Nope

Nope

Regi och manus: Jordan Peele
Skådespelare: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun, Brandon Perea m.fl.

Otis "OJ" Haywood Jr. (Kaluuya) tar över familjeföretaget och hästranchen som hans pappa har drivit när han en dag helt plötsligt och mystiskt dör. OJ blir ansvarig för att mata och träna hästarna för att hyra ut dem till filminspelningar, då hans syster Emerald inte är till stor hjälp. Men en dag kommer något från skyn, något som de tillsammans blir fast beslutna att fånga på film – något som aldrig tidigare gjorts.

Som man har längtat efter Jordan Peeles nästa film. Att det skulle vara någon typ av alien-film satte förväntningarna på topp efter filmer som Get out och Us. Framförallt att Kaluuya återkommer i huvudrollen byggde inför något stort. Och visst var det stort!

Det fanns en hel sidohistoria av Steven Yeuns karaktär från det att han var liten och medverkade i en teveshow och då han fick se sina medspelare bli attackerade av en schimpans. I vuxen ålder och i berättelsens nu driver han en temapark där han visar publiken vad som händer i skyn. Samhällskritik är Peeles signum, men vad hela den historien ska betyda tåls att funderas på. Det var inte riktigt lika klockrent kopplat till handlingen, så som Get out var perfekt i all sin utformning.

Det var en sann sci-fi-thriller som utspelades på en ranch ute i vilda västern. Miljöerna var tacksamma för vår svenska Hoyte van Hoytema som fortsätter att briljera som fotograf. Men som skräckfilm beaktat uppfyllde den inte riktigt de moment som behövs. Det fanns vissa scener som förstärkte det, och det de mötte i skyn måste absolut kunna kallas för ett monster, men det skapade inte en hel skräckfilm för det. Det var lättsammare än så, och det som skulle fungera som läskigt blev snarare fascinerande intressant. Även bi-karaktären Angel (Perea) som hjälpte dem att montera upp kameror runtom på gården var en comic relief och någon man kanske brydde sig mest om.

Humorn i filmen var det som gjorde filmen (är det bara fel genrebestämning?) och var även det som titeln syftade på. Underhållningen uppfylld? Jope! Men alla förväntningar? Nope.

(null)




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback