The power of the dog

Regi och manus (efter förlaga): Jane Campion
Skådespelare: Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Kodi Smit-McPhee m.fl.
 
Det här är en lågmäld västernhistoria som var väl värd sin oscarsnominering och som jag velade mellan när jag till slut gissade på CODA. Den baseras på boken med samma namn av Thomas Savage från 1967.
 
Berättelsen utspelar sig under 1920-talet i Nya Zeeland där bröderna Phil och George lever. När de driver sin boskap över prärien rastar de vid ett värdshus som drivs av änkan Rose och hennes son. Phil (Cumberbatch) är den burdusa, dominanta och ständigt smutsiga brodern som inger både fruktan och respekt omkring sig där han går. George är raka motsatsen och inleder ett förhållande med Rose. När de flyttar till deras ranch börjar Phil mentalt terrorisera inte bara Rose utan också hennes son Peter som är av den mer finkänsliga sorten. 
 
Filmen var en riktig pärla som slipades fram under tiden man såg den! Filmen är som sagt ett manus efter förlaga och som handlar om homosexualitet på 20-talet. Filmens foto var magnifikt och tillsammans med den lågmälda historien med det briljanta slutet skapade det en fantastisk film. Det var kul att äntligen se en film av Campion igen, och hennes regi var definitivt värd sitt pris. Cumberbatch var som vanligt superb med sitt subtila och ärliga spel och Dunst likaså. Även de andra två som var nominerade lyste upp filmen och skapade kemin som underbyggde temat om undertryckt sexualitet och manliga normer. Associationerna går till Phantom thread och Brokeback mountain. Se, se, se den! 
  (null)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback