Muslimsk feminist? Javisst! av Sarah Delshad

Muslimsk feminist? Javisst! av Sarah Delshad
 
Det här en bok som beskriver livet ur både ett feministiskt och främst ett muslimskt perspektiv. Författarens egen defintion av muslimsk feminism är "den feministiska aktivism som utövas av muslimer, oavsett om den bygger på religiös argumentation eller inte."

Samtidigt som det är en fackbok där författaren reder ut och formulerar termer och begrepp så delar hon också med sig av egna livserfarenheter på så sätt att det dels liknar en självbiografi dels en självhjälpsbok. Hon rör sig mellan ämnen om Fatima Mernissi, härskarstrukturer, patrarkatets kontroll, psykisk ohälsa, att bära eller inte bära slöja och hur man tar tillbaka sin makt. 

Det är nog så viktigt för mycket av ämnet är ren psykologi och inte bara en religionsfråga, även om det utgår från en religiös kontext, vilket Delshad beskriver utförligt och bra. Hon har gjort en gedigen research och har strukturerat upp vissa kapitel som rena intervjuer och andra som röster utifrån som består av berörande historier. Jag gillade specifikt den om Sannah, mellan hamam och halal och Hiba, scener ur ett liv. Boken riktar sig till både muslimer och icke-muslimer och manar till att inte blunda för skadliga strukturer och istället våga obekväma situationer för att stå upp för orättvisor. 

(null)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback