket. Ändå är det något som hindrar mig från att krypa ned i sängen. Något som är ömtåligt och väl dolt, som jag i valda stunder tar upp ibland, men som ändå kan hota att spränga upp i min kropp utan min tillåtelse. Ett minne som kan ta sig olika uttryck vartän jag är, tid som rum. Vad ska man göra när det blir för mycket? Minnas eller förtränga? Kan man verkligen förtränga något som verkar vara så betydelsefullt då det inte längre är jag som kan kontrollera mina tankar, utan min kropp? Den kommer ihåg hur det var att vara tillsammans med någon och vill ha trygghet. Vill ha nära till en annan kropp, beblandas med den kroppslukten, få känna pulsen under den varma huden slå under sina läppar, höra hjärtat rytmiska slag som en gång kommit till liv - kanske i takt med ens eget hjärta. Värme. När det blir varmt om hjärtat - ja, då älskar man. När minnet kommer inifrån mig, mitt innersta, fryser jag kanske - men det är fortfarande varmt inom mig. Minnet av en nära trygghet, att klä av sig tillsammans, och få krypa ned under det öppna täcket i en inbjudande famn, som bådar om en natt  - vakna som sovande - ihop. Tätt, tätt ihop, med omslingrande armar somnar man, för att senare vakna upp och till sin stora lycka upptäcka att man legat så hela natten.


Barndomsdrömmar födda ur filmens värld

I love trouble med Julia Roberts och Nick Nolte, I love it! Har sett den ett antal gånger. Älskade den som liten också. Jag kom på mig själv att blanda ihop den med Lovligt byte som är av samma genre, romantisk action, (med Mel Gibson och Goldie Hawn) som jag också alltid gillat. Men I love trouble kommer jag ihåg hade större effekt på mig som liten, när jag tänkte huruvida vilket yrke jag ville drömma om. Alltså att bli journalist, så länge det innebär gåtor och jakt - vilket såklart fick mig att "älska trubbel" och allt vad gäller thrillers, gåtor och romantik i filmväg. James Bond fick även det mig att vilja bli polis, eller som det mer rätta ordet: agent. Lois och Clark var även det en stark favorit för mig för länge sedan, också de spänningsjagande journalister. Att ha en flygande hjälte vid sin sida är inte det helt fel heller ... Dataexpert har verkat minst lika spännande om man ska tro på livet för Sandra Bullock i Nätet. En något värre föreställning är om man vill att livet ska bli som för Julia Roberts i Pretty Woman. Det kan jag säga att jag inte önskat mig, även om sagan är lockande. Att få sin prins.. Och tro't eller ej, men det har jag ju redan upplevt.

Populärmusik från Vittula

Har precis sett Populärmusik från Vittula som gått på femman. Varje gång den har kommit på teve har den gått på just kanal fem, vilket såklart är jobbigt eftersom det är den värsta kanalen med sina reklamer. Aldrig har jag hunnit se filmen heller när den väl har stått på. Blir alltid nostalgisk när jag tänker tillbaka på när jag såg den första gången. Men ikväll satte jag mig alltså seriöst ned i soffan för att se igenom denna minnesväckande film. Jag må då säga att den är riktigt konstig. Första gången fattade man väl knappt någonting. Mycket symbolik antar jag, t.ex. när Mattias som liten pojke stänger in sig och inte kommer ut men som till slut är stark nog för att bryta sig ut, och då som man. (Känt sig instängd under hela sin ungom?) De andra delarna som liknar science fiction orkar jag nog inte analysera. Mest konstigt, som sagt. Tragikomedi, säger jag om filmen. Det är ju för komiskt när Björn Kjellman som skåning äntrar Pajala med sin stympade hand med bara en tumme som, hrm, mest liknar något annat ... All misshandel hit och dit. (Jarmo Mäkinen får alltid elaka och hårda roller.) Den svarta prästen. När han blir våldtagen av en lite för stor kvinna i förhållande till honom själv, (som för övrigt spelas av Maria Möller). Haha. Många "dödscener" var det också. När farmorn låg på dödsbädden och precis hade gett Mattias sin bibel kom fadern (till pojken) fram för att sluta hennes ögon. "Det där hade du velat va, din fähund." Sade hon högt så att alla ryggade tillbaka. Ögonblicket efter dog hon på riktigt (med öppna ögon). Senare i filmen låg många nedsupade efter att ha grattat Sten Ljunggren, fader till Niila. Själv låg han med öppna ögon, helt död och svarade inte när någon ruskade om honom. "Är du död?" "Jag vet inte." Ganska kul. Jag väntade på ännu en dödscen som jag hade för mig skulle vara en kvinna som såg död ut och satt i en soffa. Någon skulle då ha kommit fram och undersökt henne, kanske frågat om hon var död och till svar hade han fått "Bu!" Kanske blandar jag ihop det, men har lite svårt att erkänna sådant när jag vet så säkert hur det faktiskt skulle ha sett ut. Någon som kanske vet?


Bara i mörker kan man urskilja ljus

I veckan hände det som inte får hända. Jag vägrar! Inte igen. Aldrig igen den ständiga ångesten som äter upp en infrån och inte låter mig somna om nätterna. Lättare sagt än tänkt, när man ligger där i nattsvart mörker som gripit tag i en - med bara sig själv som åskådare åt mig, den ensamma agerande figuren som inte ens valt sin roll. Hon har blivit rollen som tagit henne i besittning, utan hennes tillåtelse. Med den kommer också den molande huvudvärken som sätter sig som en hjälm över huvudet och vägrar släppa sitt grepp förrän man har våndats tillräckligt. Lid, människa! Det är bara då den släpper. När man inte kämpar emot och istället låter sig översköljas. Man drunknar inte - oavsett hur ont det gör, oavsett hur mycket man försöker hålla huvudet uppe för att få luft - man ska bara låta sig driva med i vågorna i det stormiga hav som till slut ändå stillar sig till en blank spegelyta. Det är då som först man ser som mest klart och vad det är som döljer dig där nere i djupet. Jag stängde in mig på toaletten med lyset släckt när jag kände det komma här om dagen. Ville se ljus. Ironiskt nog är det just där i mörkret som man ser ljus som bäst. För att hitta ljus måste man ibland våga sig in i mörkret. Men jag såg inget ljus. Det var bara mörkt, utom och inom mig. Greppet hårdnade. Senare på kvällen när jag inte kunde somna kom det återigen smygande på mig ihop med en rädsla som jag vet är befogad. Inte värt att nämnas, för smärtsamt, men det finns skrivet sedan tidigare. Hade inte sömnpiller i beredskap, vet inte om jag hade tagit ifall möjligheten fanns eftersom jag hade tagit kvällen innan. Istället knaprade jag Ipren för att bli av med huvudvärken och att slippa somna av ren utmatthet som följd av ångesten. Dessutom, något som jag måste klappa händerna för till mig själv, kanaliserade jag smärtan för att förstå den bättre och att kanske på det sättet kunna slippa den. Med det sagt skrev jag ned det jag ansåg vara orsaken till den. Det är alltid en huvudsak som är/gör den till vad det är, men jag vet av erfarenhet att det även beror på annat också. I nattens timma kom jag fram till att det handlade om: förhållanden till olika viktiga personer för mig och hur de hotar att förändras och hur jag däri ska/borde/vill agera utifrån det, hur jag från det föregående ska behålla min heder som människa och om jag verligen vill bojkotta sommaren, vänner; förlorde men kanske framförallt ofunna och oseriösa sådana, (Är det så fel att vilja ha någon som bara kan lyssna och vilja förstå?) kommentarer som man får höra från olika håll som bara är jobbigt, undran över vad jag vill och ska göra med folkhögskolorna, oro över en nära vän och så ångest över att faktiskt få ångest, den ständiga. Inte konstigt att man får ångest. Trots det kändes det bättre att få det nedskrivet.


Skrivtid

Pappa brukar ibland komma med artiklar som han hittat och sparat till mig. För att det är intressant, kul läsning eller att det över huvudtaget rör mig på något sätt. Nu senast hade han sparat Svenska Dagbladet från 18 maj, en flera sidors artikel om "Skrivtid". Den handlade om att hela grejen att skriva en bok har blivit en folkrörelse och att intresset bara ökar. Att det också "beror på ett ökat bokintresse överlag" är väl inte så konsigt. Fast det borde bero på tycker jag. Många tror att de kan och vill skriva en bok, men skyller ifrån sig på att de inte har tid. Men vad vet de? Skriver man så tar man sig helt enkelt tid. Att skriva är ingenting man "ska - eller tänker göra". Är man intresserad håller man redan på med det. Men att bli intresserad av att läsa böcker är såklart lättare. "Enligt Bokhandlareföreningens och Förläggareföreningens gemensamma bokindex ökade försäljningen med 7,4 procent under 2006. Intressant är också att många av de nya författarna är välutbildade karrärister med fullspäckade kalendrar, som också önskar sig en skrivkarrirär." Och så relaterade man det som ett resultat till Lapidushaussen. (Jens Lapidus är jurist och kom ut med Snabba cash och är nu aktuell med sin nya bok Aldrig fucka upp.) Att det har gått alldeles för fort för honom att komma ut med bok nummer två och att det inte borde vara möjligt. "Man kan säga att han fallit på eget grepp - det snabba, det forcerade." Som artikelns rubrik "Skrivtid" heter, handlar det så ock om just det.  Att de som lyckas har hittat vägen till den egna skapandeprocessen, som ofast uteslutar världen och tar tid. Fem olika författare hade så gett sin historia och berättat om sin skrivmiljö. Genast hoppades jag på att John Ajvide Lindqvist skulle vara en av dem. Jag finner honom intressant efter att ha läst hans böcker. Ska för övrigt köpa hans senaste bok Människohamn som ska finnas ute i affärerna nu. Och tro't eller ej, som sista författare handlar det om honom. De andra var något okända för mig utöver Elsie Johansson, som jag läst några av och som även hon kommer med en ny, Sin ensamma kropp, den 13 juni. Tyckte speciellt om hennes intervju där hon verkligen gav av sig själv. Okej, det gjorde väl alla, och att slutet är svårast kanske inte heller är så konsigt. Att inte veta när det är nog. "Jag värjer mig mot påklistrade lyckliga slut, men kan låta det vara förhoppningsfullt." Och så hennes underbara bekräftande ord som alltid bör vara sanna i varje skrivande text. "Rytmen är också viktig för mig. När man måste stryka i ett manus, blir jag petig. Det måste vara samma antal stavelser, samma känsla. Det går inte att bara ta bort ord."  Många gånger har hon också fått höra frågan om hur mycket som är sälvupplevt i det hon skriver. Som svar på det förklarade hon det som alla författare förmodligen gör, skriver samma berättelse om och om igen. För hur kan man annat? Man har bara sig själv, sin egen källa och personlighet att utgå ifrån. Så därför borde pappa verkligen fatta (utifrån artiklen i helhet) att varken han eller någon annan heller för den delen, kan säga någon vad skrivande är, vad som borde hända, vad man ska göra med sitt skrivande o.s.v. Det finns bara i varje enskild människa. Och är som sagt en process, något dynamiskt, ett skapande. Något som man passionerat lever för.