The founder

The founder
 
Regi: John Lee Hancock
Manus: Robert Siegel
Skådespelare: Michael Keaton, Nick Offerman, John Carroll Lynch m.fl.
 
Året är 1954. Ray Kroc (Keaton) är försäljare för milkshakemaskiner och besöker restauranger för att sälja in dem. Det går si sådär bra men får en dag en förfrågan av två bröder, Dick och Mac McDonald, som driver en restaurang att de vill köpa åtta stycken maskiner. Ray åker ned till San Bernadino för att träffa dem och ser stora möjligheter när han snabbt får inblick i deras verksamhet som de frikostigt delar med sig av. Ray blir en del av deras franchisekoncept och blir hjärnan bakom vidareutvecklingen av den briljanta idén som bröderna redan hade skapat. Restaurang kanske man inte kan kalla det, det är snarare ett hak där man får köpa i en lucka och ta med och äta i sin egen bil. De förstår ganska snart att de behöver förändra konceptet även om de tvekar till att skapa fler restauranger. Enkelhet, snabbhet, kvalitet och låga priser är deras ledord.
 
Det här är historien bakom den berömda restaurangjätten som nu består av 37000 restauranger i 118 olika länder över hela världen. Samtidigt som det är en väldigt intressant inblick i denna franchisekedja så är det djupt tragiskt att förstå hur bröderna blev snuvade på inte bara en miljardindustri utan också sitt livsverk. Sedan 1940 hade de haft sin första restaurang i San Bernadino, Kalifornien och fick behålla den med villkoret att de bytte namn på den. Ray Kroc köpte marken bredvid och konkurrerade ut dem så att de gick i konkurs sex år senare. 
 
Keaton gör som vanligt en fantastisk och trovärdiig rollprestation och man kan inte slita blicken från honom fastän han spelar en vidrig karaktär i jämförelse med bröderna. Se denna underbara, frustrerande historia som skildrar den nästan helt sanna historien om denna franchisejätte, dessa godtrogna bröder som grundade idén och affärsmannen som skapade den mest populära hamburgerkedja i världen. 

(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback