Against the ice

Against the ice

Regi: Peter Flinth
Manus: Nikolaj Coster-Waldau, Joe Derrick (roman av Ejnar Mikkelsen)
Skådespelare: Nikolaj Coster-Waldau, Joe Cole m.fl.

Året är 1909 och Ejnar är kapten på den danska arktiska expeditionen som vill motbevisa USA som anser sig ha rätten till Peary land på Grönland, då de påstår att Grönland är uppdelat i två. En tidigare expedition hade redan prövat det utan att lyckas ta sig hem igen. De kommer fram med sitt team och Ejnar utlyser en frivillig att följa med honom till denna gräns till Peary land och för att hitta ett röse där de tror att informationen finns lämnad. Iver Iversen, en ung oerfaren kille, är den enda frivilliga till strapatsen. De påbörjar en resa med varsitt hundsläp med uppåt totalt tio-femton hundar och farorna på Grönlandsglaciärerna visar sig inte bara vara kylan.

Nikolaj Coster-Waldau är även producent till denna film som bygger på en roman av dansken Ejnar Mikkelsen. Filmen spelades in både på Island och Grönland och den är det första Netflix-originalet som kommer från Island. Vyerna är gigantiska och man får riktigt känna med karaktärerna när de promenerar över glaciärerna. Även deras hundar tar stryk och det är verkligen ingen film för de som älskar hundar. Men berättelsen sträcker sig längre än så.

Dramaturgin satt inte på plats till hundra procent då den mest tydliga antagonismen är naturen mot människan. Men det beror antagligen på att det är baserat på en riktig händelse, vilket också är det som gör att filmen blir lite mer intressant att se. Det är en bra kemi mellan skådespelarna, och trots huvudpersonen (Coster-Waldau) och hans minnen och drömmar om sin tjej som är kvar hemma, så känner åtminstone jag mer för Iver som är en sann djurvän. Men på grund av bristen på konflikter höjs inte den här till något extraordinärt, vilket är lite synd då det var en spännande film som bara hade kunnat byggas på ett bättre sätt.

(null)





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback