En runda till

En runda till
 
Regi: Thomas Vinterberg
Manus: Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm
Skådespelare: Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang m.fl.
 
Filmen bygger på teorin av den norske psykiatrikern Finn Skårderud som sade att man presterar bättre och blir en bättre människa med en halv promille i blodet. Martin (Mikkelsen) är en trött och gammal gymnasielärare, eleverna klagar på honom och han har det inte lättare hemma. På en 40-årsmiddag för en av hans kollegor bryter han ihop och anförtror sig till dem. En av dem känner till teroin om att man får bättre självförtroende och blir mer avslappnad med 0,5 % alkohol i blodet och Martin är inte sen med att prova om det stämmer. Hans lektioner blir roligare, klassen gillar honom och snart är även hans arbetskollegor med på experimentet att vara salongsberusade varje vardag och nyktra på helgerna för att se hur det påverkar livet. Alla lever de upp och presterar i sina klasser. Men som titeln antyder så höjer de såklart ribban. 
 
Ämnet alkohol är inte finare eller fulare än vad man gör det till. Det är vad det är och budskapet blir därefter. Sjävklart klarar man av olika mycket och alla kan inte kontrollera att vara lite småfulla på jobbet. Den egna disciplinen ställs på prov och är avgörande för om man är frisk eller sjuk. Konsekvenser följer därpå. Tonen är både lugn och fartfylld i en väl komponerad balans. Den första adrenalinhöjningen till när de plötsligt behöver mer för att känna något. Depressionen som ligger under ytan. På samma sätt som man använder alkohol för att antingen fira eller trösta sig finns både känslan av glädje och tragik närvarande. Därför finns det heller ingen stark slutsats av filmen, vilket är lite smålulligt avslappnande. 
 
Mikkelsen är som vanligt magnetiskt bra. Oavsett vad han spelar så går det inte att slita blicken från honom. Filmen handlar även om att bryta mönster, våga nytt och bli en bättre version av sig själv och det förkroppsligar han galant. Ämnet borde vara viktigt vida runt och utan att ha sett de andra nominerade filmerna för Bästa internationella film, gissar jag att den här tar hem priset. 

(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback