Beast

Beast

Regi: Baltasar Kormákur
Manus: Jaime Primak Sullivan, Ryan Engle
Skådespelare: Idris Elba, Leah Jeffries, Iyana Halley m.fl.

Änkemannen Nate (Elba) åker med sina två tonårsdöttrar Norah och Meredith till Sydafrika för att träffa Martin, en gammal ungdomsvän till honom och hans bortgångna fru. Han tar med dem ut på safari och för att åka genom ett reservat där han känner byborna. När de märker att alla är döda förstår Martin att något inte står rätt till, och snart därefter blir de jagade av inte mindre än ett bestialiskt och blodtörstigt lejon.

Det här är en enkel historia som går rakt på sak. I expositionen får man se hur tjuvjägare jagar lejon på savannen och sätter upp fällor. När gruppen ska tillbaka är två av dem ute på vift och självklart har antagonisten i detta drama sikte på dem. Temat är hierarki och hur tjuvjakt förstör den naturliga ordningen. Och när den naturliga ordningen störs, blir djur om än mer vildsinta …

Även om filmen var något förutsägbar så var den spännande rakt igenom. Det var svårt att låta bli att tänka på andra filmer i samma genre och jag kan tycka att lejonet var något för stort och farligt för att vara trovärdigt. Men när ett djur känner sig hotat så blir det å andra sidan också mer aggressivt.

Filmen gav även en blinkning till Jurassic Park då ena dottern hade ett linne på sig med den loggan på, men det var bara kul och gjort med kärlek. Liknelsen var slående i flera avseenden, både när de var fast i en bil i ett träd men även mot slutet när lejonet kom in i en byggnad och man nästan förväntade sig att en klo skulle klicka lite fundersamt mot golvet.

Fröna var sådda redan i början och man förstod direkt att reservatets lejon som de beundrade på håll i filmens början kommer komma tillbaka. Men allt är förlåtet i en sådan här film som inte behöver vara så komplicerad. Underhållning, spänning och bra skådespeleri i tillräckligt fängslande karaktärer är allt som krävs, och det hade denna!

(null)





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback