The trial of the Chicago 7

The trial of the Chicago 7

Regi och manus: Aaron Sorkin
Skådespelare: Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Mark Rylance, Joseph Gordon-Levitt m.fl.

1968 samlades fredsdemonstranter i Chicago för att protestera mot Vietnamkriget. Det som först började bra urartade till kravaller och slutade med att de sju som titeln syftar på blev anklagade för konspiration och anstiftan till upplopp. De ledare som står i täten för demonstranterna är några collegestudenter, två yippies och en medelålders man. Även Black Panther-ledaren Bobby Seale var medåtalad från början, men var egentligen inte delaktig utan blev en del av det för att han var svart och skulle skrämma upp juryn. Deras försvarsadvokat försöker hjälpa dem mot det uppenbara korrupta systemet som ideligen bevisar sig själv ju längre rättegången pågår. Michael Keaton gör en kort rollprestation när han föreställer den förra justitieministern som får vittna med sin syn på saken och då förundersökningen kom fram till att det var polisen som startade våldsamheterna. 

Rättegången höll på från september -69 till februri -70 och utgången finns att läsa om man vill veta det riktiga händelseförloppet. Jag skulle hellre rekommendera att se filmen först så man blir intresserad av det. För det var en sjujäkla rättegång, må jag säga. Det går bara uppåt i spänningen. Tempot är högt och skådespeleriet är visserligen på topp men ligger lite i lä för både manus och klippning, som gör hela filmen. 

Sorkins är uppenbarligen sympatisör med demonstranterna och vinklar det till deras favör. Helt sant är det inte då även 192 poliser blev skadade i våldsamheterna som skedde från båda håll, men som instigerades av polisen. Bobby Seale blev bunden och munkavlad även på riktigt för att han kallade domaren rasist, fascist och gris. I filmen satt han så bara en kort stund, i verkligheten pågick tortyren i tre dagar. Att Tom Hayden (Redmayne) läser upp namnen på de 4752 stupade vietnamsoldaterna är både sant och inte sant, det var Dellinger som gjorde det och började redan innan domaren kom in i salen. När han blev stoppad slutade det med att domaren såklart klubbade honom för domstolstrots, som är en återkommande del i hela filmen och den riktiga rättegången.

Filmen är en tydlig spegling vad som händer än idag när det kommer till polisvåld, rasism, makt, korruption och inkompetens hos de högsta hönsen.  

(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback