Closer

Closer, en film med Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman och Clive Owen. Även den här filmen handlar om människor som möts och som korsar varandras liv, till skillnad från För kärleken får den här en nia av mig. Riktigt bra och intelligent film, som är värd att ses och fundera över. Den behandlar ämnet otrohet, som väl är det mest kontroversiella som finns. Jag älskar att så lätt kunna säga vad en film handlar om, för då är det också det som det handlar om. Otrohet och det närmast angränsande till det, dvs kärlek, individerna och konsekvenserna av handlingen. Inga sidospår, inga transportsträckor - det är fokus, och det är skickligt gjort. Karaktärerna har karaktär, man tycker sig ha sett liknande förr (kärlek på första ögonkastet, otrohet) och man vet att man antagligen kommer få se det igen men i den här filmen är det något alldeles eget och personligt, det är pricksäkra repliker och en äkthet i kombination med något förbluffande ger spänning på hur det ska gå. Berättelsens struktur och ordning känns helt rätt och som som gjord för filmen. Den handlar helt enkelt om fyra människors liv, hur de älskar varandra, otror, hatar och hämnas - att inte kunna leva utan varandra, men inte heller med.

Varning spoiler:

Alice (Portman) och Daniel (Law) är båda ute på gatorna i England när de får syn på varandra och faller i ögonblicklig förälskelse. Alice som kommer från New York är inte van med trafiken, och ser åt fel håll när hon passerar en gata så att hon blir påkörd. Daniel skyndar fram och när hon vaknar tio sekunder senare hälsar hon på honom med orden Hello stranger. De lär känna varandra, hon talar om att hon lämnar ett dåligt förhållande bakom sig från New York där hon också jobbat som strippa. Han som en journalist som skriver dödsrunor, och som skriver på en bok och har dessutom en (för oss okänd) flickvän.
 Ett år senare har de varit tillsammans i ett år, och han har skrivit sin bok som baseras på Alice och deras kärlekshistoria. Han sitter hos porträtt fotografen Anna (Roberts) och ska få framsidan till sin bok gjord. Anna är amerikanska och fotograferar främlingar, helst i akvariet talar hon om för honom. Han får också reda på att hon är nyskild och har läst hans bok som hon gillar. De sluter upp i en kyss, hon frågar och får reda på att han har flickvän och att det är henne som hans bok handlar om. Hon blir förnärmad, men han säger att han måste få se henne igen. Hon blir genast emot honom. Alice kommer upp till hennes ateljé för att hämta honom, och ber själv om att bli fotograferad. När de andra två tror att hon går på toaletten lyssnar hon istället till deras samtal och får reda på vad som hänt. Sårad är hon öppen om det och låter det skina igenom under kvinnornas fotosession. Daniel får man senare se sitta vid sin dator och vara inloggad på en sexchatt där han utger sig för att vara en kvinna vid namn Anna. Han börjar prata med Larry (Owen) och ett utstuderat cybersex samtal genomförs, det bestäms att de ska ses irl nästa dag i akvariet. Där riktiga Anna brukar sitta kommer Larry dit, och på det sättet lär de känna varandra och blir tillsammans när de inser att de är utsatta för ett practical joke.
 Fyra månader senare ställer Anna ut sina portätt, och Dan och Alice kommer dit. Det är enda scenen i hela filmen där de alla fyra är i ett och samma rum. Daniel ska på sin pappas begravning efteråt, men istället när han säger att han vill åka dit själv går han tillbaka in för att prata med Anna efter att han satte Alice i en taxi hem.
 Ett år senare kommer Dan hem till Alice efter ett jobbmöte, men berättar strax därefter sanningen att han ätit middag med Anna och att han har haft en affär med henne under hela det senaste året. Samtidigt kommer Larry hem efter en affärsresa och berättar för Anna att han inte kan ljuga för henne och avslöjar att han köpte sig en hora. Hon blir inte nämnvärt upprörd och berättar även sitt svek mot honom att hon varit tillsammans med Dan sedan sin utställning. Hon hade försökt avstyra deras möten eftersom hon och Larry gift sig under den tiden, men det hade inte gått. Larry blir förbannad, och Alice hemma hos Dan är förkrossad.

Alice: Is it because she's successful?
Dan: No. It's because... she doesn't need me.
Dan: I fell in love with her, Alice.
Alice: Oh, as if you had no choice? There's a moment, there's always a moment, "I can do this, I can give into this, or I can resist it", and I don't know when your moment was, but I bet you there was one.
Dan: Deception is brutal, I'm not pretending otherwise.
Alice: How? How does it work? How do you do this to someone? 
Dan: I'll always love you. I hate hurting you.
Alice: Then why are you?
Alice: No one will ever love you as much as I do. Why isn't love enough?

Hemma hos Anna och Larry är han intresserad av att höra om deras sex och var de haft det någonstans. Det sägs en massa snuskigt dem emellan och det är så härligt äkta, även om filmen i språkets avseende kunde ses som rå.

Anna: Why is the sex so important?
Larry: Because I'm a fucking caveman!

Alice lämnar Daniels lägenhet och han vet inte vart hon försvinner. Det visar sig att hon jobbar som strippa vid namn Jane Jones när Larry sex månader senare stiger in i denna nattklubb. De får syn på varandra och de får ett eget rum där han vill att hon ska vara lite mer seriös med honom, då han är uppriven för att Anna vill skiljas. Hon spelar dock sin roll, och reglerna att se men inte röra råder när hon strippar för honom och gör honom till viljes när han ber henne visa sig för honom. Han säger att han vill ligga med henne, hon säger nej.

Alice: I'm not a whore.
Larry: I wouldn't pay.

Några månader senare när Dan och Anna har ett pågående förhållande träffas de en kväll, och han får reda på att hon tidigare på dagen träffade Larry för att han skulle skriva på skilsmässopapper och att han hade som krav att få ligga med henne en sista gång om han skulle skriva på och göra henne fri. 

Dan blir upprörd, alldeles för upprörd för att kunna acceptera det och hon blir uppriven för sitt "dumma" misstag. Ännu några månader senare stormar Daniel in på Larrys kontor och säger att han vill ha tillbaka Anna. Anna hade aldrig lämnat in skilsmässohandlingarna och Dan skriker till Larry att det är hans fel. Larry replikerar tillbaka att det är hennes beslut. "Du älskar henne som en hund älskar sin ägare." "Och ägaren älskar sin hund för att den gör det." "Du kommer såra henne. Du kommer aldrig förlåta henne. Om du älskar henne, låt henne gå så att hon kan bli lycklig." "Hon vill inte bli lycklig." "Alla vill vara lyckliga." "Deprimerade personer vill inte det." Larry tillägger att hon är tillsammans med honom för att hon är dömd att ha komplicerade relationer. "De vill vara olyckliga för att bekräfta att de är deprimerade. Om de är lyckliga skulle de inte vara deprimerade längre. Då skulle de behöva leva normalt. Vilket kan vara deprimerande."

Daniel är förkrossad och otroligt ledsen. Larry tycker synd om honom och råder honom att gå tillbaka till Alice, men Dan vet inte var han kan hitta henne. Larry talar om att hon jobbar på en strippklubb inte långt därifrån och ger honom adressen dit. När Dan går avslöjar Larry att han hade hade sex med henne.

Larry: Dan, I lied to you. I did fuck Alice. Sorry for telling you. I'm just not big enough to forgive you.

Daniel och Alice återser varandra, och de upptar en relation. Hon har bestämt sig för att åka tillbaka till New York och att ta honom med sig. De ligger i en säng på ett hotellrum, och räknar att det är dagen för fyra år sedan som de träffades första gången. Han frågar henne om hon hade sex med Larry, och hon säger nej. Han är envis och vill höra sanningen. Han går iväg för att köpa cigaretter och kräver att få höra sanningen när han kommer tillbaks. Hon frågar honom varför, och han säger att han är beroende av den. Att utan sanningen är vi djur.
När han återvänder säger hon att hon inte älskar honom längre. Att hon slutade älska honom precis som han krävde sanningen. Hon förklarar att hon inte vill ljuga för honom, men kan heller inte säga sanningen. Hon gör det, det är ändå för sent - hon älskar honom inte längre. Han talar om att han ändå visste om det, att Larry berättade det för honom, men att han behövde höra det från henne. Han bedyrade sin kärlek till henne, och att det inte spelar någon roll.

Alice: Where is this love? I can't see it, I can't touch it. I can't feel it. I can hear it. I can hear some words, but I can't do anything with your easy words.

Men allting är ändå för sent för henne, kravet kvävde hennes kärlek till honom. Och han blir sviken en sista gång.

Alice: I don't love you anymore. Goodbye.

Hon ber honom att gå och skriker på honom, han i sin förtvivlan slår till henne hårt och hon spottar honom i ansiktet. Chockad lämnar han hotellrummet och Alice. Hemma hos Larry och Anna ser man dom ligga i sängen och släcka lampan för natten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback