Doktor Glas av Hjalmar Söderberg
Söderberg föddes och levde till största delen i Stockholm vilket man förstår av hans målande beskrivningar av promenader genom staden. Han debuterade som författare 1895 med Förvillelser och tio år senare med romanen Doktor Glas.
Doktor Glas är en dagboksroman ur läkaren Tyko Glas perspektiv och man får följa hans liv och arbete under några sommarmånaders tid. Ett par av hans patienter är pastor Gregorius och hans fru Helga. Helga anförtror Glas att hon inte står ut med sin mans närmanden och ber därför doktor Glas att hitta på en sjukdom åt henne som skulle kräva sexuell avhållsamhet. Pastor Gregorius ber å sin sida att Glas ska undersöka hans hjärta som han är orolig över, vilket Glas så småningom spinner vidare på. När Helga kommer på återbesök berättar hon att mannen tagit henne med våld. Glas som redan innan är betuttad i Helga och ogillar Gregorius blir än mer stärkt i sina respektive känslor till dem. Det går så långt i hans tänkara att han planerar att använda det cyankaliumpiller som har som sista utväg för sig själv på Gregorius, och få det att se ut som en naturlig död.
Det är intressanta tankegångar men som kanske är mer åt det intellektuella hållet mer än det emotionella. Frågor som moral, skuld och att ta någons liv – sitt eget eller någon annans – är nära till hands. Kanske är det ett medvetet val att känslorna inte fåt lika stor plats som tankarna då depressionen är ett faktum, därför blir dagboksskrivandet, och läsandet, en påtaglig och medveten handling, vilket också skapar frågor. Det är en tänkvärd berättelse som har många bottnar och som går att läsas om och om igen.