Old

Regi: M. Night Schyamalan
Manus: M. N. S., Pierre-Oscar Lévy, Frederik Peeters
Skådespelare: Gael García Bernal, Vicky Krieps m.fl.
En familj anländer till en resort där de blir varmt och personligt bemötta av personalen då de får en ankomstdrink vid entrén. Guy och Prisca går igenom en skilsmässa medan barnen Trent och Maddox blir kompis med resortchefens son Idlib. Tillsammans med några andra gäster får de kännedom om en orörd strand som ska vara helt fantastisk. Men de inser ganska snart att det är något konstigt med platsen. De börjar åldras, och det snabbt. När de försöker gå tillbaka samma väg som de kommit svimmar de av. De är fast på en strand som föråldrar dem, och de måste komma på hur de ska komma därifrån för att ens kunna överleva dagen. 

Det här är ett ganska mediokert manus men med ett riktigt spännande koncept. Karaktärerna var ytliga och stereotypa, vilket bara förstärktes av temat att tiden gick fort för dem. Det gick för fort och det hade behövt vara lite mer trovärdiga beslut och mindre effektsökeri för att kunna göra en bra film av det här temat. Nu tog karaktärerna bara ologiska beslut som man inte förstod alls. Ändå njöt jag verkligen av att se den här filmen och såg hela tiden fram emot vad som skulle komma härnäst. Jag älskade konceptet - men det är ett mysterium för mig att Schyamalan inte bara ber någon annan skriva manusen på hans koncept och historier, som ju ändå är originella idéer. Utförandet är däremot inte bra. Det är ytligt och typiskt och replikerna är övertydliga, vilket inte bara fördummar publiken utan också karaktärerna. Till exempel skäller den femtonåriga Trent på sina föräldrar att han inte ska göra som dem och aldrig skilja sig. Alla karaktärer har sina olika problem och man både förstår och överraskas hur det kommer urarta sig för dem då alla åldras på sina sätt, vilket blir visuellt för mycket. Jag gillade slutet dock, och det är kul att se vår allas Gustaf Hammarsten prestera i en betydande roll i filmen. 

Filmen är en adaption av ett seriealbum med samma titel som han fick i fars dag-present av sina tre döttrar, och som fick honom att fundera på åldrande och död.

(null)



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback