Konferensen

Konferensen 
 
Regi: Patrik Eklund
Manus: Patrik Eklund, Thomas Moldestad, Mats Strandberg
Skådespelare: Katia Winter, Adam Lundgren, Eva Melander m.fl. 
 
Äntligen är filmen här! Som jag väntat efter att jag läste boken, för visst var man säker på att det skulle bli en film? (Recension av boken/berättelsen finns att läsa tjugo inlägg längre ned, om ni inte läst den.)
 
Berättelsen är den samma och som bekant är boken ofta bättre än filmen. I det här fallet är boken och filmen är i stort sett likvärdiga. Berättelsen osade filmmanus redan från start och den levde verkligen upp till dess förväntningar! 
 
Karaktärsgestaltningen är liten men å andra sidan behövs det kanske inte heller i den här typen av genre. Alla karaktärer fanns kvar, relationerna fanns där även om det inte var supertydligt (det var t.o.m. en starkare relation mellan ett par än de hade i boken som jag minns det) och bakgrundshistorierna syntes ännu mindre. Det var svårare att se en huvudperson i filmen, men har man läst boken så har man koll och utifrån vem/vilka som överlever kan man också räkna ut det. Där fanns det däremot en liten skillnad, och tur var väl det att man blev lite överraskad när man kan boken och tror sig veta vad som ska hända. 
 
Det här är när filmmediet är som bäst! Klippningen, ljudeffekter, musikinläggen och såklart alla visuella effekter gjorde den här filmen rättvisa - och tvärtom. Hela framtoningen trots skräckgenren har en komik som fick en att skratta högt flera gånger. Stämningen tog tyvärr lite skada av det, men eftersom komiken lyfter hela tematiken med dessa karaktärer som ska öva på "teambuildning" som en karaktär också ironiskt uttryckte sig, så spelar det ingen roll. Det är extremt kul att mardrömmen inte bara är skräcken i sig, utan att karaktärernas problem och deras konferens är minst lika jobbigt, vilket hade en fin balans. Och vad annars kan man säga av ett vidrigt sår än ett "usch". 
 
Jämförandet är oundvikligt när det kommer till bokadaptioner. Men när man som den här filmen har en självmedvetenhet så blir det lyckat, oavsett om man gillar det eller inte. Kul att bokens omslagsbild fick komma med i liveformatet också!

(null)


Kommentarer
Postat av: Anonym

Man är ju sugen på att se igen!

2023-11-01 @ 14:23:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback