Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist

Skriften i vattnet av John Ajvide Lindqvist
 
Det är midsommar i Stockholms skärgård och dukat till fest. Familjen och långväga gäster ska till att skåla när en motorbåt närmar sig. Två maskerade män reser sig och börjar skjuta. Prologen beskriver en sommaridyll som övergår till en massaker. 
Den före detta polisen och deckarförfattarinnan Julia Malmros har fått i uppdrag att skriva fortsättningen på Millenium-trilogin. Men när hon blir av med projektet skapas en mediestorm mot henne och hon flyr till sin stuga på Tärnö. Inte långt därifrån ligger Knektholmen där midsommarfirande hägrar men som slutar i död. Tillsammans med hackaren Kim, som hon lärde känna då hon gjorde research till sitt nu avbrutna projekt, och sin exman som blir spaningsledare för den s.k. "midsommarmassakern" börjar hon nysta i mordmysteriet på egen hand. 
 
Kriminalhistorier är vanligtvis inte den genre jag väljer att läsa i första hand, men när favoritförfattaren kommer med en och till och med syftar att göra en trilogi av det går det inte att motstå längre. Jag hoppades in i det sista att han skulle föra in lite skräckelement, men förutom det brutala dådet och en intressant men hemsk backstory för en av karaktärerna så är det en renodlad kriminalhistoria med allt som hör till. Polisarbete, privatspaning och jaktscener á la katt och råtta. 
 
Jag älskar hur Lindqvist återigen refererar till sig själv och sina, om man får kalla det så, misslyckanden. Huvudkaraktären som fått i uppdrag att skriva fortsättningen på Millenium-serien blev sedan fråntagen den när den var skriven och klar. "En annan handling" var vad som efterfrågades och det som Lindqvist själv fick höra när han befann sig i den positionen. Därav skrev han den här boken. Man behöver inte ha den bakgrundsfaktan för att se liknelserna mellan hans karaktärer och Stieg Larssons. Både våndor och inspiration som författare har skildrar han bildligt och väl och som alltid briljerar han i sitt språk och som gång på gång skapar både skriv-, läs- och livslust hos mig. Äntligen finns det en kriminalhistoria som jag längtar efter fortsättningen på. Slutet på denna första bok bådar att nästa kommer handla om Kim och hans historia mer och jag hoppas det inte dröjer allt för länge innan den kommer.

(null)

 
 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback