En komikers uppväxt

En komikers uppväxt

Regi: Rojda Sekersöz
Manus: Jonas Gardell
Skådespelare: Johan Rheborg, Loke Hellberg, Jakob Eklund, Ulla Skoog m.fl.

Juha, 12 år försöker passa in i sin klass genom att vara klassens clown. Han är den enda som, till lärarens stora förtret, ställer upp och bidrar med något på roliga timmen. Den enda som ger lite uppskattning är hans bästa kompis Jenny som är kär i honom. Själv är han kär i den söta Liv. Hans andra vän Thomas är klassens hackkyckling och är också den som man får mest sympati för. Jakten på acceptans blandas med scener från när Juha i vuxen ålder står på Göta Lejons scen och blivit känd. Kväll efter kväll går han ut och får publikens jubel. Men minnena jagar honom ...

På SVT-play står det tydligt att det inte är en film för barn, men det är smärtsamt tydligt att även barn borde se den här filmen. Mobbing är ett ämne som aldrig kommer gå ur tiden och måste bekämpas och förebyggas på alla nivåer. Det är en djupt tragisk film som gestaltar problematiken att vilja ha kompisar som man vill ställa upp för samtidigt som det betyder att man sviker andra, de riktiga vännerna. Det är en ständig känsla av obehag och absurditet i filmen som skådespelarna och regissören lyckats fånga och gestalta väl. De vuxna och deras insyn med förståelse i barnens värld är frånvarande vilket bl.a. visas upp genom ett för pojken ofrivilligt kalas där det blir han som får trösta sin mamma i slutet. 

Det är väl valda scener av mobbing; hot om våld, ensamhet i matsalen och sådana när man blir tvingad att bevisa sin vänskap för det tuffa gänget på olika sätt.  Man sätter både skrattet och gråten i halsen, för filmen bjuder verkligen på det ena och andra. I förbifarten får man till exempel se en pung titta fram under en kalsong. 

Trots att filmen andas 70-tal är det ett ämne som är tidlöst och som måste behandlas av alla åldrar. Jag skulle säga att det är i mellanstadiet som det börjar bli somvärst och då det kan bli som jobbigast. I värsta fall kan det såklart fortsätta upp i åldrarna. Så håll dina barn i handen och se filmen! 

(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback