Må det bli fred på vår jord

Barack Obama är förmodligen en av de människor som kommer göra skillnad i världen, förhoppningsvis. Jag gillar honom starkt efter hans tal där han bland annat gav tre tips för en varaktig fred, där man verkligen kan läsa av att han är en genuint bra människa som tänker efter och menar det han säger.

1. Utveckla alternativ till våld. Gå samman och genomföra kraftfulla sanktioner.
2. Inse vilken slags fred vi vill uppnå, och inse att om man inte värnar om mänskliga rättgheter så är freden bara genomskinlig.
3. Jobba för att alla ska vara fria, inte bara från fruktan utan även från begär.

– Krig kan vara berättigat om det förs i syftet att försvara. Men våld skapar aldrig varaktig fred, det skapar bara nya problem. Det finns inget svagt eller passivt att leva efter den icke-våldsprincip som Gandhi praktiserade, men som överbefälhavare för ett land kan jag inte leva bara efter det. Ickevåld kan inte lösa allt. Förhandlingar kan inte få al-Quaida att lägga ned sina vapen, säger han.

Obama konstaterade att USA har ”hjälpt till att stärka den internationella säkerheten med våra soldaters blod”, men att man ändå skulle komma ihåg att ”krig aldrig är lärorikt”.

– Säkerhet finns inte där mat, medicin, utbildning eller tak över huvudet saknas. Frånvaron av hopp kan få ett samhälle att ruttna, säger han.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback