Bläckfisken och jag

Bläckfisken och jag (My octopus teacher)
Regi och manus:  Pippa Ehrlich, James Reed
Skådespelare: Craig FosterTom Foster, Bläckfisken
Filmaren och fridykaren Craig Foster slog igenom med dokumentären "The Great Dance: A Hunter’s Story" för tjugo år sedan men återvände hem till Sydafrika efter att han blev utbränd. Han lever sedan dess på Sydafrikas västkust där jhan fridyker och filmar i den atlantiska kelpskogen sedan flera år tillbaka. En dag hittar han en konstig formation på havsbotten och det visar sig vara en åttaarmad bläckfisk, octopus vulgaris. Sakta men säkert utforskar han bläckfisken och hennes liv lika nyfiket som den undersöker honom. Man får följa deras vänskap och svårigheterna under vattenytan med alla dess andra invånare. 
 
Det här är en fantastiskt fascinerande dokumentär om en bläskfisks liv och dess fantastiska egenskaper. Man får lära sig att de inte bara kan ändra färg och form utan att de har riktiga känslor, tillgivenhet, lekfullhet men också försiktighet som man inte trodde man skulle kunna se i dessa djur. Intelligensen är magnifik trots den korta åldern på bara 1-3 år och att en arm kan växa ut igen efter att ha blivit av med en, går över människans egna förstånd.  
 
Filmen är intimt och vackert filmad när han simmar ned och besöker den varje dag under drygt tre hundra dagars tid. Det här är inte bara en dokumentär om ett vilt djurs liv, det här en vänskapsrelation som är lika fängslande som dess blick. Se och hänförs!

(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback